Kaiken muuttanut kolmetuntinen – Risto Dufva ei palannut ainoastaan kotiinsa vaan myös päävalmentajaksi yhden puhelinsoiton välissä

MESTIS / Haastattelu
Risto Dufva esiintyi ensimmäistä kertaa Jokereiden penkin takana kotiavauksessa TUTO Hockeyta vastaan tiistaina.
Risto Dufvan päävalmentajuus Jokereissa alkoi voitokkaasti. Yksi kotimatka palautti kokeneen valmentajan eläkkeeltä takaisin sorvin ääreen. Yllättyneitä asiasta olivat kaikki, kuten myös konkarivalmentaja itse.

Jokereiden kauden ensimmäinen kotiottelu päättyi selvänumeroiseen 5−0-voittoon TUTO Hockeysta. Voitto-ottelu oli samalla sekä joukkueen kapteenin, Valtteri Filppulan, paluuottelu että uuden päävalmentajan Risto Dufvan ensimmäinen ottelu Jokereissa.

Voitokkaasti päävalmentajuutensa uudessa seurassa aloittanut Dufva oli mielissään ottelun lopputulemasta.

– Olen tietenkin äärimmäisen tyytyväinen, että tuli voitto. Joukkue oli selvästi ehkä vähän hämmentynyt ja jännittynyt näistä tapahtumista, mutta ulostulo oli positiivinen ja energinen.

Ottelu oli monella tavalla erityinen myös päävalmentajalle itselleen. Filppulan paluun ohella vastassa oli TUTOn päävalmentaja Jonne Virtanen, joka on Dufvan entinen valmennettava. Virtanen on eri yhteyksissä todennut Dufvalla olleen iso vaikutus hänen uraansa niin kaukalossa kuin elämään sen ulkopuolellakin.

Urallaan paljon kokenut Dufva myönsi tilanteen ainutlaatuisuuden saaneen jopa hänessä aikaan kylmiä väreitä ja poikkeuksellista latausta.

– Joo, kyllähän tämä oli spesiaalia! Minulla ei ole ollut koskaan ongelmia syttyä otteluihin, mutta kyllähän tämä oli ihan erikoistapaus: oli paljon sellaista hyvinkin poikkeuksellista. Nämä ovat hienoja hetkiä. Sen takiahan minä lähdin tähän mukaan, saadakseni kokea näitä.

Täydellinen yllätys kaikille

Jokerit tiedotti maanantaiaamuna palkanneensa Dufvan uudeksi päävalmentajakseen. Lyhyt valmistautuminen ei hetkauttanut konkarivalmentajaa, sillä pelillinen perusta oli jo valmiiksi hyvällä mallilla, eikä pikaisia muutoksia siten tarvittu.

– Minähän en tullut tänne sen takia, että tämä olisi huonosti valmistettu ja valmennettu joukkue. Mitään vallankumoksellista tähän ei lähdetty tekemään. Minä tulin vain auttamaan. Jos tämä joukkue jotain tarvitsi, niin kokemusta. Peliä ei tarvinnut muuttaa isosti, tuore jokerikäskijä painotti.

Keväällä valmennustehtävistä vapaalle jääneellä Dufvalla oli tämän omaksi ilokseen yhä valmennustaidot tallella kesän mittaisesta tauosta huolimatta.

– Samaan aikaan olen tyytyväinen, että vaikka hokiaivoni ovat olleet kesän lomalla, niin pystyin vielä erottamaan ne asiat, joita pitää lähteä parantamaan. Eihän pelimme missään tapauksessa mitään valmista ollut.

Dufvan nimitys oli monille melkoinen yllätys. Sitä se oli myös valmentajavelholle itselleen, kun Jokerit lähestyi häntä asiassa.

– Se tuli täydellisenä yllätyksenä. Olin ajamassa jääkiekkotöistä kotiin, olin ollut kommentaattorina Viaplaylla Tampereella. Lähdin ajamaan Tampereelta, soitin vaimolleni ja sanoin, että minulla menee kolmisen tuntia, kun olen kotona. Kolmen tunnin päästä kun olin kotona, seuraavat sanani vaimolleni olivat, että taidan olla Jokereiden uusi päävalmentaja, Dufva kertasi tapahtumien kulkua epäuskoinen hymy kasvoillaan.

Jos tämä joukkue jotain tarvitsi, niin kokemusta.

Dufvan tavoin hämmentyneitä päävalmentajamuutoksista olivat myös jäähallin käytäviltä tavoitetut jokerikannattajat, joita Jatkoaika kävi haastattelemassa ottelun yhteydessä.

Erikoisesta ajoituksesta huolimatta vaihdos nähtiin kannattajien keskuudessa positiivisena ja tarpeellisena, jotta Liiga-nousu voisi toteutua.

– Ensin tuli se mieleen, että onko nyt palattu takaisin Harry Harkimon ja Matti Virmasen aikaan, kun yhden pelin jälkeen vaihdetaan valmentajaa. Mutta jos ollaan realisteja, niin valmennus on yksi, missä oltaisiin jääty altavastaajiksi Liigan karsinnoissa Liiga-seuroja vastaan. Siihen kyllä kaivattiin vahvistusta, jos oikeasti halutaan nousta, Jussiksi itsensä esitellyt kannattaja kommentoi.

– Dufvan nimitys herätti ihan hyviä mietteitä, mutta se tuli vielä enemmän puun takaa kuin Filppulan kiinnittäminen. Se oli hieno homma myös, tästä on hyvä lähteä kauteen, nimettömänä pysytellyt kannattaja totesi valmennusmuutoksesta.

– Saatiin laadukasta valmennusta tälle kaudelle, Jokerit-paitaan sonnustautunut kannattaja komppasi vieressä.

Edellisten kommentoijien tapaan ajankohtaa kummasteli myös eräs varttuneempi kannattaja, joka odotti valmentajanvaihdosta jo kesällä. Hän ei kuitenkaan osannut aavistaa sen koittavan heti kauden ensimmäisen ottelun jälkeen. Dufvaa kyseinen kannattaja piti kyvykkäänä valmentajana, joka "ymmärtää jääkiekosta jotain".

Uskottavuuden ja kokemuksen ohella Dufvan toivotaan tuovan osaamista puolustuksen organisointiin.

– Jos lähdetään siitä, että hän saisi puolustuspelin kuosiin. Se on vuotanut nyt alkukauden ja harjoitusotteluissa, eikä se ollut viime kaudellakaan vahvinta. Jos mielii nousta Liigaan, niin ei sinne hyökkäämällä Mestis-pelaajilla nousta, vaan puolustus pitää saada kuntoon, Jussi huokaili.

Pelkkään peruutteluun pelillisen identiteetin ei haluta silti menevän.

– Mutta toivottavasti viihdyttävyys pysyy pelissä mukana; ettei lähdetä kaikkien inhoamaan Glen Hanlon -kiekkoon, jossa vain puolustettiin. Tietynlaiset vapaudet pelata saa, ja myös pitää olla, sekä sallia luovuus pelaajilla, Jussi huomautti.

Tiistai-illan ottelun perusteella kannattajien huoli liiasta puolustusvoittoisuudesta vaikuttaisi kuitenkin turhalta. Dufva itse haluaa nähdä joukkueeltaan lisää samanlaisia esityksiä jatkossakin.

– Tuo suunta, mitä tänään nähtiin, on erittäin hyvä. Niin kuin sanoin, tämä on hyvin valmennettu joukkue, ja pojat ovat tehneet hyvin töitä, niin tuota latua lähdemme eteenpäin.

Valtteri Filppula – valmentajan kauhu

Haastattelun lopuksi Dufvaa on vielä lyhyesti jututettava pukukopin toisesta uudesta kasvosta, paluun Jokeripaitaan tehneestä kapteeni Filppulasta. Herrojen tiet ovat nimittäin ristenneet ensimmäisen kerran aikoinaan jo alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa kausina 2002–03 ja 2003–04.

Kysyttäessä Dufvalta, millainen Filppula oli tuohon aikaan ja millainen tämä on nyt, irtoaa Jokeriluotsilta hyväntuulinen tarina kapteenistaan.

– Filppula oli aivan yhtä hankala silloin kuin nykyäänkin. Minulle on jäänyt sellainen tarina mieleen Filppulasta, kun olimme valmistautumassa alle 20-vuotiaiden maajoukkuekauteen ja meillä oli turnaus Tšekissä. Meillä oli jokin pelillinen juttu, ja Filppula vaati minulta perusteluja johonkin pelilliseen asiaan. Muistan, kuinka jouduin valvomaan yön, että pystyin VHS-kasetilta kaivamaan sen ja kertomaan perustelut sille asialle. "Valle" oli jo silloin, ja on edelleen, sellainen persoona, Dufva hymähteli.

Jokereiden seuraava ottelu on luvassa perjantaina 20. syyskuuta, kun joukkue isännöi Helsingin jäähallissa Joensuun Kiekko-Poikia. Luvassa on jälleen kotijoukkueelle erityislaatuinen kamppailu, sillä Jokereiden mestaruusviirit sekä jäädytetyt pelinumerot nostetaan Helsingin jäähallin kattoon kyseisen ottelun yhteydessä. Ottelu alkaa kello 18.30.

» Lähetä palautetta toimitukselle