SHL:n urheilujohtaja Johan Hemlin on ylpeä avoimesta sarjasta − putoaja saa yli puolen miljoonan euron korvauksen

SHL / Haastattelu
CHL-finaalissa pelannut Luleå on SHL:n vahvimpia seuroja.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Ruotsin pääsarjasta SHL:stä tippuva seura saa tälläkin kaudella ruhtinaallisen korvauksen kulujen sopeuttamista varten.

Suomen suljettu Liiga on ollut kiekkokansan kuuma puheenaihe viime ajat. Keskustelua Liiga-joukkueiden tyhjennysmyynneistä on seurattu myös Ruotsissa.

Länsinaapurimme pääsarjan SHL:n urheilujohtaja Johan Hemlin on ylpeä omasta ruotsalaisesta sarjajärjestelmästä.

− Meillä pääsarjaan voi nousta ja sieltä voi tippua. Nykyisessä mallissamme SHL:n 13:s ja 14:s karsivat HockeyAllsvenskaniin ja puolestaan HockeyAllsvenskanin ykkönen ja kakkonen pelaavat vastaavan paras seitsemästä sarjan noususta.

Ruotsi-kiekko arvioi tilaansa jatkuvasti, seuraavaksi kauden 2024−2025 jälkeen.

− Sarjajärjestelmämuutoksista päätetään kahden vuoden sykleissä. Ruotsin jääkiekkoliitto päättää sarjajärjestelmästä, ei yksin SHL.

Pelkästään avoin sarja ei ole Ruotsissakaan avain onneen. Ruotsissa onkin ollut jo vuosia käytössä niin sanottu laskuvarjoraha SHL:stä tippuvalle seuralle. Tällä erää korvauksen suuruus on kuusi miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 540 000 euroa.

"Sarjajärjestelmämuutoksista päätetään kahden vuoden sykleissä."

− Kulujen hallitseminen on tärkeää, myöntää Hemlin.

− Meillä ei silti ole isompia SHL-joukkueiden talousongelmia. Meillä on lisenssijärjestelmä, jossa vaaditaan tiettyjen talouden mittarien olevan kunnossa.

Onko Ruotsin SHL Euroopan paras jääkiekkoliiga?

KHL:n tason romahdettua kilpailu Euroopan jääkiekkoliigojen kesken on tiivistynyt. SHL:n urheilujohtajan mielestä Ruotsin suurin haastaja on Sveitsin NL.

− Menetämme paljon pelaajia esimerkiksi Sveitsiin, kun ennen menetimme niitä KHL:ään.

Hemlin nostaa yhtenä liigan laatukriteerinä esiin SHL-seurojen hyvän juniorityön, joka poikii NHL-varauksia.

SHL:n urheilujohtaja kehui Ruotsin SHL-seurojen juniorityötä.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

− Haluaisimme totta kai sanoa, että olemme Euroopan paras liiga. Voimme mitata asiaa esimerkiksi sillä, että SHL:stä varataan NHL:ään paljon pelaajia, ja meidän pelaajiemme kanssa solmitaan usein myös NHL-sopimuksia.

− SHL-joukkueet tekevät erinomaista juniorityötä. Keskimäärin 7−8 pelaajaa per joukkue ovat käyneet seuran jääkiekkolukion.

Myös itse SHL:ää sarjan urheilujohtaja kuvailee tasaiseksi sarjaksi, jossa jokainen joukkue voi voittaa toisensa.

Yleisömäärät palautuneet koronapandemiaa edeltävälle tasolle

SHL on onnistunut houkuttelemaan yleisön takaisin koronapandemian rajoitusten jälkeen.

− Meillä on hyvät hallien täyttöasteet. Jatkuva haaste on silti kilpailu muiden urheilulajien ja muiden viihdemuotojen kanssa. Ei voi huijata huijata: yleisölle pitää olla tarjolla laadukasta jääkiekkoa.

SHL:llä on maan isoimpana jääkiekkosarjana luonnollisesti suuri rooli. Osana SHL:n pr-toimintaa ovat muun muassa tuomaritoiminnan konkreettiset ajankohtaiskatsaukset.

− Yritämme tuoda esille SHL:n verkkosivuilla tuomarien haastavaa roolia. Meille on myös tärkeää olla näkyvillä eri projekteissa, kuten pridessä. Tuemme lisäksi merkittävillä rahasummilla naiskiekkoa ja ylipäätään ruotsalaista jääkiekkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle