Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 41

LIIGA / Kolumni
SM-liigan neljäs peliviikko jätti HPK:n sarjan hännille ja toi Eero Kilpeläiselle jo kauden neljännen nollapelin. Millaisen alun Karri Kivi on saanut päävalmentajana? Miltä SM-liigan yleisömäärät näyttävät? Tällä kertaa maanantaijäässä mukana myös Marko Kivenmäki.

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Joka neljännellä viikolla maanantaijäässä kuullaan myös kiekkopiireistä tuttujen hahmojen mielipiteitä, tällä viikolla mukana viime kauteen uransa lopettanut SM-liigatähti Marko Kivenmäki.

HPK on valahtanut jo sarjajumboksi. Mikä Hämeenlinnassa mättää?

Matias Strozyk: Pohjan tuntumassa yli- ja alivoimapelissä sekä sarjataulukossa, kärjen tuntumassa jäähytilastossa. Ei se ihan putkeen ole mennyt. Alex Leavitt on tehnyt kohtalaisen määrän pisteitä ja viime aikoina Arsi Piispasen ketju on esiintynyt pirteästi, mutta muuten HPK vaikuttaa kärsivän pahemman luokan lukosta. Syyttävää sormea voisi esittää pelaajahankintojen, tai niistä vastaavien tahojen suuntaan, sillä Marek Zagrapanin kiikaritehot ja Scott Barneyn vaisu startti eivät ole täyttäneet johtavien ulkomaalaispelaajien määritelmää. Kokonaisvaltaisia onnistumisia tai muutoksia tarvitaan pian, mielenkiintoista seurata kumpia on luvasssa aikaisemmin.

Manu Lempinen: HPK:n tilanne on hyvin perinteinen esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun keskinkertaisella materiaalilla operoiva joukkue aloittaa kauden heikosti. Hyökkäyksessä riittää tasaista perusosaamista, mutta luontaisia nipusta sieltä on kovin vaikea kaivaa. Mikäli esimerkiksi flopannut Zagrapan kykenisi kantamaan joukkuetta, Barneyn, Janne Laakkosen ja Marko Luomalan kaltaiset pelaajat tarjoaisivat oivallista taustatukea. Harri Rindelliä pidetään hyvin ihmisläheisenä valmentajana, jonka keinovalikoimassa huuto ja räyhääminen eivät ole ensimmäisinä jonossa. Nyt tiukempikin suhtautuminen saattaisi olla paikallaan, sillä ainakin suomalaiskiekkoilijat ovat usein parhaimmillaan, kun heille asetetaan äärimmäisen tiukka vaatimustaso.

Marko Kivenmäki: Vaikea lähteä analysoimaan yksittäisiä syitä HPK:n vaisuuteen. Seitsemän pistettä kymmenestä pelistä ei varmasti tyydytä HPK:ta. Joukkueen vaihtuvuus viime kauteen oli toistakymmentä pelaajaa, joten pelin loksahtaminen kohdalleen siinäkin mielessä ottaa varmaan oman aikansa.

Lue lisää:

Otteluraportti: KalPa terävämpi Hämeenlinnassa

Otteluraportti: Lopussa kiitos seisoi

Haastattelu: "Katastrofaalista!"


Kilpeläinen keräilee nollapelejä.

Eero Kilpeläinen on pelannut jokerimaalilla jo neljä nollapeliä. Mistä tämä kertoo?

Strozyk: Eniten se kertoo Jokerien tasosta, mutta neljä nollapeliä seitsemään otteluun on kova suoritus. Kilpeläinen ei ole murtunut hänelle asetettujen paineiden alla ja näyttää siltä, että liian pienelle huomiolle jäänyt Kari Lehtosen maalivahtikoulu on tuottanut vahvan kestosuorittajan.

Lempinen: Ensinnäkin se kertoo tietysti sen, että helsinkiläisten viisikkopuolustus on vastustajien kannalta pelottavan tiivis jo sarjan ensimmäisen kuukauden aikana. Jokerit pelaa tasapainoista kiekkoa, jossa pelaajat tietävät roolinsa ja toteuttavat niitä hyvin. Yhtään kunniaa ei sovi ottaa pois Kilpeläiseltäkään. Ajattelin asian siten, että jos Kilpeläinen saa kaudelleen hyvän alun, hän saattaa olla yksi vahvimmista kandidaateista sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Nyt hän sen sai, joten vireessä oleva Kilpeläinen Jokereiden puolustuksen takana kuulostaa aika vähämaaliselta yhdistelmältä jatkossakin.

Kivenmäki: Eeron neljä nollapeliä kertoo Jokereiden puolustuspelaamisen toimivuudesta, Jokereillehan on tehty vähiten maaleja. Tietysti se kertoo myös siitä, että Eero jatkaa hyviä otteita ja kehittymistä maalivahtina.

Lue lisää:

Otteluraportti: Jokerit puolusti Bluesin nurin

Karri Kiven Ässiä on nyt nähty 10 peliä. Millaisen vaikutelman joukkue on itsestään jättänyt?

Strozyk: Neljäs sija on tässä vaiheessa kelpo suoritus. Pelaajien onnistumisten suhteen tilastot puhuvat puolestaan, sillä Ässillä on kolme pelaajaa pistepörssin, kaksi maali- ja syöttöpörssin sekä puolustajien pistepörssin kymmenen parhaan joukossa. Porissa ollaan onnistuttu myös maalivahtien suhteen, mistä osoituksena Juha Järvenpään 5. paras torjuntaprosentti ja 2. pienin päästettyjen maalien keskiarvo. Pekka Rautakallion haamu ei ole jäänyt piinaamaan Isoamäkeä ja vaikka Ässien ylivoima on ollut katastrofaalista, lupaa patapaitojen alku hyvää.

Lempinen: Kaiken järjen mukaan Ässillä on edessään hyvä kausi. Koko joukkueen puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli ovat oikeastaan ainoita jotakuinkin tasaisesti toimineita asioita Ässien pelaamisessa, mutta silti joukkue on temponut jo 19 pistettä. Ylivoimapelin takkuaminen on ollut hirvittävä ongelma, toisaalta kärkiketjujen hyökkääjien taso on vielä muutenkin vaihdellut ottelusta toiseen runsaasti. Sitä on vielä turha ennustella, kuinka pitkälle Ässien rahkeet saattavat keväällä riittää. Nyt voi todeta vain sen, että ns. isossa kuvassa ei ole suuria huolenaiheita näkyvissä.

Kivenmäki: Ässät on kerännyt hyvin pisteitä, vaikka ei pelaakaan millään tasolla sitä kiekkoa mihin se parhaimmillaan pystyy. Peli-ilme on taisteleva illasta toiseen. Maalinteko on ollut välillä takkuista, varsinkin ylivoimalla. Pelin kääntäminen saisi olla hieman nopeampaa. Maalivahtipeli on ollut erinomaista. Guru Lehtosen tallin pojat ovat molemmat pelanneet ennakko-odotuksista huolimatta erinomaisesti.

Lue lisää:

Otteluraportti: Tappara katkaisi Ässien voittokulun

Otteluraportti: Sähellyksen pitkä oppimäärä

Liigassa on nähty toistaiseksi vain yksi pelikieltoon johtanut tilanne. Mistä suuntaus johtuu?

Strozyk: Hiljaista on ollut, sillä Kris Beechin puskun jälkeen pelikieltoja ei olla määrätty. Toisaalta viime vuonnakin tänä ajankohtana tilillä oli vasta yksi pelikielto, mutta lokakuun lopussa ja marraskuussa niitä nähtiinkin seitsemän lisää. Eiköhän Sampo Liusjärvikin saa töitä, onhan ainakin TPS:n Ryan Stone ehtinyt taklata itsensä suihkuun parissa viikossa jo kolmesti. Silloin saadaan taas koetella lätkäkansan henkistä kestävyyttä yltiöväkivallasta jeesustelemalla.

Lempinen: Suuntaus on hyvä, sillä pelirangaistus on usein riittävä sanktio. Toivottavasti kaikki kiekkoperheen ulkopuoliset tahot pysyvät hiljaa ja tyytyväisinä läpi kauden, sillä parin lyhyen ajan sisään tapahtuvan puhuttavan tilanteen sattuessa on aina riski riehaantumiselle. Silloin alkaa keskustelu, jossa vilahtelevat sanat vastuullisuus, lapset ja valtiontuki. Sen kierteen rauhoittaminen taas vaatii Liusjärven toimintaa, vaikka siihen ei muuten välttämättä tarvetta olisikaan.

Kivenmäki: Kausi on vasta alussa, ja pelikieltoja tulee varmasti lisää kauden edetessä. Toivotaan, että paljon puhuttu toisen pelaajan kunnioittaminen olisi tällä kaudella parempaa, ja vältyttäisiin vakavilta loukkaantumisilta.


Ryan Stone on hankkinut jo kolme suihkukomennusta.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Millaisia erikoisuuksia liigajoukkueiden tähänastisista yleisömääristä voidaan löytää?

Strozyk: Espoon tyhjiä katsomoita on jo puitu Jatkoajassa parinkin kolumnin voimin, joten ainakin siellä olisi korkea aika herätä. HIFK:n ja Jokerien vetovoima ei yllätä ketään, mutta tamperelaisten lätkäinto on ollut positiivista. Ilveksen ja Tapparan syksy ei ole pelillisesti ollut paras mahdollinen, mutta silti joukkueiden katsojakeskiarvot ovat liigan 3. ja 5. parhaat.

Lempinen: Espoon ja Lappeenrannan osalta surullisin piirre on kai siinä, että yleisömäärät tuskin tulevat oleellisesti kasvamaan. SaiPaa käy vähän sääliksi, sillä viimeiseen asti taisteleva joukkue ansaitsisi suurempaa tukea. Lukko on toistaiseksi houkutellut alle 3500 katsojaa peliä kohden, sekään ei kuulosta kovin mairittelevalta lukemalta joukkueelle, joka on sarjassa kuudentena. Tampereen luvut ovat tosiaan ilahduttavia, Turussakin voidaan päästä vielä kelvolliseen keskiarvoon, jos TPS:n peli on loksahtamassa kohdalleen.

Kivenmäki: Yleisömäärät näin kauden alussa ovat hyviä johtuen pitkästä odotuksesta päästä taas hallille seuraamaan pelejä. Kauden edetessä joukkueiden peli-ilme ja pärjääminen sarjassa tulevat heijastumaan yleisökeskiarvoihin. Ainoastaan voisi ihmetellä Bluesin kotipelien yleisökeskiarvoa, joka on suhteellisen alhainen. Espoossa pelattiin kuitenkin viime kaudella niin pitkään kevääseen, että katsojat tarvitsevat ehkä enemmän hengähdystaukoa jääkiekosta.

Viikon kommentti

HPK:n päävalmentaja Harri Rindell Marek Zagrapanin syksystä:

– Hän on ollut niin lukossa näissä peleissä, että paljon pitää tapahtua. Odotusarvot miehen kohdalla olivat kaikkea muuta. Jatkamme työskentelyä hänen kanssaan, mutta se on ihan selvää, että näin ei voi jatkua. Pelaajan pitää tuottaa pelissä jotain: irtokiekkoja, taklauksia, haastoja, hyvää takapainetta tai maalilleajoja. Jotain pitäisi löytyä.

Lue lisää:

Haastattelu: Harri Rindell: ”Pelaajan tehtävä on tuottaa kentällä jotain”

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös