Saku Koivu on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista jääkiekkoilijoista. Turkulainen on urallaan voittanut sekä suomen- että maailmanmestaruuden ja kaiken kaikkiaan kahdeksan arvokisamitalia Leijona-paidassa.
NHL:ssä Koivu on suomalaisista kolmanneksi paras pistemies ja NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä sijalla 131 - takanaan muun muassa Winnipeg Jets-legenda Thomas Steen.
Kanadalaisen urheilukanava RDS:n dokumentissa "Sisu: Le Courage d'un capitaine" nähdään Sakusta myös henkilökohtaisempi puoli. Ääneen pääsevät muun muassa vanhemmat Jukka ja Tuire Koivu, vaimo Hanna Koivu, veli Mikko Koivu sekä kiekkolegendan ystävät ja pelikaverit.
Vajaan tunnin kestävä dokumentti on tekstitetty ranskaksi ja puhekieli on enimmäkseen englanti. Koivun vanhemmat puhuvat suomea, ja Montreal Canadiensia nykyään sekä Koivun aikana valmentanut Michel Therrien puhuu ranskaa. Therrienin repliikkejä ei ole tekstitetty.
Syntynyt jääkiekkoilijaksi
Neliosaisen dokumentin ensimmäinen osa keskittyy Saku Koivuun jääkiekkoilijana ja urheilijana, mutta kuitenkin henkilökohtaisella otteella. Dokumentissa nähdään arkistokuvia Koivun lapsuudesta ja kuullaan Sakun itsensä sekä vanhempien muistoja. Tarinoista välittyy selkeästi, että Saku Koivu on koko elämänsä ollut jääkiekkoilija.
Sentterilegendan uraa käsitellään dokumentissa juniorivuosista alkaen, mutta pääpaino on Montreal Canadiens-vuosissa. Keskeiseksi asiaksi nousee Koivun nimittäminen legendaarisen seuran kapteeniksi - ensimmäisenä eurooppalaisena ja vain 23-vuotiaana.
Koivun urasta olisi mielellään kuullut pidempäänkin kuin kymmenisen minuuttia. Sen verran huikeasta pelaajasta ja urasta on kyse.
Urhea ihminen
Dokumentin kolme viimeistä osaa nostavat valokeilaan Saku Koivun ihmisenä. Aluksi puhutaan hempeästi suhteen alkuvaiheista Hanna-vaimon kanssa sekä kuullaan ja nähdään yksityiskohtia jopa kosinnasta.
Otsikon mukaisesti pääosaan nousee pian Saku Koivun urhoollisuus, kun aihe vaihtuu turkulaisen uraa ja elämää uhanneeseen syöpään. Tässä kohtaa puheenvuoron saavat omaisten ja ystävien lisäksi myös Koivua hoitaneet lääkärit.
Kuten tiedetään, tarinalla on onnellinen loppu. Koivu teki urhoollisen paluun kaukaloon ja nopeammin kuin hoitava lääkäri uskoi. Koskettavien tarinoiden äärellä dokumenttia katsova lätkäjätkäkin liikuttuu.
Hienointa oli kuulla Koivun joukkuekaverin Brian Savagen kertomus, kuinka hän oli Phoenix Coyotesissa pelatessaan saanut kesken pelin valmentajalta luvan katsoa televisiosta Koivun paluuta.
Dokumentin ansiokkuus on nimenomaan siinä, että kaikkien tunteman sentterilegendan takaa kaivetaan esille sisukas persoona. Vaikka Koivu palasi syövästä toivuttuaan kaukaloon ja pelasi pisteiden valossa parhaat kautensa, nousi haastatteluissa esille pehmeämpien arvojen tärkeys. Terveys, perhe ja läheiset.
Viimeisessä osassa Saku pohtii vaimonsa kanssa tulevaisuuden suunnitelmia. Lopuksi kanadalaiselle yleisölle selitetään dokumentin nimessäkin esiintyvä suomenkielinen sana "sisu". Ja monesta suusta todetaan sen kuvaavan täydelisesti Saku Koivua.
Missä viipyy Ko11vu-dokumentti?
Kanadalaisen tv-kanavan dokumentti on valtava kunnianosoitus mittavan uran tehneelle pelaajalle, joka jää historiaan Montreal Canadiensin ensimmäisenä eurooppalaisena kapteenina. Pakko on kuitenkin kysyä, miksi Suomessa ei ole tehty Koivusta vastaavaa?
Saku Koivu on sekä pelaajana että persoonana jäänyt Teemu Selänteen varjoon. Kaikki tietävät Selänteen työn lastenklinikoiden kummina, mutta kuinka moni tietää Koivun roolin lasten syöpäsäätiö Aamun keulakuvana? Dokumentista selviää Koivun toinenkin hyväntekeväisyyskohde.
Saku Koivu on suomalaisen jääkiekon legendoja ja ansaitsee saada tunnustuksen myös synnyinmaastaan.