Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 42

LIIGA / Kolumni
SM-liigan viides peliviikko kartutti Ilveksen maalitiliä viidellä ja pudotti joukkueen sarjataulukon viimeiselle sijalle. Loppuviikosta kuultiin myös Tuukka Mäntylän KHL-pestistä, kestääkö Tappara ykköspakkinsa lähdön? Onko Kim Hirschovitsista enää mihinkään? Entä kuka ihme on Mitja Robar?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Kuopion-toimituksen Timo Tolonen.

Millainen isku Tuukka Mäntylän lähtö on nousukuntoiselle Tapparalle?

Matias Strozyk: Suuri, menettihän Tappara käytännössä tärkeimmän pelaajansa. Sisäisen pistepörssin selkeän ykkösen ja yli 25 minuuttia pelaavan puolustajan lähtö kirpaisee kovaa, ja Tapparan on pakko löytää Mäntylälle riittävän kovatasoinen korvaaja. Noin suurta peliaikaa nauttivan jättämää aukkoa on vaikea paikata, Mäntylän lähtö näkyy pelin kaikilla osa-alueilla.

Manu Lempinen: Kovempaa iskua ei pelaajiston suhteen voisi kuvitella, mutta huomattavasti huonomman ajankohdan voisi. Jos Mäntylä olisi häipynyt sekasorron ollessa pahimmillaan, katastrofi olisi valmis. Nyt joukkue näyttää jo joukkueelta, joten kunhan kelvollinen korvaaja löytyy, en näkisi Tapparalla olevan suurta hätää. Johtajuutta Mäntylä toki vei mennessään melkoisen kasan, sillä puolella on nyt roolia tarjolla.

Timo Tolonen: Isku on äärimmäisen kova. Mäntylä jättää kasvattajaseuransa vaikeaan tilanteeseen, vaikka otteet ovat piristyneet Risto Dufvan saapumisen jälkeen. Toivottavasti Venäjältä saatu korvaus on tarpeeksi iso, jotta Tappara saa hankittua kelvollisen tuuraajan Mäntylälle.

Lue lisää:

Uutinen: Tappara vahvisti Tuukka Mäntylän KHL-pestin

Palaako Kim Hirschovits parhaalle tasolleen?

Strozyk: Ei ainakaan katsomosta käsin. Kuusi pisteetöntä ottelua Hirschovitsin kaltaiselle pelaajalle saa kenet tahansa kadottamaan itseluottamuksensa. Petri Matikainen yrittää herätellä yhtä joukkueen tähdistä kaikin keinoin, mutta peli ei aukea ennen kauden ensimmäistä maalia. Sen tekeminen puolestaan vaatii lisää näyttöpaikkoja. Hanat ovat nyt kunnolla kiinni, joten radikaalitkaan ratkaisut eivät hiljalleen tunnu utopistisilta.

Lempinen: Olen hieman ihmetellyt kohun laajuutta, vaikka Hirschovitsin alkukausi on melkoinen vitsi ollutkin. 30-vuotias taitosentteri ei ole kauden alussa ihan parhaassa fyysisessä kunnossa sellaisessa joukkueessa, jossa on äärimmäisen kovaan fyysiseen kuntoon uskova valmentaja. Ei kokenut pelaaja voi olla sellainen primadonna, että hän ei ymmärtäisi omaa parastaan tämän kuntokuurin aikana. Eihän, Kim?

Tolonen: En usko. Hirschovitsista on tuskin enää samaksi pelimieheksi, joka pari vuotta sitten puh… siis merkkautti syöttöjä hurjaan tahtiin. Itseluottamusta pahasti nakertavat katsomokomennukset ovat sen verran pahoja iskuja taiturille, että tästä tuskin on enää kärkiketjujen mieheksi ainakaan HIFK:ssa. Toivon toki että hyökkääjä palaa vielä, sillä hänen kaltaisiaan kiekollisia taitureita ei ole SM-liigassa yhtään liikaa.


Hirschovitsin tekeminen kaipaisi ilmettä.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Onko SM-liigan sarjataulukko jo jakautumassa kahtia?

Strozyk: Neljän kärki saattaa olla karkaamassa, ja veikkaan ainakin Lukon nousevan jo alkavalla viikolla heidän kantaansa. Myös JYP on nousussa, mutta tulevat vastustajat ovat haastavia. Piste-erojen suhteen sijat 5-12 ovat tiivis pakka, sillä viidentenä oleva Kärpät on vain kahdeksan pistettä Tapparaa edellä. Tällä osastolla ainakin HIFK sekä aiemmin mainitut Lukko ja JYP ovat potentiaalisia nousijoita. Näiden lisäksi sarjataulukkoon on muodostumassa kolmaskin osio, sillä HPK ja Ilves ovat hännillä, vähintään 4-5 pistettä muiden takana. Näistä kahdesta voi tulla pidemmänkin tähtäimen taistelupari sarjataulukon jumbosijan suhteen.

Lempinen: En usko vielä mihinkään lopulliseen jakautumiseen. Kärkinelikon meno vaikuttaa tosiaan niin vakaalta, että kvartetti todennäköisesti pysyttelee kuuden joukossa pitkäänkin. Yhtä selvältä tuntuisi HPK:n ja Ilveksen jumittuminen hännille. Parilla peräkkäisellä kolmen pisteen voitolla auttaa kuitenkin tilannettaan aina hurjasti, joten kovin hurjia profetioita ei kannata vielä heitellä, vaikka juuri tällä hetkellä siihen voisi houkutus ollakin.

Tolonen: Täytyy muistaa, että pelejä on vielä melkoisesti jäljellä, eikä lunta ole vielä maassa yhdelläkään liigapaikkakunnalla. Tällä hetkellä vaikuttaa toki siltä, että liiga on jakautunut kahteen lohkoon: ne, joilla kulkee ja ne, joilla ei kulje. HIFK varmasti nousee vielä kauden edetessä ”ykköskorin” joukkueeksi, mutta uskon viiden tällä hetkellä viimeisenä olevan joukkueen myös pitävän paikkojaan kauden loppuun asti. Nämä tappelevat keskenään viimeisestä säälipleijaripaikasta.

Ilveksen valmennusjohto sai seurajohdolta työrauhan. Mitä Juha Pajuojan ja Raimo Helmisen on Ilveksen pelissä ensimmäisenä korjattava?

Strozyk: Hankittava hyökkääj(i)ä. Pajuojalla ja Helmisellä tuskin on asiassa lopullista päätösvaltaa, mutta jos joukkue on tehnyt vähiten maaleja ja 13:ssa ottelussa vain kaksi hyökkääjää on tehnyt yli kolme maalia, on tulivoiman puute ilmeinen. Nuori joukkue yllätti viime kaudella ja täksi kaudeksi Ville Koistinen, Martti Järventie ja Vesa Toskala toivat kokemusta nimenomaan alakertaan, mutta maalintekovastuu lankeaa edelleen nuorten hyökkääjien harteille. Pelillisten asioiden suhteen korjausprojekti onkin jo monimutkaisempi.

Lempinen: Kieltämättä syksyn alennusmyynnit olisi hyvä käydä kiertämässä hyökkääjäkorien osalta, mutta kustannussyistä todennäköisempi vaihtoehto on yrittää repiä enemmän irti nykymiehistöstä. Masi Marjamäki, Jesse Niinimäki ja Toni Rajala ovat tehneet yhteensä kaksi maalia, joten kiristämisen varaa todella löytyy. Ilveksen pelaaminen on ollut enemmän kuin sekaisen näköistä, sille asialle ei ole valitettavasti tässä vaiheessa enää ratkaisevan paljoa tehtävissä, ainakaan nykyisellä miehityksellä. Valmentajien tärkein tehtävä on saada pelaajat keskittymään aina vain seuraavaan edessä olevaan tapahtumaan, vaikka tuska onkin kova. Sen jälkeen ainoa tehtävissä oleva asia onkin käsien ristiminen.

Tolonen: Ihan ensiksi Ilveksen peliin täytyy saada jokin järkevä systeemi. Tuntuu, että pelaajilla ei ole oikein kunnollista tajua siitä, kuinka esimerkiksi kiekko pitäisi pelata hyökkäysalueelle ja mitä kautta paikkoja tulee rakentaa. Viime otteluissa Ipan peli on muistuttanut vain etäisesti jääkiekkoa. Hankala sanoa mitään yksittäistä parannuskohdetta, sillä perusasiat ovat niin hukassa.

Lue lisää:

Otteluraportti: Pelicans nuiji Ilveksen hiljaiseksi kahdessa erässä

Otteluraportti: Ilveksen ahdinko syvenee syvenemistään

Kolumni: Veitsi kissan kurkulla


Pajuojan olisi syytä piirtää taululle pelisysteemi.

Mitä Mitja Robar tuo Lukko-puolustukseen?

Strozyk: Robaria on huhuttu Suomeen muutaman kerran aiemminkin, mutta silti hänen palkkaamisensa on arpapeliä. Toistaiseksi kovin Robarin kohtaama sarjataso on 23:n ottelun MM-kisahistoria, ja SM-liigan jääkiekko on hieman eri tasoa kuin Slovenian tai Itävallan. Robar ei ole koskaan loistanut laukauksellaan, joten viivatykkiä hänestä tuskin odotetaan. Robar on kova tekemään töitä ja kiekollisena fiksu, mutta hänen oman pään pelaamisensa on pienoinen mysteeri. Robar on vahva ollakseen alle 180-senttinen, mutta vaillinainen fyysisyys voi tuottaa ongelmia maalinedustalla. Hankinta on kannattava ainakin Lukon terveystilanteen kannalta.

Lempinen: Ei pienintäkään aavistusta, toivottavasti Lukko-johdolla on parempaa tietoa. 28-vuotias pakki lähti täksi kaudeksi ensimmäistä kertaa etsimään pelipaikkaa Itävallan ja Slovenian ulkopuolelta. Eihän tuo yhtälö ihan ihanteellisimmalta kuulosta. Syvyyshankintojen tekeminen ei tietenkään akuutissa tilanteessa ole kiellettyä. Toivon Robarille onnistumista, sillä soisin ilmasillan olevan jatkossakin auki myös eksoottisempiin suuntiin vahvistustarpeita kartoitettaessa.

Tolonen: Jos ei muuta, niin ainakin MM-kisatason pelaajan. Lukko on kärsinyt pahasta loukkaantumissumasta ja tälläkin hetkellä taitaa olla ainakin kaksi runkopakkia telakalla. Leveys ei tietenkään ole kauden edetessä pahitteeksi, ja mikäs siinä pelaajia hommatessa vaikka lämpimikseen kun siivousfirman rahat eivät lopu kesken. Slovenialaisesta tuskin kuitenkaan on suurempien taikatemppujen tekijäksi.

Lue lisää:

Uutinen: Lukko hankki vahvistusta puolustukseensa

Viikon kommentti

Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja mediassa velloneesta potku-uhasta ja uuden päävalmentajan kartoittamisesta.

– Voitte jokainen varmasti kuvitella, miltä se tuntuu.

Lue lisää:

Otteluraportti: HPK pois jumbosijalta

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös