Ilves-luotsi Marjo Voutilainen laadukkaasta kilpailutilanteesta: "Tuo treeneihinkin ihan erilaisen sykkeen"

Auroraliiga / Haastattelu
Marjo Voutilainen uuden aisaparinsa, taitovalmentaja Tony Suoniemen kanssa työn touhussa.
Kuva © Timo Savela
Kolmannen kautensa Ilveksen naisten päävalmentajana aloittava Marjo Voutilainen oli tyytyväinen harjoitusotteluiden antiin. Jo liki vuosikymmenen pääsarjatasolla valmentanut entinen huippupelaaja luottaa siihen, että joukkueen projekti on aikataulussa ja kilpailun pelipaikoista tuottavan hyvän tuloksen.

Ilveksen Auroraliiga -joukkueen päävalmentaja Marjo Voutilainen oli tyytyväinen tupsukorvien harjoitusotteluiden kokonaiskuvaan. Rupeama päättyi niukkaan 3−2-voittoon HPK:sta, mutta matkalle mahtui myös muutama rökäletappio.

Luotsi ei kuitenkaan ole huolissaan tappioiden taustasyiden takia, vaan pelilliset seikat ehditään hioa kuntoon ennen runkosarjan käynnistymistä.

− Aloitimme hyvin, mutta sitten tuli pieni notkahdus. Kiekko-Espoota vastaan tuli kunnolla turpiin samoin kuin toiseksi viimeisessä ottelussa HPK:lta. Tavoissa, joilla vastustaja teki maaleja oli mukana paljon meidän omia virheitämme. Sellaiset on myös helppo kitkeä pois.

Puolustus kuntoon viimeisten joukossa

Ilves latoi treenipelistä toiseen hyviä maalimääriä taululle, mutta toisaalta myös vastustaja pääsi rokottamaan melko tiuhaan. 6−4, 8−3, 5−0, 2−7, 1−6, 2−7 ja 3−2 olivat tamperelaisten tulokset valmistavissa otteluissa, Ilveksen maalimäärä ensin mainittuna.

− Se on tässä vaiheessa tärkeintä, että olemme saaneet harjoiteltuja asioita näkymään pelissä. Nyt alamme treenaamaan enemmän puolustuspelaamista, sillä sitä emme ole vielä hipaisseetkaan. Se oli selvä suunnitelma, jolla lähdimme näihin harjoitusotteluihin.

Nyt alamme treenaamaan enemmän puolustuspelaamista

Ilveksen eksoottisin vastustaja harjoituskaudella oli kanadalainen yliopistojoukkue Regina Cougars, joka saapui Suomeen kolmen treenimatsin rupeamalle ja viritteli samalla oman uuden joukkueensa ensiaskelia yhdessä. Ilves voitti matsin puhtaasti 5−0, vaikkakin kenttätapahtumat olivat tietyllä tavalla loppunumeroita tasaisemmat.

− Se oli tosi mielenkiintoinen (ottelu), sillä he kuitenkin pelasivat erilaista jääkiekkoa kuin mihin olemme täällä Suomessa tottuneet. Se sytytti myös pelaajia. Emme ylipäänsä tienneet, millaista peliä sieltä on vastustajalta tulossa. Joukkue oli siinä mielessä tosi valmis, kun kiekko putosi jäähän. Se oli hyvää vaihtelua ja toivoisin, että saisimme tuollaisia vastustajia harjoituskaudelle useamminkin.

Ottelu Regina Cougarsia vastaan oli ilvesläisten mieleen.
Kuva © Matt Degenhardt | University of Regina

Myös kanadalaispelaajat antoivat tunnustusta suomalaisvastustajalleen ja kertoivat näkevänsä pelaamisen meikäläisiä vastaan opettavana kokemuksena. Cougars kohtasi tupsukorvien jälkeen vielä HIFK:n ja HPK:n, mutta lähti takaisin Atlantin taakse kolme tappiota niskassaan.

Valinnanvaraa piisaa

Ilves on vahvistunut alkavalle kaudelle roimasti. Ryhmään on liittynyt mukaan muun muassa lahjakkaat siskokset Adalmiina ja Alisa Makkonen, sensaatiotykki Emma Ekoluoma, akatemiajoukkueessa tehoillut Susanna Kupari sekä muutamia lahjakkaita nuoria. Haastattelutilanteen jälkeen Ilves sai vielä supervahvistuksen, kun Matilda Nilsson päätti liittyä tupsukorviin. Hän ei ole vielä kuitenkaan esiintynyt virheäkeltaisessa pelipaidassa tämän kauden puitteissa.

− Jokainen on päässyt mielestäni hyvin joukkoon mukaan ja joukkueessa on hyvä, positiivinen kilpailutilanne. On viitisen kenttää pelaajia, mikä luo terveen kilpailun meille.

Viime kausi oli Emma Ekoluomalle Kärpissä ja Tyttöleijonissa henkilökohtaienn onnistuminen. Alkukaudella hän on päässyt jo Naisleijonienkin EHT-ryhmään.
Kuva © Timo Savela

Auroraliigaa pelataan pääsääntöisesti viikonloppuisin, joten joukkueille tulee paljon peräkkäisten päivien otteluita.

Uusien pelurien lisäksi Ilveksellä on iso kasa vanhoja tuttuja kentälle laskettavaksi.

−Tulemme varmasti kierrättämään pelaajia ja edelleen haemme koostumuksia, mutta se tuo treeneihinkin ihan erilaisen sykkeen. Saamme siellä laatua ja tasoa nostettua, mikä varmasti palvelee pitkällä tähtäimellä myös pelaamista.

Tulemme varmasti kierrättämään pelaajia

Kauden 2024−25 osalta kokenut kiekkopersoona Voutilainen ei lähtenyt haihattelemaan, vaan povaa entisenlaisen menon jatkuvan.

− Kaudesta tulee varmasti tietyllä tavalla tasainen, mutta uskon, että samaan tapaan kuin aiemminkin kärki erottuu jossain vaiheessa. En toki tiedä, millaisella kokoonpanolla kaikki ovat lopulta liikenteessä ja osa on pelannut harjoitusotteluita aika vähän. Ei pysty tavallaan peilaamaan.

Yhden asian Voutilainen kuitenkin mielii jatkavan muutoksen tiellä.

− Toivotaan, että naisten jääkiekko kasvattaa jälleen suosiotaan. Mitä tasaisempia pelit ovat, sitä parempi se on tälle lajille.

» Lähetä palautetta toimitukselle