Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 47

LIIGA / Kolumni
SM-liigan yhdeksäs peliviikko toi HPK:lle voittoputken ja kahdelle seuralle uudet päävalmentajat ensi kaudeksi. Miksi Lukko on pudonnut jo kymmenennen sijan alapuolelle? Miten KHL-siirtoihin pitäisi suhtautua? Entä millainen niitti Juuso Riksmanin loukkaantuminen oli HIFK:n kaudelle?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Espoon-toimituksen Tommi Koivunen.

Ovatko KHL-myynnit järkeviä?

Matias Strozyk: Hyvin tapauskohtaista. JYP ja Jarkko Immonen sekä Lukko ja Petri Vehanen ovat kaksi erilaista esimerkkiä ja kuvastavat riskejä. Tarjolla olevan rahatukun kanssa sekä pelaaja että myyjä saavat kävellä nauraen pankkiin. Pitkällä tähtäimellä myynti voi hyvinkin tuoda enemmän menestystä, kuin yhden miehen pitäminen. Koko kuvio on ristiriitainen, eikä yleispätevää linjaa voi vetää. KHL-seurojen kannalta nykytilanteen jatkuminen on tietenkin herkullista – joka vuosi pääsee kaapimaan kermat kakun päältä SM-liigasyksyn eroteltua jyvät akanoista.

Manu Lempinen: Järkevyys on tietysti aina tapauskohtaista, mutta melko looginen yhtälöhän noihin myynteihin liittyy. Pelaajalle asia on yksinkertaisin, KHL-liksoilla leivän päälle voi laittaa vaikka kokonaisen lehmän. Myyjäseura saa puolestaan sellaisen korvauksen, että lähtijän korvaaminen on mahdollista. Marko Luomalan tapaus parin vuoden takaa oli hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu, jos rahakas siirto kariutuu viime metreillä. Pelaamisesta ei tullut enää mitään, kun menetetty mahdollisuus pyöri mielessä. Tältä kannalta ajateltuna siirrot ovat hyvinkin järkeviä silloin kun sellaisiin mahdollisuus tulee.

Tommi Koivunen: Ehdottomasti. Urheilullisesti menetykset ovat isoja joukkueille ja liigalle. Joskus jopa korvaamattomia. Siirtojen taloudellinen merkitys seuroille ja KHL:ään lähteville pelaajille on massiivisuudessaan kuitenkin niin iso, että en kyseenalaista yhtäkään syksyn KHL-myynneistä.

Lue lisää:

Uutinen: Bluesin kultakypärä Lajunen KHL:ään


Ville Lajunen on viimeisin venäläistarjoukseen tarttunut.

Mikä on Lukon ongelma?

Strozyk: Osa on ainakin pääkopassa, itseluottamus ei ole kunnossa. Tämä näkyi viikonloppunakin TPS:ää ja Pelicansia vastaan. Hätä iskee yllättäen ja moninkertaisena, vaikka syytä ei olisi. Menestys rakennetaan alhaalta ylöspäin, Lukolla on roimasti parannettavaa molemmissa kenttäpäädyissä. Puolustus hätääntyy ja hyökkäys on yksipuolista, liian usein myös yhden ketjun varassa. Rauli Uraman talvesta uhkaa tulla pitkä.

Lempinen: Materiaali on vallan riittävä, vaikka pakiston tasosta voi laajuuden osalta eriäviäkin mielipiteitä esittää. Olen edelleen sitä mieltä, että materiaalieroilla voi itse asiassa selittää SM-liigassa varsin vähän. Tärkein kysymys on siinä, millaisella hengellä ja yrityksellä joukkue kaukaloon saapuu, pelitapa-asiatkin ovat vasta kakkossijalla pelivalmiuden jälkeen. Tällä logiikalla ongelmaksi voidaan nimetä Urama, sillä hän on vastuussa joukkueensa peli-ilmeestä. En ihan kykene hahmottamaan sitä, miten kauden jälkeen joka tapauksessa Lukon jättävä Urama pystyisi ratkaisevasti ilmettä raikastamaan.

Koivunen: Huonoimmillaan reikäjuustomainen puolustus ja viime kaudesta heikentynyt hyökkäyskalusto. Lukolla oli viime kaudella liigan parhaat ulkomaalaiset ja pitelemätön Perttu Lindgren. Nyt ulkolaiset ovat vaihtuneet astetta huonompiin, ja Lindgren on kärsinyt loukkaantumisista. Myös Rauli Uraman eväät Raumalla ovat loppumaisillaan, ja käyrä on samalla tavalla laskeva kuin esimerkiksi tulevalla Lukko-luotsi Risto Dufvalla aiemmin Jyväskylässä.

Lue lisää:

Otteluraportti: HIFK suvereeni kriisijoukkueiden kohtaamisessa

Otteluraportti: TPS rankaisi Lukon virheistä

Otteluraportti: Pelicans voittoon, Lukolle yksi taistelupiste

Kuka hyötyi eniten torstain valmentajaruletista?

Strozyk: Todennäköisesti Lukko. Tappara otti askeleen taaksepäin ja liitossa mikään tuskin muuttuu, mutta Lukon menestyskäyrä kääntynee ylöspäin. Risto Dufvasta ja hänen pelitavastaan voidaan olla montaa mieltä, mutta tärkeintä on osata voittaa. Sen Dufva osaa, varsinkin kun Lukolla on taloudelliset edellytykset tarjota erittäin kilpailukykyinen joukkue.

