Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 1

LIIGA / Kolumni
SM-liiga palasi joulutauolta kahden pelipäivän voimin. Ansaitsiko Rauli Urama potkunsa? Onko Ässien kupla puhjennut? Entä mistä Pekka Virta löytäisi pelimiehiä?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Espoon-toimituksen Eero Hurmerinta.

Olivatko Rauli Uraman potkut oikea ratkaisu?

Matias Strozyk: Ainakin ne olivat ainoa tapa yrittää saada tästä kaudesta vielä jotakin. Kun usko on mennyt, sitä ei enää niin vain palauteta. Tässä tapauksessa usko näytti loppuneen kaikilta osapuolilta. Uraman aika Lukossa oli pitkä ja ailahteleva. Saavutuksiin mahtuu hienoja onnistumisia, mutta ajoissa selvinneet valmentajakuviot helpottivat ratkaisua sekä Lukon että Uraman osalta. Juha Vuorella onkin nyt elämänsä tilaisuus, sillä Raumalla odottaa mestarimateriaalista koottu joukkue. Toisaalta alkuvuoden mennessä vihkoon työn pitäisi kohdistua ainakin tulevan kauden ja Risto Dufvan saapumisen pohjustamiseen.

Manu Lempinen: Lukon vaihtoehdot olivat aika vähissä, joukkueen peli ei näyttänyt siltä, että meno olisi paranemassa. Tietysti raumalaisseura saa syyttää tilanteesta myös omaa toimintaansa, sillä esimerkiksi puolustuspään loukkaantumisten paikkausrekrytoinnit eivät olleet ihan priimaa. Joukkueen pelillinen ilme ja henki ovat aina päävalmentajan vastuulla. Raikkaus olisi viimeinen sana kuvailemaan tällä kaudella nähtyä Uraman Lukkoa, joten muutos oli tarpeen. Kun yhteistyö ei olisi missään tapauksessa jatkunut ensi kaudella, en usko ratkaisun olleen lopulta erityisen kivulias yhdellekään osapuolelle.

Eero Hurmerinta: Tavallaan olivat ja tavallaan eivät. Lukon valmennuskuviot ovat selvillä jo ensi kautta ajatellen, ja tässä tilanteessa tiedossa on se, että ensi kauden päävalmentaja ei voi astua ruoriin nyt. Toisaalta eihän Lukko ole pelannut hyvin kauden aikana, varsinkin vieraspelaaminen on ollut katastrofaalista. Pelaajamuutoksia joukkueessa on tapahtunut, mutta suunta ei siltikään ole mennyt parempaan, joten valmentajan vaihto on sen jälkeen helppo keino.

Lue lisää:

Uutinen: Lukko vaihtaa valmentajaa


Rauli Uraman aikakausi päättyi HIFK-tappioon.

Riittääkö Riley Armstrong SaiPan kurssin kääntämiseen?

Strozyk: Karsintapeikkoa pakoillessa vahvistuksista harvoin on haittaakaan, eikä SaiPa ole vielä niin kaukana pudotuspelipaikastakaan. Armstrong on onnistuessaan juuri sitä mitä SaiPa tarvitsee: kovaotteinen, mutta tehokas hyökkääjä. Lappeenrannassa on kova kaipuu maalintekijälle, varsinkin nyt kun ainoan yli kymmenen maalin miehen, Anssi Löfmanin ruutitynnyrit on upotettu Saimaaseen. Huonommalla tuurilla kokoonpanossa on vain yksi vipeltäjä lisää.

Lempinen: Eihän yhden miehen harteille tietenkään liikaa sovi kasata odotuksia. SaiPa siirtyy ensi kaudella uuden valmentajan komentoon ja rakentaa tulevaisuuttaan jo nyt katsojien ja yhteistyökumppanien silmissä. Yhtä tärkeää loppukauden tulosten kanssa on siis se, millä mielellä ihmiset tämän kauden SaiPaa muistelevat kesällä kausikorttiasioita miettiessään. Tästä näkökulmasta Armstrong on ainakin paperilla oiva hankinta. Hänen pitäisi istua lappeenrantalaisten suoraviivaiseen pelityyliin mainiosti, joten SaiPan kannattajat saattavat saada loppukaudeksi isonkin aiheen iloon.

Hurmerinta: Ei hän nyt sellainen pelaaja ole, että voisi sanoa, että SaiPa nousisi varmuudella jumbosijalta. Kyllä hänen ansiostaan SaiPalla on paremmat mahdollisuudet välttää jumbopaikka, sillä hän voi osaltaan olla kääntämässä tiukkoja otteluita voitoksi. Maalin tappioita SaiPalla on kuitenkin aikamoinen liuta, eikä kulunut viikko tehnyt siihen poikkeusta.

Lue lisää:

Uutinen: SaiPa palkkasi Riley Armstrongin

Onko Ässien kupla puhjennut?

Strozyk: Ässien joulu oli kyllä mystinen, jos joukkue palaa kaukaloon tämän viikon kaltaisilla otteilla. HPK-tappiosta oli helppo syyttää Kai Tillasta, saivathan hyökkääjät kuitenkin aikaan peräti nolla maalia. JYPiä vastaan maalille palasi kakkosveskari Juha Järvenpäää, mutta sekään ei riittänyt. Tuskin tämän kauden Joel Armiankaan puuttuminen voi sekoittaa koko joukkuetta näin pahasti. Ei Porissa silti ole pienintäkään syytä panikoida, kun seitsemänteen sijaankin on matkaa vielä 11 pistettä. Ensimmäinen askel voisi olla Tomas Zaborskyn ja Stephen Dixonin vireen löytyminen, se avaisi lukkoa jo paljon. Huolenaihe voisi siltikin olla tehojen täydellinen katoaminen, kun ykkösketjun tehokaksikko epäonnistuu ja Armian puuttuminen saa kakkosvitjankin hakoteille.

Lempinen: Ratkaisurintaman kapeus on osoittautumassa vähintään huolenaiheeksi Ässien menestymismahdollisuuksia ajatellen. Pelaamisessa ei sinällään ole tapahtunut suurta muutosta alkukauteen verrattuna, mutta tällä hetkellä joukkueen kokoonpanossa on useita pelaajia, jotka ovat olleet sivuraiteella eivätkä nyt pysty tarjottua vastuuta kantamaan. Vaikka Ässien sarjasijoitus onkin yhä erinomainen, pidän selviönä, että tammikuun aikana Mika Toivolan on huolehdittava myös sisääntulevasta pelaajaliikenteestä. Tiukoissa pudotuspelikamppailussa porilaiset tarvitsisivat maalinteon lisäksi lisäapua myös hyökkäyksen fyysisellä osastolla.

Hurmerinta: Jokaiselle joukkueelle tulee hieman heikompia hetkiä, ja Ässillä taitaa olla sellainen nyt. Toki hivenen yllättävää, että se osuu suoraan tauolta palattaessa eikä esimerkiksi keskellä tammikuuta, jolloin sellaista voisi pitää todennäköisempänä. Maalivahtitilanne oli viikon aikana ongelmallinen ja selittää ainakin osittain kahta tappiota.

Lue lisää:

Otteluraportti: Lainavahdin painajainen

Otteluraportti: Ässien lomailu jatkui


Ässien paluu lomilta ei mennyt nappiin.

Mitä Ville Koistisen KHL-hässäkästä pitäisi ajatella?

Strozyk: Mikään ei ole muuttunut? Venäjä osoitti jälleen erikoisuutensa. Onneksi Salavat Julajev palkkasi Koistisen nopeasti, hän ansaitsee mahdollisuutensa ja Salavatin tekeminen on jo vähän eri tasoa. Koistisen lähtö jättää jättimäisen loven Ilveksen alakertaan, mielenkiintoista nähdä miten se paikataan. Jos Ilveksellä ei ollut varaa Koistiseen, niin onko sillä varaa myöskään toivottuihin, "joukkuetta oikeasti vahvistaviin" pelaajiin? Monikossa. Hakametsän tilanne näyttää synkältä, vieläpä hallin molemmissa päädyissä.

Lempinen: Vaikka matkassa olikin ylimääräinen käänne, asiat menivät molempien osapuolten kannalta kuten niiden pitikin mennä. Koistiselle tuli mahdollisuus lähteä paremman palkan äärelle, ja talouslukujen perusteella Ilves-johdolla tuskin oli mitään säästötoimia vastaan. Tamperelaisseura on tilanteessa, jossa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä talouspuoli edellä. Koistisen lähtö oli tietysti pelillisesti kova isku, mutta en silti näe sitä kohtalonkysymyksenä Ilvekselle.

Hurmerinta: Näin kesken kauden tapahtuvissa siirroissa ei ainakaan kannata lähteä matkaan, ennen kuin on jonkunlaisen summan saanut tilille, olkoon se vaikka kuukauden palkka. Hyvä, että Koistinen kuitenkin sai uuden mahdollisuuden, ja aikaisemmin jo yhden suomalaispelaajan kauden aikana hankkineen Salavat Julajevin kunnialliseen toimintaan on minulla parempi usko.

Lue lisää:

Uutinen: KHL vei Ville Koistisen

Uutinen: Koistisen Sibir-ura jäi lyhyeksi

Uutinen: Ville Koistinen jälleen Venäjälle

Miten TPS:n pitäisi ratkaista pelaajakatonsa?

Strozyk: KHL:n hullut päivät ovat ainakin vapauttaneet jo mukavan ryppään potentiaalisia hankintoja. Ilmeisesti TPS haluaisi panostaa enemmän sentterihankintaansa, kuin puolustajaan. Toisaalta pakkia joukkue tarvitsee kiireellisemmin. Tämän hetken tilanteessa kokeilupuolustajia voisi irrota esimerkiksi Porista. Pekka Virran mukaan tavoitteena olisi solmia samalla sopimus myös ensi kaudesta, mikä tietenkin rajaa vaihtoehtoja entistäkin kapeampaan joukkoon. Virran torstaisten puheiden perusteella voisi päätellä, että keskushyökkääjistä kiikarissa on suomalainen pelaaja ja pakiston vahvistus voisi olla heikkojen markkinoiden johdosta ulkomaalainen. Turkuun on odotettu tervettä ykkössentteriä jo parin vuoden ajan, sellaisen löytyminen nykymarkkinoilta vaatisi luultavasti vapaiden markkinoiden ulkopuolelta etsimistä.

Lempinen: Puolustajan osalta tärkeintä on aikataulu, sentterin kohdalla taas laatutekijät voidaan asettaa edelle. SM-liigassa lapsenkengissä oleva pelaajavaihtokulttuuri on tällä kaudella osoittanut elpymisen merkkejä, joten pakkiongelma saattaisi hyvinkin ratketa ainakin lyhytaikaisesti kotimaisella lainalla, vaikka Virta epäilikin katseiden olevan ulkomailla. TPS joutuu puntaroimaan kovasti sitä, lähdetäänkö hätäapulinjalle vai rakennetaanko ensi kauden joukkuetta samalla. Jälkimmäinen vaihtoehto olisi luonnollisesti miellyttävämpi, mutta tällä pelitahdilla etenkään puolustajapulaa ei voi potea kovin pitkään.

Hurmerinta: Espoon viikon peleissä huomionarvoista oli se, että TPS:llä yksi hyökkääjä pelasi puolustajana ja Jokereilla yksi puolustaja hyökkääjänä. Ensimmäisenä voisi siis pohtia jonkunlaista vaihtokauppaa jonkun muun liigajoukkueen kanssa, mutta kyllä Suomen rajojen ulkopuoleltakin olisi hyvä hankkia vielä lisämateriaalia, kenties yhden puolustajan ja yhden hyökkääjän verran. Helppoa sopivan pelaajan löytäminen ei kuitenkaan ole.

Lue lisää:

Haastattelu: TPS:n pelaajat loppuvat kesken

Viikon kommentti

Richard Lintner Lukon ja SaiPan eroista:

– En halua ruveta vertailemaan joukkueita. Sen voin varmasti paljastaa, että täällä soitetaan pukukopissa parempaa musiikkia.

Lue lisää:

Haastattelu: "Tappioista pitää oppia"

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 51 (12.12.-18.12.)

Viikko 50 (5.12.-11.12., Ilari Isotalo)

Viikko 49 (28.11.-4.12. Alpo Suhonen)

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös