Nuorten MM-finaali oli jälleen tapahtumana upea ja otteluna viihdyttävä, vauhdikas ja laadukas. Luonteeseen kuului myös suuri määrä erikoistilanteita, kun jäähyjä vihellettiin yhteensä 14 kappaletta.
Läpi kisojen tuomarilinja ja jäähymäärät ovat olleet suuri puheenaihe. Erikoistilanneharjoittelulle ei ole ollut jääharjoituksissa tarvetta, sillä niitä on peleissä harjoiteltu runsaissa määrin.
Ja vieläpä pelinomaisesti!
Vaikka jäähymäärä pysyi suurena, muutos oli selvä, eikä vähiten suomalaiskaksikko Kristian Vikman-Lassi Heikkinen vuoksi. Rakenteeltaan heikon tuomaritoiminnan keskellä tämä kaksikko nousi joukkueen johtavaksi tutkapariksi.
Aiemmasta poiketen ottelussa oli selvä linja havaittavissa, eikä kaksikon päätä kylmännyt edes suuren vihellyskonsertin keskellä. Kirsikkana kakun päälle linja oli vielä erinomainen.
Näissäkin kisoissa on nähty monta tilannetta, joissa käytännössä vain kaatumalla kontaktin jälkeen on saanut joukkueelleen ylivoiman. Muutos kiteytyi toisen erän tilanteeseen, kun Kanadan kapteeni Barret Hayton nappasi venäläispelaajan mailan kainaloonsa, kaatui ja alkoi odotella joukkueensa ylivoimaa tutun jäähybiisin säestämänä.
Mutta mitä vielä: herra itse lähtikin jäähyaitioon ja todisti Venäjän siirtymistä johtoasemaan. Kun tähän päälle kovat ja puhtaat taklaukset sallittiin sekä mailahäirintä otettiin pois, on moitteelle vaikea löytää sijaa.
Pää pysyi kylmänä myös lopun puhuttaneessa tilanteessa, kun kiekko kimposi kamerasta katsomoon. Venäläiset vaativat tilanteesta jäähyä, mutta turhaan.
Vaikka Liigassa tuomarilinjasta keskustellaan paljon etenkin negatiiviseen sävyyn, on tunteen ohjaamassa keskustelussa kosolti ekstraa päällä. Glorifioidut ammattilaistuomarit NHL:ssä saa hätäisesti ajattelemaan suomalaisen tuomaritoiminnan olevan ihan puuhastelua.
Hehän käyvät päivätöissäkin.
Fakta on kuitenkin se, että suomalaiset tuomarit IIHF:n turnausten ratkaisupeleissä ovat tuttu näky. Ja se ei ole sattumaa.