Mielipide

Jokereille Valko-Venäjä on ”rauhoittunut” − karu valtioterrori ja narrien pelailu kiinnostavat yhtä vähän

KHL / Kolumni
Jari Kurrin mukaan Jokereilla ei ole hätää Valko-Venäjällä. Aika monella muulla on, mutta se on kiekkokoneistolle yhdentekevää.

Jari Kurri tottui jääkiekkoilijana voittamaan, olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, lapa jäässä. Mutta jääkiekkojohtajana hän on ottanut tavaksi pelata peliä, jossa ei ole voittoa tarjolla. Kurri vaikenee usein, kommentoi harvoin – ja laukoo ikävästi harhaan.

Jokeripomo kaivautui pitkästä aikaa esiin kolostaan alkuviikosta, kun STT esitti kiusallisia kysymyksiä siitä, miksi narripaidat ovat matkaamassa viikonloppuna Valko-Venäjälle.

Runsas vuosi sitten Jokereiden lentokone jäi kiitoradalle, kun paine Minskin retken perumiseksi kasvoi turhan suureksi. Tuolloin Aljaksandr Lukašenkan valtakunnan vaalivilpit, levottomuudet sekä niiden kyseenalainen tukahduttaminen olivat kipeällä tavalla tuoreita asioita.

Joidenkin arvioiden mukaan tilanne Valko-Venäjällä on muuttunut.

− Siihen verrattuna nyt on rauhoittunut. Kaikkiaan toivomme, että Valko-Venäjän asiat järjestyisivät nyt ripeästi, Kurri tuumasi STT:n jutussa tiistaina.

− Ei ole mitään sellaista, mikä estäisi meitä tällä hetkellä menemästä Minskiin. Jos tarvitsee tehdä jotain muutoksia, totta kai toimitaan sen mukaan.

Tosiasiassa Jokereiden matkatessa sunnuntaina Minskiin matkakohteessa on käynnissä väkivallattoman kansannousun 489. päivä. Lukašenkan valtakoneisto ei ole osaltaan pidättäytynyt väkivallan käytöstä, HS:n toimittaja Tommi Nieminen kuvaili tovi sitten meidän todistavan "kenties laajinta poliittista puhdistusta Euroopassa sitten Stalinin aikojen".

Tämä tarkoittaa kymmeniä tuhansia pidätyksiä, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 900 poliittista vankia, lähes 5000 nostettua syytettä, saman verran epäilyksiä kidutuksen kaltaisesta kohtelusta. Oman maan kansalaisia on hallintokoneiston käsittelyssä kuollut toistakymmentä. Oma lukunsa on maan rajoilla vellova pakolaiskriisi, turvapaikanhakijoita on viime aikoina menehtynyt säännöllisesti epäinhimillisissä oloissa.

Euroopan unioni, Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Kanada ovat toistuvasti päättäneet kiristää entisestään Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita – muun muassa valtiolliseksi terroriteoksi luonnehditun Ryanairin reittilennon maahan pakottamisen jälkeen.

Kaikista maailman urheiluorganisaatioista jopa Kansainvälinen jääkiekkoliitto rankaisi syyskuussa Valko-Venäjän jääkiekkoliiton presidenttiä tuhdilla toimintakiellolla valta-aseman väärinkäytöstä.

Mutta Jari Kurrin mielestä tilanne on siis rauhoittunut, eikä estettä matkustamiselle ole. Hän tarkoittaa tietysti sitä, että oletettavasti jokerikaravaanin osallisten turvallisuus ei ole akuutisti uhattuna.

Siispä Jokerit matkustaa Minskiin, eikä sillä juuri ole huomioarvoa. Sen sijaan siinä on, että juuri ketään ei enää kiinnosta. Vastaan tulee yksittäisiä huomioita asiasta, yksittäinen tunnollinen medianosto aiheesta. Muut voivat vaieta – tai olla itse asiassa ajattelematta koko asiaa.

Tarkemmin ottaen, yhä useampi meistä lienee arjen tasolla kokonaan ajattelematta Jokereita. Juuri ketään ei enää kiinnosta.

Ei kiinnosta Minsk. Ei kiinnosta se, että Jokerit pelailee viikosta toiseen Venäjällä, joka saattaa viritellä sotatoimia Ukrainan rajalla. Ei oikeastaan kiinnosta sekään, että Jokerit ylipäänsä pelailee.

Korona-aika ei ole Suomessa helppoa millekään yleisöviihteelle, ja toki Jokerit kerää yhä valtakunnan mittavimpia yleisömääriä pääkaupunkiseudulla – mutta omalla mittapuullaan Jokereiden suosio on karuissa lukemissa.

Tämän kauden yleisökeskiarvo on 17 kotipelin jälkeen runsaat 5700 katsojaa. Pudotus on karu Jokerien KHL-taipaleen mittakaavassa: alkuvuosien vuotuiset lukemat olivat tasaisesti yli 10 000, ennen koronaakin vielä 9000, nyt kirittävää riittää loppukauteen hurjasti.

Mutta kiinnostaako sekään kovin suurta joukkoa enää?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös