500 tehopistettä valokeilan ulkopuolella

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Jokisen paras kausi Carolinassa tuotti 30 osumaa
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Jussi Jokinen rikkoi 500 tehopisteen rajan NHL:ssä kymmenentenä suomalaispelaajana. Aktiivipelaajista vain Mikko Koivulla on enemmän (543) tehopisteitä. Jokinen on saanut mättää pisteitä isojen valokeilojen ulkopuolella. Mikä on Kalajoen miehen suuruus jääkiekkoilijana?

Jussi Jokisen debyytistä taalakaukaloissa on vierähtänyt jo toistakymmentä vuotta. Keväällä 2005 Oulun Kärppien kanssa toisen kerran peräjälkeen kannua nostelleen Jokisen tie vei Dallasiin, jossa mies nappasi paikan ylhäältä heti.

Tuolloin Jokisen mainio tulokaskausi (17+38=55) ei herättänyt suuria otsikoita Suomessa. Kuitenkin kertarykäisyllä Jokisesta tuli olympia- ja World Cup -tason pelaaja.

Tampa Bayn kautta Carolinaan siirtynyt Jokinen takoi kaudella 2009-2010 Hurricanes-nutussa piste-ennätyksensä 30+35=65. Vielä tuolloinkaan Jokisesta ei leivottu suuria otsikoita. Suonenveto, joka ei tule toistumaan, sanottiin. Suonenveto tai ei, mutta vastaaviin pisteisiin Jokinen ei ole uudelleen yltänyt.

Toistakymmentä kautta NHL:ssä takoneen 32-vuotiaan Jokisen pisteiden valossa heikoin kausi tähän mennessä tuotti 27 pistettä, mikä kertoo kalajokisen vahvasta suoritusvarmuudesta. Valtaosalla kausistaan Jokinen on kyennyt rikkomaan 40 pisteen rajan, mihin moni suomalaispelaaja ei ole kautta historian pystynyt. Nimenomaan suoritusvarmuus, puhuttiinpa sitten pisteistä tai kokonaisvaltaisesta pelaamisesta, on kenties Jokisen uran merkittävin mittari ja määre, jonka kautta häntä tulee arvostaa.

Työsulkukaudella 2012-2013 Jokinen piti pelikuntoaan yllä odotetusti Kärppien paidassa. Paluu rapakon taakse alkoi tahmeasti ja yhtäkkiä Jokisen pelipaidan rintamusta komisti pingviinilogo. Kolmannen kerran urallaan kesken kauden kauppatavaraksi joutunut Jokinen pelasi vahvan kevään ja jatkoi Penguinsin riveissä vielä seuraavan kauden.

Toinen merkittävä taito, joka on mahdollistanut Jokiselle pitkän NHL-uran, on sopeutuvuus. Jokinen oli valmis hyppäämään pienien peliminuuttien jälkeen Hurricanesista Penguinsin ykköskenttään tekemään tulosta. Ja tulosta Jokinen todella teki. Heikko kevät olisi voinut huonossa tapauksessa sulkea NHL-portit.

Sopeutuvuus tarkoittaa Jokisen kohdalla myös kykyä pelata niin laidassa kuin keskellä. Kykyä pelata hyökkäävässä ja puolustavassa roolissa. Kykyä pelata taktisesti juuri siten kuten kulloinenkin valmentaja vaatii.

Jokinen pelasi Pittsburghin riveissä kahdet pudotuspelit ja oli toista kertaa urallaan sellaisessa joukkueessa, jossa Stanley Cup ei ollut pelkkä kaukainen haave. Siksi moni naureskelikin kuultuaan Jokisen Florida-siirrosta.

Jokinen ei ole koskaan ollut pelaajana säkenöivää tyyppiä. Varsinaista erikoisosaamista hänellä on ollut tarjota vain rankkarispesialistina. Raketti Jokinen ei ole ollut luistimilla koskaan, ja luistelu saattaa näyttää muutenkin kankealta. Joku voisikin kysyä, miten Jokinen on pelannut näinkin merkittävän uran ilman laajaa erikoisosaamista. Kyllä voi, mikäli kyky reagoida peliin ja kyky olla pelin ytimessä on samalla tasolla kuin Jokisella. Juuri nämä taidot ovat tuottaneet hänelle riittävän monta maalipaikkaa ja syöttömahdollisuutta, joilla Jokinen on tehopisteensä tehnyt.

Keväällä 2016 Jokinen pelaa tuloksellisesti jälleen mainiota kautta ja rikkoo tällä menolla 50 tehopisteen rajan. Samaan aikaan Florida ei ole heittopussi, vaan divisioonansa voitosta taisteleva joukkue. Todennäköisesti hän pelaa vielä arvokisat tai pari, ja saavuttaa NHL:ssä 515 tehopistettä.

515 tehopistettä on muuten yksi tehopiste enemmän kun mitä muuan Jere Lehtinen ennätti peliuransa aikana saavuttaa, tai 58 tehopistettä enemmän kuin mitä Sami Kapanen saavutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle