Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 40

LIIGA / Kolumni
SM-liigan kolmannella peliviikolla Risto Dufva löysi töitä, mutta muutaman muun päävalmentajan työpaikkojen arvioitiin olevan vaakalaudalla. Mikä vaivaa hallitsevaa Suomen mestaria? Entä miksi Kärpät on tehnyt vain yhden ylivoimamaalin?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana myös Jatkoajan Tampereen-toimituksen Juha Palosaari.

Liigan pistepörssissä kymmeneen pisteeseen ovat ehtineet Radek Smolenak, Ville Peltonen, Ryan Lasch, Mikael Granlund ja Ville Uusitalo. Mitä ajatuksia pistepörssin kärki herättää?

Matias Strozyk: Peltonen ja Granlund tuskin enää yllättävät ketään, vaikka HIFK:n vaisut otteet syövätkin tehoja. Ässien onnistumiset sen sijaan jättävät kaikki varjoonsa. Smolenak on hirmuvireessä ja tehnyt viidessä viime ottelussa yhdeksän pistettä. Uusitalo on jatkanut viime kauden tasollaan ja on päässyt pisteille kaikissa alkukauden otteluissa, kerran jopa kolmesti. Porilaispelaaja löytyy kärjestä niin pistepörssissä ja puolustajien pistepörssissä, kuin maali-, syöttö- ja jäähypörssissä sekä tehotilastossa, joten pata on tällä hetkellä todella kova sana.

Manu Lempinen: Peltosen ja Granlundin läsnäoloa kärjessä tuskin tarvitsee sen kummemmin selitellä. Ryan Lasch on sopeutunut Suomeen ehkä yllättävänkin nopeasti, mutta toisaalta Pelicansin vauhdikas pelitapa sopii hänelle erinomaisesti. Uusitalo on sikäli mysteeri alkukauden perusteella, että hän on tehnyt peleissä todella paljon virheitä. Useimmiten hän kuitenkin poistuu kaukalosta pisteen ja plussan kanssa. Smolenakinkin pelit alkoivat nihkeästi, mutta oikeastaan viimeisen viikon aikana hän on löytänyt paikkansa yhä paremmin. Yhteispeli Stephen Dixonin ja Tomas Zaborskyn kanssa hioutuu myös koko ajan paremmaksi, joten tehoja on luultavasti tulossa jatkossakin.

Juha Palosaari: Edellä mainitut pelimiehet edustavat kiekollista pelaajakuntaa. He kuuluvat joukkueidensa luovimpiin ja pehmeäkätisimpiin yksilöihin. Heihin on ladattu paljon odotusarvoa, ja herrojen statistiikka on suora vastaus huutoon. Tehopisteiden taustalla on myös joukkueiden menestys. Kun joukkueen trendi on voitokas, nousevat johtavat yksilöt esiin.


Radek Smolenak johtaa SM-liigan pistepörssiä.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Onko hallitsevan Suomen mestarin HIFK:n riveissä syytä huoleen nihkeän alun vuoksi?

Strozyk: Näin aikaisessa vaiheessa on vaikea sanoa, onko solmu pelaajien nupissa, valmennuksen nupissa vai molempien yhdistelmä. Se on varmaa, että jossakin se solmu on, eikä HIFK saa hyödynnettyä potentiaaliaan. Osasyy piilee valmentajanvaihdossa, mutta ei runkosarja ollut Kari Jalosenkaan aikana pelkkää ruusuilla tanssimista, joten eiköhän oikea suoritustaso löydy ajoissa kauden päätavoitetta ajatellen.

Lempinen: Petri Matikainen totesi joukkueensa tilanteesta Ässät-pelin jälkeen, että tämä on elämää. Suomen mestarin elämään kieltämättä on usein kuulunut seuraavan kauden aloittaminen heikosti. Joukkueesta löytyy niin paljon menestymiseen vaadittavia elementtejä, että eiköhän HIFK ole vaarallinen niillä hetkillä kun on tarkoituskin olla. Matikainen ei ainakaan vaikuttanut olevan huolissaan mistään, se on HIFK:n kannalta tärkeintä.

Palosaari: HIFK:n hyökkäyspeli on nojannut vähän liikaakin Mikael Granlundin johtaman huippuketjun panokseen. Pitkässä juoksussa olisi saatava tehoja laajemmalta rintamalta. Perinteikkään joukkueen resursseissa on kuitenkin vielä paljon kääntämättömiä lehtiä. Pelaajamarkkinoita tullaan todennäköisesti tarkkailemaan loppuun asti. Lisähankintoihin tarjoutuu mahdollisuuksia NHL-liigan harjoitusleirien päättymisen jälkeen. En näe syytä suureen huoleen. HIFK kuuluu mielestäni edelleen mestarisuosikkien joukkoon.

Lue lisää:

Otteluraportti: Näkyvä nousi ratkaisijaksi

Otteluraportti: Zaborsky ratkaisi päätössekunneilla

Kärpät on tehnyt seitsemässä pelissä vain yhden ylivoimamaalin. Miksi pakkopeli takkuaa?

Strozyk: Kolmen nähdyn ottelun perusteella vähän kaikessa on vikaa. Kärpillä on vaikeuksia saada kiekkoa hyökkäysalueelleen ja kun se pääsee hyökkäyspäätyyn, ei joukkue tunnu saavan millään kuviotaan kuntoon. Ratkaisut ovat hätiköityjä, eivätkä ylivoiman avainpelaajat, kuten Jari Viuhkola ole vielä päässeet täyteen terään. Myös viivatykkien puute on mainittava, toistaiseksi Kärppien kauden ainoan ylivoimamaalin tehneen Mikko Lehtosen lisäksi siniviivan ratkaisijat ovat vielä hakusessa.

Lempinen: Luonnollisesti odotusarvot ovat korkealla, jos joukkueesta löytyy Viuhkolan tasoisia yv-spesialisteja. Pitää kuitenkin muistaa, että Viuhkola on Kärpille melkeinpä uusi hankinta. Oululaisten riveissä on paljon pelaajia, jotka harjoittelevat yhteispeliä sentterin kanssa vasta ensimmäisiä kertoja. Ylivoima on muutenkin oma taiteenlajinsa, se saattaa mennä täydelliseen solmuun auetakseen taas hetken kuluttua. Kyllä Kärpiltä kohta ylivoimaosumia nähdään, vaikka viivatykistö on Lehtosen takana kieltämättä aika vaatimaton.

Palosaari: Statistiikka on yllätys, sillä joukkueessa on potentiaalia laadukkaaseen ylivoimapeliin. Eväitä parempaan on taatusti olemassa. Jari Viuhkolan peliäly ja Mikko Lehtosen viivapelote kuuluvat liigan vaarallisimpiin työkaluihin. Ongelman ratkaisumallina on oikeiden kombinaatioiden löytäminen. Kokeneilla pelimiehillä on taipumus kaivaa osaamisensa esiin, kun sitä tarvitaan. Kausi on vielä nuori, ja isot pelit odottavat horisontissa.


Kärppien kuvioissa on vielä hiomista.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kuinka korkealle Risto Dufva voi Tapparan hilata?

Strozyk: Tapparan ensimmäinen peli Dufvan alaisuudessa meni vielä opetellessa hirmuvireisen Pelicansin vieraana, mutta toinen ottelu antoi jo viitteitä paremmasta. 3-1-voitossa Bluesista kaksi maalia tuli ylivoimalla ja joukkue jäi maalittomaksi ottelun 45:llä viimeisellä minuutilla, mutta ainakaan jumbosijaa ei tarvitse pelätä aivan yhtä paljon kuin aiemmin. Toki kuherruskuukauden pituus on vielä arvoitus, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin ilman Dufvaa.

Lempinen: Tapparalla on kaikki mahdollisuudet kymmenen joukkoon, mutta mitenkään helppoa tai selvää sinne kipuaminen ei ole. Dufva saa varmasti tamperelaisten touhun näyttämään taas jääkiekolta, sitä en epäile hetkeäkään. Maalintekoarsenaalin leveys ja tasaisen voittava maalivahtipeli sen sijaan nostattavat sen verran epäilyksiä mielessäni, että suhtaudun melko varovaisesti Tapparan mahdollisuuksiin.

Palosaari: Lauantainen Blues-peli antoi signaalin odottevissa olleen muutosprosessin aikataulusta. Kaukalossa nähtiin kaivattuja pelillisiä aineksia, joiden perusteella voi ennustaa tulevaa. Valmennusjohdosta ja pelaajista huokui itseluottamusta, joka lupaa voittoja jatkossakin. Uskon Tapparan nousevan runkosarjassa kymmenen parhaan joukkoon. Joukkueen tavoitteena oleva pudotuspelipaikka on mielestäni täysin realistinen. Sen jälkeen astuvat kuvaan pienet marginaalit. Urheilussa on vähän itsestäänselvyyksiä.

Lue lisää:

Haastattelu: "Helppo tie ei vie aina haluttuun päämäärään"

Haastattelu: "Risto on ammattimies"

Kolumni: Tappara, metsurit ja avohakkuu

Kaksi liigavalmentajaa on jo saanut vaihtunut, ja potkuvaatimuksia on kuulunut myös Ilveksestä, Turusta, Hämeenlinnasta ja Lappeenrannasta. Onko lähitulevaisuudessa edessä lisää erottamisia?

Strozyk: Ainakin Turku on tässä aivan oma lukunsa, sillä Pekka Virran potkut ovat absurdi ajatus. Päävalmentajan erottaminen ei olisi TPS:lle kannattavaa rahallisesti, pelillisesti tai imagollisesti. Palloseuralla ei olisi varaa maksaa ylimääräistä palkkaa sopimuskauden loppuun asti, mutta suurin tappio tulisi julkisuuskuvaan, kun Virralle pitäisi löytää korvaaja. Miksi kukaan haluaisi valmentaa joukkuetta, joka on reilussa vuodessa käynyt läpi neljä päävalmentajaa? Virta tarvitsee aikaa ja Kai Suikkasen haamu sekä kevään 2010 luomat ylirealistiset odotukset pitää siksi aikaa unohtaa.

Lempinen: Juha Pajuojan ja Pekka Virran ajattelisin olevan turvassa erottamisilta, mikäli mitään järisyttävää ei tapahdu. Ilveksellä ja TPS:llä on menossa selkeät projektit, joissa muutama tappio ei keikuta venettä paljoakaan. SaiPa tuskin haluaa lisäkuluja itselleen valmentajaruletilla, joten Ari-Pekka Selinkin voi olla levollisin mielin työpaikkansa suhteen. Harri Rindellin tilanteesta en olisi yhtä varma, mutta jos HPK vaihdokseen päätyy, sillä on edessään mietinnän paikka. Kuka tilalle? Pelkän vaihtamisen ilosta ei kannata lähteä hulluttelemaan.

Palosaari: Valmentajien työkenttä on raadollinen. Tulosurheilun realismi ajaa usein järjen edelle. Odotusten ja tulosten välinen ristiriita luo jatkuvan painetilan, jonka olemassaolo ei poistu koskaan. Hämeenlinnasta on kantautunut spekulaatiota Harri Rindellin asemasta. Potkujen realistisuus on tietysti arvailujen varassa. Luulen kuitenkin Rindellin olevan tällä hetkellä lähinnä sivuunjoutumista.

Lue lisää:

Kolumni: Harri Rindelliä uhkaavat potkut

Winnipeg Jets vapautti Janne Pesosen. Nähdäänkö pörssiykönen tällä kaudella SM-liigassa?

Strozyk: Kysyntää varmasti riittää, joten päätös on täysin Pesosen. Ainakin HIFK on varmasti vielä hereillä, eikä Oulunkaan suunnalla varmaan helposti kieltäydyttäisi entisen liigatähden palveluksista. SM-liigan vetovoimaa koetellaan jälleen, sillä tarjouksia tulee myös naapurimaista.

Lempinen: Tästäkö se ratkaisu Kärppien ylivoimaongelmiin sitten löytyykin? On kai sanomattakin selvää, että Pesonen kiinnostaa liigaseuroja ja parilla kiinnostuneella olisi valmiuksia maksaa hänelle sopivaa korvaustakin. Pidän kuitenkin todennäköisenä sitä, että 29-vuotias Pesonen jatkaa uraansa ulkomailla. Paluu SM-liigaan tapahtuu tässä vaiheessa korkeintaan vuodeksi, jos hän Suomeen sittenkin päätyy.

Palosaari: Janne Pesonen kelpaisi varmasti jokaiselle SM-liigajoukkueelle. Hän tuo mukanaan hyökkäyspotentiaalia, jonka tarve on aina olemassa. HIFK voisi olla varteenotettava työnantaja SM-liigassa. Puolustavalla mestarilla on akuutti tarve maaliahneelle hyökkääjälle. Uskon kuitenkin Pesosen tulevan työnantajan löytyvän joko Elitserienistä tai KHL-liigasta. Molemmilta suunnilta on varmasti kiinnostusta meritoituneen hyökkääjän palveluksille.

Lue lisää:

Uutinen: Winnipeg ei tarjonnut Pesoselle sopimusta

Viikon kommentti

Kärppien maalivahti Ville Hostikka perjantain Kärpät-KalPa -ottelun voittolaukauskilpailun jälkeen:

– Tuntui, että vasta rankkarikisassa pääsin mukaan peliin. KalPa-fanille täytyy antaa kiitos: katsomosta kuului "Heti menee, kun ensimmäinen kunnon vetäjä tulee!". Päätin sen jälkeen, että ei mene muuten seuraava! Tuntui hienolta ottaa [Sakari] Salmisen toinen veto kiinni, teki mieli nostaa maski ja kuitata.

Lue lisää:

Haastattelu: Hostikka löysi itseluottamuksensa

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös