Ruotsilla on jälleen kasassa erittäin joukkue, joka taistelee ehdottomasti kultamitalista. Ruotsilla on luisteluvoimaa, hyökkäystaitoa ja osaamista myös puolustussuuntaan.
Vaikka Ruotsilla on ollut viime vuosina laittaa kentälle kova kattaus lupaavia nuoria pelaajia, maan edellisestä alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudesta on kulunut jo kuusi vuotta.
Kolme kertaa peräkkäin Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkue on ollut välierissä ja onnistunut jäämään joka kerta ilman mitalia. Niin vuoden 2015, 2016 kuin 2017 kisoissa tuloksena on ollut tappio pronssipelissä. Neljäs sija on huippulupauksia sylkevälle kiekkomaalle luonnollisesti pettymys.
Ruotsi ei ole kokenut samanlaista nuorten pelaajien invaasiota Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin kuin esimerkiksi Suomi. Tämän vuoden kisajoukkueesta vain muutama pelaa sarjajoukkueessa jossain muualla kuin Ruotsissa. Tulevat kisat pelataan pienessä kaukalossa. Isoon kaukaloon kotimaansa sarjoissa tottuneiden ruotsalaispelaajien on sopeuduttava nopeasti pienen kaukalon puitteisiin.
Ruotsilla on kasassa jälleen vahva ryhmä, joka kestää maalivahteja myöten vertailun mihin tahansa muuhun joukkueeseen. Maa on sylkenyt tasaista tahtia laadukkaita kenttäpelaajia, mutta myös maalivahdit ovat laadukkaita.
Ruotsin kaikki kolme maalivahtia Olle Eriksson Ek, Filip Larsson, Filip Gustavsson, on varattu NHL:ään, mikä kertoo jo omaa kieltään.
Larsson on yksi USHL:n parhaista maalivahdeista. Gustavsson on kerryttänyt kokemusta SHL:stä jo kolmen kauden ajan. Eriksson Ek on pelannut vahvasti Ruotsissa nuorten sarjassa.
Kolmikosta ykkösmaalivahdin paikasta kamppailevat Larsson sekä Gustavsson, jolla on etuna se, että hän oli mukana alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa myös viime vuonna – tosin pelasi silloin vain yhden ottelun.
Dahlin sitä, Dahlin tätä
Ruotsilla on riveissään kisojen ehkä seuratuin yksilö. 17-vuotias Rasmus Dahlin joutuu Pohjois-Amerikassa valtavan huomion keskipisteeksi.
Dahlinista puhutaan jo kiistattomana ensi kesän ensimmäisenä varauksena NHL:n varaustilaisuudessa. Monipuolinen puolustaja oli mukana jo vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-karkeloissa ja tahkoaa jo toista kautta SHL:ssä Frölundassa. Dahlin esiintyi syksyllä myös miesten maajoukkueessa EHT-turnauksessa Helsingissä.
Yksin nuori Dahlin ei missään nimessä joudu Ruotsin pakistoa kannattelemaan. Timothy Liljegren ja Erik Brännström varattiin NHL:ään ensimmäisellä kierroksella viime kesän varaustilaisuudessa, kaksikko on tärkeä osa Ruotsin puolustusta tulevissa kisoissa.
Dahlin on kokonaisvaltainen puolustaja, mutta Liljegren ja Brännström ovat taitavia, liikkuvia ja hyökkääviä puolustajia – juuri sellaisia, joita Ruotsista on viime vuosina noussut. Vastuuta niin tasaviisikoin kuin ainakin ylivoimalla on luvassa runsaasti.
Dahlinilla on kuitenkin Liljegreniin ja Bränsströmiin nähden se etu, että nuorukainen voidaan laittaa kentälle oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa häikäisee jo 17-vuotiaana. Liljegren ja Bränsström sen sijaan häikäisevät enemmän kiekollisella osaamisellaan.
Nuori Dahlin on toistaiseksi uransa kovimmassa paikassa. Menestystä on tultava, niin yksilönä kuin joukkueena.
Taitava ja nopea hyökkäys höystettynä kahden suunnan osaamisella
Alexander Nylanderin liittyminen Ruotsin joukkueeseen varmistui vasta 21. joulukuuta. Ruotsin hyökkäysarsenaali olisi jo ilman Nylanderiakin laadukas, mutta 19-vuotias laitahyökkääjä on kaivattu lisä joukkueeseen. Ehkä juuri se lisä, jolla Ruotsi voisi uskottavammin haastaa Kanadan kultamitalitaistelussa.
Nylander on pelannut urallaan jo kahdet alle 20-vuotiaiden kisat. Tilastot kertovat olennaisen. 14 ottelussa nuorten kisoissa hän on tehnyt yhteensä 21 tehopistettä.
Nylanderin lisäksi Ruotsin hyökkäystä tähdittää hämmästyttävää kautta SHL:ssä pelaava Elias Pettersson. Vahva kahden suunnan hyökkääjä Pettersson on takonut SHL:ssä reilusti yli pisteen ottelua kohden. 26 ottelussa on syntynyt komeat 35 pistettä. Sillä irtoaa SHL:n pistepörssin kärkipaikka.
Ruotsilla on useita samantyylisiä pelaajia, joita voi kuvailla nopeiksi, hyviksi luistelijoiksi ja taitaviksi kiekon kanssa. Siihen kategoriaan menee esimerkiksi Jesper Boqvist. Toisella kierroksella NHL:ään varattu laitahyökkääjä on äärimmäisen hyvä kiekollinen pelaaja. Taitoa, nopeutta ja yllätyksellisyyttä löytyy.
Lukas Elvenes on myös pelaaja, jota kannattaa seurata. Hän on tehnyt tehopisteitä tällä kaudella Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes piste per ottelu -tahdissa. 19. joulukuuta harjoitusottelussa Tanskaa vastaan hän takoi viisi tehopistettä Ruotsin 13–1-voitossa.
Ruotsilla riittää hyökkäystaitoa, mutta myös vahvaa kahden suunnan pelaamista.
Siitä hyvä esimerkki on keskuhyökkääjä Lias Andersson, joka lienee Ruotsin ykkössentteri tulevissa kisoissa. Andersson on hyvä roolipelaaja, joka kykenee myös tuloksentekoon. SHL:ssä hän on tehnyt tällä kaudella toistaiseksi 14 tehopistettä. Samaan kategoriaan voi laittaa myös esimerkiksi Marcus Davidssonin.
Arvio:
Ruotsin joukkueessa on runsaasti potentiaalia, niin kuin aina. Nylanderin arvo joukkueelle voi olla mittaamattoman suuri. Mitalipeleihin eteneminen pitäisi Ruotsille olla itsestäänselvyys, mutta mitä sen jälkeen? Jostain on löydyttävä lisävaihde, jotta kisojen ennakkosuosikki Kanada olisi kaadettavissa. Kruunupaidat eivät voi olla liikaa Dahlinin suorittamisen varassa.