Mielipide

HPK aliarvioi kannattajiaan kummallisella vertauksella Lauri Markkaseen

LIIGA / Kolumni
Vilkkaan perjantain Liiga-uutispäivän suurin uutinen ei ollut Christopher Bentgssonin siirto HPK:hon. Erkki Rajamäki varmisti kuitenkin, että se herätti joukkueen kannalta liikaakin keskustelua.

Hämeenlinnalaisryhmä tiedotti perjantaina hankkineensa Norjan pääsarjasta 30-vuotiaan Christopher Bengtssonin hyökkäykseensä. Sinällään tässä hankinnassa ei ollut sen kummempaa erhettä. Onhan Liigakin kokeneelle ruotsalaispelaajalle jo ennestään tuttu sarja KalPan väreistä.

Seuran jääkiekkojohtajan Erkki Rajamäen kommentit hankintaan liittyen luovat kuitenkin vähättelevän kuvan seuran ottamista riskeistä.

Noin kaksi viikkoa ennen Bengtssonin hankintaa Rajamäki kertoi Hämeen Sanomille, että Pallokerho etsii top kuusi  -hyökkääjää, eli vahvistusta kahteen kärkiketjuunsa.

Bengtssonin hankinnan jälkeen Rajamäki kommentoi samana päivänä jälleen Hämeen Sanomille joukkueen olevan valmis syksyyn. Paikallislehden pohdittua uuden vahvistuksen tasoa, oli jääkiekkojohtajan vastaus kuin toisesta lajista.

– Toki ymmärrän pointin. En kuitenkaan keskittyisi siihen, mistä hän tulee. Kyllähän Lauri Markkanenkin pelaa NBA:ssa, vertasi Rajamäki Hämeen Sanomille.

Niin että, mitä että? Miten Suomen ykköskoripalloilijan poikkeuksellinen nousu NBA:han liittyy jo 30-vuotiaaseen Bengtssoniin? Vai ajatteleeko Rajamäki Markkasen olevan liian kehno koriksen huippuliigaan?

Vastaus herättää tusinan kysymyksiä, joista harva liittyy edes jääkiekkoon. Eikä haastattelu tästä parane.

Bengtssonin tuloksentekoon pystymisestä kysyttäessä Rajamäki ei kuulosta kovinkaan itsevarmalta. Luottoa "on silleen", "eikä kukaan pelaa yksin".

Olennaista vastauksissa on se, että Rajamäki vaikuttaa toppuuttelevan HPK-kannattajien huolta. Samalla hän sortuu kuitenkin myös heidän aliarviointiinsa.

Ei ole kannattajien syytä, että heidän odotuksensa kasvavat, jos Rajamäki itse puhuu seuran etsivän kärkivahvistusta. Kun hankinnaksi sitten paljastuu ainakin tilastojen perusteella mahdollinen uusinta Liigassa flopanneesta Eskil Woldista – josta HPK muuten odotti mahdollista tulevaisuuden NHL-pelaajaa – on kuoppa itse kaivettu.

Intohimoisimmat kannattajat osaavat kyllä arvioida pelaajan potentiaalin todennäköisyyksiä riittävän hyvin. Samat kannattajat muistavat myös viime kauden hyökkäyspään epäonnistumiset.

Kaiken kukkuraksi HPK:n ympärillä pyöri huhu kovemman tason vahvistuksesta ennen sen paljastumista. Kalajutut kertoivat Ruotsin MM-kisajoukkueessa asti pelanneen Rögle BK:n kapteenin Anton Bengtssonin olevan matkalla Hämeenlinnaan.

Huhut väärästä Bengtssonista eivät toki ole seuran syytä, mutta niidenkin leviäminen kannattaisi huomioida ennen hämmentävien vertauksien ja epäilevän luottamuksen möläyttelyä.

Viime kädessä Rajamäen luultavasti leikkisäksi tarkoitettu vertaus Markkaseen voisi ehkä toimiakin, jos se ei tulisi aivan väärään aikaan, väärässä paikassa. HPK teki viime kaudella Liigan vähiten maaleja – alle kaksi ottelua kohden – eikä seuran soisi sen itsensä kannalta jatkavan samalla linjalla.

Yksi hankinta ei tietenkään koskaan määritä joukkuetta, eikä HPK ole suinkaan ainoa tänä kesänä Norjasta pelaajan hankkinut joukkue. Paniikkin ei ole vielä aihetta. Opittavaa organisaatiolla on kuitenkin mediakuvansa käsittelyssä.

Bengtssonkin kertoo omalla hankintavideollaan HPK:n sosiaalisessa mediassa oppikirjamaisesti, miten hän on kuullut vain hyviä asioita HPK:n organisaatiosta ja etenkin sen faneista. Kukapa sitä ikinä muuta väittäisikään.

Jääkiekkojohtaja Rajamäen kommenteissa petti puolestaan tilannetaju, mitä ei saisi tapahtua seuran kausikortteja hankkivien ihmisten mediassa, kun puhutaan viime kaudella pahasti epäonnistuneesta joukkueesta, jonka pitäisi pestä kasvojaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös