Sambamaasta Suomeen – rakkaus lajiin vei Brasilian maajoukkuevahti Lars Fösslin Turkuun

Muut Sarjat / Haastattelu
Spirit Of Hockey on Lars Fösslin uran ensimmäinen seura.
Kuva © Leevi Kilpi
Brasilian maajoukkueen maalivahti Lars Fössl palkittiin Brasilian mestaruussarjan parhaana maalivahtina, mikä avasi tien maajoukkueeseen. Samalla brasilialaistorjuja päätyi espanjalaisen rullakiekkoseuran kautta Turkuun.

Jääkiekko on Lars Fösslin, 18, intohimo, mutta olosuhteet Brasiliassa jääkiekon pelaamiselle eivät ole parhaimmasta päästä. Brasilialaisvahdin onneksi turkulainen Spirit Of Hockey oli valmis ottamaan motivoituneen ja kehittymishaluisen Fösslin riveihinsä.

Ensikosketuksensa jääkiekkoon Fössl sai Yhdysvalloissa jääkiekkoleirityksellä ollessaan 12-vuotias.

– Kokemukseni jääkiekosta on todella vähäistä. Ensimmäinen kokemukseni jääkiekosta on vuodelta 2018, kun 12-vuotiaana matkustin perheeni kanssa Yhdysvaltoihin osallistuakseni Gretzky Hockey School -jääkiekkoleiritykseen Denverissä, Coloradossa. Sitä ennen olin pelannut neljä vuotta rullakiekkoa, minkä vuoksi olin suuri NHL:n fani, joten oli hienoa päästä pelaamaan oikealla jäällä eritoten taitavien yhdysvaltalaisten pelaajien kanssa. 

Menestys Brasilian mestaruuskilpailuissa avasi paikan maajoukkueessa

Fössl osallistui vuonna 2023 Brasilian mestaruuskilpailuihin, jossa hänen joukkueensa sijoittui toiseksi. Hopeajoukkueen maalivahti palkittiin turnauksen parhaana maalivahtina, mikä avasi ovet maajoukkueeseen ja Development Cupiin.

Development Cup on IIHF:n järjestämä turnaus niille jäsenmaille, joilla ei ole edellytyksiä osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin. Tämän vuoden Development Cupissa Brasilian sijoitus oli kuudes, eli viimeinen. Kreikka kaatoi Brasilian 5. sijan sijoitusottelussa lukemin 6−2.

– Arvokkaimman maalivahdin palkinnon voittaminen Brasilian mestaruuskilpailuissa avasi minulle mahdollisuuden edustaa Brasiliaa IIHF:n Development Cupissa. Pelaaminen Development Cupissa oli meille iso haaste. Suurin osa pelaajistamme ei ollut koskaan aiemmin pelannut täysmittaisessa kaukalossa, mikä oli meille haastavaa.

Jumbosijasta huolimatta turnaus oli Fösslille ja Brasilian maajoukkueen pelaajille arvokas ja opetteva kokemus.

– Joukkueemme taisteli kuitenkin sinnikkäästi loppuun asti. Kasvoimme pelaajina ja joukkueena turnauksessa ja poistuimme täysin eri ihmisinä. Meidän joukkueessamme on paljon nuoria pelaajia ja tämä kokemus oli meille erittäin arvokas.

Puutteista huolimatta Fössl näkee brasilialaisen jääkiekon tulevaisuuden kirkkaana

Brasilia on ollut IIHF:n jäsenmaa vuodesta 1984 lähtien, mutta ensimmäiset ottelunsa se pelasi 30 vuotta myöhemmin vuonna 2014.

– Viime vuodesta lähtien jääkiekon suosio on noussut Brasiliassa huomattavasti. Brasilian ensiesiintyminen Development Cupissa osoitti sen, että meillä on pelaajia, jotka haluavat ottaa tämän lajin tosissaan. Brasilian Jääurheiluliitto panostaa lajiin enemmän kuin koskaan ennen, mutta olemme silti kaukana hyvistä olosuhteista.

Suurimpana haasteena Brasiliassa on täysimittaisen kaukalon puute, joka estää maan osallistumisen maailmanmestaruuskilpailujen alimpien tasojen kisoihin.

– Brasiliassa on vain yksi kaukalo, mutta se ei ole täysimittainen. Täysimittaisen kaukalon puute estää meitä pelaamasta ja harjoittelemasta lajia kunnolla. Minusta Brasiliassa on kuitenkin potentiaalia. Meillä on maajoukkueen johdossa hyviä tekijöitä, jotka tekevät kovasti töitä antaakseen junioreille harjoittelua ja orientaatiota, mikä on tärkeää, jotta meillä olisi tulevaisuudessa kilpailukykyinen maajoukkue.

Brasilian maajoukkue yrittää nostaa itsensä Development Cupin pohjalta mitalisijoille ensi vuoden turnauksessa. Tavoitetta tukeakseen maajoukkue on panostanut harjoitteluun.

– Maajoukkueella alkaa nyt viikoittaiset harjoitukset, jotka kestävät ensi vuoden Development Cupiin asti. Harjoitukset auttavat meitä varmasti saamaan paremman sijoituksen ensi vuonna. Henkilökohtaisesti haluan kiittää liiton jääkiekkojaoston johtajaa, Saldavor Ferreiraa, sekä maajoukkueen päävalmentajaa Decio Limeiraa heidän upeasta työstä, jota he tekevät.

Oman maan edustaminen oli Fösslille kunnia ja hän haluaa päästä pukemaan Brasilian pelipaidan uudestaan päälle Development Cupissa

– En näe suurempaa kunniaa, kuin oman maan edustamisen. Olen todella halukas päästä edustamaan Brasiliaa kansainvälisellä tasolla. Toivon, että ensi kaudella Suomesta saamallani kokemuksella pystyisin auttamaan Brasiliaa ansaitsemaan ensimmäisen mitalisijoituksen ensi vuoden Development Cupissa.

Fössl sai uransa ensimmäisen sopimuksen kaudeksi 2024−25, kun brasilialaisvahdille avautui mahdollisuus päästä pelaamaan U20 Suomi-sarjaa turkulaisessa Spirit Of Hockeyssä.

Spirit Of Hockey on kaudella 2022−23 toimintansa aloittanut turkulainen jääkiekkoseura. Sillä on tulevalla kaudella kaksi U20-ikäluokan joukkuetta.

– En ole aiemmin pelannut missään sarjassa tai joukkueessa pois lukien Brasilian mestaruuskilpailut ja Development Cup. Upean Development Cup -kokemuksen jälkeen olin varma siitä, että halusin yrittää pelata totisesti jääkiekkoa. Ei kuitenkaan ole helppoa löytää joukkuetta, joka olisi halukas ottamaan kokemattoman 18-vuotiaan brasilialaismaalivahdin riveihinsä.

Suomalaiset espanjalaisessa rullakiekkoseurassa avasivat Fössille tien turkulaiseen Spirit Of Hockey -joukkueeseen, joka otti brasilialaisvahdin avosylin vastaan.

– Viime kaudella pelasin rullakiekkoa Espanjassa Orcas De Oropesa -nimisessä joukkueessa. Joukkueella oli loistava suomalainen valmentaja, Markus Piippo, sekä kaksi suomalaista pelaajaa. He auttoivat minua etsimään joukkuetta tulevalle kaudelle ja lopulta, yhden pelaajan isä löysi Spirit Of Hockey -joukkueen.

– Olin yhteydessä Eetu Kilpeen, Spiritin manageriin ja päävalmentajaan, ja innostuin siitä mitä heillä oli mielessä tulevaa kautta varten. Kilpi toivotti minut tervetulleeksi joukkueeseen ja tiesin sen olevan oikea paikka minulle. Olen todella kiitollinen Kilvelle ja Spiritille tästä mahdollisuudesta.

Lyhyen aikavälin tavoitteena U20 Mestis, pitkän aikavälin tavoitteena ammattilaisuus

Fösslin ja Spirit of Hockeyn tavoite ensi kaudella on nousta U20 Suomi-sarjasta U20 Mestikseen.

− Päätavoite on selkeä: nousu U20 Mestikseen. Spiritillä on loistavia pelaajia ja sitä loistavampi mentaliteetti, jota minun mielestäni nimenomaan nousua tavoitteleva joukkue tarvitsee.

Nuori maalivahti on hahmottanut selvät tavoitteet itsensä kehittämiselle.

– Henkilökohtaisena tavoitteenani on kehittää luisteluani, joka on suurin ero rullakiekon ja jääkiekon välillä, Haluan myös tulla itsevarmemmaksi ja paremmaksi maalivahdiksi. Minulla on paljon kirittävää, mutta uskon, että hyvällä valmennuksella ja sinnikkäällä harjoittelulla pystyn kehittymään maalivahtina.

Ei kuulosta kovinkaan todennäköiseltä, että 18-vuotiaana ensimmäistä kertaa seurassa pelaava brasilialaisvahti nähtäisiin vielä joskus eurooppalaisessa ammattilaissarjassa, puhumattakaan NHL:stä. Fössl ei kuitenkaan anna vaikeuksien lannistaa häntä, vaan uskoo, että hänestä voi vielä tulla yksi maailman parhaimmista maalivahdeista.

− Valehtelisin jos en kertoisi, että tavoitteenani on päästä pelaamaan NHL:ään tai eurooppalaiseen ammattilaissarjaan, kuten esimerkiksi Liigaan. Jääkiekko on intohimoni ja jokaisella teolla yritän päästä lähemmäksi ammattilaisuutta.

Fössl ymmärtää, että hänen lähtökohdat päästä ammattilaiseksi ovat heikot. Hän kuitenkin on valmis antamaan kaikkensa unelmansa eteen.

– Ymmärrän ja kunnioitan rajoitteitani ja haasteitani, kuten esimerkiksi syntymämaatani, ikääni jolloin aloin pelaamaan ja muita tekijöitä, jotka mahdollisesti vaikeuttavat minua saavuttamasta tavoitettani. Aion silti tehdä kaikkeni, jotta saavuttaisin tavoitteeni ja todistaisin, en ainoastaan muille vaan itselleni, että voin olla yksi maailman parhaimmista.

» Lähetä palautetta toimitukselle