Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 2

LIIGA / Kolumni
SM-liigassa vuoden toinen peliviikko lisäsi Kim Hirschovitsin vaikeuksia ja venytti Kärppien voittoputken viiteen otteluun. Mikä on Hirschovitsin kohtalo? Onko KalPan runkosarjavoitto jo varmistunut? Entä kannattiko Kärppien hankkia Johan Backlund?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Oulun-toimituksen Jarmo Korhonen.

Miten Johan Backlund muuttaa Kärppien maalivahtitilannetta?

Matias Strozyk: Ennen kauden alkua hankinta olisi ollut järkevä, Johan BacklundVille Hostikka olisi kuulunut SM-liigan kovimpiin kaksikoihin. Hostikka on pelannut mainion kauden ja loukkaantumisen sattuessa Tomi Karhunen voitti neljä ottelua peräjälkeen. Nyt Karhunen joutuu liigakuvioiden ulkopuolelle ja Hostikka sai palkinnoksi ylimääräisen kilpakumppanin, joka oli suurimman osan syyskaudesta loukkaantuneena. Kilpailu on nyt kovaa, mutta reiluudesta voi olla montaa mieltä.

Manu Lempinen: Hostikka joutui keskittymään saadakseen aamiaisensa syödyksi uutisen kuultuaan, Karhusen ruokahalu ei välttämättä palaudu koko kauden aikana. Pidin varmana, että Hostikan terveystilanne on kerrottua huonompi, mutta lauantain Ässät-ottelussa mies joka tapauksessa heilui tolppien välissä. Backlund voi olla hyväkin maalivahti, mutta vähintään riskialtista toimivalta vaikuttaneen veskariakselin harmonian rikkominen tässä vaiheessa kautta on. Jos Hostikan mielenrauha järkkyi Backlundin saapumisen takia, pahimmassa tapauksessa Kärpillä on riveissään keväällä pelkkiä kakkosvahteja.

Jarmo Korhonen: Backlundin hankinta tuli outoon saumaan, sillä Kärppien maalivahdit ovat suoriutuneet vähintäänkin hyvin läpi kauden. Pahin tilanne on Tomi Karhusella, joka joutuu viettämään käytännössä loppukauden katsomossa. Backlund ja Ville Hostikka ratkovat keskenään, kumpi torjuu keväällä.

Lue lisää:

Uutinen: Johan Backlund Kärppien maalille

Kommentti: Pettikö Kärppien pokka?

Haastattelu: Hostikka: ”Aamutoimet menivät uusiksi”


Hostikka joutuu venymään saadakseen peliaikaa jatkossakin.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kannattiko HIFK:n hankkia Tyler Redenbach?

Strozyk: Redenbach on melkoinen riskihankinta. Onnistuessaan hän vahvistaa HIFK:n sentteriosastoa merkittävästi esimerkiksi Kim Hirschovitsin otteisiin verrattuna, mutta huonommalla tuurilla viimeinenkin harmonia järkkyy. Redenbachin motivoiminen varsinkin hyökkäysalueen ulkopuoliseen pelaamiseen on Petri Matikaiselle suuri haaste.

Lempinen: Joukkueessa on periaatteessa tilaa taitosentterille, kun Hirschovits kerran on lähdössä. Toisaalta Hirschovits ei ole tähänkään asti ollut tapahtumien keskiössä HIFK:n nousukunnon aikana. Redenbach ei ole miltään kantilta katsottuna pelaajana helpoimmasta päästä, mutta hänen potentiaalinsa nousta kunnon vahvistukseksi on kiistaton. Helsinkiläisten kannalta silti ilahduttavinta on se, että HIFK on muutenkin erittäin laadukas joukkue. Se pystyy menestymään myös siinä tapauksessa, että Redenbach ei onnistu.

Korhonen: Mielestäni ei. Olen sitä mieltä, että IFK:n keitoksessa on liian monta isoa ja vaativaa kokkia. Miten löytää näille kaikille peliaikaa, roolia ja miten heidät pidetään tyytyväisinä. Ei ole helppo asema Petri Matikaisella.

Lue lisää:

Uutinen: Tyler Redenbach HIFK:n punanuttuun

Millaisia ajatuksia Ilari Melartin ja Matt Generousin pelikielto herätti?

Strozyk: Ainakin "spontaanin" ja "ei-spontaanin" tappelun raja muuttui entistä epäselvemmäksi. Itse miellän "ei-spontaaniksi" tappeluksi esimerkiksi jossakin aiemmassa ottelussa sattuneen taklauksen kostamisen tai jo ennen ottelua mediassa pohjustetun yhteenoton. Tunteiden purkautuminen kolmannessa erässä ja molempien osapuolten kauden ensimmäinen tappelu ei sovi tähän kategoriaan. Eikä päätös ole aivan linjassakaan, kun Melartin ja Generousin tappelu oli yhtä rangaistava teko kuin Richard Lintnerin taannoinen teloitusyritys. Joillakin SM-liigapaikkakunnilla pelissä on jo vahvoja viitteitä jääpallosta, ilmeisesti hiljalleen myös säännöt pitää sopeuttaa samaan linjaan. Bostonin ja Vancouverin lauantainen ottelu olisi ollut Suomessa puheenaihe pudotuspeleihin asti, kun jääkiekko-ottelussa oli liikaa tunnetta.

Lempinen: Kahden pelin pannasta minulla ei sinänsä ole mielipidettä, mutta linjanveto vaarallisten taklausten ja tappeluiden sanktioimisessa mietityttää kovastikin. Jos kurinpitäjä näkee tappelussa jotain raskauttavaa, saa siitä kaksikin peliä lätkäistä. Samalla logiikalla esimerkiksi tahallisten vahingoittamisyritysten skaalan pitäisi siinä tapauksessa vain alkaa viidestä pelistä. Melartin ja Generousin tappelusta haluttiin taas todennäköisesti tehdä jonkinlainen varoittava esimerkki. Liiga halunnee välttää turhaa kirjoittelua, jota syntyy vastaavien tappeluiden lisääntyessä, vaikka varsinaisesta showtappelusta ei ollutkaan kysymys.

Korhonen: Olen fyysisen lätkän miehiä, joskus kaukalossa tapellaan ja usein tappelut sytyttävät yleisön. Olen kuitenkin tyytyväinen, että liiga sanktioi täysin pelitapahtumien ulkopuoliset tappelut, ne eivät istu suomalaiseen kiekkokulttuuriin.

Lue lisää:

Uutinen: Melart ja Generous myllyttivät pelikiellot


Tämä rähinä poiki molemmille kahden ottelun pelikiellon.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Pelicans on joulukuun alusta lähtien hävinnyt vain kaksi ottelua. Vieläkö joukkueesta on taistelemaan runkosarjan voitosta?

Strozyk: En millään jaksa usko kenenkään enää uhkaavan KalPaa. Pelicans on kuronut eroa kiinni kaksi pistettä kymmenessä viime ottelussa, viidessä viimeisessä molemmat ovat ottaneet yhtä monta pistettä. Mikko Koskinen on vastannut odotuksiin ja antaa KalPalle jokaisena iltana mahdollisuuden voittaa. Koskinen on päästänyt yli kaksi maalia vain kerran ja kyseiset kaksi ottelua ovatkin KalPan ainoat tappiot. Pelicans selvitti marraskuun loppupuolella vaikean vaiheensa ja on palannut hyvien tulosten tielle, KalPalla sellaista tuloksellisesti huonoa aikaa ei oikein ole edes ollut. Uskon kärkipaikan pysyvän kuopiolaisten hallussa maaliviivalle asti.

Lempinen: KalPan romahdusta se vaatisi, eikä sellaista ole näköpiirissä. Pelejä on toki jäljellä yli 20, joten eihän se täysin mahdotonta ole. Voittamalla rästipelinsä Pelicans on KalPaa jäljessä kahdeksan pistettä, se on ainoastaan alle kolme kolmen pisteen voittoa. Pelicans on hyvä nippu, joka otteillaan saattaisi ansaitakin runkosarjan voiton. Tällä hetkellä vain KalPa vaikuttaisi olevan vielä parempi.

Korhonen: En usko, että voitosta asti, mutta kakkossijasta kyllä. KalPa on ansaitusti liigakärjessä ja pitää sen loppuun asti.

Lue lisää:

Otteluraportti: Hodgman ja Hovinen vierasvoiton arkkitehteinä

Otteluraportti: Pelicans mursi Helsingin kirouksen

Otteluraportti: Ilves oli sössiä johtonsa jälleen kerran

Miten käy Kim Hirschovitsille?

Strozyk: Huhut Bluesiin siirtymisestä ovat siinä mielessä järkeviä, että Teemu Ramstedt on sivussa espoolaisten riveistä helmikuun loppuun asti. Toisaalta Ruotsin pelityyli voisi sopia HIFK:lle paremmin ja pidän länsinaapuria todennäköisimpänä kohteena. Esimerkiksi Timrålla on lisäksi ollut viime aikoina ainakin kaksi sentteriä loukkaantuneena. Jos Hirschovitsin uusi pesti on loppukauden mittainen laina, uskon lukkojen aukeavan ja Hirschovitsin iskevän pätkätyössään hyvät tehot.

Lempinen: Ei ole olemassa mitään pätevää syytä sille, etteikö Hirschovits voisi vielä pystyä parhaimpaansa kiekkoilijana. Hän ei ole vielä ikänsäkään puolesta menetetty tapaus. Edessä olevan siirron pitää kuitenkin loksauttaa jotain kohdalleen, on hänen vaisuudessaan sitten kyse itseluottamuksesta, asenteesta tai niiden yhdistelmästä. Blues-siirrossa olisi sekin mielenkiintoinen puoli, että olisi hauska nähdä onko toinen yritys samassa liigassa samalla kaudella parempi kuin ensimmäinen.

Korhonen: Hirschovitsille SM-liigan fyysisyys ja vauhti taitaa olla liikaa. Hän ei enää tunnu kykenevän pelaamaan omilla vahvuuksillaan, koska tilaa ei ole tarpeeksi ja vauhti ei riitä parempaan. Mutta Elitserieniin taitava sentteri sopisi yhä varsin hyvin.

Viikon kommentti

Ville Hostikka Kärppien maalivahtirekrytoinnista:

– Voihan sen tietysti jokainen miettiä omalle kohdalleen, että miltä tuntuisi, jos omalla konttorituolilla istuisikin aamulla joku toinen. Tekijöitä olisi kaksi, mutta töitä voisi tehdä vain yksi.

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 1 (26.12.-1.1., Eero Hurmerinta)

Viikko 51 (12.12.-18.12.)

Viikko 50 (5.12.-11.12., Ilari Isotalo)

Viikko 49 (28.11.-4.12. Alpo Suhonen)

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös