Mielipide

Miksi näin heikko Ukraina on kisoissa?

Muut Sarjat / Kolumni
Nykyään IIHF:n käytössä olevan järjestelmän vuoksi kisoissa ei ole ikäluokan kymmenen parasta maata, vaan pikemminkin vuotta vanhemman ikäluokan top ten. Tämä johtuu siitä, että turnaukseen karsintojen kautta nousevat joukkueet ratkaistaan jo EDELLISENÄ talvena ikäluokan 1. divisioonan kisoissa.

Näihin kisoihin saavat luonnollisesti osallistua alle 20-vuotiaat pelaajat. Systeemin hölmöys onkin siinä, että ja käytetään A-sarjaan nousemisen karsintaturnauksena. Useimmiten divisioonasta A-sarjaan nousevan joukkueen menestys on ryhmän 19-vuotiaiden ansiota ja hehän eivät voi enää edustaa joukkuettaan seuraavana vuonna sitten kun joukkue pelaa varsinaisissa alle kaksikymppisten kisoissa. Tämähän ei olisi mikään ongelma, jos pelaajatuotanto näissä maissa olisi laajaa tai edes jotakuinkin tasalaatuista. Mutta kuten Ukraina on osoittanut, niin pienissä kiekkomaissa ikäluokkien välinen tasovaihtelu on vieläkin suurempaa kuin isoissa kiekkomaissa, joissa niissäkin erot ikäluokkien lahjakkuudessa ovat tuntuvat.

Perinteisten kiekkomaiden kohdalla tämä tasovaihtelu ei sinänsä haittaa, koska esim. Suomen, Ruotsin, Slovakian tai Sveitsinkin huonokin ikäluokka ovat lähes säännönmukaisesti kilpailukykyisempiä kuin ns. pienten kiekkomaiden hyvät ikäluokat. Tosin vuonna -98 Suomessa pelatuissa kisoissa hienosti seitsemänneksi venynyt Kazakhstan taisi olla se säännön vahvistava poikkeus, sillä sen taakse jäi silloin niin Kanada kuin Slovakiakin.

Nykysysteemiä järkevämpää olisi, että nuorten MM-kisojen A-sarjaan haluavien joukkueiden kesken järjestettäisiin turnaus, johon saisivat osallistua vain alle 19-vuotiaiden maajoukkueet. Kuitenkaan tämän karsintaturnauksen voitto ei takaisi pääsyä varsinaisiin MM-kisoihin, vaan voittaja pelaisivat seuraavana syksynä nuorten MM-kisoissa huonoiten menestynyttä maata, siis sitä onnetonta kahdeksanneksi jäänyttä, vastaan kahdesti (kotona ja vieraissa) ja näiden otteluiden yhteistulos ratkaisisi, kumpi joukkueista saisi osallistua sen talven MM-kisoihin.

Sen lisäksi että joukkuemäärä pudottaisi pois pahimmat heittopussit, niin se antaisi mahdollisuudet palata kahden alkulohkon sijasta yhden lohkon käyttöön. Nykyisen sarjajärjestelmän yksi huono puoli onkin, että kaikki huippumaat eivät kohtaa toisiaan, vaikka uskon että maksavan yleisön enemmistö seuraisi jo alkusarjassa mieluummin Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja USA:n tai Suomen ja Venäjän välistä ottelua kuin katselisi suomalaisten tekevän 14 maalia ukrainalaisvahdin selän taakse.

Myös Suomen kakkosvalmentaja Risto Dufva olisi jonkinlaisen syyskarsinnan kannalla. Hänen mukaansa esimerkiksi Saksalla on tässä ikäluokassa Ukrainaa kovempi joukkue, joka olisi varmasti pärjännyt kisoissa paremmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle