- 80-luvulla toimin Suomen urheiluliitossa jääkiekon lajipäällikkönä. Vuonna 1994 siirryin Suomen jääkiekkoliittoon, jossa työskentelin harrastejääkiekon ja rullakiekon parissa vuoteen 2000 asti. Sen jälkeen olin Tikkurilan urheilupuiston ison kompleksin toimitusjohtajana neljän vuoden ajan, Arppe selvittää kiekkotaustaansa.
Nykyisin Arppe toimii kiekkoilun parissa tavalla, josta mm. kajaanilainen jääkiekkoyleisö on viime päivinä saanut nauttia.
- Perustin oman yrityksen vajaa vuosi sitten ja sen puitteissa tuotan Venäjältä, Kazakstanista, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä joukkueita Suomeen. Aikuisjoukkueet tulevat normaalisti kesäleireille kun taas juniorijoukkueet saapuvat turnauksiin. Vastaavasti hoidan myös suomalaisjoukkueita sinne päin.
- TUL:n aikana syntyivät suhteet itään. Valmensin aikoinaan niin sanottua TUL:n liittojoukkuetta, joka osallistui Neuvostoliitossa Kultainen jääkiekko -turnaukseen. Opetusministeriö maksoi kaikki liittojoukkueen kustannukset ja olin turnauksessa valmentajana kaikkiaan neljä kertaa. Siitä lähti silloisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän tuntemus ja ystävyyssuhteet sinne, Arppe kertaa.
Kazahmys Kajaaniin kontaktien avulla
Kajaaniin 36 pelaajan ja yhdeksän taustahenkilön voimin leireilemään saapunut Venäjän ykkösdivisioonassa pelaava kazakstanilainen Kazahmys matkusti kotikaupungistaan Karagandasta Suomeen Arppen henkilökohtaisten kontaktien avulla.
- Päävalmentaja Anatoli Kartajev on hyvä ystäväni jo kymmenen vuoden takaa. Olen tuottanut viidentoista, melkein kahdenkymmenen vuoden ajan Suomeen joukkueita siten, että Kazahmysin sarjatasolta superliigasta, tai kuten heillä päin sanotaan fyysisestä liigasta on tullut keskimäärin kuusi joukkuetta vuodessa. Juniorijoukkueita tulee noin kymmenen vuodessa.
- Etsin täältä leiri- ja turnauspaikkaa ja teimme sopimuksen Hokin kanssa. Joukkueet maksavat leirinsä, turnauksensa ja majoituksensa itse eli tämä on kaupallista toimintaa eikä enää mitään pelkkää ystävyystoimintaa.
Kazahmysin lisäksi myös Tseljabinskin Traktor on parhaillaan Arppen järjestämällä leirillä Suomessa. Tänä kesänä Arppe tuo Suomeen neljä joukkuetta, joista kolme on jo käynyt tai on parasta aikaa leirillä maassamme. Moskovan Dynamokin saapuu Suomeen ja Ouluun jo parin viikon kuluttua.
Vuoden prosessi
Joukkueen saaminen Itä-Euroopasta Suomeen on Arppen mukaan vuoden prosessi. Näin myös Kazahmysin kohdalla.
- Työ alkaa vuoden alussa ja eilen aloin keskustelemaan heidän kanssaan jatkosta. Sieltä tulevat joukkueet haluavat yleensä uuden leiripaikan jokaiselle kerralle, mutta ensi vuonnakin tarjoan Kajaaniin jotain joukkuetta, joka osallistuu myös turnaukseen. Kazahmys ei voinut osallistua varsinaiseen turnaukseen huomisen lentoaikataulun takia.
- Yleensä Suomeen tulevat täysammattilaisjoukkueet, jotka hakevat kesällä jäätä. He harjoittelevat tosi paljon ja ovat tähän aikaan vuodesta kahdesta kolmeen viikkoa edellä meidän vastaavia joukkueita. Siksi tasoerot ovat tässä vaiheessa kautta suuremmat kuin oikeasti ovatkaan. Kazahmys on kuitenkin suunnilleen Hokin, Hermeksen ja Jokipoikien tasoinen joukkue, vaikka he nyt hallitsivatkin selvästi, Arppe uskoo.
Arppe kertoo valmentajien haluavan tarkastaa joskus tulevan leiripaikkansa jo etukäteen. Kazahmysin kohdalla näin ei ollut vaan sopimus syntyi ilman tarkastusreissua Kainuuseen. Joukkue on kuitenkin ollut tyytyväinen Kajaanin leirinsä olosuhteisiin.
- Kyllä tykkäävät. Harjoitusolosuhteet ovat hyvät, majoitus ja ruoka ok. Paikka on rauhallinen, ilma ja luonto ovat puhtaita.
- Joukkueen puolesta haluan sanoa kiitoksen. Kaikki järjestyi ja toimi kuten sovimmekin, Arppe jatkaa.