Harry Lumley ennakoi Pentti Lundin aikeet ja syöksyy katkaisemaan maalintekoyrityksen.
Kuva © Getty Images

Karijoelta kannujahtiin – Pentti Lund oli ensimmäinen suomalainen NHL-tähti

Artikkeli
Suomalainen urheiluhistoria on täynnä kyyneliä. Ikimuistoisten voittojen rinnalla on katkeran kokoinen nippu kirveleviä tappioita. Myös NHL on osaltaan ollut vaikuttamassa suomalaisen urheilumelankolian myyttiin, mutta kuinka suomalaiset ovat todellisuudessa pärjänneet Stanley Cup -finaaleissa? Ensimmäisessä osassa tutustutaan Pentti Lundin matkaan Karijoelta NHL-finaalien game sevenin jatkoajalle.

Huhtikuun 23. päivä 1950. Seitsemän kuukautta aiemmin kuusi joukkuetta ovat aloittaneet NHL-kauden. Jäljellä on kuitenkin enää kaksi joukkuetta. Kotiluolassaan Detroit Olympialla pelaava Detroit Red Wings jahtaa neljättä Stanley Cupiaan. Parikymppinen Gordie Howe on loukkaantunut jo pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa. Laitaan törmännyt Howe oli lähellä jopa menettää henkensä, mutta Harperin sairaalassa suoritettu hätäleikkaus pelasti Red Wingsin huippulupauksen.

Vierasjoukkue New York Rangersin Pentti Lund on sen sijaan täydessä terässä. Matka Etelä-Pohjanmaalta Stanley Cup -finaalien seitsemänteen otteluun on ollut pitkä. Lund pelaa toista täyttä kauttaan maailman kovimmassa kiekkosarjassa. Ensimmäisellä kaudella hänet valittiin kauden parhaaksi tulokkaaksi. Nyt hän johtaa pudotuspelien pistepörssiä kuudella maalilla ja viidellä syöttöpisteellä. Lund on historian ensimmäinen suomalaissyntyinen pelaaja NHL:ssä – tai ainakin kaikki luulevat niin.

Pentti Lundin nimi on kaiverrettu kauden parhaalle tulokkaalle jaettavaan Calder Memorial Trophyyn (1948 - 1949). Suomalaisista ainoastaan Teemu Selänne on onnistunut uusimaan Lundin tempun (1992-1993)
Kuva © Getty Images

Päätuomari Bill Chadwick pudottaa kiekon jäähän. Seuraavien parin tunnin aikana saadaan varmuudella kokea tunneskaalan kaikkia ääripäitä. Pelin henki on selvä. Voittajalle mainetta, kunniaa ja Lordi Stanleyn malja, häviäjälle sielu täyteen arpikudosta.

Lund muutti vanhempiensa kanssa Kanadaan kuusivuotiaana, mutta maan kansalaisuutta hän haki vasta kauden 1949–50 aikana. Thunder Bayn juniorijoukkueissa pistepörssejä voittanut hyökkääjä raivasi tiensä tarunhohtoiseen Boston Olympicsin (EHL) ja Hershey Bearsin (AHL) kautta. Nyt hän on mukana taistelemassa Stanley Cupista. Lundilla on mahdollisuus myös henkilökohtaiseen glooriaan, sillä 25-vuotias kanadansuomalainen johtaa pudotuspelien pistepörssiä. Lähimmät uhkaajat, Red Wingsin Gerry Couture ja George "Hully" Gee, vaanivat kahden pisteen päässä.

Avauserän puolivälissä alkaa tapahtumaan. Ensin Allan Stanley hiljentää Detroit Olympian avausmaalillaan. Vain minuuttia myöhemmin Tony Leswick kaataa lisää kylmää vettä isäntien niskaan. Erätauolle lähdetään Rangersin kahden maalin johdossa.

Red Wingsin Pete Babando on Lundin tapaan siirtolainen. Yhdysvaltojen Pennsylvaniassa syntynyt Babando muutti italialaisten vanhempiensa mukana Kanadan Ontarioon jo lapsena. Babando ei taistele pistepörssin voitosta – hänelle on kirjattu ainoastaan kaksi syöttöpistettä pudotuspeleissä. Babandon esitykset ovat olleet siinä määrin heikkoja, että hänet on jo kertaalleen penkitetty finaalisarjan aikana. 

Toisen erän alkupuolella Babandon kevät kuitenkin kirkastuu kertaheitolla. Hän iskee pudotuspeliensä ensimmäisen maalin todella herkulliseen paikkaan ja nostaa Red Wingsin mukaan peliin. Punatiilinen Detroit Olympia repeää lopullisesti liitoksistaan, kun Sid Abel tasoittaa ottelun vain 21 sekuntia myöhemmin. Molemmat joukkueet onnistuvat maalinteossa vielä kertaalleen, joten kolmanteen erään lähdetään tasatilanteesta 3–3.

"Ihmettelin, kun kenttä jäädytettiin pelkkää harjoitusta varten. Silloin ajattelin ensimmäisen kerran, että jääkiekosta voi tulla jotain suurta." – Pentti Lund

Päätuomari Chadwick puhaltaa pilliin kolmannen erän päätteeksi. Joukkueet eivät ole onnistuneet maalinteossa, mutta tehopisteiden kannalta erä on merkityksellinen. Lundin johto pistepörssissä on kaksi pistettä, eikä jatkoajalla yksittäinen pelaaja voi tehdä yli yhtä tehopistettä. Lund on varmistanut pudotuspelien pistepörssin voiton ensimmäisenä eurooppalaistaustaisena pelaajana. Panokset kuitenkin kasvavat, sillä merkityksellisin palkinto on vielä jakamatta. Kausi päättyy seuraavaan maaliin riippumatta sen tekijästä. 

Stanley Cupin finaalisarja ei ollut koskaan aiemmin venynyt seitsemännen ottelun jatkoajalle. Vuosina 1942 ja 1945 Maple Leafs vei mestaruuden seitsemännessä ottelussa, mutta ennen jatkoaikaa. Molemmilla kerroilla häviävänä osapuolena oli Red Wings.

Ensimmäinen jatkoerä on kolmannen tapaan maaliton. Kaikki janoavat mestaruutta, kaikki unelmoivat sankarin viitasta, mutta niitä ei ole määräänsä enempää jaettavaksi. Toista jatkoerää on pelattu kahdeksan minuuttia, kun Red Wingsin hyökkääjä leikkaa kiekon kanssa keskelle. Rystyvippaus maalille uppoaa Rangersin Chuck Raynerin selän taakse. Pete Babando, italialaistaustainen penkkimies on juuri iskenyt toisen pudotuspelimaalinsa ja sinetöinyt mestaruuden Red Wingsille. 

Tämän lähemmäs Lund ei Stanley Cupia päässyt. Hänen uransa ajautui vastatuuleen seuraavalla kaudella, kun hän loukkasi pelitilanteessa vakavasti silmänsä. Lund pelasi finaalisarjan jälkeen vielä kolme kautta NHL:ssä, minkä jälkeen hän jäähdytteli kaksi kautta NOHA-liigassa.

Pentti Lund oli ensimmäinen suomalaistaustainen pelaaja NHL-finaaleissa. Lund oli myös ensimmäinen suomalainen NHL:ssä, tai ainakin kaikki luulivat niin – kunnes Lund itse kumosi faktana pidetyn asian. Peliuransa jälkeen Lund toimi urheilutoimittajana Thunder Bay Times Newsissä, sekä Uuden Suomen ja Kiekkolehden kirjeenvaihtajana. Kun Lund teki juttua kuolleesta Albert Pudaksesta, hän huomasi suomalaissyntyisen Pudaksen pelanneen neljä ottelua Maple Leafsissa kaudella 1926–27.

Pentti Lund oli kuitenkin suomalaisen vientijääkiekon pioneeri. Perhe ei muuttanut Kanadaan jääkiekon takia, mutta Pudas säilytti vahvat siteet synnyinmaahansa.

Lundin jälkeen suomalaisten pelaajien matka Stanley Cup -finaaleihin oli pitkä. Keväällä 1950 ensimmäisen neljästä mestaruudestaan voittanut Gordie Howe oli jo aateloitu Hockey Hall of Fameen ennen kuin seuraava suomalainen pääsi esittelemään taitojaan maailman kovimman kiekkosarjan finaalipeleissä. 

Ylipäätään NHL:ään pääseminen oli hankalaa eurooppalaisille pelaajille. Kun St. Louis Blues varasi HIFK:n Tommi Salmelaisen kuudennella kierroksella vuonna 1969, oltiin vielä kaukana sinivalkoisesta unelmasta. Vasta parikymppisen Matti Hagmanin kuudennen kierroksen varaus vuonna 1975 käänsi kurssin kohti finaaleita – vaikka kukaan sitä ei vielä tiennyt. 

Pentti Lund (6.12.1925 – 16.4.2013)

  • Syntynyt Etelä-Pohjanmaan Karijoella.
  • Ammattilaisena 1945–1966.
  • 259 ottelua NHL:n runkosarjassa (44+55=99)
  • 19 ottelua pudotuspeleissä (7+5=12)
  • Kauden paras tulokas (Calder Memorial Trophy) 1948–1949
  • Pudotuspelien pistepörssin voitto (6+5=11) 
  • Boston Olympics (EHL), Boston Bruins (NHL), Hershey Bears (AHL), New York Rangers (NHL), Soo Greyhounds (NOHA)

Seuraavassa osassa matkustamme ajassa lähes kolme vuosikymmentä eteenpäin, kun Hagmanista tuli toinen Stanley Cup -finaaleissa pelannut suomalainen.

Lähteet: Aamulehti, Iltalehti, NHL.com, Legacy.com, teknokekko.vuodatus.net, hockeydb

» Lähetä palautetta toimitukselle