Lempinen: Tapparan parissa riittää työsarkaa, vaikka tuleva Lukko-valmentaja Dufva suunnan on kääntänytkin. Jukka Rautakorpi on tottunut menestyjä, joten paluu tuttuun ympäristöön tuntuu Tapparan kannalta hyvältä ajatukselta. Raumallakin voidaan varmasti katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Aktiivisen ja hyökkäävän jääkiekon ystävälle tosin hiukan raskas ajatus on se, että liigassa häärivät samaan aikaan Rautakorpi, Dufva ja JYP.

Koivunen: Vaikea sanoa tässä vaiheessa. Lukko ja Tappara tekivät loistovalinnat. Mahtipontiset resurssit ja mestarivalmentaja Dufva on kombinaatio, jolla raumalaiset nousevat takuuvarmasti taas kärkikahinoihin. Tampereella Dufvan lyhyen projektin jälkeen ohjakset ottavan Rautakorven paluu on erittäin hieno asia kirvesrinnoille ja merkitsee sitä, että Tappara on tamperelaisista uskottavampi gloorianmetsästäjä.

Lue lisää:

Uutinen: Rauli Urama Jääkiekkoliiton palkkalistoille

Uutinen: Jukka Rautakorpi Tapparan peräsimeen

Uutinen: Risto Dufva ja Lukko sopimukseen


Dufva johtaa ensi kaudella raumalaista jääkiekkoa.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Mitä Juuso Riksmanin loukkaantuminen merkitsee?

Strozyk: HIFK:n joutuminen maalivahtikaupoille on itsestäänselvyys, Jan Lundellilla ja Mika Norjalla ei voi jatkaa. Yhtä selvää on riittävän tasoisen korvaajan löytämisen tuska. Eero Kilpeläisen epäonni on Jokereille vaikea paikka, mutta Riksmanin loukkaantumisen vaikutus HIFK:hon on suurempi kuin vaikkapa Tomas Zaborskyn loukkaantumisen vaikutus Ässiin. Kovempaa kolausta joukkue ei olisi voinut kokea.

Lempinen: Riksmanin kauden päättyminen merkitsee ainakin uutta käännettä kauden melkeinpä mielenkiintoisimpaan tarinaan. Kompastelevan mestarin tuki ja turva on nyt lopullisesti poissa laskuista. HIFK hankkii kyllä uuden veskarin, siitä ei ole kai epäilystäkään. Haaste on siinä, että laadukkaankin maalivahdin sopeutumisesta ja pelitasosta ei voi olla varma. Tom Nybondasilla on nyt erittäin kova paikka, hutihankinta saattaa romuttaa HIFK:n kauden jo tässä vaiheessa.

Koivunen: Lisää sekasortoa Helsingin IFK:n ympärille ja maalivahtikaupoille lähtemistä. Jan Lundell ja Mika Norja ovat hyviä kakkosvahteja SM-liigaan, mutta tandemina liigan yksi heikoimmista maalivahtikaksikoista. HIFK:n pitää reagoida nopeasti, sillä kotietu on karkaamassa mahdottoman kauas. Stadilaisten hölmö uhkapeli maalivahtiasioiden kanssa kostautui ikävimmällä mahdollisella tavalla.

Lue lisää:

Uutinen: Riksmanin kausi ohi

Mikä on HPK:n piristymisen takana?

Strozyk: HPK:n nousu on ollut erittäin positiivinen yllätys, varsinkin tapa, jolla nousu on toteutettu. Kerho on nostanut osakkeitaan lainapelaajien tultua mukaan, eivätkä Marek Zagrapan ja Scott Barney ole olleet kokoonpanossa. Mikko Tolvanen on ottanut ykkösmaalivahdin tontin haltuun, mutta viikonlopun polvivamma voi osoittautua kohtalokkaaksi. HPK on herännyt horroksestaan ja mikä positiivisinta, se on tehnyt sen ilman kallispalkkaisimpia pelaajiaan.

Lempinen: Neljän ottelun voittoputkessa HPK on jättänyt vastustajansa kolme kertaa yhteen maaliin. Se kertoo nöyrästä ja tiiviistä puolustuspelistä sekä onnistuneesta maalivahtityöskentelystä. Jonkunnäköinen rooli on varmasti hämeenlinnalaisjoukkueen lainamiehillä ja nuoriso-osastolla. Heillä on kova halu näyttää ja onnistua. Sellainen esimerkki tarttuu ahdistuneeseen miehistöön ja auttaa osaltaan solmujen avaamista.

Koivunen: Lauantaina loukkaantuneen Mikko Tolvasen huippuvire on varmasti yksi iso tekijä, mutta kyllä koko joukkue on nostanut tasoaan. Surkean Blues-pelin jälkeen HPK on kerta toisensa jälkeen kääntänyt tiukat ottelut lopussa edukseen. HPK uskoo itseensä. Tähän paikkaan on pakko heittää kulunut fraasi: hämeenlinnalaisnipun kohdalla voidaan puhua klassisesta kierteestä, jossa onnistumiset ruokkivat itse itseään.

Lue lisää:

Otteluraportti: HPK nousi lopussa ohi

Otteluraportti: HPK roikkuen mukana

Otteluraportti: HPK:n nuorukainen nujersi JYPin

Viikon kommentti

Ari-Pekka Selin SaiPan hävittyä Ilvekselle 5-6 ottelussa, jota johti maalein 4-0:

Petri Koskinen, joka ei aamulla edes kuulunut aloituskokoonpanoon heilautti kauden ensimmäiset maalinsa. Ottaa päähän, että tällaiset suoritukset jäävät hiukan varjoon kyseisen ottelun jälkeen.

Lue lisää:

Otteluraportti: Voittamisen vaikeus

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös