SaiPan konttorilla on pitänyt kiirettä tällä viikolla, kun tiedotuskanaviin on kiirinyt uutisia uudesta päävalmentajasta, useista pelaajasopimuksista, päättyneistä yt-neuvotteluista, merkittävistä organisatorisista muutoksista sekä Kisapuiston muokkaamisesta entistä yleisöystävällisempään muotoon.
Kaiken tämän kiireen ja toiminnan ytimessä on Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtajan Jussi Markkanen. 12 kaudella SaiPan maalilla pelannut Markkanen on toiminut seuran toimitusjohtajana viimeiset kolme kautta. Ajanjaksoon on sisältynyt niin koronapandemia ja sen vaikutukset talouteen, projekti uudesta jäähallista, useampi yt-kierros sekä uuden päävalmentajan valinta.
Lisäksi Markkasen harteilla on ollut kevätkauden aikana joukkueen apuvalmentaminen sekä tulevan kauden joukkueen rakentaminen ja uusien pelaajasopimusten teko.
SaiPa lomautti kauden aikana sekä urheilujohtajansa Antti Tuomenoksan että joukkueen päävalmentaja Tero Lehterän ja apuvalmentajat Tuomo Rovon sekä Kari Martikaisen. Tämän takia Markkanen joutui tekemään töitä toimitusjohtajan vastuualueiden lisäksi myös apuvalmentajana sekä urheilujohtajana.
Urheilujohto palasi vanhaan malliin
Kuluvan kauden koronahäly on jättänyt alleen myös sen, että joukkueen peli ei ole kulkenut. Ennen valmennuksen ja urheilujohdon lomautuksia SaiPa oli urheilullisesti vaikeassa tilanteessa jumituttuaan sarjataulukon pohjille väkinäisten otteiden takia.
Koronapandemian aiheuttamat talousvaikeudet sekä urheilulliset ongelmat päällystivät tietä kohti vaikeita päätöksiä. Markkasen mukaan erityisesti SaiPan talousvaikeudet olivat perusteina lomautuspäätöksille sekä lopulta urheilujohtaja Tuomenoksan irtisanomiselle urheilijohtajan tehtävän lopettamiseen perustuen. SaiPan tiedotteen mukaan Tuomenoksan irtisanomista perusteltiin kuitenkin myös tuotannollisten syiden perusteella.
Markkanen ei halua avata syitä urheilujohtajan vakanssin päättämiselle sen tarkemmin, mutta korostaa talouden roolia päätöksenteossa.
− En ehkä haluaisi sen enempää tarkentaa. Pääsääntöisesti tässä joudutaan koronan ja kaikkien muidenkin asioiden takia hakemaan säästötoimenpiteitä ja pohtimaan, miten menemme tästä eteenpäin.
− Pääasiassa tässä on mietitty säästötoimenpiteitä ja mitä kaikkia muita vaihtoehtoja meillä on tässä vaiheessa. Päädyttiin sitten ratkaisuun, että lakkautetaan urheilujohtajan pesti ja yhdistetään se toimitusjohtajan pestiin.
"Meillä on toki siinä mielessä pieni organisaatio, että omaa ajankäyttöä joutuu organisoimaan enemmän kuin aikaisemmin."
Liiga-SaiPa Oy päätti siis, että urheilujohtaminen sälytetään toimitusjohtajan harteille. Tämä oli käytäntönä myös talven lomautusten aikana, jolloin Markkanen oli vastuuhenkilönä rakentamassa SaiPan tulevan kauden joukkuetta.
− Pelaajarekrytoinnit on tehty hyvin pitkälti talven aikana, milloin meillä oli porukkaa lomautettuna. Siinä mielessä olen ollut joukkueen kokoamisessa aktiivisesti mukana.
Vaikka SaiPa onkin saanut rakennettua olosuhteet huomioiden kelvollisen joukkueen, joukkueen ulkopuolisen on helppo kummastella työläiden ja vastuullisten tehtävien keskittämistä yhden henkilön harteille.
− On tässä ollut aikaisemminkin näitä hybridivirkoja. Tietysti tässä joutuu aina tarkentamaan toimia. Koronan aiheuttamat taloudelliset haasteet ovat aiheuttaneet sen, että olemme joutuneet pohtimaan, miten jatkamme tästä eteenpäin.
Markkasen mukaan talven poikkeusajasta on kuitenkin selvitty kunnialla vaikka tiettyä tehostamista on varmasti jouduttu tekemään.
− Toistaiseksi on aika hyvin riittänyt. Meillä on toki siinä mielessä pieni organisaatio, että omaa ajankäyttöä joutuu organisoimaan enemmän kuin aikaisemmin.
Vaikka ilmassa on tiettyä paluuta askeettisempaan organisaatiomaalliin, koronan rasittama talous on Markkasen mukaan silti merkittävä tekijä SaiPan tulevaisuuden suunnitelmissa. Vaikka SaiPa on viime aikoina vahvistunut merkittävästi pukukopissa, toimistolle ei ole luvassa merkittäviä panostuksia.
− Ei ole mitään suunnitelmia, että palkkaisimme ketään (toim. huom. auttamaan urheilujohdossa). Näillä henkilöillä mennään. Tietty jos urheilujohtajan tehtävistä puhutaan, niin meidän joukkueen rakentaminen on hyvällä mallilla.
"Täällä on aikaisemminkin ollut hyvä kommunikaatio päävalmentajan, urheilujohtajan ja toimitusjohtajan välillä."
Viime päivien suurin SaiPaan liittyvä uutinen on liittynyt joukkueen tulevien kausien valmennukseen. Joukkueen ottaa hellään huomaansa yksi Liigan suurimmista valmentajapersoonista, Pekka Virta, joka voitti pitkän odotuksen jälkeen ensimmäisen mestaruutensa Lukon valmentajana.
Virta on profiloitunut pitkien projektien ja selkeiden visioiden valmentajana, joka tietää, mitä haluaa nähdä joukkueelta ja sen yksilöiltä. Vaikka Kisapuistoon astelee kesällä uusi johtaja, Markkanen vakuuttaa, että arki pyörii pitkälti samoilla urilla kuin aiemminkin: urheilujohtaja hoitaa oman leiviskänsä ja päävalmentaja omansa.
− Täällä on aikaisemminkin ollut hyvä kommunikaatio päävalmentajan, urheilujohtajan ja toimitusjohtajan välillä. Se sama tapa jatkuu.
− Muuten on ihan normaali valmentajasopimus: urheilujohtamisen päätöksenteko on täällä (toim. huom. Markkasella itsellään) ja valmentajalla on sitten oma roolinsa.
Markkanen myöntää kuitenkin, että Virta on ollut mukana talven rekrytointiprosessissa. Myös joukkueen tuore hankinta Joona Huttula myönsi seuran julkaisemassa haastattelussa keskustelleensa Virran kanssa talven aikana tulevasta roolistaan SaiPassa.
− Muutaman pelaajan kanssa hän on halunnut jutella ennen viimeistä päätöstä, jotta pelaaja tietää varmasti, mihin on tulossa ja mitkä odotukset pelaajalla ja meillä on. Muuten hän on kyllä keskittynyt omaan projektiinsa.
Syvän data-analyysin aika ei ole vielä
Virran edeltävä työnantaja, Rauman Lukko, on profiloitunut Suomessa edelläkävijänä data-analyysin saralla. Tilastoja ja edistynyttä metriikkaa analysoimalla on mahdollista saavuttaa kilpailuetua urheilijan arjessa.
Vaikka uusi päävalmentaja on työskennellyt analyytikkojen kanssa ja vaikka myös Markkanen itse vakuuttaa tietävänsä alan kehitysaskeleet, SaiPaan ei odoteta vielä uutta data-analytikon vakanssia.
− Tiedän kyllä, millä tyylillä Lukko tekee ja jossain muuallakin tehdään ja varsinkin joissakin muissa lajeissa tehdään. Harkitsemme varmasti kaikkia vaihtoehtoja, mutta tässä vaiheessa ei ole olemassa sellaista päätöstä. Toki dataa käytetään, mutta ei meillä ole siihen erikseen palkattua ihmistä, eikä ole vielä suunnitelmissakaan. Kyllä (toim. huom. laji) on varmasti menossa siihen suuntaan.
Haastattelussa käy myös ilmi, etteivät Markkanen ja Virta ole vielä keskustelleet aiheesta sen syvällisemmin.
− Ei olla puhuttu sellaisesta vielä mitään (toim. huom. datan analysoinnista). Toki olemme käyneet läpi asioita, mitä voitaisiin joskus tulevaisuudessa tehdä, mutta data-analyytikon palkkaamisesta ei ole ollut mitään puhetta. On tietysti tapoja toimia, miten meillä kannattaa asioita tehdä. Meillä ovat tällä hetkellä aika hyvin asiat.