Venäjältä odotetaan vain ja ainoastaan mestaruuden uusimista, kun taas Suomi ja USA lähtevät kisoihin nimettömämmillä joukkueilla, joiden menestyshaaveet perustuvat joukkueena pelaamiseen ja uusien ratkaisijoiden esille nousemiseen.
Viime kisoissa voitosta voittoon tepastellut Venäjä saa jalkeille nimien valossa hieman heikomman nipun kuin viime vuoden mestarijoukkue, mutta on silti selkeä ennakkosuosikki lohkossaan ja myös erittäin potentiaalinen finalisti.
Suomi ja USA puolestaan miehittänevät ennakkoon ajateltuna kaksi seuraavaa sijaa ja pelaavat jo perinteeksi muodostuneen puolivälieräkamppailun keskenään.
Venäjän vahvuutena on KHL:stä kasattu pelaajarunko, jolla on pitkä kokemus kansainvälisistä arvoturnauksista ja niissä menestymisestä. Vaikkei Venäjä tällä kertaa pääse kuorruttamaan kakkuaan koko tähtiorkesterilla, muodostavat Ilja Kovaltšukin, Sergei Mozjakinin ja Aleksandr Radulovin kaltaiset pelaajat sellaisen tulivoiman, että se on Helsingin lohkossa täysin ylivertainen ja kalpenee vain Kanadan vaahterapaitojen vastaavalle.
Maalille itänaapurilla on laittaa Colorado Avalanchen NHL-vahti, viime vuoden MM-finaalissa torjunut Semjon Varlamov ja Philadelphia Flyersin maalilla ailahtelevan kauden pelannut Ilja Bryzgalov.
Vuoden 2009 MM-kisoissa Venäjälle mestaruuden torjunut Bryzgalov aloittanee huhujen mukaan ykkösmaalivahtina. Pahimmassa tapauksessa Bryzgalovin pakonomainen peluutus saattaa johtaa Venäjän kannalta rumaan lopputulokseen.
Otteluohjelma: Venäjä
Suomi puolestaan on liikkeellä nimettömimmällä joukkueella miesmuistiin. Leijonien kenraalipelit ennen kisoja menivät täysin pieleen joukkueen hävittyä muun muassa Norjalle ja Sveitsille. Myös valmistava EHT-turnaus tuotti pelkkiä tappioita.
Jos joukkue haluaa menestyä, on kaiken lähtökohtana loistava maalivahtipeli. Antti Raannan, Joni Ortion tai Atte Engrenin – kuka sitten maalilla seisookaan - on loistettava, jos leijonalauma aikoo taistella mitaleista. Ainoa ongelma on se, että tänä vuonna lähes jokaisella huippumaalla on maalillaan kovan luokan kassari.
Ongelmat eivät kuitenkaan todellakaan ole maalivahtipelissä, vaan siinä kuka antaa ratkaisevat syötöt ja kuka nakuttaa kiekot verkkoon, kun Mikko Koivu, Valtteri Filppula, Jarkko Immonen ja muut edellisvuosien vastuunkantajat joko jatkavat pelejään rapakon takana tai ovat muilla tavoin estyneitä.
Tehoja odotetaan nyt entistä enemmän Petri Kontiolan, Sakari Salmisen ja Janne Pesosen kaltaisilta pelaajilta, jotka yleensä ovat soitelleet kakkosviulua muiden johtaessa joukkuetta edestä. Suomen ainoa NHL-apu, Phoenix Coyotesin laitahyökkääjä Lauri Korpikoski on aina esiintynyt edukseen ja näyttänyt esimerkkiä maajoukkuepaitaa kantaessaan, ja samaa odotetaan tälläkin kerralla.
Koko joukkueen täytyy kääntää epäilykset ja kotiyleisö voimavaraksi ja lähestyä pelejä ilon ja ennakkoluulottomuuden – ei niinkään arkuuden ja kuvien kumartelun kautta.
Otteluohjelma: Suomi
USA:n tilanne on melko vastaava Suomeen verrattuna, mutta sen maalivahti- ja puolustupeli ovat etukäteen ajateltuna pykälän parempia. Maalilleen se saa toistaiseksi parhaan NHL-kautensa pelanneen Ben Bishopin.
Puolustus taas koostuu vankoista NHL-puolustajista, ja siinä on paljon liikettä ja kiekollista osaamista. Puolustussuuntaan pakisto ei ole aivan niin vakuuttava kuin hyökkäyssuuntaan, mutta jos se pääsee nopeasti pois vastustajien paineen alta, pystyy se selvittämään ongelmatilanteet melko vaivattomasti.
Hyökkäys on ainoa selkeä ongelmakohta. Siinä, missä esimerkiksi naapurimaa Kanadan joukkue vilisee NHL:n supertähtiä, on USA täynnä alempien ketjujen työmyyriä tai AHL:ssä ja juniorisarjoissa hyvin menestyneitä pelaajia, jotka eivät vielä ole saaneet koko potentiaaliaan esiin "ylhäällä".
Hyökkäyksen suurimman tähden, Colorado Avalanchen Paul Stastnyn harteille kasataan sellaiset odotukset, että sentteri tarvitsee myös joukkuetovereiltaan paljon apua kantaakseen ne. Amerikkalaisten täytyy pystyä pitämään yllä samanlaista aggressiivista karvausta, jolla se viime kisoissa horjutti muun muassa Suomea.
Otteluohjelma: USA
Etukäteen ajateltuna Venäjä todennäköisesti vie lohkovoiton ja Suomi ja USA pyrkivät pitämään Slovakian takanaan välttääkseen Venäjän kohtaamisen jo puolivälierävaiheessa.