Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 49

LIIGA / Kolumni
SM-liigan yhdestoista peliviikko oli vilkas niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin, ja Jatkoajan maanantaijäässä vierailee tällä viikolla kokenut kiekkovaikuttaja Alpo Suhonen. Saako valmentaja kritisoida pelaajiaan julkisesti? Onko nuorten valmentajien esiinmarssi hyvä asia? Mikä Dennis Endras on miehiään?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Joka neljäs viikko Jatkoajan maanantaijäähän saadaan tuttujen kiekkovaikuttajien mielipiteitä, ja tällä viikolla mukana on jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen.

Pekka Virta tilitti torstaina pettymystään TPS:n kärkipelaajiin. Miten paljon valmentaja voi kritisoida omia pelaajiaan julkisuudessa?

Matias Strozyk: Ainakin ulkomaalaispelaajien suhteen rima on melko korkealla. Kuka tahansa jääkiekkopelaajana, -valmentajana tai taustavaikuttajana elantonsa ansaitseva kohtaa kritiikkiä ja ammatinvalinnasta johtuen se on pakko kyetä käsittelemään. Pelaajan vaatimustasoa pitää voida verrata hänen palkkaansa, suorituksia vaatimuksiin ja kritiikin ansaitsemista suorituksiin. Kuusinumeroisella tilillä, mutta hyvin vaihtelevalla asenteella operoiva ulkomaalainen ansaitsee kritiikin, ja joskus on käytettävä joukkueen sisäisiä tai kahdenkeskisiä keskusteluja järeämpiä keinoja. Se on kuitenkin enemmän tehokeino kuin kestävä tapa, pitkällä tähtäimellä kaikki menettävät taistelutahtonsa.

Manu Lempinen: Oikeasta asiasta ja sopivalla sävyllä kritiikkiä voi antaa niin paljon kuin haluaa. Jos pelaaja on pelannut huonosti, sen saa sanoa myös julkisesti. Esimerkiksi Pekka Virran torstaisessa esiintymisessä ei ollut mielestäni mitään moitittavaa. Nuoria pelaajia ei tietenkään kannata lähteä nimillä kauheasti ryöpyttämään, mutta viisas valmentaja osaa haistella tilanteet oikein.

Alpo Suhonen: Omien pelaajien arviointi julkisuudessa on yleensä lähtö hommista ennemmin tai myöhemmin. Tässäkin toimii hiljainen valtarakenne, jossa pelaajat ovat hyvin vahvoilla.

Lue lisää:

Haastattelu: ”Älä vaan sano sille pahasti ettei se lähde pois täältä”


Virta ei epäröi avata suutaan tarvittaessa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Miksi kiekkoperheessä kavahdetaan julkista keskustelua aina kun jotain kuohuttavaa tapahtuu?

Strozyk: Sisäsiittoisuus on edelleen voimissaan, eikä sille näy loppua ihan lähiaikoina. Pienten piirien ja erityisesti vallan muutamien keskipisteiden lonkerot hallitsevat suurta joukkoa, eikä piiriin pääsemistä tai siinä pysymistä toivovan kannata lähteä sooloilemaan julkisuudessa. SM-liigan suhteen suuressa osassa koko imagosta on pientä itsepetosta, ja kaiken selkeästi tai mahdollisesti negatiivisen saama huomio halutaan minimoida. Lätkäjätkien ulkopuolelta tulevat kommentit puolestaan leimataan heti, mutta vaikka harva tuskin toivoi kuulevansa joulupukin mielipiteen kiekkotappeluista, on kommentoija pätevyyden tai epäpätevyyden korostaminen pelkkää ajanhukkaa.

Lempinen: Osalla jääkiekkoihmisistä vaikuttaa olevan ongelmia egon ja itsensä korostamisen kanssa. Tästä syntyy asetelma, jossa ytimen ulkopuolelta asioita seuraavien pitää ansaita itselleen jokin tietty asema, ennen kuin ikäviä asioita on lupa kommentoida. Pidän hieman epätodennäköisenä, että esimerkiksi joulupukin tai tasavallan presidentin kommenteilla olisi mitään vaikutusta minkään kiekkoasian päätöksentekoon, joten en myöskään käsitä sitä, miksi tällaisten ulostulojen kritisoimiseen pitää käyttää niin paljon energiaa. Viihdebisnekseen kuuluu oleellisena osana myös tämä kevyempi puoli.

Suhonen: Suomalaista jääkiekkoa voi hyvin sanoa erittäin suljetuksi kulttuuriksi. Vaikuttajia jääkiekkoliitossa ja SM-liigassa on hyvin vähän. "Hyvä veli" –kulttuuri toimii moitteettomasti. Lisäksi
jääkiekkovaikuttajat ovat onnistuneet hankkimaan mainosmiehikseen suurimman osan ns. kiekkotoimittajista. Suomettuminen kuvannee toimintaa. Kirjoittamattomat epädemokraattiset toimintatavat on normaali käytäntö. Siis kaikki lajille kielteinen kuten vallankäyttö, korruptio, doping, väkivalta jne., kukaan ei uskalla
keskustella asioista julkisuudessa, koska seurauksena on ulkopuolelle siirto tai sen pelko. Esimerkiksi ammattivalmentajan työpaikkoja on kolmisenkymmentä koko maassa, joten kannattaa myötäillä.

Lue lisää:

Uutinen: HIFK:lle ja Pelicansille yhdeksän pelikieltoa ja sakot

Onko KalPa karannut jo tavoittamattomiin?

Strozyk: Nythän ero Ässiin kaventui jo kuuteen pisteeseen ja myös Pelicans on rästipelin turvin vielä yhdeksän pisteen päässä. Erot eivät ole suuria ajankohtaan nähden, joten absoluuttisena totuutena KalPan kärkipaikkaa on vaikea pitää. Aneemisesta Pelicans-tappiosta huolimatta Tuomas Tuokkolan ryhmä on silti edelleen runkosarjan ykkössuosikki ja syksyn kaltaisella rutiinitasolla jalkojen ei pitäisi painaa vielä kevätkaudellakaan. Tavoittamattomissa joukkue ei vielä ole, mutta ehdottomasti vaikeasti voitettavissa.

Lempinen: Ei nyt sentään vielä, vaikka mahdollisia haastajia taitaakin olla enää korkeintaan kaksi. Pelicans jätti itselleen elämänlangan runkosarjan piikkipaikan suhteen voittamalla kuopiolaiset lauantaina. Terveen ykkösmaalivahtinsa Pelicans tarvitsee takaisin pian, lainajärjestelyillä ei runkosarjan voitosta kamppailla. Ässät on mainioissa iskuasetelmissa KalPan suhteen, varsinkin kun patapaidat ovat viime aikoina riepotelleet KalPaa keskinäisissä peleissä. Eiköhän tässä vielä riitä jännitettävää myös vuoden 2012 puolella.

Suhonen: KalPa pelaa hyvää ja modernia kiekkoa, mutta miten sarja heidän osaltaan päättyy, sitä on aivan liian aikaista sanoa. Kevät on kaukana ja playoffit on toinen tarina.

Lue lisää:

Otteluraportti: Rissanen veivasi JYPin nurin

Otteluraportti: HIFK:lle jälleen hukkareissu Kuopioon – Kiiskiselle seuraennätys

Otteluraportti: Pelicans katkaisi tappioputkensa KalPan kustannuksella


Kapteeni on piiskannut Kuopion ylpeyden sarjakärkeen.

SM-liigassa on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon nuoria valmentajia. Mitä mieltä olet suuntauksesta?

Strozyk: Uudet kasvot ovat harvoin haitaksi, varsinkaan jos muutos tapahtuu yhtä kivuttomasti kuin tähän asti. Tuomas Tuokkolan KalPa on sarjaykkönen, Jyrki Aho nosti JYPin taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta ja Karri Kivi on osoittanut epäilijänsä olleen väärässä Ässien keikkuessa sarjataulukon kakkospaikalla. Nykyinen "eliitti", joka on viime vuodet kiertänyt käytännössä vuorotellen päävalmentajapesteissä, alkaa vihdoin pirstaloitua ja uudet kyvyt saavat tilaisuutensa.

Lempinen: Asiassa on oikeastaan kaksi puolta. Pelillisesti ajateltuna valmentajan iällä ei ole pienintäkään merkitystä. Joukkueen tilanteeseen sopiva valmentaja voi olla 30-vuotias tulokas, mutta myös yhtä hyvin paljon nähnyt veteraani. Uudet valmentajat tuovat kuitenkin raikkautta verrattuna niihin aikoihin, kun liigajoukkueet haalivat käskijänsä samasta 20 hengen porukasta. Tätä muutosta tervehdin ilolla.

Suhonen: Nuorten valmentajien palkkaus on ollut myös NHL:ssä hyvin suosittua. Joskus se ura pitää aloittaa, mitä nuorempana, sitä parempi. Itse olin vuonna 1971 23-vuotias. Jarmo Kekäläisen lausuntoon kokemuksesta en yhdy, se pitää sisällään lievää nuoleskelua. Kyllä kokemus on oleellinen tekijä, esimerkiksi nuorelle, millainen on ollut pelaajaura ja onko elänyt kokemuksia keräävää elämää vai ei.

Lue lisää:

Uutinen: Jokerit vahvisti ensi kauden valmennustiiminsä

Haastattelu: Tomek Valtonen: ”Aikansa kutakin”

Kommentti: Turvallinen riski

Millainen maalivahti Dennis Endras on SM-liigaan?

Strozyk: Hankintaa tuomitsematta tekisi jopa mieli sanoa yliarvostettu, koska niin monien mielikuvat perustuvat MM-kisoihin, ja niistä kahdesta nimenomaan siihen ensimmäiseen tuhkimotarinaan. Dennis Endras on taitava maalivahti, joka ei kuitenkaan saavutustensa puolesta mahdu SM-liigan viiden parhaan joukkoon. Seuratasolla näytöt ovat vielä pahasti vajaat, joten HIFK ja suomalaisen jääkiekon kirkkain valokeila on täydellinen tilaisuus joko katastrofiin tai suureen harppaukseen kehityspolulla.

Lempinen: Ainakin hän on kansainvälisissä otteluissa tasonsa todistanut ja yhä urallaan eteenpäin pyrkivä maalivahti. Motivaatiotekijät ovat siis varmasti kohdallaan, HIFK-pesti on 26-vuotiaalle veskarille hieno mahdollisuus ottaa paikkansa eurooppalaisten huippuvahtien joukossa. HIFK tarvitsi maalivahdin, joka sopeutuu suomalaisen kiekon vaatimuksiin nopeasti, joten siksikin eurooppalainen maalivahti oli hyvä vaihtoehto. Menestyksen aihio on olemassa, se on selvä asia.

Suhonen: Endras on huippumaalivahti. HIFK:n ongelmia hän ei kykene ratkaisemaan, kuten eivät myöskään kaukalotappelut. Kaksi Granlundia ei riitä, peli ei näytä hääviltä. Joukkueen tärkein pelaaja on maalivahti, nyt heillä sellainen on, joten pelin pitäisi alkaa toimia.

Lue lisää:

Uutinen: Dennis Endras HIFK-maalille

Otteluraportti: Endrasilla voitokas kotidebyytti

Viikon kommentti

Ässien maalivahti Juha Järvenpää huomasi pimeyden laskeutuneen SaiPa-tappiota pureskellessaan:

– Tämä oli kyllä niin synkkä marraskuinen tiistain Ässät–SaiPa-ottelu kuin vain voi olla. Ei tätä muuten voi tiivistää. Pimeää on, luntakaan ei ole tullut.

Lue lisää:

Haastattelu: Järvenpää joutui taipumaan Ullbergille

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös