Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 50

LIIGA / Kolumni
SM-liigan 12. peliviikolla Ilves jäädytti Jukka Tammen pelipaidan ja sunnuntai saatteli joukkueet joulutauolle. Millaisia vaikutuksia Tomas Zaborskyn taannoisilla kommenteilla on? Millaisia pelaajia ovat Petr Hubacek ja Patrick Galbraith? Entä onko Suomen EHT-joukkueessa mukana yllätysnimiä?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana myös Jatkoajan Rauman-toimituksen Ilari Isotalo.

Onko Patrick Galbraith riittävä paikkaaja Petri Koivistolle?

Matias Strozyk: Galbraith on suoriutunut ensimmäisistä otteluistaan hyvin. Kolmen pelin otanta on pieni, eivätkä Galbraithin tilastot ole parhaimmat mahdolliset, mutta Lars Voldenin epävarmat otteet huomioiden maalivahtihankinta oli paikallaan. Petri Koivistoa korvaamaan Galbraith tuskin pystyy, eikä tämän hetken markkinoilta varmaan olisi tarjollakaan sopivan hintaista ja riittävän korkeatasoista paikkaajaa. On mielenkiintoista nähdä miten Bluesin veskareiden työnjaon käy kun Koivisto palaa, mahdollisesti jo lähiaikoina.

Manu Lempinen: On, jos haluaa lyhyesti vastata. Galbraith on varsin vakaalta ja selväjärkiseltä vaikuttava maalivahti. En usko hänen tasonsa heilahtelevan kovin paljoa. Pidän edelleen Bluesia yhtenä koko liigan parhaista joukkueista, ja uskon Galbraithin pystyvän tuuraamaan Koivistoa niin pitkään kuin tarvetta on. Espoolaisten menestysmahdollisuudet eivät kaadu häneen.

Ilari Isotalo: Vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa. Tanskalaisella on suuret saappaat täytettävinä, mutta alku on ainakin ollut hyvä. Alkukauden Tŝekissä pelannut maalivahti on aloittanut perusvarmasti, ja vaikkei mies vielä mitään ihmeellistä olekaan päässyt esittämään, hän on osoittanut jo pystyvänsä voittamaan pelejä. Ainakin Porin pelissä juutti tuntui jo voittaneen joukkueen luottamuksen, mikä on tärkeä asia kesken kauden joukkueeseen liittyneelle tuuraajalle.

Lue lisää:

Uutinen: Tanskalaisväriä Bluesin maalille


Patrick Galbraith on torjunut Bluesin maalilla kolmessa ottelussa.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Suomen EHT-joukkueeseen valittiin 15 SM-liigapelaajaa. Onko mukana yllätyksiä?

Strozyk: Jukka Jalonen otti selkeästi mukaan maajoukkueessa harvemmin esiintyneitä nimiä ja myönsi joukkueen kokemattomuuden itsekin. Joonas Kemppainen, Harri Pesonen ja Tommi Huhtala ovat erityisen mielenkiintoisia seurattavia, jos vain pääsevät pelaamaan riittävästi. Heistä Pesonen ja Huhtala tekevät A-maajoukkuedebyyttinsä, Kemppaisella on tilillään vaatimattomat kolme ottelua. Kolmikko ei kuulu SM-liigan terävimpään kärkeen ja nyt pitäisi pärjätä esimerkiksi KHL:n huippuja vastaan. Suomen joukkueelle on vaikea asettaa suuria odotuksia ja Moskovan-turnauksen ryhmästä harvalla tuskin on merkittäviä mahdollisuuksia edes unelmoida MM-paikasta. Ainakin mielenkiintoisia kokemuksia on silti luvassa.

Lempinen: Mikko Koskisen valintaa pidin hieman outona. Mielestäni hän pääsi melko kevyillä näytöillä reissuun mukaan, jos ajatellaan kuinka pitkä tie on yleensä pitänyt maajoukkuevalinnan saadakseen kulkea. Tietysti parimetrisen veskarin valinta kertoo siitä, että maajoukkuevalmennuksella on kova halu nähdä nuorukaisen nykykunto heti tosipaikassa. Koskiselle tarjotaan nyt todellinen mahdollisuus ottaa isompaakin ruutua leijonista jopa yllättävän nopealla aikajänteellä.

Isotalo: SM-liigasta ei mukaan ole mahtunut sen suurempia yllätyksiä. Suurin hämmenys lienee Mikko Jokelan valinta joukkueeseen. Puolustajan alkukausi on ollut vaikea, eikä mies ole ollut vielä tasollaan. Kuvaavaa onkin, ettei täksi kaudeksi helsinkiläisryhmään liittynyt kokenut liigajyrä ole edes HIFK:ssä tällä hetkellä joukkueen tärkeimpien puolustajien joukossa. Siinä mielessä valinta onkin mielenkiintoinen ja onkin kiinnostavaa nähdä, millaista roolia kokeneella puolustajalle on kaavailtu Jukka Jalosen ryhmästä.

Lue lisää:

Uutinen: Suomi Venäjän EHT-turnaukseen

Uutinen: Masi Marjamäki Moskovan EHT-turnaukseen

Millaisia ajatuksia herätti Tomas Zaborskyn ilmoitus olkapääleikkauksen tarpeellisuudesta?

Strozyk: Zaborskyn rehellisyys on ihailtavaa ja hämmentävää, sen järkevyys onkin oma kysymyksensä. Mieleen nousi myös mediapelin mahdollisuus siirtohuhujen rauhoittamiseksi, mutta Ässien viestit molempien osapuolten tahdosta jatkaa nykyiseen tapaan eivät anna aihetta epäillä taktikointia. Muiden joukkueiden reaktiot etenkin taklauspelin suhteen ovat vielä arvoitus. Pistetahtia olkapäävamma ei ole toistaiseksi haitannut ja haastattelun jälkeenkin Zaborsky palasi yhden pisteettömän ottelun jäljiltä komeasti tehoille. Se lienee ainoa asia millä on väliä.

Lempinen: Ensinnäkin oli piristävää huomata, että kiekkomaailmasta löytyy vielä muitakin kuin ylä- ja alavartalovammoja. Tietysti Zaborsky asetti itsensä tietyllä tavalla maalitauluksi, mutta toisaalta hänen olkapäävaivansa oli varmasti vastustajien tiedossa jo aiemmin. Jos slovakialaisen olkapää kestää kauden loppuun asti, Ässillä saattaa olla jopa pieni realistinen sauma tehdä jatkosopimus hänen kanssaan. Vajaan puolen vuoden sairausloma ei välttämättä ole hyväksi NHL-haaveille.

Isotalo: Vaikka olenkin SM-liigasta puhuttaessa avoimemman tiedonsiirron ja tiedotuksen kannalla, herättivät käytännössä turhat lausunnot ihmetystä. Siinä mielessä onkin helppo ymmärtää Ässien johtoportaan harmistus. Onkin mielenkiintoista nähdä, vaikuttavatko kommentit kentällä ja esimerkiksi siihen kuinka kovaa slovakialaista tullaan kaukalossa kohtelemaan.

Lue lisää:

Uutinen: Tomas Zaborsky marraskuun paras


Olkapäävamma ei ole vähentänyt Tomas Zaborskyn maalijuhlia.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Ketkä paransivat maajoukkuetauon jälkeen asemiaan?

Strozyk: TPS on melko huomaamattomasti noussut kuudenneksi, mutta vaihtelevat ottelumäärät ovat tässä vaiheessa hämääviä. Turkulaisten löytäessä peliään Ville Vahalahtikin on noussut pistepörssissä kymmenen kärkeen. Taukojen välisellä jaksolla myös HIFK onnistui saamaan peliinsä tolkkua ja Petri Matikaisen joukot ovat onnistuneet kirimään peräti viidensiksi. KalPa sen sijaan ei erityisemmin parantanut asemiaan, sarjakärkenä mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta suoristaso on pysynyt korkealla.

Lempinen: Valintani ei nostanut eniten osakkeitaan, mutta palasi jääkiekkojoukkueeksi. Seppo Hiitelän johtama Ilves sai toimintaansa aivan uudenlaista ryhtiä. Matkaa pudotuspeliviivaan on toki kosolti, mutta pelitkään eivät lopu vielä käsiin. Seuran taloudellisen tilanteenkin takia oli tärkeää palauttaa Ilveksen uskottavuus mahdollisimman nopeasti. Tupsukorvilla on paljon nuorta potentiaalia, joka olisi mennyt hukkaan alkukauden kasvuympäristössä.

Isotalo: HIFK on helppo nostaa tässä vaiheessa esille. Helsinkiläisten peli on parantunut mitä pitemmälle kausi on sujunut, ja myös voittoja on alkanut tulla tasaiseen tahtiin. Vaikka joukkueen pelissä paistaa vieläkin paljon puutteita, on Petri Matikaisen suojattien suunta selkeästi oikea. Varsinkin puolustuspää on tiivistynyt, mikä on näkynyt myös hyökkäyspäässä lisääntyneenä energiana. Myös TPS:n pelissä on viime kierroksilla ollut viitteitä oikeaan suuntaan menemisestä. Vieraissa peli on kulkenut kuitenkin jo pitempään. Jos myös kotonakin alkaa napsua pisteitä odotusti, on Pekka Virran suojateilla asiat mallillaan. Varsinkin joukkueen pelinavaus on parantunut ja keskialueen yli päästään aivan eri tavalla kuin syksyn alussa.

Lue lisää:

Jatkoajan SM-liigasivu ja sarjataulukko

Onko Petr Hubacekista vahvistamaan JYPiä?

Strozyk: Hubacek on erinomainen kahden suunnan pelaaja, hyvin liikkuva tšekki toimivalla pelisilmällä. Ikää on jo 32 vuotta eli mistään nuorukaisesta ei ole kysymys, mutta Hubacekin tapauksessa vuodet ovat tuoneet mukanaan vain positiivisia asioita, joista näkyvimpänä rauhallinen kiekollinen pelaaminen. Hubacekin sopiminen JYPin pelitapaan ja potentiaali joukkueesta puuttuvien roolien täyttämiseen selvinnee myöhemmin.

Lempinen: JYPin pelitapa edellyttää pelaajilta rauhallisuutta ja järkevyyttä. Näitä piirteitä 32-vuotiaasta kokeneesta Hubacekista vaikuttaisi löytyvän, joten hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta Jyväskylässä selkeäksi vahvistukseksi. Häneltä ei vaadita edes tukuttain tehopisteitä. Mikäli Hubacek tuo JYP-hyökkäykseen oman palasensa johtajuutta, kyseessä on onnistunut hankinta.

Isotalo: Tässä vaiheessa on tietysti liian aikaista tehdä sen suurempia johtopäätöksiä miehen tasosta, mutta alku on ainakin ollut lupaava. Tšekkiläinen on jo kolmessa pelaamassaan pelissä osoittanut pelimiehen merkkejä, ja erityisesti varmuus kiekon kanssa on pistänyt silmään. Hyökkääjällä on kuitenkin vielä paljon opittavaa jyväskyläläisten pelitavasta, ennen kuin miehestä saadaan parasta irti. Sekä laiturin että sentterin paikalla viihtyvä Hubacek tuo varsinkin joukkueen ylivoimaan lisää ratkaisuvoimaa ja ennen kaikkea laajuutta.

Lue lisää:

Uutinen: JYP palkkasi tšekkihyökkääjä Hubacekin

Viikon kommentti

Pelicans-luotsi Kai Suikkanen keskiviikon JYP-Pelicans-ottelun tuomaroinnista:

– Ei näillä junioritähdillä saa olla mitään omia sääntöjä. Täällä on yksi, kun HIFK:ssa Granlund saa tehdä ihan mitä tahansa. Jos sinne vielä Vatanen lisätään, niin onko täällä joku ikäraja, että saa pelata miten haluaa?

Lue lisää:

Haastattelu: Tuomaritoiminta jälleen polttopisteessä

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 49 (28.11.-4.12. Alpo Suhonen)

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös