NHL Top 100, sijat 56–60: Joukkueidensa runkopelaajia eri vuosikymmeniltä

NHL / Artikkeli
Joel Armia pääsi menneellä kaudella juhlimaan tekemiään maaleja aiempaa useammin.
Kuva © Arianne Bergeron / NHLI via Getty Images

60. Hannu Virta

Hannu Virta oli ensimmäinen suomalainen nuorisotähti NHL:ssä. Buffalo Sabres varasi Turussa syntyneen TPS-kasvatin vuonna 1981 jo toisella kierroksella, ja hän siirtyi pieneen kaukaloon heti Liigassa pelatun läpimurtokauden 1981–82 jälkeen vain 19-vuotiaana ja pelasi Buffalo Sabresin riveissä kolme ottelua runkosarjassa ja neljä pudotuspeliottelua päälle.

Virta kuului Sabresia tuolloin valmentanen Scotty Bowmanin luottopelaajiin ja vain kaksikymppisenä nuorukaisena Virta pelasi isossa roolissa kiekollisena puolustajana. Vaikka kaudella 1982–83 Virta olisi ikänsä puolesta voinut pelata vielä nuorten MM-kisoissa, hän pelasi vakituisesti NHL:ssä ja keräsi heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan hulppeat 37 pistettä.

Ura Sabresissa jatkui vielä kolme kautta, joista jokaisella Virta oli tehokas. NHL-uran kokonaistehot olivat lopulta 25+101=126 yhteensä 254:ssä ottelussa.

NHL-uransa jälkeen Virta palasi kesällä 1986 Suomeen suorittamaan armeijaa eikä hän enää palannut Pohjois-Amerikkaan. Sen sijaan hän pelasi Euroopassa pitkän ja menestyksekkään pelaajauran erityisesti Turun Palloseurassa. Hän kuului myös Suomen maajoukkueen vakiokalustoon 1990-luvun puolessavälissä ja hän oli voittamassa Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta vuonna 1995. Pelaajauransa Virta lopetti vuonna 1998.

Virta on tämän jälkeen työskennellyt eri valmennustehtävissä useammassa seurassa ja myös maajoukkueessa. Valmennusurallaan hän on ollut päävalmentajana Bluesissa ja kasvattiseuraan TPS:ssä.

59. Joel Armia

Vuonna 1993 Porissa syntynyt Joel Armia murtautui liigatasolle vain 17-vuotiaana. Jo kaudella 2010–11 pitkä laitahyökkääjä ihastutti liigajäillä harhautuksillaan ja maaleillaan. 18 maalia ja 39 pistettä kiinnittivät NHL-joukkueiden kiinnostuksen ja Buffalo Sabres varasi Armian keväällä 2011 ensimmäisellä kierroksella koko varaustilaisuuden kuudentenatoista pelaajana.

Armia pelasi Suomessa vielä kaksi kautta, mutta kolmien nuorten MM-kisojen ja Ässissä mestaruuteen päättyneen kauden jälkeen hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan. Alku pienessä kaukalossa oli Armialle kuitenkin vaikea ja kahden ensimmäisen kauden aikana hän pelasi vain yhden NHL-ottelun.

Helmikuussa 2015 Armia kaupattiin Winnipeg Jetsiin, mutta NHL-ura alkoi kunnolla vasta kaudella 2015–16. Hyökkäyspään taiteilija oli tässä vaiheessa jo muuttunut kokonaisvaltaiseksi kahden suunnan pelaajaksi. Aika Jetsissä oli nousujohteinen. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan NHL:ssä Armia teki kymmenen pistettä, seuraavalla yhdeksäntoista ja kolmannellaan jo 29 pistettä.

Kesällä 2018 Armia kaupattiin Montréal Canadiensiin, jossa porilaishyökkääjä on pelannut siitä lähtien. Loukkaantumisista kärsinyt Armia ei kuitenkaan ole saanut aivan täysiä kausia kokoon. Pelaajauransa toistaiseksi tehokkaimmalla kaudella 2019–20 Armia keräsi 58 otteluun kolmekymmentä pistettä.

Päättyneellä kaudella vaikean alkukauden jälkeen Armia keräsi lopulta 25 tehopistettä ja teki NHL-uransa maaliennätykseksi 17 osumaa. Porilaisen nykyinen sopimus Montréal Canadiensin kanssa jatkuu vielä vuoden ajan.

58. Vesa Toskala

Vesa Toskala kävi läpi Ilveksen junioriputken ja hän pelasi joukkueensa ykkösvahtina jo juniori-ikäisenä. Hän teki vuonna 1999 NHL-sopimuksen hänet muutamaa vuotta aiemmin varanneen San Jose Sharksin kanssa, mutta ensimmäisenä kautena NHL-sopimuksen alaisena hän pelasi Ruotsissa Färjestadissa, jolloin hän onnistui jopa maalinteossa.

Pohjois-Amerikassa ura alkoi kaudella 2000–01 farmissa, jossa hän pelasi isossa roolissa. Seuraavilla kausilla Toskala sai hiljalleen enemmän vastuuta San Jose Sharksin maalilla ja kaudella 2003–04 hänen torjuntaprosenttinsa 28 ottelussa oli 93,0. 

Työsulkukauden jälkeen kausilla 2005–06 sekä 2006–07 Toskala pelasi runkosarjassa liki 40 ottelua. Keväällä 2006 Toskala torjui Sharksin riveissä myös pudotuspeleissä.

Kesällä 2007 Toskala kaupattiin Torontoon, jossa hänestä tuli Maple Leafsin ykkösvahti. Ensimmäisellä Toronton-kaudellaan Toskala pelasi 66 peliä ja seuraavalla 53 ottelua. Kaudella 2009–10 Toskalan NHL-ura luisui alamäkeen ja 26 ottelun torjuntaprosentti oli vaatimaton 87,4. Kauden lopulla Toskala myytiin Calgary Flamesiin, jossa hän torjui NHL-uransa viimeiset kuusi ottelua.

Toskalan jääkiekkoilijan ura ei jatkunut enää pitkään. Seuraavalla kaudella Toskala pelasi lyhyen pätkän Ruotsissa ja uran viimeiseksi kaudeksi jäi 2011–12, jolloin hän palasi kasvattiseuraansa Ilvekseen.

57. Janne Laukkanen

Lahdessa syntynyt Janne Laukkanen pelasi junioriurallaan nuorisomaajoukkueissa ja hänet valittiin vuonna 1990 nuorten MM-kisoihin tuolloin I-divisioonassa pelanneesta Hockey Reippaasta. Seuraavien neljän kauden aikana puolustaja teki SM-liigassa hyviä tehoja ensin kauden ajan Reippaassa ja sitten HPK:ssa. Samalla hän murtautui  maajoukkueeseen.

Pohjois-Amerikkaan Laukkanen siirtyi kaudeksi 1994–1995 ja työsulkukaudella hän opetteli pienen kaukalon tapoihin farmin puolella. Loppukaudella hän pelasi Québec Nordiquesin riveissä yhdessätoista ottelussa. Seuraavalla kaudella Denveriin muuttanut ja Colorado Avalancheksi muuttunut joukkue ei kuitenkaan löytänyt Laukkaselle käyttöä, joten hänet kaupattiin Ottawa Senatorsiin.

Senatorsissa Laukkanen teki läpimurtonsa NHL:ään ja vaikean tulokaskauden jälkeen puolustaja nakutti kaudella 1996–1997 jo 21 pistettä. Sama pistemäärä syntyi myös seuraavalla kaudella. Nämä jäivät Laukkasen uran ennätyspisteiksi.

Laukkasen NHL-ura jatkui kuitenkin vielä pitkään ja hän oli joukkueen runkopelaajien joukossa ensin Senatorsissa ja keväästä 2000 eteenpäin Pittsburgh Penguinsissä, jonka riveissä keväällä 2001 Laukkanen pääsi aina konferenssifinaaleihin saakka. Viimeisillä kausilla Laukkanen kärsi lonkkavaivoista ja lopulta puolustaja joutui laittamaan hokkarit naulaan kauden 2002–03 jälkeen.

Pelaajauransa jälkeen Laukkanen on jatkanut jääkiekon parissa ja tällä hetkellä hän toimii Pelicansin urheilutoimenjohtajana.

56. Antti Miettinen 

Hattulassa vuonna 1980 syntynyt HPK-kasvatti ei ollut juniori-ikäisenä ikäluokkansa suurimpia lupauksia. Laitahyökkääjän paikalta tunnettu Antti Miettinen varattiin NHL:ään vasta 20-vuotiaana ja silloinkin Dallas Stars nappasi hänen pelaajaoikeutensa vasta seitsemännellä kierroksella. Hyökkääjän peliura otti kuitenkin nopeasti tuulta alleen ja kahden erinomaisen liigakauden sekä MM-kisojen jälkeen Miettinen siirtyi rapakon taakse kaudeksi 2003–2004.

Miettinen pääsi heti ensimmäisellä kaudellaan pelaamaan NHL:ssä. Tulokaskaudellaan Miettinen keräsi yhteensä kuusitoista ottelua ja vyölle tuli NHL-uran avausmaali. Miettisen NHL-ura Starsissa käynnistyi kuitenkin kunnolla vasta työsulkukauden jälkeen. Vuonna 2005–2006 hän tekikin todellisen läpimurron keräten lopulta 31 pistettä. Samalla kaudella Miettinen oli mukana myös Suomen olympiahopeaa saavuttaneessa joukkueessa.

Ura Dallas Starsissa jatkui vielä kahden kauden ajan ja tehopisteet pyörivät kolmenkymmenen kummallakin puolella. Miettisen NHL-uran tehokkaimmat kaudet olivat kuitenkin vasta edessä, kun hän siirtyi vapaana agenttina kaudeksi 2008–2009 Minnesota Wildiin. Usein suomalaissentteri Mikko Koivun laidalla pelannut Miettinen keräsi heti ensimmäisellä Wild-kaudellaan ennätyspisteensä 15+29=44. Myös seuraavat kaudet kulkivat kuta kuinkin samalla tasolla lopullisten pistemäärien ollessa 42 ja 35.

Kesällä 2011 Miettinen päätti siirtyä Venäjälle KHL:ään. Aika KHL:ssä jäi kuitenkin vain kahdenkymmenen ottelun mittaiseksi. Miettinen palasikin Pohjois-Amerikkaan ja teki sopimuksen Tampa Bay Lightningin kanssa. Mutta koska sopimus tehtiin kesken kauden, Miettinen asetettiin siirtolistalle, josta Winnipeg Jets nappasi hänet. 

Jetsin riveissä Miettinen pelasi kauden lopulla vielä 45 ottelussa ja työsulun jälkeen kaudella 2012–2013 22 ottelua. Tähän Miettisen NHL-ura päättyikin ja hän siirtyi pelaamaan Eurooppaan vielä kolmen kauden ajaksi. Pelaajaura päättyi kasvattajaseura HPK:ssa keväällä 2016.

» Lähetä palautetta toimitukselle