Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 48

LIIGA / Kolumni
SM-liigan kymmenennellä peliviikolla SaiPa putosi sarjajumboksi ja keskikasti säilyi tasaisena. Viikko sinetöitiin liigan yhden ottelun jäähyennätyksellä. Miten pääkaupunkiseudun joukkueet selviävät ilman ykkösmaalivahtejaan? Pysyykö SaiPan paketti kasassa? Entä oliko Lahden rähinässä mitään järkeä?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Porin-toimituksen Asko Huuki.

Miten kauden jälkeen Lappeenrannan jättävä Ari-Pekka Selin saa pidettyä langat käsissään?

Matias Strozyk: Löysäilyyn ei ammattilaisella ole varaa, vaikka päävalmentajan lähtö olisi tiedossa ja pudotuspelipaikka karkaamassa. SaiPa on toistaiseksi pelannut taistelevalla ilmeellä, mutta se ei auta kun maaleja ei tule. Laukauksissa joukkue ei ole ottanut viime aikoina suuremmin takkiin, mutta materiaalin rajallisuus näyttää kyntensä. Anssi Löfmanin poissaolo ja lauantaina huhuasteella esille noussut Jesse Saarisen mahdollinen lähtö eivät lupaa hyvää tehojen kannalta. Ketjuja voi yrittää sekoittaa, mutta ei Selin oikein voi itsekään hypätä kaukaloon. Richard Lintner sentään on alkanut piristyä, sieltä suunnasta niitä tehoja pitäisi säännöllisesti odottaakin.

Manu Lempinen: Sarjatilanne vaikuttaa sellaiselta, että kauden loppuun asti tätä kysymystä ei tarvitse miettiä. Ilveksen ja HPK:n otteet ovat parantuneet, joten SaiPa joutunee pelaamaan karsintapeikko seuranaan kauden loppuun asti. Jos lappeenrantalaisten ilme alkaa olla talven mittaan kovin ahdistunut, seurajohto kaivaa todennäköisesti tutun keinon esiin ja vapauttaa Selinin tehtävistään. Kynnys valmentajan vaihtamiseen on aina matalampi, kun yhteistyön päättyminen kauden jälkeen on tiedossa. Muotoilen asian jopa niin voimakkaasti, että Selin saa taikoa pieniä ihmeitä pitääkseen työpaikkansa kevääseen asti.

Asko Huuki: Siinä on aina riskinsä, kun päävalmentajan lähtö on tiedossa hyvissä ajoissa kautta. Voi olla mahdollista, ettei kauden loppupuoliskolla pudotuspelipaikan karattua joukkue anna enää kentällä aivan täyttä panosta. Sellaiseen ei SaiPan pelaajamateriaalilla ole varaa, sillä joukkue tarvitsee hyvän taisteluilmeen voittaakseen pelejä. Uskon kuitenkin Selinin SaiPan pelaavan kunniakkaasti kauden loppuun saakka, vaikka rajallisella materiaalilla voittoja voikin tulla harvakseltaan.

Lue lisää:

Uutinen: SaiPan päävalmentaja vaihtuu keväällä


SaiPan viimeistelystä puuttuu viimeinen silaus.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Millaisia hankintoja Mika Hannula ja Dale Clarke ovat ensimmäisten näyttöjen perusteella Bluesille?

Strozyk: Kysyntää oli ja tarpeet oli täytettävä. Ainakaan Blues ei ostanut sikaa säkissä, ja onhan kaksikko tehnyt jo seitsemän pistettä muutamaan ensimmäiseen otteluun. Alku on siis ainakin ollut kelvollinen. Clarken vahvuuksista ja heikkouksista voisi kehitellä mielenkiintoisen keskustelun, mutta ainakin hän tuo kokemusta Bluesin muuten nuorehkoon joukkueeseen. Samaa linjaa noudattivat myös Hannulan ja Joakim Erikssonin sopimukset.

Lempinen: Molemmat ovat selkeään tarpeeseen tulleita täsmävahvistuksia. Olennaisin kysymys on siinä, kuinka hyvin ja nopeasti pelaajat pystyvät tuomaan oman lisänsä tiiviiseen Blues-nippuun. Pitkään pelaamatta ollut Clarke ei tietenkään ole suoraan verrattavissa Ville Lajuseen, mutta hän kykenee tutussa ympäristössä melko tasaiseen työskentelyyn. Laadukas tasaisuus on Hannulan ja Clarken kohdalla riittävä vaatimus, heidän ei tarvitse paistatella otsikoissa jokaisen pelin jälkeen. Tällä hetkellä maalivahtitilanne tuo Bluesin keitokseen oman mausteensa, mutta muuten espoolaisilla on kasassa nippu, joka todennäköisesti pitää paikkansa kuuden joukossa.

Huuki: Petri Lammassaaren loukkaantuminen ja Ville Lajusen myynti Venäjälle aiheuttivat espoolaisten joukkueeseen välttämättömän tarpeen vahvistusten hankkimiselle. Dale Clarke on organisaatiolle tuttu pelaaja, joten Espoossa tiedetään mitä hänestä on saatavissa irti. Clarke ei ole kuitenkaan lähelläkään Lajusen tasoa, vaikka hyvä pelaaja onkin. Mika Hannula on kansainvälisissäkin peleissä marinoitunut pelaaja, joka tuo joukkueen nuoreen hyökkäykseen kaivattua leveyttä sekä kokemusta.

Lue lisää:

Uutinen: Dale Clarke palaa SM-liigaan

Uutinen: Hannula valitsi Bluesin

Haastattelu: Blues värvää mielellään vanhoja ystäviään

Neljä joukkuetta on ilman ykkösveskariaan. Kenen tilanne on vaikein?

Strozyk: Pelicansin tuloksissa Niko Hovisen menetys on ainakin näkynyt, ehkä Hovisen puuttumisen seuraukset auttavat viimeisiäkin ymmärtämään, miksi Hovisen merkitystä korostettiin niin paljon jo ennen kauden alkua. Harva tuskin on kateellinen HIFK:lle tai Jokereillekaan. Jokerit on tuskaillut etenkin hyökkäyspäässä, eikä Frans Tuohimaa ole pelaillut kehnosti, mutta maalivahtimarkkinat ovat ainoa vaihtoehto jos Eero Kilpeläisen poissaolo venähtää. Tuohimaa ei voi kantaa aloittavan maalivahdin taakkaa enää kovinkaan kauaa ilman rasituksen näkymistä otteissa.

Lempinen: Pelicansille tapahtui pahin mahdollinen asia pahimmalla mahdollisella hetkellä. Hovisen loukkaantuminen sattui juuri silloin, kun pelikaaneilla on menossa kauden ensimmäinen vaikea vaihe. Kakkosvahti Joonas Kuuselan hajoaminen samaan aikaan oli tietysti ikävää, mutta eipä hän Hovisen takana ole saanut juuri liigaminuutteja tililleen, joten melkoinen kysymysmerkki hänkin olisi maalilla ollut. Vaikka Hovinen palaisi piankin, Lahdessa on jatkossa syytä puntaroida sitä, kannattaisiko ykkösvahdin antaa huilata aina silloin tällöin, jotta loukkaantumisen sattuessa sijaisella olisi pelituntumaa liigasta edes vähän.

Huuki: Ykkösvahdin menettäminen on aina paha paikka, sillä harvalla joukkueella on kakkosveskarina lähellekään saman tason maalivahtia. Haastavin tilanne on joukkueilla, jotka joutuvat väkisin peluuttamaan nuoria veskareita, joilla ei ole vielä rutiinia SM-liigan asettamista haasteista. Tällä hetkellä Bluesilla painii erityisen suurien haasteiden kanssa, sillä Petri Koivisto on pelannut maagisen alkukauden, kun taas Lars Volden on esiintynyt todella epävarmasti. Norjalaisvahti on eittämättä potentiaalinen veskari, mutta tällä kaudella hänen esityksensä eivät ole vakuuttaneet edes nuorten SM-liigassa.

Lue lisää:

Uutinen: Koivisto sivuun henkilökohtaisista syistä

Uutinen: Riksmanin kausi ohi


Frans Tuohimaa on joutunut kovaan paikkaan.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Millaisia ajatuksia Pelicans-HIFK-ottelun loppurähinät synnyttivät?

Strozyk: Ensimmäisessä myllytyksessä ei ollut vielä mitään ihmeellisempää, tunnekuohut ovat oleellinen osa jääkiekkoa, sen mukana tulevat myös tappelut. Sitten menikin jo vähän överiksi, kun peli ratkennut, jäljellä alle puoli minuuttia ja alla 147 jäähyminuuttia edelliseltä pelikatkolta. Ratkaisuna Pelicansin kostoretki ja kahdeksan pelaajaa sekä kaksi valmentajaa pihalle suoraan aloituksesta. Sekin menee vielä omien puolustamisen, jääkiekon joukkuehengen piikkiin.

Kaikkein huvittavinta tässä on seurata kommentoijien jakautumista tappelukulttuurin yht'äkkiä ilmestyviin superkannattajiin ja heidän perivihollisiinsa, jotka on välttämättä nimettävä "jeesustelijoiksi". Sama pelleily on ohjelmassa kerta toisensa jälkeen. Koko perheen SM-liigan häpeän puolelle lipsahtanut "anteeksipyyntö" vihjaa, että joitain sanktioita olisi tulossa, joten edessä on vielä ainakin mielenkiintoisia linjauksia. Sen jälkeen ihan jokaisen kannattaisi olla asiasta hiljaa.

Lempinen: Joukkokahinasta minulla ei ole kummemmin sanottavaa, joskus jääkiekko-ottelussa käy noin. Jälkipyykin puhdistusoperaatio sen sijaan käy äärimmäisen raskaaksi. Ihmiset pyytelevät virkojensa puolesta julkisesti anteeksi ja joka suunnassa jeesustellaan enemmän kuin riittävästi. Höpinää riittää lajin maineen tahraamisesta ja lasten kasvamisesta kieroon. Jospa nyt vain jatkettaisiin kautta ja elämää eteenpäin ihan rauhassa.

Huuki: Pelicans-HIFK-ottelun loppu oli kieltämättä tavallisuudesta poikkeava. Tapahtumia edelsi kuitenkin kaksi ottelua, joissa joukkueiden välille syntyi paljon jännitettä. Ottelun lopussa jännite purkautui spontaanisti nyrkkien kanssa tehdyn välienselvittelyn muodossa. Lahden ottelun loppurähinöitä enemmän kyseenalaistan turhien ja ennalta sovittujen showtappeluiden merkityksen, joita ei onneksi viime vuosina ole kovin montaa kertaa todistettu.

Lue lisää:

Otteluraportti: HIFK selvisi verisen taistelun voittajaksi

Kommentti: Viihdearvo kohdallaan Lahden kiekkoillassa

Miksi Jokerit rämpii?

Strozyk: Tasonlasku maajoukkuetauon jälkeen on ollut erikoinen, eikä sitä ainakaan kliseisen "kevääseen tähtäävän harjoittelun" piikkiin voi laittaa. Jokerit tarvitsee asennetta, jotta tämän hetken puolittaiset maalipaikat muuttuisivat tehdyiksi maaleiksi. Jokerit on ollut otteluissaan niskan päällä, mutta menestyksen yksinkertaisen kaavan mukaan maalejakin pitäisi tehdä.

Lempinen: Ykkösmaalivahdin poissaolo on luonnollisesti aina paha ongelma, mutta kaikkea ei voi missään tapauksessa laittaa Kilpeläisen loukkaantumisen piikkiin. Jokereiden tehot ovat jakautuneet tasaisesti, mutta hyökkäyspään kärkinimiltä sopisi odottaa enemmänkin. Kaikki kunnia Jarkko Ruudulle roolipelaajana, mutta ei hänen silti pitäisi olla pisteen päässä joukkueensa kultakypärästä. Tuskin tästä mitään suurta kriisiä kannattaa mielessään rakentaa, eiköhän Jokereilla on niin laadukas joukkue, että voitot eivät kierrä helsinkiläisiä kovin kauaa.

Huuki: Taustalla on monia asioita. Yksi pelaaja ei tee vielä joukkuetta, mutta erinomaisen alkukauden pelanneen Ben Eavesin loukkaantuminen on selvästi vienyt paljon pois Jokereiden hyökkäyspelistä. Tämän päälle hyökkääjät kärsivät tällä hetkellä kollektiivisesti ongelmista maalinteon kanssa. Erkka Westerlund ei yksinkertaisesti ole saanut pelaajiaan parhaimpaan mahdolliseen iskuun jokaisena peli-iltana, mikä taas näkyy monella pelaajalla alisuorittamisena. Ja onhan se myönnettävä, että maalivahtiosastolla Frans Tuohimaa on ainakin toistaiseksi ollut kaukana Eero Kilpeläisen tasosta.

Lue lisää:

Otteluraportti: Jokerit ratkaisi ottelun jo ensimmäisessä erässä

Otteluraportti: Virheitä vältellen

Otteluraportti: Lukko ryösti pisteet Jokereilta

Viikon kommentti

HIFK-valmentaja Petri Matikainen HIFK:n ja Pelicansin otettua yhteensä 465 rangaistusminuuttia:

– Lopussa oli pienet myllyt, mutta mitäpä niistä. Ne olivat spontaaneja tappeluita, en kommentoi tappelukysymyksiin mitään muuta.

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös