NHL-kautta on pelattu vasta reilu kuukausi, mutta jo tässä vaiheessa joukkueiden voimasuhteet alkavat erottumaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan Metropolien divisioonan joukkueiden alkukausia ja arvioidaan, mikä on lopullinen järjestys runkosarjan loppuessa huhtikuussa. Artikkelissa esitetyt tilastot on katsottu 20. marraskuuta.
1. Carolina Hurricanes
Hurrikaanilauma on hävinnyt kauden ensimmäisestä seitsemästätoista ottelustaan ainoastaan neljä. Kuukauden lopulla edessä ovat todelliset testipelit New York Rangersia ja Florida Panthersia vastaan.
Mikä on toiminut?
Systeemi pelittää kaudesta toimeen. Joukkue on kiekonhallinnassa omaa luokkaansa ja se näkyy myös otteluiden tuloksissa.
Mikä on tökkinyt?
Maalivahtipeli ei ole samalla tasolla kenttäpelaamisen laadun kanssa. On perusteltua kyseenalaistaa Pjotr Kotšetkovin tai Frederik Andersenin soveltuvuus mestaruusvahdiksi.
Alkukauden onnistuja?
Martin Nečas. Joukkue väänsi 25-vuotiaan tšekkiläisen kanssa uudesta sopimuksesta pitkään ja hartaasti, ja pelaajan siirtymistä toiseen seuraan pidettiin käytännössä varmana. Laituri jatkoi kuitenkin Hurricanesissa ja jälki on ollut hurjaa: 17 ottelussa tehot 11+19=30.
Alkukauden epäonnistuja?
Kotšetkov. Venäläisvahdin uskottiin olevan valmis luottorooliin, mutta torjuntaprosentti on alle yhdeksänkymmenen, ja joukkue on voittanut ennemminkin hänestä huolimatta kuin hänen ansiostaan.
Seuran suomalaiset:
Sebastian Ahon alkukausi on ollut hankala. Tasakentällisin maaliero 8−12, minkä lisäksi on tehnyt vasta neljä maalia alkukauden aikana. Ykköshyökkääjältä odotetaan parempaa.
Jesperi Kotkaniemi johtaa hienosti kakkosketjua ja on mahdollistanut omalta osaltaan Nečasin tehoilut. Kotkaniemi on itsekin liki 60 tehopisteen vauhdissa.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
111−119 pistettä.
2. New York Rangers
Hallitsevan runkosarjan voittajan kausi on alkanut jälleen mainiosti. Voittoja tulee välillä keskinkertaisemmankin näköisellä pelillä, mutta niinhän tuo on mennyt aiemmillakin kausilla.
Mikä on toiminut?
Maalivahtipeli yleisesti. Igor Šestjorkinin hyvyys ei ole enää pitkään aikaan ollut minkään sortin uutinen, mutta veteraanivahti Jonathan Quick on ollut pelatessaan vielä häntäkin parempi.
Mikä on tökkinyt?
Kokonaisvaltainen pelinhallinta. Rangers pelaa hurlumheikiekkoa ja oletusarvoisissa päästetyissä maaleissa per tunti joukkueen taakse jäävät vain Anaheim Ducks, Montreal Canadiens ja San Jose Sharks. Ilman ilmiömäistä maalivahtipeliä menestyminen olisi tällä tyylillä mahdottomuus.
Alkukauden onnistuja?
Will Cuylle. Toista kauttaan NHL:ssä pelaava voimahyökkääjä dominoi ketjukavereidensa Filip Chytilin ja Kaapo Kakon kanssa, ja kaiken lisäksi tehopisteitäkin syntyy 60 pinnan tahdilla.
Alkukauden epäonnistuja?
Mika Zibanejad. Hänen johtamansa kakkosketju on hävinnyt omat minuuttinsa täysin kentällisin maalein 6−11, ja maalipaikkatilastot eivät lupaa tämän parempaa. Ketju on tippunut ansaitusti Rangersin hierarkiassa jo kolmoseksi.
Seuran suomalaiset:
Kakko on osa ilmiömäistä ketjua ja kärkivaraus pelaa voittavaa jääkiekkoa. Henkilökohtainen tehotilasto voisi karttua nopeamminkin, mutta rooli tuntuu löytyneen. Kaapeli pääsee pelaamaan myös kakkosylivoimassa, mutta siinä roolissa minuutit jäävät vähäisiksi.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
106−114 pistettä
3. New Jersey Devils
Paholaiset ovat palaamassa ryminällä pudotuspeleihin heikon viime kauden jälkeen. Edellisissä seitsemässä ottelussa on kärsitty ainoastaan kaksi tappiota, ja peräkkäisten otteluiden voitot Florida Panthersista olivat vakuuttava näyttö iskukyvystä.
Mikä on toiminut?
Erikoistilanteet. Devils on sekä ylivoimalla että alivoimalla liigan kärkipäätä, ja tämän ansiosta voittoja tulee ilta toisensa jälkeen.
Mikä on tökkinyt?
Pohjaketjut. Kolmonen ja nelonen eivät ole oikein toimineet, ja niitä on yritetty saada paremmiksi ketjumuutoksin. Ongelma on kuitenkin aika pieni verrattuna moneen kilpailijaan.
Alkukauden onnistuja?
Johnathan Kovacevic. Pienillä otsikoilla kesällä Montreal Canadiensista hankittu puolustaja pelaa parinsa Jonas Siegenthalerin kanssa täysillä kentällisillä ansaitusti joukkueestaan eniten, ja maaliero 18−9 kertoo jo jotain. Vaarallisten maalipaikkojen tilasto 57−42 kertoo lisää samaa tarinaa.
Alkukauden epäonnistuja?
Ondřej Palát. Kuuden miljoonan dollarin pelaajalta voisi olettaa saavansa parempaa. 19 otteluun tehot 3+2=5 ja veteraani on tehnyt pelatessaan kaikista ketjuista aiempaa huonompia. Sopimus on lisäksi voimassa kesään 2027 asti.
Seuran suomalaiset:
Erik Haula pelaa kolmosketjun sentterinä, kakkosylivoimassa ja kakkosalivoimassa. Joukkueelleen tärkeä tukipelaaja, eräänlainen sveitsiläinen linkkuveitsi, jota voi käyttää mihin tarkoitukseen vaan ja homma toimii. Nelisenkymmentä tehopinnaa tehtaan takuulla.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
97−105 pistettä
4. Washington Capitals
Pääkaupunkilaiset ovat pelanneet alkukauden ilmiömäisen upeasti ja ylittäneet kaikki odotukset. Tässä vaiheessa pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi jo yllätys.
Mikä on toiminut?
Hyökkäyspeli. Capitals on maalitilastojen kärkipäässä, eikä kyseessä ole pelkästään tuuri. Joukkue on myös maalitilastojen luontitilastoissa NHL:n eliittiä, eli minkäänlainen tilanteen äkillinen muuttuminen ei ole todennäköistä.
Mikä on tökkinyt?
Ylivoiman tehokkuus. Capitalsin 5vs4 ylivoimapelin maaliodottama on alkukauden aikana 12, mutta maaleja on syntynyt vain reilu puolet tuosta. Tom Wilson on ainoa ei-venäläinen pelaaja joukkueessa, joka on tehnyt yhden miehen ylivoimalla enemmän kuin yhden maalin.
Alkukauden onnistuja?
Connor McMichael. Kesän 2019 ykköskierroksen varaus siirrettiin keskushyökkääjän paikalta Pierre-Luc Duboisin vasempaan laitaan ja jälki on ollut räjähtävää. Maaleja on syntynyt jo 12, ja hänen henkilökohtainen maaliodotusarvonsakin on Capitalsin paras.
Alkukauden epäonnistuja?
Hendrix Lapierre. 2020 ykkösvarauksen odotettiin tekevän ainakin jonkinlaisen läpimurron, mutta tähän mennessä on syntynyt vain kaksi kakkossyöttöä eikä kanadalaisesta ole muutenkaan ollut juurikaan apua. Katsomokomennuksetkin ovat tulleet tutuiksi.
Seuran suomalaiset:
Capitals on yksi harvoista NHL-seuroista, joilla ei ole suomalaispelaajia edes farmissa.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
95−103 pistettä
5. New York Islanders
Saarelaiset ovat kärsineet pahemman kerran loukkaantumisista, sillä avainpelaajista esimerkiksi Matthew Barzal, Anthony Duclair ja Adam Pelech ovat olleet pitkään poissa. Pelkona on pudotuspelipaikan karkaaminen liian kauaksi jo ennen joulua.
Mikä on toiminut?
Peruspelaaminen täysin kentällisin. Pelitapa tuntuu olevan hyvin hallinnassa, ja joukkue joutuu harvemmin täysin jyrätyksi. Kaikki kolme kärkiketjua pärjäävät mainiosti.
Mikä on tökkinyt?
Erikoistilanteet. Islanders on sekä ylivoimalla että alivoimalla koko liigan huonoimpia joukkueita, ja jäähyjen aikana pelikonsepti menee täysin sekaisin.
Alkukauden onnistuja?
Kyle Palmieri. Jenkkiveteraani pelaa uransa parasta kautta ja laituri on ensimmäistä kertaa pitkällä urallaan matkalla yli 60 tehopisteen kauteen. Edellytyksiä on jopa tuotakin korkeammalle.
Alkukauden epäonnistuja?
Casey Cizikas. Neloskenttä on ollut joukkueen heikko kohta, ja Cizikasin ollessa kentällä maalipaikat ovat vastustajille 72−97 ja vaaralliset maalipaikat 21−36. Oikea paikka hänelle olisi katsomo.
Seuran suomalaiset:
Hyökkääjä Eetu Liukas pelaa toista kauttaan farmiseura Bridgeport Islandersissa, eikä NHL-kutsua tarvitse odotella. Maalivahti Henrik Tikkanen pelaa jo kolmatta kauttaan ECHL-sarjan Worcester Railersissa.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
81−89 pistettä
6. Pittsburgh Penguins
Pingviinien menestymisen vuodet ovat takanapäin. Viimeisestä seitsemästä ottelustaan Penguins on voittanut varsinaisella peliajalla vain kerran.
Mikä on toiminut?
Täysillä kentällisillä pelatessa joukkueen maalipaikkojen rakentelu on ollut priimaa. Penguinsia enemmän vaarallisia maalipaikkoja pelattua tuntia kohden on luonut ainoastaan Hurricanes, ja maalipaikoissa edellä on myös Oilers.
Mikä on tökkinyt?
Puolustaminen. Vain Montreal Canadiens on päästänyt Penguinsia enemmän maaleja. Vastustajat saavat vaarallisia maalipaikkoja solkenaan ja ainoastaan Joel Blomqvist on näyttänyt NHL-maalivahdilta.
Alkukauden onnistuja?
Rickard Rakell. Yksi harvoja kokonaisvaltaisesti voittavaa jääkiekkoa pelaavista hyökkääjistä joukkueessa. Sekä Sidney Crosby että Jevgeni Malkin olivat aivan yössä ilman Rakelia, niin nyt koko porukka pelaa samassa ketjussa.
Alkukauden epäonnistuja?
Tristan Jarry. Neljä pelattua ottelua ja torjuntaprosentti 84,7%. Yli kuusi päästettyä maalia odotusarvoa enemmän. Reilu viisi miljoonaa dollaria kauteen tuova sopimus on voimassa kesään 2028 asti, eli kopin on pakko alkaa tarttumaan.
Seuran suomalaiset:
Jesse Puljujärvi on ollut pohjaketjujen tukipelaaja minimaalisilla minuuteilla. Biisonikuningas on ollut täysien kentällisten maaliodotusarvoilla mitaten selkeästi nettopositiivinen pelaaja, ja Puljun kentällä ollessa vaaralliset maalipaikat ovat Penguinsin hyväksi 39−30. Peliaikaan suhteutetuissa tehopistetilastoissa Puljujärvi on lukemallaan 2,05 pistettä/pelattu tunti tasaviisikoin joukkueen sisäisen pörssin kolmonen Crosbyn ja Malkinin jälkeen.
Valtteri Puustinen on istunut puolet otteluista katsomossa ja pelatuissa otteluissa on syntynyt ainoastaan yksi syöttöpiste. Puustisen pelatessa joukkueen maaliero on 1−5. Kevään 2024 pirteät otteet ovat enää kaukainen muisto.
Blomqvist on ollut Penguinsin kauden paras maalivahti. Ylivoimaisesti. Torjuntaprosentti on ollut asiallinen 90,5%, mutta vielä huomattavasti tuota parempaankin on edellytyksiä, sillä vaarallisten tilanteiden torjuntaprosentti on Blomqvistilla 87,5%. Vähintään viisi ottelua pelanneista maalivahdeista tuo on koko NHL:n neljänneksi paras lukema.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
75−83 pistettä
7. Philadelphia Flyers
Karmean alkukauden jälkeen lentäjät ovat voittaneet edellisestä viidestä ottelustaan kolme, ja toinen tappioistakin tuli voittomaalikilpailussa Panthersille. Joukkue on siis noususuhdanteessa, ainakin tuloksellisesti.
Mikä on toiminut?
Flyersin alivoima on jälleen liigan absoluuttista eliittiä. Tämä on ollut joukkueelle toistuva teema kaudesta toiseen, eli vaikka peli olisi muuten miten sekaisin, niin alivoima on hyvää.
Mikä on tökkinyt?
Maalivahtipeli. Ainoastaan Montreal Canadiensin maalivahtien torjuntaprosentti on Flyersia heikompaa, kun tarkastellaan täysien kentällisten peliä. Samuel Ersson on satunnaisesti väläytellyt, mutta venäläisvahdit ovat olleet kehnoja.
Alkukauden onnistuja?
Matvei Mitškov. Välillä penkitettynäkin ollut venäläistulokas on paukutellut pinnoja suunnilleen pisteen per pelattu ottelu. Iso osa pisteistä on tullut toki ylivoimalla, mutta NHL-uran alku on ollut joka tapauksessa lupauksia herättävä.
Alkukauden epäonnistuja?
Jamie Drysdale. Loukkaantumisista kärsinyt puolustajalupaus ei ole NHL-tasoa. Ykkösylivoimavastuusta huolimatta tehot 1+2=3, täysien kentällisten maaliero 5−11, maalipaikat hänen pelatessaan 81−147, vaaralliset maalipaikat 32−58. Kanadalaispakki on edelleen vasta 22-vuotias, mutta jossain välissä pitäisi näyttää edes jonkinlaisia positiivisia merkkejä.
Seuran suomalaiset:
Rasmus Ristolainen pelaa isoja minuutteja, mutta ei mitenkään erityisen hyvin. Fysiikkaihme pelaa isojen poikien vanhan liiton jääkiekkoa, eli taklailee paljon ja ottaa jämäkästi taklauksia vastaan, mutta tuloksiin tuo ei johda. Täysien kentällisten maaliero 9−20 kertoo paljon.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
70−78 pistettä
8. Columbus Blue Jackets
Johnny Gaudreaun traagisen menehtymisen jälkeen Sinitakit tekevät mitä pystyvät. Eli eivät kovinkaan paljon, ja marraskuun yhdeksästä ottelusta on tullut ainoastaan kaksi voittoa.
Mikä on toiminut?
Täysillä kentällisillä pelatessa Blue Jackets on maalidotusarvoilla mitaten liigan kymmenen parhaan joukkueen joukossa. Joukkue siis vähintäänkin näyttää useimpina iltoina kilpailukykyiseltä, mutta viimeistään maalivahtipeli estää voitot.
Mikä on tökkinyt?
Maalivahdit. Elvis Merzļikins on toisinaan torjunutkin jotain, mutta Daniil Tarasov on turhauttavan huono maalivahti.
Alkukauden onnistuja?
Kirill Martšenko. Venäläinen on nousemassa 24-vuotiaana tähtiluokkaan. Tehopisteitä syntyy pinna per peli, ja Blue Jacketsin ykkösketju maanmies Jegor Tšinahovin ja kesähankinta Sean Monahanin kanssa on ollut yksi koko NHL:n dominoivimmista.
Alkukauden epäonnistuja?
Jordan Harris. Vaihdossa Patrik Laineesta tullut 24-vuotias puolustaja on ollut terveenäkin usein kokoonpanon ulkopuolella, ja pelatessaan hänestä ei ole ollut juurikaan iloa. Täysillä kentillä pelatessa maalit 3−6 ja vaaralliset maalipaikat 17−28, ja tehotilastossa kiikarit. Harris on ollut yllättäen joukkueen huonoin puolustaja.
Seuran suomalaiset:
Mikael Pyyhtiä on hieman yllättäenkin saanut vakituisen paikan joukkueen pelaavasta kokoonpanosta ja tulokashyökkääjä teki NHL-uransa avausmaalinkin. 22-vuotias TPS-kasvatti on nähty enimmäkseen alaketjuissa. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että oikea pelipaikka Pyyhtiälle olisi edelleen AHL.
Joukkueen lopulliset pisteet runkosarjassa:
68−76 pistettä