Kuluvalla vuosikymmenellä suomalaisia on pelannut NHL:ssä joka kaudella vähintään 30. Pohjois-Amerikasta MM-kisoihin saapuneiden vahvistusten määrä on vaihdellut kahdesta kymmeneen. NHL-vahvistusten merkitys Leijonien pärjäämiseen on myös ollut vaihtelevaa.
Esimerkiksi vuoden 2011 kultajoukkueen maalivahdit ja parhaat pistemiehet olivat Euroopassa pelaavia pelaajia. Mitaleille yltäneistä miehistöistä isoin rooli NHL-pelaajilla on ollut keväällä 2016.
Aina eivät NHL-vahvistuksetkaan auta riittävästi
Vuoden 2010 Saksan MM-kisoissa Leijonilla oli neljä NHL-pelaajaa ja yksi AHL-pelaaja, mutta anti jäi vähäiseksi. Pekka Rinne pelasi maalilla hyvin, tosin lähes tasatahtiin KHL-maalivahti Petri Vehasen kanssa. Neljän NHL-hyökkääjän − Jussi Jokisen, Lauri Korpikosken, Antti Miettisen ja Oskar Osalan − tehot kuitenkin jäivät vaisuiksi.
Vaikka kokoonpanossa oli kolme NHL-hyökkääjää, niin Leijonien paras pistemies vuoden 2010 MM-kisoissa oli kuitenkin NLA:ssa pelannut puolustaja Petteri Nummelin.
Jokinen oli NHL:ssä pelannut uransa tehokkaimman kauden, mutta MM-kisojen saldo 2+1 seitsemässä pelissä oli Jokisen arvokisatehoihin suhteutettuna heikko suoritus. Vaikka kokoonpanossa oli kolme NHL-hyökkääjää, niin Leijonien paras pistemies vuoden 2010 MM-kisoissa oli kuitenkin NLA:ssa pelannut puolustaja Petteri Nummelin.
Turnaus sujuikin Suomelta heikosti. Mitalipelit jäivät haaveeksi, kun Tšekki kaatoi Leijonat puolivälierissä voittomaalikilpailun jälkeen.
Vuoden 2012 MM-kisoissa Leijonat oli täysin NHL-hyökkääjistä kootun ykkösketjunsa varassa. Jokinen, Mikko Koivu ja Valtteri Filppula pelasivatkin upean turnauksen. NHL:stä maajoukkueen avuksi tullut maalivahti Kari Lehtonen kuitenkin joutui luovuttamaan ykköstorjujan roolin Vehaselle.
Kohtuuttoman kovaan kuormitukseen joutuneet NHL-vahvistukset pystyivät hinaamaan Leijonat pronssiotteluun asti, mutta Tšekki vei himmeimmän mitalin nenän edestä.
Vuonna 2015 Leijonilla oli määrällisesti ja laadullisesti hyvä NHL-edustus MM-kisoissa. Rinteen torjunnat ja Jokisen sekä Aleksander Barkovin tehot eivät kuitenkaan kannatelleet joukkuetta puolivälieriä pidemmälle. Esteeksi muodostui jälleen kerran Tšekki.
Ratkaisevassa ottelussa NHL-miehet vastasivat Leijonien kaikista maaleista, mutta hyväkään suoritus ei riittänyt.
Toisin kuin kaksi vuotta aiemmin Euroopassa pelaavat pelaajat antoivat NHL-vahvistuksille hyvää taustatukea. Ratkaisevassa ottelussa NHL-miehet vastasivat Leijonien kaikista maaleista, mutta hyväkään suoritus ei riittänyt.
Muutkin kuin NHL-pelaajat nousevat ratkaisijoiksi
Vuoden 2011 maailmanmestarijoukkueessa huomion varasti ilmaveivillään tuolloin vielä Suomessa pelannut Mikael Granlund. Turnauksen maali- ja pistepörssin puolestaan voitti KHL-hyökkääjä Jarkko Immonen. Myös kaikki Leijonien maalivahdit olivat Euroopan sarjoista.
Mestarijoukkueessa oli mukana viisi NHL-pelaajaa, joista Jesse Joensuulle ei kertynyt ollenkaan pelejä. Koivu oli kuitenkin Leijonien kolmanneksi paras pistemies ja eniten peliaikaa saanut pelaaja. Tuomo Ruutu puolestaan oli toiseksi paras maalintekijä. Anssi Salmela ja Sami Lepistö saivat puolustajista eniten peliaikaa.
NHL-vahvistukset jäivät hieman huippusuoritusten varjoon, mutta merkitystä joukkueelle ei ole syytä väheksyä.
Kaksi vuotta myöhemmin mitali oli lähellä, vaikka joukkueessa oli vain kaksi NHL-pelaajaa, joista Granlundkin pelasi alle puolet turnauksesta.
Sekä Granlund että Korpikoski pelasivat vahvan turnauksen, mutta isoimmassa roolissa oli kolmikko Janne Pesonen-Petri Kontiola-Juhamatti Aaltonen. Maalilla torjui erinomaisesti tuore suomenmestari Antti Raanta.
Pronssiottelussa Leijonat nousi Yhdysvaltoja vastaan Korpikosken kahdella maalilla tasoihin, mutta voittomaalikilpailussa amerikkalaiset olivat parempia.
Leijonat taisteli Naganossa olympiapronssia NHL-tähtiä vastaan, vaikka joukkueessa oli yhdeksän Euroopassa pelaavaa pelaajaa. Ohjenuorana pitäisikin olla koota paras mahdollinen joukkue, ei parhaita yksilöitä.
Salomäki ja Erik Haula pelasivat pienessä roolissa alemmissa ketjuissa, ja Olli Jokinen on pelannut arvokisoissa tehokkaamminkin.
Puolustaja Juuso Hietanenkin keräsi Jokista enemmän pisteitä, mutta Leijonien tehoista vastasivat Tappara-taustaiset KHL-hyökkääjät Kontiola ja Jori Lehterä.
Suurimmat kiekkomaat saavat MM-kisoihin yleensä niin laadukkaan miehistön, että Suomikin tarvitsee parhaita pelaajiaan. Toisaalta Leijonat taisteli Naganossa olympiapronssia kivikovia NHL-tähtiä vastaan, vaikka joukkueessa oli yhdeksän Euroopassa pelaavaa pelaajaa.
Ohjenuorana pitäisikin olla koota paras mahdollinen joukkue, ei parhaita yksilöitä.