Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 45

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni
SM-liigan kahdeksas peliviikko johdatti liigan maajoukkuetauolle, ja Jatkoajan maanantaijäässä nähdään tällä viikolla erikoisvieraana A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen. Ovatko Sami Kapasen MM-haaveet vielä elossa? Onko SM-liigasta ylipäätään mahdollisuutta selvitä kisakoneeseen? Kannattaisiko pelaajan harjoitella Euro Hockey Tourin sijaan oman joukkueensa kanssa?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tämän viikon erityisteemana on juuri alkanut maajoukkuetauko, ja mukana on myös Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen.

Murensiko ylikunto Sami Kapasen MM-haaveet?

Matias Strozyk: Eiköhän se ainakin heikentänyt mahdollisuuksia. Näyttöpaikkoja tulee vielä runsaasti ja Kapanen palasi kehiin juuri ennen taukoa, nyt on kuitenkin pysyttävä kunnossa sekä terveyden että tehojen suhteen. Kapanen on täydessä kunnossa pätevä vaihtoehto MM-joukkueen laituriosastolle, mutta kohtalo oli kova. Maajoukkueuran päättäminen kotikisoihin olisi hienoa, mutta myös joukkueeseen selviytyminen on entistä vaikeampaa.

Manu Lempinen: Otan sen riskin, että näytän lausuntoni kanssa keväällä hivenen hupsulta. Onko niitä haaveita ihan realistisesti ollutkaan? Tunnustan täysin Kapasen suuruuden pelaajana, mutta väittäisin Kapasen MM-junan jo menneen. Suomella on laaja joukko tätä kokeneempaakin osaamista, jota joukkue tietysti tarvitsee. Voi hyvin olla, että esimerkiksi Ville Peltonen kamppailee samasta paikasta juuri Kapasen kanssa. Siinä tapauksessa Kapasen pitää ostaa lippu päästäkseen kisoihin.

Jukka Jalonen: Ei missään nimessä. Toukokuun alussa alkaviin kisoihin on niin pitkä aika, etteivät syksyn ongelmat automaattisesti vähennä pelaajan mahdollisuuksia mahtua kisajoukkueeseen. Keväällä pitää tietenkin olla huippukunnossa iästä riippumatta. Kokemuksella on voittamisen kannalta iso merkitys, mutta yhtä lailla nuoruuden into ja energia auttavat joukkuetta, kun tavoitellaan menestystä. Katsotaan Samin pelikunto keväämmällä.

Lue lisää:

Uutinen: KalPa menetti kourallisen pelaajia sairastuvalle


Sami Kapanen on kertonut tavoittelevansa paikkaa MM-joukkueesta.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Heikentääkö kotikisojen kasvattama kiinnostus SM-liigapelaajan mahdollisuutta selvitä MM-ryhmään?

Strozyk: Varmasti, mutta sama pätee kaikkiin muihinkin sarjoihin kilpailun lisääntyessä. Vaikutusten mittasuhteet ovat toki tänäkin vuonna hyvin riippuvaisia suomalaisten NHL-pelaajien menestyksestä. Tavallista useampi pelaaja on jo ilmaissut kiinnostuksensa pelata kotikisoissa, mutta eivätköhän NHL:n pudotuspelit ole silti makeampi vaihtoehto. MM-joukkueen kärkitykkejä etsittäessä SM-liigapelaajan mahdollisuudet päästä joukkueeseen ovat varmasti NHL-kiekkoilijaa pienemmät, mutta roolipelaajien suhteen kotimaisesta liigasta voi ponnistaa kisakoneeseen.

Lempinen: En jaksa uskoa, että heikentäisi. SM-liigasta on ponnistanut viime vuosina paljon pelaajia, jotka ovat saaneet paljon vastuuta nuoresta pitäen. Nämä kaverit ovat harvinaisen kypsiä isompiinkin ympyröihin, sillä heidän otteitaan leimaa rohkeus. Maajoukkue myös suhtautuu näihin pelaajiin heidän ansaitsemallaan tavalla. Pelaamalla loistavasti ovi avautuu kotikisoihin myös SM-liigasta.

Jalonen: Kilpailu pelipaikoista on kovempaa liigasta riippumatta. Totta kai SM-liigapelaajia tulee seurattua eniten, koska asun Suomessa. Kaikkia meidän mielestämme potentiaalisia pelaajia seurataan liigasta riippumatta eli ei ole mitään väliä, missä Euroopan liigassa pelaaja pelaa. Jos jotain pelaajaa ei seurata, siihen meillä on pätevä syy. Pelaamalla erinomaisesti SM-liigastakin on hyvät mahdollisuudet päästä kisajoukkueeseen.

Mille pelipaikalle tai mihin rooleihin on tällä hetkellä ongelmallisinta löytää SM-liigasta pelaajia maajoukkueeseen?

Strozyk: SM-liigaan rajattuna kysymys on vaikea. Yhdenlainen puute on ainakin kansainvälisen, edes Euro Hockey Tourin tasoon yltävistä oman pään puolustajista. Kiekollisia pelaajia löytyy kotoisestakin liigasta, mutta viime kaudellakin SM-liigasta maajoukkueeseen nostetut puolustavat puolustajat olivat toisinaan hätää kärsimässä Euroopan huippuja vastaan. Poikkeuksiakin tietenkin löytyy, kuten esimerkiksi Ossi Väänänen. Onneksi kokonaan SM-liigapelaajista kasattu maajoukkue ei kuitenkaan luultavasti koskaan ole pakollinen, joten KHL:ään tai Ruotsiin karanneet suomalaiset tasoittavat tilannetta.

Lempinen: Tähän pitää nostaa esiin vähän samaa teemaa kuin aiempaankin. Nuorten liigapelaajiemme uudenlainen pelirohkeus takaa sen, että lähitulevaisuudessa maajoukkue saa nauttia heidän palveluksistaan pelipaikalla kuin pelipaikalla. Tällä hetkellähän liigapelaajia on esimerkiksi lopullisessa MM-joukkueessa valitettavan vähän, mutta heidän polkunsa kisoihin on aiempaa realistisempi. Myös SM-liigajoukkueiden melko yleisesti suosima aktiivinen pelitapa puhuu saman asian puolesta.

Jalonen: Fyysisesti ja peliälyllisesti erittäin vaativalla pelipaikalla, keskushyökkääjäosastolla, voisi olla lisää pelaajavaihtoehtoja. Osalta taitosenttereistämme puuttuu kansainvälinen luistelu- ja/tai kamppailuvoima. Täytyy muistaa, että sentterin vastuu on kenttäpelaajista suurin ja vaativin: täytyy puolustaa täysillä omalla puolustusalueella, useimmiten, ja silti pitää pystyä johtamaan hyökkäyspeliä laadukkaasti.


Sami Vatanen ja Mikael Granlund kuuluvat tulevaisuuden maajoukkueen tähtiin.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Onko SM-liigapelaajan järkevämpää pelata Euro Hockey Touria vai harjoitella joukkueensa kanssa?

Strozyk: Seurat varmasti haluaisivat pelaajiensa pysyvän harjoitteluringissä koko tauon ajan, mutta pelaajalle itselleen tilaisuus edustaa maajoukkuetta on harvoin helposti ohitettavissa. Seuraukset näkyvät parhaiten tauon jälkeen, kun rauhassa harjoitelleet ovat tyypillisesti paremmassa vireessä. Tilanteen kannattavuus on toki joukkuekohtaista, huippuvireessä olevalle joukkueelle pelaajan päästäminen maajoukkueen mukaan ei ole mikään ongelma, mutta takkuilevaa peliä korjailtaessa joukkueen huippupelaajienkin toivoisi olevan mukana.

Lempinen: Kummassakaan tapauksessa pelaajalla ei ole juurikaan hävittävää. Laadukas treeni seurajoukkueen kanssa antaa hyvät eväät loppukaudelle, mikä taas avaa lahjakkaalle pelaajalle maajoukkueen ovet jossain vaiheessa. Toisaalta taas erilainen ympäristö ja uudet virikkeet saattavat antaa uudenlaista virtaa loppukaudelle, vaikka esimerkiksi Venäjälle matkustaminen joulun alla ei sillä hetkellä fysiikalle se mieluisin vaihtoehto olisikaan. Molemmat vaihtoehdot tuovat pelaajalle kaivatun tauon puoli vuotta kestävään rutiiniin, se on tärkeintä.

Jalonen: Jos haluaa kehittyä pelaajana, kannattaa joukkueeseen valituksi tullessaan pelata Euro Hockey Touria parhaiden suomalaisten kanssa parhaita eurooppalaisia vastaan. Jos taas haluaa levätä ja/tai keskittyä vain seuraavaan viikkoon, sillä maajoukkuepelaajat ovat silloin hieman väsyneitä, kannattaa harjoitella liigajoukkueensa kanssa.

Lue lisää:

Uutinen: Jalonen julkisti maajoukkueen

Millaisen lisän maajoukkueen ”juhlakauteen” tuo Talviklassikko Venäjää vastaan?

Strozyk: Talviklassikossa on kaikki ainekset koko kauden hienoimpaan tapahtumaan, mutta on sääli, jos Suomen ja Venäjän kohtaaminen jääkin SM-liigaottelun varjoon. HIFK ja Jokerit käyvät oman taistonsa ensin, mikä puoltaa maaottelun asemaa "pääotteluna", mutta lipunmyynnin suhteen on toivottava, etteivät tapahtumat syö katsojia toisiltaan.

Lempinen: Jääkiekkoliiton markkinointiosasto on varmasti kohdannut haastavampiakin aikoja. Talviklassikossa joka toinen ostaa yhden ilmaveivisetin, joka toinen kaksi. Onhan tämä melkoinen hulinakausi, viime kevään huuma kantaisi kevyesti MM-kisoihin, mutta välissä pelataan vielä täydellä stadionilla Venäjää vastaan. Ei vuoden mittaisessa karnevaalissa mitään pahaa ole, joten antaa ihmisten pitää hassut hattunsa, kasvomaalauksensa ja vipperänsä.

Jalonen: Varmasti unohtumaton 'once in a lifetime' -kokemus molemmille joukkueille ja myös faneille. Aina kun pelataan Leijona-paidassa, pitäisi näkyä taisteleva, sisukas ja rohkea Suomi. Sitä samaa odotan Talviklassikoltakin.

Lue lisää:

Uutinen: Talviklassikko tulee tuplana

Haastattelu: Jälleen jääkiekon juurille

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös