Tanska – Kotikisojen hurmoksesta puuttuu NHL-palasia
Tanska saa mukaan kotikisoihinsa varsin mainion nipun, mutta NHL:n pudotuspeleissä pelaa vielä useampikin, jotka vahvistaisivat juutteja: San Jose Sharksin Mikkel Bødker ja Jannik Hansen, Washington Capitalsin Lars Eller ja Winnipeg Jetsin Nikolaj Ehlers. Lisäksi Columbus Blue Jacketsin Oliver Bjorkstrand ei ole ainakaan vielä ilmoittanut ilmestyvänsä paikalle.
Mukana varmuudella ovat kuitenkin Toronto Maple Leafsin maalivahti Frederik Andersen ja Detroit Red Wingsin hyökkääjä Frans Nielsen, jotka ovat kovia vahvistuksia juuttinippuun.
Tanskalaisilla on mukanaan runsaasti Pohjois-Amerikassa ja KHL:ssä pelaavia pelaajia, mutta runko perustuu käytännössä SHL:ssä pelaaviin pelaajiin. Mukana on myös koko Jokereiden KHL-joukkueen tanskalainen mafia puolustajat Jesper Jensen ja Oliver Lauridsen sekä hyökkääjät Peter Regin ja Niclas Jensen.
Tanskalaiset saavat taakseen kotiyleisön tuen, joka voi siivittää juutit valtavaan kotihurmokseen. Tanskalainen jääkiekko on nostanut päätään viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja tanskalaiset ovat nykyään jo varteenotettava pudotuspelijoukkue. Viimeisimmän puolivälieräpaikan tanskalaiset nappasivat Venäjän MM-kisoissa vuonna 2016.
Kotikisoissa tanskalaisilta voi oikeastaan odottaa aivan mitä vain. Juuteilla on kaikki valmiudet yllättää isompiaan turnauksessa. Pudotuspelipaikka on tänä vuonna jopa enemmän odotettava asia kuin ihmeteko.
Latvia – Riian pojat ja muut
Latvialaisen kiekkoilun keihäänkärki on KHL-joukkue Riian Dynamo, eikä se ole varmaan jäänyt kenellekään epäselväksi. Perinteinen kaava jatkuu myös sen suhteen, että Latvian maajoukkue perustuu tänäkin vuonna riikalaisjoukkueen pelaajiin. Muutama pelaaja tulee myös muualta KHL:stä sekä Tšekin pääsarjasta.
Legendaarisen Edgars Masalskiksen väistyttyä valmennustehtäviin, ottanee latvialaisten pääasiallisen torjuntavastuun Kristers Gudlevskis, joka on ennättänyt pelaamaan muutaman ottelun NHL:ää Tampa Bay Lightingissa. Varsin hyviä AHL-kausia pelannut Gudlevskis on hyvä perusvarma torjuja latvialaisten maalille.
Latvia on toisinaan nähty pudotuspeleissä, mutta mitalipeleihin sillä ei ole vielä koskaan ollut asiaa. Seinä on noussut aina vastaan viimeisteen puolivälierävaiheessa. Viimeksi latvialaiset nähtiin puolivälierässä vuonna 2009, jolloin he hävisivät Kanadalle lukemin 4-2.
Maan ainoa NHL-tähti Zemgus Girgensons ei ole tällä tietoa tulossa kisoihin, mikä on iso menetys latvialaisille. Puolivälieräpaikka nykyisen tiedon kokoonpanolla vaikuttaa aika kaukaiselta haaveelta.
Norja – Martinsen ja Zuccarello tilauksessa
Mikäli Norja saa NHL-tähtensä Mats Zuccarellon ja Andreas Martinsenin kisoihin, ovat he merkittävä vahvistus turskanpurijoiden kokoonpanoon. Tämä ei kuitenkaan vielä ole varmaa.
Norjalaisten kokoonpano on tyypillisesti perustunut Ruotsissa pelaaviin pelaajiin, jotka ovat saaneet tuekseen pelaajia Norjan omasta pääsarjasta. Maalilla nähtäneen jälleen SHL-kaksikko Lars Haugen ja Henrik Haukeland, jotka kantoivat torjuntavastuuta myös viime vuonna.
Norjalaisten puolustus alkaa olemaan jo kohtalaisen pitkälti konkariosastoa. Mukana ovat Tapparasta takavuosilta tuttu Alexander Bonsaksen ja Ilveksestä tuttu Stefan Espelad. Mukana ovat myös Norja-paidan monesti pukeneet Jonas Holøs ja Daniel Sørvik.
Hyökkäyksen suhteen on paljon kysymysmerkkejä. Mikäli norjalaiset NHL-veljekset eivät saavu paikalle, toimii hyökkäyksen johtotähtenä todennäköisesti SKA Pietarissa KHL:ää pelaava Patrick Thorsen.
Norja onnistui helmikuussa olympialaisissa nousemaan puolivälierävaiheeseen saakka kaatamalla Slovenian. Venäjän olympiaurheilijat olivat kuitenkin puolivälierässä aivan liian kova turska purtavaksi, ja vuonomaan pojat lakaistiin venäläisten toimesta laulukuoroon tylyin 6-1-lukemin.
Hyvänä päivänä Norja voi yltää puolivälieriin, mutta se vaatisi optimisuoritusta. Se on paljon kiinni myös siitä, ilmestyvätkö Norjan NHL-vahvistukset paikalle vai eivät.
Etelä-Korea – mielenkiintoinen ensikertalainen
Etelä-Korean jääkiekkoilun hämmästyttävä nousutarina huipentui viime keväänä, kun se onnistui yllättäen nousemaan IA-divisioonasta päätason MM-kisoihin. Korealaiset nähtiin aiemmin tänä vuonna helmikuussa kisaisäntänä olympiaturnauksessa ja nyt kevään MM-kisoissa. Siis peräkkäin kahdessa isommassa kansainvälisessä turnauksessa.
Siitä ei kuitenkaan ole kuin muutama vuosi aikaa, kun korealaiset vielä kävivät hakemassa vauhtia IB-divisioonan MM-kisoista. 2. divisioonan MM-kisoissakin korealaiset kävivät vain kymmenen vuotta sitten, joten siitä on edistytty korealaisittain merkittävästi.
Korealaisilla ei ollut kotiolympialaissaan juurikaan jakoa. Se onnistui pysymään hetkittäin isompien mukana, mutta lopputulos oli odotettu nolla voittoa.
Etelä-Korea lähtee MM-kisoihin samoilla aseilla ja koonpanolla kuin olympialaisiinkin. Korealaisten mukana on muutama kansalaistettu pelaaja, kuten maalivahti Matt Dalton, puolustaja Alex Plante ja hyökkääjä Michael Swift. Suomalaisittain mielenkiintoinen kaksoiskansalainen on Hyeong Cheol Song, joka omistaa myös Suomen passin. Hän pelasi juniorivuosinaan suomalaisseuroissa.
Korealaisilla on edessään tippuminen takaisin IA-divisioonaan, mutta kansainvälisen jääkiekon kannalta on erinomaista, että pienemmätkin kiekkomaat tekevät edes vuoden visiittejä MM-kisojen päätasolle. Laji ei kasva kuin pienempien maiden kautta, eikä mitenkään muuten. Olisi ihme, jos korealaisten turnaus päätyisi muuhun kuin tippumiseen.