Jatkoajan toimituspäälliköt Matti Koski ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi syyskauden parasta maalivahtia. Syksyn listauksessa keskustelua aiheutti Lassi Lehtisen sijoitus, tälle listalle Lehtinen ei mahtunut laisinkaan.
1. Christian Heljanko, Tappara
Iilomo: Joulutauon listauksista maalivahtien osio oli ylivoimaisesti vaikein. Tällä kertaa ja tässä hetkessä valinta kohdistui Heljankoon, jonka tasaisuus pitkässä juoksussa ihastuttaa. Heljanko ei ole sarjan näyttävin maalivahti, mutta kiekot tarttuvat todella kovilla tehoilla.
Vankat otteet on huomioinut myös maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen, joka kutsui Heljangon Moskovan EHT-turnaukseen, jossa maalivahti pääsi tekemään maajoukkuedebyyttinsä aikuisten tasolla.
2. Nick Malik, KooKoo
Koski: KooKoon syyskausi on ollut menestystarina, ja sellaisen takaa löytyy yleensä erinomainen maalivahti. Kouvolalaisten kokoonpanossa torjuntavastuu on jakautunut tasaisesti kahdelle maalivahdille, mutta siitä huolimatta eritoten 19-vuotias Nick Malik on noussut parrasvaloihin.
Urallaan ensimmäistä täyttä kauttaan vastuuroolissa miesten sarjassa pelaava maalivahti on ollut yksi kouvolalaisten tärkeimmistä pelaajista. Kumi on tarttunut 18 ottelussa 92,4 prosentin tarkkuudella ja 1,95 päästetyn maalin keskiarvolla. Lukemat ovat sarjan ehdotonta eliittiä, joten Malik ansaitsee ehdottomasti paikkansa tällä listalla.
3. Andrei Karejev, TPS
Iilomo: Karejev näytti jo viime kaudella parhaita puoliaan, vaikka pudotuspeleissä Karri Rämö varastikin parrasvalot. TPS on päästänyt sarjan vähiten maaleja, eikä vähiten Karejevin ansiosta. Tiivis viisikkopuolustus tukee venäläisvahtia, joka puolestaan varmalla työskentelyllään antaa kaivattua työrauhaa puolustukselle.
Karejev on myös yksi Liigan näyttävimmistä maalivahdeista. Useampaan kertaan vastustajat ovat päässeet jo lähes tuulettelemaan varmalta näyttänyttä maalia, mutta Karejevin räpylä tai joku muu suojus on syöksynyt tyhjyydestä kiekon tielle.
4. Eetu Laurikainen, HPK
Koski: HPK:n syyskauden rakettimaisen nousun ja kunnioitusta herättävän kymmenen ottelun voittoputken taustalla yhtenä merkittävänä tekijänä on ollut Eetu Laurikainen. Marraskuun aikana 28-vuotias maalivahti torjui viidessä ottelussa yhtä monta voittoa. Torjuntaprosentti tämän putken aikana oli peräti 95,73.
Ei ole liioittelua väittää, että viime kaudellakin loistanut Laurikainen on HPK:n tärkein yksilö ja samalla myös yksi joukkueelleen tärkeimmistä pelaajista koko sarjassa. Maalivahdin leveillä harteilla kannetaan hämeenlinnalaisten pudotuspelihaaveita.
5. Oskari Salminen, Jukurit
Iilomo: Käsi pystyyn virheen merkiksi. Ennen kauden alkua tuomitsin vain JYPin ja Jukurien vahdit kärkiviisikon ulkopuolelle, mutta Oskari Salminen päätti näyttää pitkää nenää. Puolustuksekseni on pakko todeta, että tuskin kovin moni muukaan odotti Jukurien vahdin johtavan nollapelitilastoa tässä vaiheessa kautta.
Salminen oli syyskaudella sarjan työllistetyin maalivahti, kaikkiaan lopullista läpimurtokauttaan pelaava kassari venyi 643 kertaa kiekon tielle ja kentällä vietetty aikakin on suurempi kuin yhdelläkään kollegalla. Kauteen mahtuu pari koko joukkueen romahdusta, jotka heikentävät myös Salmisen tilastoja, mutta isossa kuvassa Salmista voi huoletta tituleerata joukkueen viimeiseksi lukoksi.
Kommentit valinnoista yleisesti
Iilomo: Tästäkin listauksesta sen näkee, ulkomaalaisvahdit valtaavat paikkoja parhaiden torjujien joukossa. Listalla mainittujen lisäksi Stanislav Galimov, loukkaantumisesta kärsinyt Marek Langhamer tai KalPassa vakuuttavan sisääntulon tehnyt Connor LaCouvee olivat vahvoja ehdokkaita listalle.
Kotimaisista maalivahdeista erikoismaininnan ansaitsee Pelicansin alakerrassa taitojaan esitellyt Emil Larmi.
Koski: Kuiskutteluista huolimatta Liiga-kentillä pelaa edelleen useampi laadukas suomalainen maalivahti. Nimettyjen veräjänvartioiden lisäksi listalle olisi voinut nostaa esimerkiksi SaiPan Niclas Westerholmin, jonka nousujohteinen ura palkittiin syksyllä maajoukkuekomennuksella.
Syksyn ehkä suurin yllätys maalivahtiosastolla on mestarimaalivahti Lassi Lehtisen tilastollisesti vaisu alkukausi. Moninaisten vaikeuksien riepottelemaksi joutunut Lukko nostanee kuitenkin kevätkaudella osakkeitaan, minkä myötä myös Lehtisen tilastot kohentuvat väistämättä.