Mielipide

Tapparan pröystäilevä lentomatkustaminen osoittaa, kuinka merkityksettömiä sen arvot ja lupaukset ovat

LIIGA / Kolumni
Liigan ja seurojen on turha julistaa itseään vastuullisiksi, jos lyhyet ottelumatkat matkustetaan lentäen ja rivien välistä paistaa viherpesu.

Tappara on Suomen johtava urheilubrändi, joka vaikuttaa yhdessä faniensa ja kotikatsomoiden kanssa olosuhteisiin, joissa tulevat sukupolvet lähtevät jäälle. Tapparan ja Liigan ympäristöohjelma edistää kestävän kehityksen toteutumista talvilajiemme pelastamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Näin lukee 300 kilometrin matkan yksityislentäen matkustavan seuran verkkosivuilla.

On hienoa, että huippu-urheilu ymmärtää oman roolinsa ympäristökuormassa. Jo erilliset ympäristöohjelmat ovat merkittävä askel ja viestivät jo itsessään jonkinlaisesta vastuuntunnosta.

Mutta näillä ei lopulta ole mitään väliä, jos sanojen takana ei seistä.

***

Tappara kertoo merkittäväksi ympäristöinvestoinnikseen siirtymän Hakametsästä Tampereen keskustaan uudelle areenalle, jolloin pääsystä areenalle tuli helpompaa jalan ja julkisilla kulkuneuvoilla kuin missään muualla Suomessa.

Muita konkreettisia toimia seuran sivuilla kerrotaan olevan muun muassa jätteiden ja varusteiden kierrättäminen. Seura lupautuu huomioimaan ympäristöasiat myös kaikessa muussa toiminnassaan. Se sitoutuu myös viestinnässään pitämään yllä ympäristöasioita.

Siirtymä keskustaan on merkittävä muutos, mutta se itsessään ei riitä pitkällä aikavälillä kattamaan annettuja lupauksia.

Samaan syssyyn HIFK julistaa itsensä Itämeren puolustajaksi keräämällä kannattajiltaan rahaa, jotta se voi yhdessä WWF:n kanssa rakentaa 0,7 hehtaarin kokoiselle alueelle seuran lyhenteen kirjaimet muodostavan kosteikon. Tempauksen ympäristöhyödyllinen pitkäaikaisuus jää maanomistajan vastuulle.

Ympäristöohjelmaansa valmisteleva Lukko taas päätti juhlistaa ympäristöpäivää jakamalla tuhat ämpäriä yleisölle. Toimenpide hukkui sen aiheuttaman kohun alle.

Myös Liigalla on oma ympäristöohjelmansa. Sivulla kerrotaan Liigan kiinnittäneen viime vuosina huomiota toimintansa ekologiseen kestävyyteen ja sitoutuneen pienentämään hiilijalanjälkeänsä entisestään tulevaisuudessa.

Uusin päivitys sivulla on vuodelta 2021. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

***

Tarkemmin paneutumatta itse toimenpiteisiin, seuroilta ja Liigalta tulee vaatia vastuuta omiin ympäristölupauksiinsa.

On varsin naiivia väittää ottavansa ympäristön huomioon kaikessa toiminnassaan, jos kuitenkin surffataan sisäisessä ilmatilassa lyhyitä matkoja. Samalla voidaan kaivaa Tapparan kaikki viimeaikaiset ympäristöasiat sen viestinnästä. Niitä ei montaa ole.

Viestinnällisesti todettakoon Tapparalla olevan myös muitakin haasteita. Vastataklaamaan innostunutta Tapsua ei saatu kommentoimaan kolttosiaan, koska maskotti ei tietenkään osaa puhua. Marraskuussa seura jäi rysän päältä kiinni väkivallalla iloittelulla sosiaalisessa mediassa.

Liiga taasen kertoo keskittävänsä otteluita niin, että joukkueet pelaavat useita otteluita samalla matkalla vähentäen näin matkustamisen ympäristökuormaa. Ei tainnut tulla mieleen, että näin pudotuspeleissä olisi parempi pelata 2–2–1–1–1-formaatilla? Vähenisivät lennot Ouluun huomattavasti.

Myös muu konkretia ja varsinkin ajankohtaisuus loistaa poissaolollaan Liigan ympäristöohjelmassa.

Vaikka vähän on parempi kuin ei mitään, valitettavasti tyhjät puheet luovat vain mielikuvan siitä, että ympäristö olisi otettu strategisessa toiminnassa huomioon. Ilmiö tunnetaan myös viherpesuna.

Mallia voi ottaa esimerkiksi Lahden Pelicansista, jonka strateginen matka kohti hiilineutraaliutta on edennyt konkreettisin askelin. Seura on myös julkaissut lukemia omista päästöistään ja kuinka se on onnistunut niitä laskemaan.

Tapparan ja Liigan kaltaiset johtavat urheiluorganisaatiot voisivat olla upea esimerkki koko suomalaiselle yhteiskunnalle, jos ne ottaisivat vastuullisuuden oikeasti huomioon kaikessa toiminnassaan.

Tyhjät lupaukset ovat vain pystypäinen keskisormi kaikkia niitä kohtaan, jotka oikeasti pyrkivät kantamaan kortensa kekoon.

Tyyliä ei voi ostaa, kuten reilusti yli kolmen miljoonan euron arvoista joukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle