Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 46

LIIGA / Kolumni
SM-liigassa vietettiin viime viikolla maajoukkuetaukoa ja joukkueiden keräillessä voimia Jatkoajan maanantaijää pohtii syksyn tapahtumia sekä viimeisimpiä uutisia. Myikö KalPa mestaruushaaveensa Venäjälle? Onko häntäpää jo vakiinnuttanut paikkansa? Entä kuka oli koko syksyn kovin pelimies?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana myös Jatkoajan Lappeenrannan-toimituksen Mika Tuutti.

Mitkä asiat yllättivät kauden ensimmäisellä neljänneksellä?

Matias Strozyk: Suurin yllättäjä on ollut KalPa, sillä kovin harva uskoi Tuomas Tuokkolaan vielä elokuussa. Sami Kapasen epäonnesta huolimatta KalPa on roikkunut sarjataulukon kärkipaikoilla koko syksyn, erityisesti huikeassa vireessä olevan ykkösketjun ja Ari Ahosen ansiosta. Yllättäjäksi voisi nostaa myös SaiPan Anssi Löfmanin, joka on maalipörssin jaetulla kakkospaikalla tehtyään jo nyt kaksi maalia enemmän kuin toistaiseksi tehokkaimmalla kaudellaan. Laajemmalla rintamalla onnistujaksi voitaisiin määritellä Ässien urheilutoimenjohtaja Mika Toivola, jonka ulkomaalaishankinnat ovat täyttäneet saappaansa varsin mallikaasti.

Manu Lempinen: Kai tuota Pelicansin sarjajohtoa hieman pitää äimistellä. Kaikki perusteethan sijoitukselle ovat olemassa, mutta siitä huolimatta muodonmuutos on ollut hämmästyttävän nopea. Täysin samaa voidaan sanoa Matti Kuparisen pistepörssin kärkipaikasta. Sentteri oli toki osa Ässien parasta ketjua viime keväänä, mutta tuskin hän itsekään nimenomaan tehollisesti tällaisen alkukauden puolesta olisi vetoa lyönyt. HIFK:n startti on ollut jähmeä, mutta uskon mestarijoukkueen olevan runkosarjan päätyttyä aivan riittävän hyvissä asemissa.

Mika Tuutti: HIFK:n ailahtelu ja Pelicansin vakuuttavat otteet illasta toiseen ovat olleet ehdottomasti yllättävimmät asiat. Mestaruuden jälkeen ei ole koskaan helppoa avata kautta, mutta HIFK:n suoritusten valtavat ailahtelut pelien välillä ovat silti yllättäneet. Ehdottomasti suurin yllätys on kuitenkin Lahden Pelicansin vakuuttava meno sarjan kärkipäässä. Viimeiseltä sijalta kärkeen on kyllä kova näyttö Kai Suikkasen valmennustaidoista. Osasin odottaa että Lahdessa pelattaisiin pudotuspelikiekkoa, mutta sarjan kärkipaikka on kyllä huikea suoritus.


HIFK:n taaperrus on ollut syksyn kuumin puheenaihe.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Ovatko sarjataulukon sijojen 11.-14. joukkueet jo vakiinnuttaneet paikkansa?

Strozyk: Maajoukkuetauon jälkeiset ensimmäiset kierrokset ratkaisevat näiden joukkueiden osalta paljon. Kärppien, TPS:n ja Lukon epäonnistuessa ainakin Tappara ja SaiPa voivat hyvässä lykyssä nousta vielä hämmentämään keskikastia, mutta todennäköisyydet eivät ole pohjasakan puolella. Erityisen synkkä on HPK:n ja Ilveksen tilanne, aika näyttää alkaako kilpailu puhtaasti 13. sijasta jo ennen joulua.

Lempinen: SaiPan, HPK:n ja Ilveksen osalta tilanne vaikuttaa melko synkältä. Yhdelläkään näistä joukkueista ei ole varoja vahvistaa joukkuettaan merkittävästi. Suurin ongelma piilee kai siinä, että kolmikon pitäisi voittaa pelejä merkittävästi enemmän kuin mihin sarjataulukossa ylempänä olevat pystyvät. En oikein keksi, miksi näin tapahtuisi. Tapparan meno vaikuttaa tällä hetkellä tuloksellisesti pudotuspeleihin riittävältä, vaikka taulukossa selkä edellä vastaantulevaa joukkuetta ei olekaan helppo löytää.

Tuutti: Todennäköisesti näin on tilanne, ikävä sinänsä sarjan jännityksen kannalta. Mikään neljästä viimeisestä joukkueesta ei ole pystynyt voittoputkiin ja niitä tarvitaan jotta nousu pudotuspeleihin on mahdollinen. Näkisin, että ainoastaan TPS saattaa tarjota romahduksellaan jollekin joukkueelle mahdollisuuden nousta pudotuspeleihin.

Lue lisää:

Jatkoajan SM-liigasivu ja sarjataulukko

Millaisia vaikutuksia on Ari Ahosen lähdöllä?

Strozyk: Väkisinkin mieleen palaa Lukko, Petri Vehanen ja kevät 2010. Tällä kertaa tosin olen sitäkin skeptisempi korvaajan suhteen, sillä Mikko Koskisen aika Pohjois-Amerikassa oli vaikeaa. Kuparisen hirmuvireestä huolimatta Ahonen on ollut KalPan paras ja tärkein pelaaja, joten mitalihaaveiden kauppaaminen ei välttämättä ole kovinkaan liioiteltu ajatus. Venäjältä Kuopioon lähetettävä rahatukku toki antaa avaimet rakentaa kilpailukykyinen joukkue tulevillekin kausille, joten Koskisen onnistuessa liike voi olla hyvinkin tuottoisa. Paljon on yhdestä miehestä kiinni.

Lempinen: Selkeän ja tarvittaessa joukkuetta kannattelevan ykkösvahdin lähtö on aina lievästi sanottuna kirpaiseva asia. KalPan paketti on ollut hienosti kasassa, mutta nyt vasta nähdään, kuinka merkittävä kokonaisuudessa on ollut vakaalla maalivahtipelillä. Mikko Koskisella on kaikki eväät olla Ahosen kaltainen luotettava palanen, mutta sen tapahtuminen heti tuntuu epätodennäköiseltä. Nuori kolossi tiedostaa sen varmasti itsekin, että hän on ratkaisuroolissa kuopiolaisten kaudessa. Avainkysymys on siinä, miten hän nämä paineet käsittelee ja kestää. Pelillisen huipputasonkin löytäminenkin vienee hetken, joten päänsisäisten asioiden on syytä olla kunnossa.

Tuutti: Vaikutus tulee olemaan suuri. Ahonen antoi jokaisessa pelissä KalPalle mahdollisuuden taistella voitosta. Erittäin varma ja tasainen torjuja, jonka taakse ei helpolla maaleja tehty. Mikko Koskisen näytöt ovat vielä varsin olemattomat ja nuori maalivahti joutuu kovaan paikkaan. Ura Pohjois-Amerikassa ei lähtenyt lentoon ja peliaika on ollut varsin vähäistä. KalPan mitalihaaveet saattavat kaatua tähän siirtoon.

Lue lisää:

Uutinen: Ahonen Metallurgiin, Koskinen Pohjois-Amerikasta KalPaan


Ari Ahonen on torjunut hyvällä itseluottamuksella.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Kuka oli syksyn paras pelaaja koko SM-liigassa?

Strozyk: Tomas Zaborskyn 45:n maalin vauhti on aivan älytön, mutta liian ilmeisen valinnan välttämiseksi pitänee etsiä muitakin vaihtoehtoja. Maalivahtipuolella Niko Hovinen ja Ahonen olivat omaa luokkaansa, puolustajista Ville Uusitalo on täyttänyt pitkän sopimuksen odotukset. Erityismaininnan ansaitsee myös Mikael Granlund, joka on suurin yksittäinen syy HIFK:n vain kohtalaisen heikkoon sijoitukseen.

Lempinen: Hyviä vaihtoehtoja on monia, mutta valintani kohdistuu Tomas Zaborskyyn. Viiden maalin karkumatka maalipörssissä on tässä vaiheessa aika kova juttu. Varsinainen syy on silti siinä, että Zaborskyn kohdalla ei tarvitse tuijottaa pelkkiä pistetilastoja, kun arvioidaan hänen hyötyään Ässille. Slovakkilaiturin työmäärä on kiitettävä ja illasta toiseen melko tasainen. Hän on myös Ässien toimivan alivoimapelin kulmakiviä, vaikka vajaalla pelatessa liikaa vastaiskumahdollisuuksia haisteleekin.

Tuutti: Tomas Zaborsky oli mielestäni syksyn selvästi paras pelaaja. Maalipörssin kärkinimen pelaaminen oli illasta toiseen luontevan ja helpon oloista. Tuntui olevan aina juuri siellä missä pitikin. Zaborskyssa vakuuttaa myös se, että vaikka hän on maalintekijä, niin myös puolustaminen maistuu. Toki hukkaa edelleen hirvittävän määrän maalipaikkoja. Saako Ässät pidettyä slovakin kauden loppuun asti on erittäin mielenkiintoinen kysymys.

Lue lisää:

Uutinen: Kuparisesta kuukauden pelaaja

Uutinen: Uusitalosta SM-liigan syyskuun pelaaja

Mitä voidaan odottaa joulutaukoa edeltävältä jaksolta?

Strozyk: Odotan erojen kasvavan. Kukaan tuskin karkaa muilta tai romahtaa täysin, mutta kauden edetessä tällä hetkellä huipputasainen keskikastikin alkaa jo hieman repeillä. Yksittäisten seurojen osalta tasonnostoa on syytä odottaa ainakin Lukolta vieraspeleissä ja hallitsevalta mestarilta kaikkialla.

Lempinen: Sarjataulukon osalta ei ainakaan mitään dramaattista. En usko yhdenkään joukkueen oleellisesti parantavan tai heikentävän osakkeitaan joulutaukoon mennessä. Tuo kymmenennen sijan taistelu on mielenkiintoista seurattavaa, sillä pienellä voittoputkella asemiaan voi parantaa hetkellisesti helpostikin. Olen kovin skeptinen kummempien voittoputkien syntyyn taulukon keskivaiheiden joukkueilla, siksi en suuriin heilahteluihin uskokaan.

Tuutti: Jotenkin tuntuu siltä, että kärki repii yhä selvemmän eron keskikastiin, mikä on kyllä sarjan mielenkiinnon kannalta huono asia. Yksittäisistä asioista on mielenkiintoista nähdä saako HIFK pelinsä kulkemaan ja löytääkö Richard Lintner itsensä. Ja jos HIFK:n peli takkuaa, niin riittääkö johdon maltti Petri Matikaisen suhteen? Viime kaudella huikeita otteita esittänyt Lintner on kadottanut peli-ilonsa jonnekin ja mielenkiintoista nähdä joko se löytyy. Ja jos ei löydy, niin kuinka reagoi SaiPan johto?

Lue lisää:

Otteluohjelma: SM-liiga

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös