Maailman paras jääkiekkoliiga NHL pyörii täysillä. Runkosarjasta on pelattu neljännes, ja voimasuhteet alkavat hahmottua.
Winnipeg Jetsin kone on hyytynyt hienon kauden aloituksen jälkeen ja varsinkin keskisen divisioonan jäsentenvälisissä joukkue on ollut viime aikoina heikko. Joukkue menetti loppuvuodeksi ykkösvahtinsa Ondrej Pavelecin. Farmissa kautensa aloittanut Joel Armia kutsuttiin Jets-vahvuuteen tällä viikolla.
Suomalaispelaajatkaan eivät säästyneet loukkaantumisuutisilta, kun Pittsburgh Penguinsin Olli Määttä joutui sivuun tositoimista. Myös Jori Lehterä kärsi pikkuvaivoista.
NHL siirtyi täksi kaudeksi uuteen jatkoaikaformaattiin, jota kokeillaan myös tämän kauden tähdistöottelussa.
Syksyn tulokaskatrasta on päästy ihastelemaan alkusyksyn aikana. Muutoin kautensa kehnosti aloittanut Carolina Hurricanes pääsi juhlimaan tulokaspuolustajansa NHL-avausmaalia.
Viikon NHL-ajankohtaisuuksia puivat Jatkoajan NHL-toimituksen Juha Oinonen ja Tommi Kröger.
Toronto Maple Leafs näyttää löytäneen voittavan maalivahdin, kun James Reimer on edennyt voitosta voittoon. Samaan aikaan Jonathan Bernier haparoi eikä ole voittanut vielä otteluakaan. Vieläkö Bernier saa tilaisuutensa vai joutuuko mies tyytymään vaihtopenkillä värjöttelemiseen?
Juha Oinonen: Bernier on turhan kovapalkkainen mies kakkosmaalivahdiksi, mutta toisaalta tilastot puhuvat karua kieltään. Kahdeksan pelattua ottelua ovat kaikki päättyneet Maple Leafsin tappioon. Marraskuussa Bernier on saanut peliaikaa vain yhdessä pelissä.
Onko Bernierilla tulevaisuutta Shanahanin ajan Leafsissa?
Reimer taas on pelannut todella vakuuttavasti. Viiden ottelun voittoputkessa torjuntoja kertyi yhteensa peräti 174, ja vain seitsemän kertaa kiekko livahti kanadalaisen selän taakse. Näillä näytöillä ykköstorjujan paikka on enemmän kuin ansaittu.
Bernier on kuitenkin hankittu Torontoon ykkösmaalivahdiksi, eikä ensimmäisen kierroksen varaus varmasti tyydy availemaan vaihtoaition luukkua. Mutta seuraavalla torjuntavuorolla Bernierin on noustava omalle tasolleen.
Reimerilla on kuluvan kauden jälkeen sopimus katkolla, joten nähdyillä näytöillä on turvallista lähteä sopimusneuvotteluihin.
Tommi Kröger: Reimerin nousua ykkösvahtikategoriaan on odotettu jo joitakin vuosia. Winnipegiläisvahti on kuitenkin jo 27-vuotias ja ollut osa NHL-organisaatiota seitsemän vuoden ajan. Usko Reimeriin ehti olla jo koetuksella, mutta tällä hetkellä näyttää, että kärsivällisyys on kannattanut.
Bernierin tilanne on eittämättä hankala. Mies lähti kauteen ykkösvahtina, muttei ole pystynyt lunastamaan odotuksia ollenkaan. Torontossa onkin pohdittava perin pohjin, onko Bernierilla tulevaisuutta Shanahanin ajan Leafsissa vai olisiko aika suunnata eri teille?
Aleksandr Ovetškin nousi kaikkien aikojen tehokkaimmaksi venäläiseksi maaliruiskuksi NHL-kaukaloissa ohitettuaan Sergei Fjodorovin. Joko Capitalsin maalitykki on NHL-historian paras venäläiskiekkoilija?
Oinonen: Tilastoanalyysin mukaan Ovetškin on jopa kaikkien aikojen paras maalintekijä. Isompi kysymys onkin, voiko paremmuutta mitata pelkillä tehopisteillä. Kovia venäläispelaajia on NHL:ssä nähty runsaasti.
Kukaan ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö Ovetškin olisi yksi kaikkein aikojen parhaista hyökkääjistä
Esimerkiksi kolminkertainen paras puolustava hyökkääjä ja nelinkertainen herrasmiespelaaja Pavel Datsjuk on ollut Red Wingsin tärkeimpiä pelaajia jo yli kymmenen kauden ajan. Tehojakin on syntynyt lähes piste per peli.
Ovetškinin sädekehää myös himmentää se, ettei Capitals-kapteeni ole pystynyt johdattamaan joukkojaan Stanley Cup -voittajiksi. Esimerkiksi Fjodorovilla Stanley Cup -sormuksia on kolme kappaletta. Kukaan ei kuitenkaan voi kiistää, etteikö Ovetškin olisi yksi kaikkein aikojen parhaista hyökkääjistä − kansalaisuudesta riippumatta.
"Ovien" palkintokaappi pursuaa henkilökohtaisia palkintoja. Ovetškin tunnetaan erityisesti maalintekijänä, mutta isokokoinen hyökkääjä on palkittu kolmesti Hart Trophylla. Yhtä monta kertaa pelaajayhdistys on palkinnut Ovetškinin Ted Lindsay -palkinnolla.
Jokaisella kiekkofanilla on omat suosikkipelaajansa, eikä pelaajia koskaan voi asettaa absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen. Jos pelkästään venäläispelaajia halutaan listata, niin oma ehdokkaani Ovetškinin haastajaksi olisi Pavel Bure.
Kröger: On ja toisaalta ei ole. Kuten toimittajakollega Oinonen edellä perustelee, on Ovetškin kiistatta paras venäläinen maalintekijä. Siis puhtaasti maalintekijä, muttei omasta mielestäni missään nimessä paras jääkiekkoilija.
Omissa papereissani sekä Datsjuk että Fjodorov kiilaavat Capitalsin maalitykin edelle, vieläpä sangen selvästi. Olen aina arvostanut monipuolisuutta yksipuolisuuden edelle eikä ole minkäänlaista epäselvyyttä, etteikö yllämainittu sentterikaksikko edustaisi juuri tuota monipuolisuutta. Molemmat ovat aikakautensa tyylikkäimpiä kahden suunnan hyökkääjiä − ominaisuus, josta Ovetškin voi vain haaveilla.
Näin ollen nostan Fjodorovin maailman parhaan kiekkoliigan kaikkien aikojen venäläiskiekkoilijaksi, perintöprinssinään Datsjuk.
Puolustaja Justin Faulk on Carolina Hurricanesin paras maalintekijä ja pistemies. Ovatko Hurricanesin tehot liikaa Faulkin varassa?
Oinonen: Faulk on tehnyt kaikki maalinsa ylivoimalla ja on tehnyt koko NHL:ssä eniten ylivoimamaaleja. Tämä näkyy plusmiinus-tilastossa, jossa Faulk on neljänneksi huonoin. Puolustuspään heikkouksiaan yhdysvaltalaispuolustaja kuitenkin kompensoi kiekollisilla taidoillaan.
Viime kaudella Faulk nakutti tehot 15+34 ja oli puolustajien pistepörssissä sijalla 12. Taakse jäivät muun muassa Shea Weber ja Drew Doughty. Faulk onkin jäänyt menestyneempien kollegoidensa varjoon, mutta tällä kaudella Hurricanesin ykköspuolustaja on kiristänyt tahtiaan.
Häntäpään joukkueessa ja Faulkin kehnoilla puolustustaidoilla Norris Trophy on kaukainen haave, mutta näillä näytöillä tehokkaan viivapommittajan arvo aletaan varmasti ymmärtää paremmin myös Raleigh'n ulkopuolella.
Hurricanesin hyökkääjillä on ilman muuta paljon parannettavaa. Syyttävä sormi kohdistuu erityisesti kahteen pelaajaan, Jeff Skinneriin ja Elias Lindholmiin. Kaksikko on tehnyt 21 ottelussa yhteensä yhdeksän tehopistettä.
Isossa kuvassa mikään ei ole Armian kohdalla muuttunut
Skinner on hyökkääjistä ahkerin laukoja, ja ylivoimalla molemmat saavat runsaasti vastuuta. Saldona on kuitenkin yhteensä vain yksi syöttöpiste. Tosin isokokoinen Lindholm pelaa paljon maalin edessä maskimiehenä, joten ruotsalaisen merkitystä ei voi pelkillä tehopisteillä mitata.
Toinen ruotsalaishyökkääjä Victor Rask on sen sijaan ollut positiivinen yllättäjä. Rask on Faulkin jälkeen Hurricanesin tehokkain pelaaja. Peliaikaakin on kertynyt hyökkääjistä Eric Staalin jälkeen toiseksi eniten.
Itsestäänselvää on, että Hurricanesin kärkihyökkääjien on löydettävä tehonsa, jotta taistelu pudotuspelipaikasta olisi mahdollista. Pelaajakauppojakaan en pidä mahdottomina.
Winnipeg Jets nosti Joel Armian farmista. Tästäkö alkaa Armian uusi nousu kohti NHL-tähteyttä?
Kröger: Ei ala. Vaikka Armia nyt ylös pääsikin, ei isossa kuvassa ole käytännössä mikään Armian kohdalla muuttunut. Mies on edelleen laiska harjoittelija eikä ole Jets-organisaatiossa kovinkaan tunnettu sitoutumisestaan päävalmentaja Paul Mauricen ja farmikoutsi Keith McCambridgen kovaa työntekoa vaativaan pelisapluunaan.
Armian kutsu Jets-pukukoppiin oli eräänläinen motivaatioluento: osoitus porilaiselle siitä, mitä kaikkea saattaisi olla edessä, jos asenne työntekoon muuttuisi. En kuitenkaan osaa kuvitella tilannetta, jossa Armia yhtäkkiä muuttuisi niin radikaalisti.
Todellisuudessa mies löytänee itsensä jälleen varsin pian Manitoba Moose -paidasta. Ja viimeistään ensi kesänä Euroopasta.
Viikon pelaaja: Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Jo veteraani-ikäinen ruotsalaislaituri on löytänyt mahtivireen syksyn pimeyteen. Tehtaili viikon kolmeen otteluun hulppeat kuusi (4+2) tehopistettä, mukana neljän tehopisteen ilta hallitsevaa Stanley Cup -mestaria vastaan.