Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 43

LIIGA / Kolumni
SM-liigan kuudennella peliviikolla Pelicans nousi sarjan kärkeen ottamalla täydet pisteet, Jokerit puolestaan jäi pisteittä kaikissa otteluissaan. Joel Armia teki vasta toisen maalinsa, onko tähti sammunut? Onko Jarkko Ruutu rotta, varomaton vai jotain muuta? Entä mitä Bluesin myyminen tarkoittaa?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Oulun-toimituksen Janne Onnela.

Kuka viime viikon hankinnoista vaikuttaa lupaavimmalta?

Matias Strozyk: Viime viikon tarjonnasta ehdottomasti TPS:n Mario Scalzo. Scalzo oli mukana jo Kanadan MM-ryhmässä Brent Burnsin ja Dion Phaneufin kaltaisten tähtien rinnalla syöttäen kaksi maalia kolmessa ottelussa, ja löytö voi olla TPS:ltä melkoinen kaappaus. Scalzolla on takana vasta kaksi SM-liigaottelua, mutta kanadalaisen potentiaali on jo näkynyt. Kiekollisten taitojensa lisäksi Scalzo mahdollistaa jo vähintään kahden kovatasoisen pakkiparin muodostamisen Tomas Mojzisin johtaessa toista.

Manu Lempinen: Ilahduttavin hankinta on jo palannut kotiinsa. Pidin suunnattomasti tavasti, jolla Ilkka Vaarasuo tuli pikahälytyksellä luutimaan HIFK-puolustukseen. Sen lisäksi, että Vaarasuo suoriutui urakastaan hyvin, kuvio oli muutenkin miellyttävä. Jukurit sai taatusti Helsingistä hyvän korvauksen, mutta heidän ei silti olisi ollut pakko päästää parasta puolustajaansa liigavisiitille. Nyt mainion alkukauden pelannut Vaarasuo pääsi hetkeksi parhaalle mahdolliselle näyteikkunalle, mikä oli pelaajan kannalta äärimmäisen hienoa.

Janne Onnela: Mario Scalzo. Kanadan MM-joukkueeseenkin mahtunut puolustaja on pienenä kiekollisena kaverina kuin tehty SM-liigaan. Pekka Virran joukkueessa tämän tyyppiset kaverit ovat aiemminkin ottaneet sen viimeisen askeleen huipulle, hyvänä esimerkkinä KalPasta KHL:ään ponnistanut Janne Jalasvaara. TPS:n puolustuspelaamiseen Scalzo ei tuo ratkaisua, mutta hyökkäyspäässä hänestä on kauden mittaan varmasti paljon iloa.

Lue lisää:

Haastattelu: HPK ratkaisi pikaisesti hyökkääjäpulansa
Uutinen: Jan Platil Tapparan takalinjoille
Uutinen: Kanadalaispakki vahvistaa TPS:n takalinjoja
Kommentti: Toivossa on hyvä elää
Uutinen: Sami Blomqvist pikavisiitille Lukkoon
Uutinen: HIFK vuokrasi kaksi puolustajaa


Mario Scalzo tuo uutta ryhtiä TPS:n puolustukseen.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Mitä on tapahtunut Joel Armialle?

Strozyk: Joko huima debyyttikausi nousi hattuun tai sitten paineet ovat vain jäädyttäneet Armian pelaamisen. Alku oli vaikea ja tuska vain kasvoi ottelu ottelulta. Lopulta väkinäinen yrittäminen alkoi paistaa silmiin jo kirkkaasti ja Armian rentous oli kadonnut. Armia onnistui maalinteossa Jokereita vastaan, toivottavasti onnistumisia tulee lisää.

Lempinen: Ei mitään dramaattista. Kausi alkoi huonoilla jaloilla, ja kun jalat tulivat takaisin, pää oli jo hieman jumissa. Yksikään ratkaisu ei tullut enää selkäytimestä, oikeastaan voisi sanoa, että yhtään ratkaisua ei enää tullut. Samalla unohtui työnteko, kun omat ja ulkopuoliset odotukset kasautuivat nuoren miehen päälle. Muutaman viime pelin aikana Armia on alkanut muistaa taas yksinkertaistenkin ratkaisujen olemassaolon. Jos hän pysyy nykyisellä tiellään, näemme kohta taas erittäin hyvän Joel Armian.

Onnela: Legendaarinen toisen kauden kirous. Porissa odotettiin Armialta paljon, mutta ehkä vielä enemmän odotti Joel itse. Armia asetti ennen kauden alkua pilke silmäkulmassa itselleen 30 maalin tavoitteen. Kuinka tosissaan hän lopulta oli? Lauantaina tuli taas maali, joten nyt ei puutu enää kuin 28 häkkiä. Yritystä ei ainakaan puutu, sillä Armia laukoo aina paikan tullen, välillä jopa hieman itsekkäästi. Ässien ja Armian onneksi joukkueen menestys ei ole yksin Armian harteilla.

Lue lisää:

Otteluraportti: Raanta nollasi Jokerit

Haastattelu: Armia haluaa mitaleille

Millaisia ajatuksia Jarkko Ruudun alkukausi on herättänyt?

Strozyk: Ennen kautta kehuttiin kaappausta ja hehkutettiin liigan saamaa uutta väriä. Nyt kun Ruutu on pelannut täysin odotetulla tyylillä, hän onkin SM-liigan suurin antikristus. Ruutu aloitti melko rauhallisesti, mutta viime aikoina rooli on jo alkanut karata käsistä. Ruudun oma, fyysinen peli on merkittävä lisä SM-liigaan, joskin sukeltelemalla hän tekee itsestään vain pellen.

Lempinen: Hyvinhän Ruudun kausi on lähtenyt käyntiin, pistemääräkin on sama kuin Ilari Filppulalla. Oikeastaan hänen tekemisensä ovat herättäneet hyvin vähän ajatuksia, kentällä on viilettänyt hyvinkin tuttu Ruutu. Välillä menee yli, välillä häntä ei huomaa, ja joskus tulee tehojakin. Jos Jokerit pelaa joukkueena hyvin, virnistelevästä veteraanista on kevään tosipeleissä paljonkin hyötyä.

Onnela: Lähinnä myötähäpeää. Ennen kauden alkua Ruutu vakuutti hölmöilyjen olevan taakse jäänyttä elämää. Jokerikoneen yskiessä Ruutu otti syystä tai toisesta vanhan roolinsa. Jarkko Ruudun törttöilyt eivät tosin yllätä niin paljon kuin Erkka Westerlundin puolustelupuheet. Luulisi Westerlundin tajuavan Ruudun törttöilyjen tekevän hallaa koko joukkueelle. Pitääkö jonkun pelaajista nostaa kissa pöydälle ja käskeä Ruutua ryhdistäytymään?

Lue lisää:

Kuvakooste: Uneliasta lätkää Helsingissä – Ruudun taklaus puhutti


Jarkko Ruutu herättää kiekkokansassa voimakkaita tunteita.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Oliko Richard Lintnerin kahden ottelun pelikielto oikeutettu?

Strozyk: Kaksi ottelua taitaa valitettavasti olla suurin rangaistus, mitä ensikertalaiselle voi tuosta tilanteesta tuomita. Ahkerampi rikkuri olisi aivan hyvin voinut saada vastaavasta taklauksesta vähintään viiden ottelun kakun. Taklaus itsessäänhän oli täysin järjetön, pelin kuumentuminen sai Lintnerin latauksen ylittämään rajat. Itsehillintä petti, mutta senkään ei pitäisi olla ammattilaismiehelle tekosyy. Tempun typeryys lienee kaikkien tiedossa, kuten myös se, että vastaavat tappoyritykset pitää kitkeä pois ankaralla kädellä.

Lempinen: Lintner oli pelin aiemmista tapahtumista johtuen tunnekuohun vallassa, joten inhimilliseltä kannalta ymmärrän hänen tekonsa. Tuomas Santavuori ei loukkaantunut slovakkipakin hyppytaklauksesta, mikä katsottiin lieventävänä asianhaarana. Jos kurinpitopäätöksessä kuitenkin todetaan, että pelaaja on hypännyt taklatessaan ylöspäin, käyttänyt tarkoituksellisesti kyynärpäätä ja yrittänyt kohdistaa kyynärpääosumaa pään alueelle, pelikiellon pitäisi mielestäni olla ihan jotain muuta kuin kaksi ottelua. Teon itsessään pitäisi olla päätöksissä huomattavasti seurausta merkittävämpi tekijä.

Onnela: Olisin antanut jopa pelin tai pari enemmän. Näin olisi varmasti tapahtunut, mikäli Santavuori olisi loukkaantunut. Liigan yksi tavoite on lisätä pelaajien keskinäistä kunnioitusta. Tämä päätös ei tue sitä tavoitetta millään tavalla, sillä Lintnerin taklaus vaikutti täysin tietoiselta vahingoittamisyritykseltä. Santavuori säästyi aivotärähdykseltä vain koska ehti väistää. Lintnerin täytyy pitää jatkossa pakettinsa kasassa, sillä SaiPa on panostanut slovakkiin paljon.

Lue lisää:

Uutinen: Lintnerille kahden ottelun panna

Kolumni: Lappeenrannassa meni hulinaksi

Otteluraportti: Tehokas Ässät voittoon

Millaisia vaikutuksia on Jussi Salonojan päätöksellä myydä Blues?

Strozyk: Ainakin KHL-huhuilu saanee uutta voimaa alleen. On kuitenkin pakko sanoa, että KHL-joukkueesta ei ole syytä unelmoida niin kauan kuin paikkakunnalla ei osoiteta edes jonkinlaisen kiekkokulttuurin olemassaoloa. Bluesin nykyiset yleisömäärät ovat häpeällisiä. Bluesin markkinointi on ollut erittäin heikolla tolalla, mutta toisaalta tuotekaan ei ole helppo myyntikohde. Ensimmäinen askel kohti oikeaa suuntaa olisi osaavien ihmisten palkkaaminen markkinointipuolelle.

Lempinen: Tähän voi vastata järkevästi vasta, kun uusi omistaja on selvillä. Perusongelma säilyy nimittäin edelleen hyvin yksinkertaisena. Espoossa on tehtävä hirveästi töitä, että ihmiset jaksavat kiinnostua identiteetiltään vieläkin varsin kasvottomasta Bluesista. Yhtälö on varmasti mahdollista saada toimivaksi, mutta jotakin ilmiselvän ajattelun ulkopuolelta tulevaa ideointia se vaatii.

Onnela: Vaikutukset ovat varmasti Bluesin kannalta ikäviä. Toimintaedellytykset heikkenevät oleellisesti Salonojan viedessä rahapussinsa menessään. Tulevaisuus näyttää Bluesin kannalta ankealta. Toki moni voi ajatella tämän olevan myös mahdollisuus, mutta espoolainen kiekkokulttuuri on tällä hetkellä siinä jamassa, ettei Blues kiinnosta varmasti montakaan ostajaa. Jos ostajaa ei löydy, en usko Salonojan jättävän seuraa tuuliajolle. Siinä vaiheessa Jussi ehkä käärii vielä kerran hihat.

Lue lisää:

Haastattelu: Marjamäki pahoillaan pelaajien puolesta

Kommentti: Tyhjä halli, joukkue kaupan

Kommentti: Onko Espoota edes olemassa?

Viikon kommentti

Ässien Ryan Caldwell ohittaessaan pakkiparinsa Miko Malkamäen kesken haastattelun:

– Yksi peli kanssani, ja nyt hän on supertähti.

Lue lisää:

Haastattelu: "Pelkäsin pahempaa"

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös