Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 51

LIIGA / Kolumni
SM-liiga viettää joulutaukoa vielä viikon ajan ennen paluuta tositoimiin. Onko Richard Lintner jo menetetty tapaus? Mikä joukkue on ollut syyskauden floppi? Entä kenen ulkomaalaishankinnat ovat menneet eniten metsään? Entä mitä liigavalmentajien toivelistoilta pitäisi löytyä?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita.

Mikä joukkue voidaan nimetä syksyn epäonnistujaksi?

Matias Strozyk: HIFK onnistui kampeamaan itsensä viiden joukkoon, joten jäljelle jäävät Lukko ja Kärpät. Molemmat ovat tauolla tasaisen keskikastin alaosassa. Kärpät on neljä pistettä Lukkoa edellä yhden ottelun vähemmän pelanneena, joten Rauli Uraman kettupaidat vievät tässä kategoriassa voiton. Ainakin Uraman motivaation pitäisi viimeisellä päävalmentajakaudella riittää pitkälle, mutta vielä pitäisi saada joukkuekin takomaan pisteitä taululle. Lukon resursseilla 11 pistettä 16:sta vierasottelusta on katastrofi.

Manu Lempinen: Pidän Tapparan tilannetta kokonaisuutena hyvin surullisena. Joukkueen maalipörssin kärki, ja lähes ainoa valopilkku, on nuori tähti Aleksander Barkov, joka on tehnyt seitsemän maalia. Kultakypäränä viilettää Jussi Makkonen. Hän pelaa 20 minuuttia ottelua kohden, verkkokin on heilunut jo neljä kertaa, syöttöpisteitä on toki tullut mukavasti. Miten Tapparan hyökkäyskalustolla olisi voinut menestyä ratkaisevasti paremmin? Ilman Tuukka Mäntylää puolustuskin on kovin tasapaksu. Risto Dufvan palkkaamisesta huolimatta Tappara pitää liigasta välivuotta, katseet ovat jo ensi kaudessa. Ei tarvitse ihmetellä, jos Hakametsässä nähdään loppukauden aikana kovin aneemista ja määrältään vähäistä yleisöä.


Barkov on ollut harvoja ilonaiheita Tapparan synkkyydessä.

Mitä SM-liigavalmentajien pitäisi laittaa toivelistoilleen?

Strozyk: Erkka Westerlund toivoo varmasti joulukilojen hidastavan Jarkko Ruutua ja Kaliforniasta nopealla toimituksella lainaksi nuoruuden lähdettä Ben Eavesille, jotta Jokerit voi edetä kevättä kohti rauhallisin mielin. Myös Hannu Aravirta lienee jo kysellyt saman ammeen perään. Urama haluaa kuusen alle vieraspistekuponkeja, Pekka Virralle kelpaisi sama vihko lähimpään keskushyökkääjien jälleenmyyjään.

Lempinen: Seppo Hiitelän toivelistalle laittaisin kauden päättymisen. Ei Ilves pudotuspeleihin ole nousemassa. Rauli Uramana puolesta raapustaisin kirjeeseen jotain Mika Norosen terveyteen liittyvää. Lukon ykkösvahdin loukkaantumisen yhteydessä nimittäin Urama löytäisi itsensä keskeltä melkoista katastrofia, sillä ei hänen johtamistyöskentelynsä ole tähänkään asti suoranaisesti vakuuttanut. Karri Kivi saattaisi arvostaa Tomas Zaborskyn olkapään kestämistä. Muussa tapauksessa valmentaja saa käteensä rasitusvamman, kun hän joutuu ojentamaan puhelinta Mika Toivolalle, jolta kysytään olisiko maalitykki kannattanut myydä. Harri Rindellille soisin Marek Zagrapanin kuntoutuvan, jotta häneen upotetut rahat voitaisiin käyttää johonkin järkevään.

Onko Richard Lintner enää vahvistus SaiPalle?

Strozyk: Pisteitä seitsemän ja tehotilasto vielä neljä maalia enemmän miinuksella. Ei ihan täytä niitä odotuksia, mitkä Richard Lintnerille viime kevätkauden jälkeen asetettiin. Toisaalta voidaan kysyä, olivatko ne odotukset realistisia? Joka tapauksessa parissa taukoa edeltäneessä ottelussa Lintner oli niin pahasti pihalla, että ainakaan kovin suurta palkkapussia hän ei ole ansainnut. Riittääpä ainakin urakkaa keväälle.

Lempinen: Olisi mielenkiintoista päästä kurkistamaan Lintnerin pään sisälle, sillä on selvää, etteivät hänen pelitaitonsa ole mihinkään voineet kadota. Slovakialaispuolustaja tiedostaa varmasti tasan tarkkaan sen, kuinka oleellinen hänen panoksensa on SaiPan mahdollisuuksien kannalta. Nyt lentävää lähtöä ei tullut, ja ylivoimapisteitäkin on karttunut omia ja muiden odotuksia vähemmän. Todennäköisesti Lintnerillä on kalvava tunne siitä, että tapahtumat eivät ole johtamassa lappeenrantalaisten kannalta mihinkään hyvään. Pään sisälle kurkistusta tarvittaisiin, jotta olisi helpompi arvioida sitä, onko hänestä vielä vahvistamaan SaiPaa. Jotain muuta liigajoukkuetta aivan varmasti olisi.


Lintnerin otteissa on näkynyt turhautumista.

Minkä joukkueen ulkomaalaishankinnat ovat menneet pahiten pieleen?

Strozyk: HPK:n "vahvistukset" tulevat tässä ensimmäisinä mieleen. Alex Leavitt on onnistunut, mutta Marek Zagrapan ja Scott Barney eivät olleet syyskaudella lähelläkään vaadittua tasoa. Barney heistä jo lähtikin vuokralle Salzburgiin, ehkä pidemmäksikin aikaa. Kokonaisuutena Kerho on tuontipelaajien suhteen onnistunut heikoiten, vaikka Michal Vondrkan ja Patrick Yetmanin kaltaisia yksittäisiä epäonnistujia löytyy monestakin joukkueesta.

Lempinen: Ainakin Oulussa ulkomaalaisilta olisi voinut odottaa nähtyä enemmän. Ivan Huml on pelannut tasapainoisesti, mutta pisteet ovat jääneet vähiin. Michal Vondrka sai jo matkalipun kotiin. Puolustuspäässä nuorehko ruotsalainen Oscar Eklund missasi harmillisesti lokakuun loukkaantumisen vuoksi, kun taas kokenut Jan Snopek on ollut yksinkertaisesti huono. Ulkomaalaisilta odotetaan enemmän, sillä Kärpiltä puuttuvat seuraavissa peleissä nuorten MM-kisoissa taistelevat Miikka Salomäki ja Joonas Donskoi. Onkin hauska seurata jaksetaanko parannusta odottaa, vai hankitaanko pelaajia lisää. Veikkaisin, että Jakub Sindel ei jäänyt Kärppien viimeiseksi hankinnaksi.

Kuka on ykkösehdokas vuoden tulokkaaksi?

Strozyk: Markus Granlund johtaa tulokkaiden pistepörssiä, mutta puollan silti Aleksander Barkovia. Barkoville on neljä pistettä ja viisi pelattua ottelua vähemmän, mutta sarjataulukkoa katsottaessa Granlundilla ja esimerkiksi Tommi Taimella on pidemmällä tähtäimellä enemmän näyttöpaikkoja. Vuoden tulokas tai ei, Barkov on kauden ykkössensaatio, ellei keväällä tapahdu ihmeitä.

Lempinen: Markus Granlundin loppukausi tietysti vaikuttaa asiaan paljon, hän on vauhtiin päästyään takonut pisteitä hyvään tahtiin. Sen lisäksi hänen nimensä on Granlund. Pojan itsensä kannalta tilanne on jopa harmillinen, sillä hänen omat ansionsa ilman nimirasitteitakin ovat kiitettävät. Myös Ässien puolustaja Tommi Taimi ansaitsee ainakin hetken miettimisen vuoden tulokasta valittaessa. Joukkueiden menestys ratkaissee jälleen jonkin verran, joten Aleksander Barkovin ongelmakohta saattaa olla siinä. Jos taas Ässät juhlisi keväällä mestaruutta, väitän vuoden tulokkaan olevan Taimi, vaikka joku muu olisikin palkinnon ansainnut.

Jatkoajan maanantaijää on ohjelmassa seuraavan kerran 2.1.2012. Hyvää joulua!

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 50 (5.12.-11.12., Ilari Isotalo)

Viikko 49 (28.11.-4.12. Alpo Suhonen)

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös