Viaplayn ja Viasatin NHL-studio nosti lauantai-iltana ennen New York Rangersin ja New Jersey Devilsin välistä kamppailua tapetille viimeisen viikon aikana kiekkomaailmaa puhuttaneet kohut useiden valmentajien ympärillä. Studiossa aihetta olivat puimassa Viasatin NHL-asiantuntijat Ossi Väänänen, Sean Bergenheim sekä videon välityksellä myös Kimmo Timonen.
Timonen avasi keskustelun vahvalla puheenvuorolla Toronto Maple Leafsin entisestä päävalmentajasta Mike Babcockista. Maple Leafs erotti Babcockin päävalmentajan tehtävistä 20. päivä marraskuuta joukkueen ollessa kuuden ottelun tappioputkessa. Pian potkujen jälkeen erityisesti sosiaaliseen mediaan alkoi ilmestyä viestejä, joissa useat entiset pelaajat heittivät kritiikkiä Babcockin suuntaan.
Isoin myrsky syntyi Toronto Sunin raportoidessa Babcockin pyytäneen kaudella 2016–2017 tulokaskauttaan pelannutta Mitch Marneria listaamaan joukkueen pelaajat ahkerimmasta laiskimpaan. Myöhemmin Babcock näytti kyseisen listan laiskimpaan päähän arvioiduille pelaajille kuten Nazem Kadrille ja Tyler Bozakille.
Timonen kuvaili Babcockia vanhan liiton valmentajaksi, jonka joukkueessa pelote kuuluu jääkiekkoon. Myös Timosen mukaan jääkiekkoon kuuluu tietynlainen pelote, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti.
– Olen sitä mieltä, että näitä asioita ei pitäisi tulla ulos. Mutta tässä tapauksessa kun kohtelet pelaajia kuin roskaa, olet itse ylimielinen ja sinun oma käytös on niin huonoa, niin sen takia näitä pelaajia alkaa nyt tulla ulos, Timonen kommentoi.
– Jos kunnioitus ja kohtelu pelaajia kohtaan ovat näin huonoa, niin joskus löydät nenäsi edestä nämä tarinat ja niin tässä kävi.
Jos kunnioitus ja kohtelu pelaajia kohtaan on näin huonoa, niin joskus löydät nenäsi edestä nämä tarinat
Bergenheimin mukaan viime viikkona keskusteluun nousseet rasismiin ja henkilökohtaisuuksiin menevät jutut pitäisi erotella esimerkiksi Marnerin tapauksessa puhututtaneista valmennusmetodeista.
– Minulle henkilökohtaisesti se on valmentamistapa, mikä tietyillä valmentajilla voi olla, Bergenheim lisäsi liittyen Babcockin ja Marnerin väliseen tapaukseen.
Bergenheimin mukaan Marner pystyi tulemaan ulos asian kanssa vasta Babcockin saadessa potkut.
– Jos Babcock olisi edelleen ollut Torontossa valmentajana, olisin ollut sitä mieltä, että se olisi ollut huono juttu Marnerilta tulla ulos tämän asian kanssa. Se vaikuttaa joukkueen pelaamiseen ja keskittymiseen seuraavaan otteluun tai jopa loppukauteen.
Väänänen puolestaan nosti esiin sen, että Babcock oli jo pitkään tehnyt kyseenalaisia asioita valmentajana, jotka söivät hänen arvostustaan pelaajien keskuudessa. Esimerkeiksi hän otti Mike Modanon kohtelun Babcockin Detroit Red Wings -vuosilta ja lähihistoriasta myös Jason Spezzan.
Molemmissa tapauksissa Babcock jätti arvostetut veteraanipelaajat kokoonpanon ulkopuolelle merkittävistä otteluista. Modano jäi yhden ottelun päähän 1500 runkosarjaottelun rajapyykistä Babcockin alaisuudessa. Spezzaa Babcock ei huolinut kokoonpanoon tämän kauden avausotteluun kanadalaishyökkääjän entistä seuraa Ottawa Senatorsia vastaan.
– Olen samaa mieltä, että on paljon asioita, jotka pitää jäädä koppiin, mutta kun mennään pelaajan nöyryyttämiseen, henkilökohtaisuuksiin ja jopa rasismiin, niille vain ei ole sijaa, Väänänen naulasi.
Marnerin ja Babcockin välinen tapaus ei ollut ainoa viime viikolla julkisuuteen tullut tapaus valmentajan epäsopivasta käytöksestä, sillä hieman myöhemmin viime kaudella ECHL:ssä pelannut Akim Aliu syytti Twitterissä Calgary Flames -päävalmentaja Bill Petersiä rasismista, jota hän oli kokenut pelatessaan Petersin alaisuudessa AHL:ssä kaudella 2009–2010. Hieman tämänä jälkeen Carolina Hurricanesissa Petersin alaisuudessa pelannut tšekkipuolustaja Michal Jordan väitti kanadalaisvalmentajan potkaisseen häntä sekä lyöneen toista pelaajaa.
Not very surprising the things we’re hearing about Babcock. Apple doesn’t fall far from the Tree, same sort of deal with his protege in YYC. Dropped the N bomb several times towards me in the dressing room in my rookie year because he didn’t like my choice of music. First one to
— Akim Aliu (@Dreamer_Aliu78) November 26, 2019
admit I rebelled against him. Wouldn’t you? And instead of remedying the situation, he wrote a letter to John McDonough and Stan Bowman to have me sent down to the ECHL. 20 year old on pace for 20 goals in his first pro year with zero PP/PK time was off to a great start in his
— Akim Aliu (@Dreamer_Aliu78) November 26, 2019
Väänäsen mukaan pelolla johtamisen tulisi olla mennyttä aikaa.
– Sitä on tullut koettua aika paljon uran alussa ja pääosin Suomessa. Pohjois-Amerikassa en ole siihen sillä tavalla törmännyt. En ole myöskään siellä törmännyt rasismiin.
Väänänen piti liiallista turvallisuuden tunnetta pelipaikasta yhtenä syynä siihen, miksi pelkoa on pitänyt käyttää johtamiskeinona enemmän Euroopassa. Hänen mukaansa Pohjois-Amerikassa esimerkiksi AHL-komennus on toiminut sellaisena motivaation lähteenä, jota Euroopassa ei ole historiallisesti ollut.
NHL:ssä pelanneilta asiantuntijoilta kysyttiin myös esimerkkiä ihmisläheisemmästä valmentajasta. Bergenheim nosti esiin Guy Boucherin, jonka alaisuudessa hän pelasi Tampa Bay Lightningissa.
– Hän oli hyvä valmentaja ja kohteli ihmisiä oikein. Ei ainoastaan pelaajia vaan myös toimistohenkilöitä. Hänellä vaatimustaso oli uskomattoman korkea, vaikka hän piti erittäin ammattimaisen suhteen pelaajiin. Usein korkea vaatimustaso tulee huutamisella, mutta sitä eivät mielestäni hyvät valmentajat tarvitse, Bergenheim kehui.
Usein korkea vaatimustaso tulee huutamisella, mutta sitä eivät mielestäni hyvät valmentajat tarvitse
Timonen nosti puolestaan esiin tällä hetkellä New York Islandersia valmentavan Barry Trotzin, joka valmensi suomalaispuolustajaa tämän pelatessa Nashville Predatorsissa.
– Jokainen pelaaja hänen joukkueessaan on melkein kuin oma lapsi hänelle. On tietty kuri ja säännöt ja silloin kun on paikka sanoa asiasta niin sanotaan rehellisesti, mutta sitten myös keskustellaan vaikeista asioista normaalisti.
Väänänen mainitsi ihmisläheisenä valmentajana Rick Bownessin, joka toimi 2000-luvun alussa apuvalmentajana Phoenix Coyotesissa. Väänäsen mukaan hän osasi antaa oikeassa tilanteessa halauksen ja tarvittaessa myös keppiä. Toisena nimenä Väänänen nosti John Stevensin, joka esimerkiksi teetti pelaajillaan persoonallisuustestin ennen kauden alkua.
– On paljon erilaisia valmentajia ja todella paljon erilaisia pelaajatyyppejä. Hyvän valmentajan merkki on se, että hän pystyy lukemaan joukkuetta ja sitä kautta löytämään oman tavan. Kyllä olen kuitenkin sitä mieltä, että inhimillinen lähestymistapa on se juttu.
Viaplayn ja Viasatin seuraava NHL-studio nähdään sunnuntaina 8.12. kello 21:30 ennen Winnipeg Jetsin ja Anaheim Ducksin välistä ottelua. Joulukuun kaksi muuta studiota nähdään lauantaina 14.12. kello 19:30 ja sunnuntaina 22.12. kello 19:00.