Suomalaistähtien seurat tekivät vahvoja täsmähakuja NHL-markkinoilla – 80-vuotias GM hämmensi jatkosopimuksillaan

NHL / Artikkeli
Sebastian Ahon Hurricanes teki täsmähakuja mestaruusjahtiin.
Kuva © Jaylynn Nash
Suomalaispelaajien tähdittämät Dallas Stars, Colorado Avalanche ja Carolina Hurricanes lukeutuvat NHL:n kesämarkkinoiden onnistujiin. Myös runsaasti ihmetystä aiheuttaneita siirtoja on tapahtunut.

NHL:ssä alkoivat hullut päivät, kun vapaat markkinat jysähtivät käyntiin viime lauantaina. Muun muassa heti ensimmäisenä päivänä tehtiin 166 sopimusta.

Jatkoaika listasi tähän asti kesän markkinoilla onnistuneet ja ihmetystä aiheuttaneet organisaatiot.

Onnistujat

Dallas Stars

Suomalaisia kuhiseva seura teki fiksuja hankintoja. GM Jim Nill on tehnyt viime kaudet erinomaista jälkeä, eikä valinta parhaaksi GM:ksi kesäkuussa tullut suotta.

Matt Duchenen nappaaminen kolmella miljoonalla oli erinomainen veto hyökkäykseen. Hänen lisäkseen hyökkäykseen haettiin laajuutta palkkaamalla Craig Smith ja Sam SteelJevgeni Dadonov puolestaan rustasi jo aiemmin seuran kanssa jatkosopimuksen.

Puolustuspäähän ei juuri koskettu. Ainoastaan Colin Miller sai lähteä New Jersey Devilsiin. Stars vaikuttaa tähänastisilla vahvistuksillaan valmiilta jälleen taistelemaan divisioonansa kärkipaikoista ja Stanley Cupista.

Colorado Avalanche

Avalanche vahvisti etenkin hyökkäystään, vaikka J.T. Compher ja Evan Rodrigues olivat enemmän tai vähemmän menetyksiä. Ryan Johansenin saaminen käytännössä ilmaiseksi voi olla parhaimmillaan loistava kauppa, kun Predators suostui pidättämään puolet palkasta.

Jonathan Drouin on iso kysymysmerkki hankintalistalla. Taitava laitahyökkääjä on ollut heikko varsinkin Canadiensissa. Juniorisarjoissa Drouin niitti hurjia tehoja juuri Nathan MacKinnonin kanssa, joten olisiko tässä kenties uuden nousun mahdollisuus?

Miles Woodin hankinta alaketjuihin oli perusteltu, mutta mietityttämään jättänyt asia oli ehdottomasti sopimuksen pituus. Kuusi vuotta sai hieraisemaan silmiä. Lightningista hankittu Ross Colton tuo kolmanteen ketjuun erinomaisen lisän.

Jonathan Drouin yrittää pelastaa NHL-uransa Avalanchessa.
Kuva © Getty Images

Carolina Hurricanes

Onnistujiin tähän asti kuuluu myös Hurricanes. Dmitri Orlovin saaminen puolustukseen oli vahva näyttö vetovoimasta. Toki hintaa Orloville tuli kohtalaisen paljon, mutta Bruinsissa venäläinen oli erinomainen. Hurricanesin puolustus on muutenkin näyttänyt vahvalta pitkään.

Hyökkäykseen joukkue sai vahvistusta Michael Buntingista, joka pukee Hurricanes-paidan seuraavat neljä kautta. Buntingissa oli riskinä, että joku seura maksaa kovaa ylihintaa hyökkääjästä, mutta Hurricanesin maksama summa jäi hieman pelättyä alemmaksi. 4,5 miljoonalla saapuva hyökkääjä tuo mukavasti leveyttä lisää.

Hurricanes sai pidettyä runkonsa hyvin kasassa. Jordan Staal, Jesper Fast, Frederik Andersen ja Antti Raanta allekirjoittivat jatkot seuran kanssa. Huhuissa varsinkin Brett Pescea ollaan kovasti viemässä seurasta pois, mutta tällä hetkellä Hurricanesin tilanne näyttää mainiolta.

Arizona Coyotes

Vaikka suuret nimet jäivät uupumaan, niin Coyotes teki hyviä liikkeitä. Jason Zucker tuo mukavasti lisää hyökkäystehoja kärkiketjuihin. Alexander Kerfoot tulee Maple Leafsista vahvistamaan myös hyökkäystä.

Puolustukseen Coyotes sai vaihtokaupalla hyvän kiekollisen puolustajan Sean Durzin. Coyotes onnistui esimerkiksi Juuso Välimäen kohdalla kääntämään pelaajan uran kulun, joten Durzin tilanteessa seuraavan askeleen ottaminen voi olla hyvinkin mahdollista.

Coyotes on menossa hiljalleen oikeaan suuntaan, mutta vielä ei puhuta pudotuspelijoukkueesta. Fiksut liikkeet pelaajistossa antaa vähän lisää luottamusta, että laiva liikkuu oikeaan suuntaan.

New York Rangers

Rangers hankki annoksen kokemusta joukkueeseen, kun Winnipeg Jetsin entinen kapteeni Blake Wheeler saapui halvalla lapulla. Lisäksi kokemusta tuovat hyökkääjät Nick Bonino ja Tyler Pitlck.

Erik Gustafsson tuo puolustukseen kiekollista osaamista. Tätä voidaan ptiää fiksuna liikkenä, kun ruotsalainen tuli Rangersiin huokealla lapulla.

Lisää kokemusta Rangers sai kolminkertaisesta Stanley Cup -voittajasta Jonathan Quickista, joka tulee selvästi kakkostorjujan rooliin. Jälleen yhdistävänä tekijänä on halpa ja lyhyt sopimus.

Paljon hyvää, mutta...

Toronto Maple Leafs

Markkinoiden alkuvaiheessa en olisi uskonut, että Maple Leafs olisi mahtunut tälle listalle ainakaan onnistujien puolelle, mutta pari hyvää hankintaa muuttivat arvioinnin suuntaa.

Maple Leafs nappasi kaksi mielenkiintoisia nimeä hyökkääjistöönsä, kun se hankki Tyler Bertuzzin ja Max Domin. Bertuzzi pelasi varsinkin Bruinsissa erinomaisesti. Domi näytti Blackhawksissa hyvältä, eikä pelannut huonosti myöskään Starsissa.

Puolustukseen seura hankki kiekollista taitoa John Klingbergistä. Hyökkäyssuuntaan ruotsalainen tuo varmasti paljon lisäarvoa, mutta puolustuspelaaminen on ollut haastavaa. Sen sijaan Maple Leafs luopui Erik Gustafssonista, joka olisi ollut ennen kaikkea Klingbergiä halvempi.

John Klingbergin pitäisi parantaa puolustamistaan todella paljon Maple Leafsissa.
Kuva © Getty Images

Maple Leafs teki yhden selvän hudin siirtomarkkinoilla, kun se hankki kolmeksi vuodeksi kovaotteisen hyökkääjän Ryan Reavesin. Pitkään on jo näyttänyt siltä, ettei Reavesilla ole enää hirveästi käyttöä NHL-kaukaloissa. Varsinkin sopimuksen pituus on hyvin omituinen.

Maple Leafsilla on kuitenkin edessään vielä haasteita, kun Ilja Samsonovia ei ole saatu kiinnitettyä uuteen sopimukseen. Ongelman tästä tekee jo se, että palkkakatto on reilusti ylitetty. Se varmasti etsii vaihtokauppaa, jossa maalivahti Matt Murrayn sopimus siirtyisi toiseen seuraan.

Mitä ihmettä?

New York Islanders

Pakko miettiä, että mitä 80-vuotiaan GM Lou Lamoriellon päässä mahtui liikkua, kun hän kiinnitti pitkillä jatkosopimuksilla Pierre Engvallin ja Scott Mayfieldin. Molemmat saivat peräti seitsemän vuoden mittaiset sopimukset.

Kääntöpuolena Lamoriello sai kiinnitettyä ykkösmaalivahtinsa myös pitkällä jatkosopimuksella, kun Ilja Sorokin teki kahdeksan vuoden mittaisen jatkon Islandersiin. Sopimuksen arvo on huippumaalivahdille sopiva 8,25 miljoonaa dollaria per kausi.

Maamiehen Semjon Varlamovin kiinnittäminen on hyvä asia, mutta jälleen sopimuksen pituus mietityttää, kun hän teki neljän vuoden jatkon seuran kanssa. Sopimuksen päättyessä venäläinen on jo 39-vuotias. Toki sopimuksen arvo on kuitenkin maltillinen.

Islanders ei ole juuri vahvistunut siirtomarkkinoilla, joten nämä omituiset pitkät jatkosopimukset saavat sen tipahtamaan tähän osastoon.


Nashville Predators

Predators oli siirtomarkkinoiden yksi oudoista linnuista – mihin suuntaan tällä laivalla nyt olisi tarkoitus mennä? Seura on luopunut tämän vuoden aikana seuraavista pelimiehistä: Mikael Granlund, Nino Niederreiter, Mattias Ekholm, Matt Duchene ja Ryan Johansen. Voisi nopeasti kuvitella, että se on tekemässä uudelleenrakennuksen.

Piti hetken hieraista silmiä, kun Predators kuitenkin hankki Ryan O'Reillyn neljäksi seuraavaksi kaudeksi. O'Reilly on edelleen pelimies, mutta hankinta oli mielenkiintoinen seuralta, joka näytti aloittaneen uudelleenrakennuksen.

Myös Luke Schenn saapui kantrikaupunkiin. Eikä hankinnat loppuneet siihen, kun myös kokenut ruotsalaishyökkääjä Gustav Nyquist saapui Nashvilleen.

Hankinnat eivät sinänsä olleet huonoja, mutta Predatorsin kohdalla voidaan miettiä, että mihin suuntaan uusi GM Barry Trotz oikein haluaa tätä laivaa ohjata. NHL:ssä ei kannata jäädä liian kauaksi aikaa keskinkertaisuuteen.

Ryan O'Reillyn seuravalinta yllätti.
Kuva © Getty Images

Boston Bruins

Bruins pelasi uskomattoman upean runkosarjan viime kaudella. Pudotuspeleistä tuli pohjakosketus, kun Florida Panthers lähetti runkosarjan ylivoimaisesti voittaneen joukkueen heti avauskierroksella laulukuoroon.

Bruinsin toimia piti hetken miettiä tarkkaan. Ensin ajattelin, että Taylor Hallin kauppaaminen voisi olla fiksua, jos se saisi tällä pidettyä Bertuzzin joukkueessa. Lopulta kävi niin, ettei kumpikaan edusta enää Bruinsia.

Puolustus koki pahoja menetyksiä, kun Orlov lähti seurasta. Myös hyvä peruspuolustaja Connor Clifton poistui. Tilalle Bruins hankki Kevin Shattenkirkin, jonka laskeva käyrä on ollut huomattavissa.

Hyökkääjistön tilanne on hieman samankaltainen. Bertuzzin ja Hallin tilalle tulivat James van RiemsdykMorgan Geekie ja paluun tekevä Milan Lucic. Lisäksi hyökkäyksestä uupuvat ainakin vielä molemmat kokeneet keskushyökkääjät Patrice Bergeron ja David Krejci.

Tämänhetkisillä sopimuksillaan Bruins on siis yksi eniten heikentyneistä joukkueista NHL:ssä.

Anaheim Ducks

Ducksin uudelleenrakennus nytkähti mukavasti eteenpäin, kun se nappasi varaustilaisuudessa toisena Leo Carlssonin. Huippulupauksen saaminen seuraan oli varmasti mielekästä GM Pat Verbeekille.

Verbeekin hankinnat siirtomarkkinoilla olivat kuitenkin omituisia. Varsinkin Radko Gudasin tuominen puolustukseen huonolla sopimuksella oli iso huti. Kovaotteinen puolustaja nettoaa kaudessa peräti neljä miljoonaa, mutta herää kysymys, että millä ansioilla?

Seuraava huti tuli samana päivänä, kun Ducks kiinnitti pitkällä sopimuksella Lightningin selkärankoihin kuuluneen 34-vuotiaan Alex Killornin. Ducks maksaa peräti 6,25 miljoonaa kaudessa, että se sai Killornin.

» Lähetä palautetta toimitukselle