Mielipide

U20 MM-kisat: Hyökkäyksen laajuus on Nuorten Leijonien suurin ase Ottawan mitalijahdissa

MAAJOUKKUE / Kolumni

Jotta voidaan pohdiskella pian käsillä olevia nuorten MM-kisoja, on aikamatkattava hetkeksi vuoteen 2016. Vuoden 2016 nuorten MM-kisoissa, jotka sattumoisin pelattiin kotikisoina Helsingissä, historiaa ja ennen kaikkea tehopisteitä tekivät PuLa-Aho- ja Paholaine-ketjunakin tunnettu kolmikko Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Sebastian Aho. Kyseisen joukkueen kokoonpano vilisi muitakin lahjakkaita hyökkääjiä. Paholaine-ketjun ulkopuolelta voidaan nostaa esimerkiksi nimet Roope Hintz, Kasperi Kapanen ja Mikko Rantanen.

Vuoden 2025 nuorten MM-kisat pelataan Kanadassa ja Suomen joukkueen hyökkäysosasto vaikuttaa pitkästä aikaa siltä, että onnistumisia on odotettavissa ja paljon. Eikä olisi ihme sekään, että seuraava PuLa-Aho-tasoa hipova ketjukin syntyisi. Jääkiekkoliitolle annetussa tiedotteessa käy ilmi, että päävalmentaja Lauri Mikkolakin pitää joukkuetta potentiaalisena. Hänen mukaansa joukkueesta löytyy muun muassa hyökkäysvoimaa ja erikoistilannetaitoa.

Suomen joukkueen hyökkäysosasto vaikuttaa pitkästä aikaa siltä, että onnistumisia on odotettavissa ja paljon

Joukkueen hyökkääjistä tunnetuin lienee Konsta Helenius, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelaamaan jo aikuistenkin MM-kisoissa keväällä 2024. Kyseiset kisat alkoivat päivää ennen Heleniuksen täysi-ikäistymistä. Helenius pelasi A-maajoukkueessa vain muutaman ottelun, eikä tehoja juuri syntynyt. Nuorten MM-kisoissa Heleniukselta voidaan kuitenkin odottaa kohtalaisen hyvää suorittamista. Tämän kauden tilastojen valossa useampi joukkueen muista hyökkääjistä on onnistunut keräämään enemmän tehopisteitä kuin Helenius, mutta tästä huolimatta Heleniusta voidaan pitää lupaavana pelaajana.

Ketäs nämä joukkueeseen valitut muut tehohyökkääjät sitten ovat? Ainakin Emil Hemming, Topias Hynninen, Jesse Kiiskinen, Julius Miettinen, Benjamin Rautiainen ja Tuomas Uronen ovat onnistuneet keräämään kiitettävän määrän tehopisteitä kuluneena syksynä. On kuitenkin huomioitava, että joukkueen hyökkääjät ovat hypänneet MM-kisajoukkueen mukaan erilaisista taustoista. Syksyn aikana eniten pisteitä keräilleet ovat myös niitä, joilla on eniten pelejä vyöllä, toki poikkeuksiakin on suuntaan ja toiseen.

Joukkueen hyökkääjistö koostuu myös eri sarjojen pelaajista. Suurin osa on tullut mukaan Liigasta ja Pohjois-Amerikan juniorisarjoista. Näiden sarjojen ulkopuolelta mukaan on valittu AHL:ssä pelaava Helenius. Näistä seikoista huolimatta pistehirmu on usein pistehirmu riippumatta pelattavasta sarjasta ja pelattujen otteluiden määrästä.

Kaikkea ei kuitenkaan voi mitata pisteillä. Kentällä tarvitaan myös työmyyriä, jotka eivät välttämättä tee kovinkaan paljon maaleja tai ylipäänsä pisteitä, mutta auttavat joukkuetta muilla tavoin voittamaan. Kamppailevat, kannustavat, luovat yhteishenkeä jäällä ja sen ulkopuolella.

Ja ratkaisevimman maalin voi aina iskeä joku aivan muu kuin se joukkueen maalitykki, kyllähän se vuoden 2016 nuorten MM-kisoissa nähtiin Kasperi Kapasen iskiessä kisojen tärkeimmän maalin Suomelle finaalissa Venäjää vastaan, vaikkei hän ollut kyseisissä kisoissa juuri muuten maaleja tehnyt. Monipuolisesti lahjakkaasta hyökkäyksestä on siis joukkueelle enemmän hyötyä kuin siitä, että hyökkäysosasto olisi täynnä pelkästään lahjakkaita maalintekijöitä.

Monipuolisesti lahjakkaasta hyökkäyksestä on siis joukkueelle enemmän hyötyä kuin siitä, että hyökkäysosasto olisi täynnä pelkästään lahjakkaita maalintekijöitä

Hyökkäyksen ulkopuoleltakin löytyy taitoa. Nuorten Leijonien kapteeniksi valittu Aron Kiviharju ja 30 syöttöpistettä OHL:ssä syksyn aikana tehnyt Emil Pieniniemi lienevät joukkueen kiinnostavimpia puolustajia. Liigassa pelaava, hyvinkin lupaavana puolustajana pidetty Kiviharju on vastannut odotuksiin onnistuneesti ja on epäilemättä kapteenin roolin Nuorissa Leijonissa ansainnut. Pieniniemen syksyn syöttöpistelukema puolestaan päihittää jopa kaikkien joukkueen hyökkääjienkin vastaavat lukemat, eikä hänen maalintekotaidoissakaan ole erityisempää vikaa. Pieniniemeltä voidaan siis odottaa näissäkin kisoissa onnistumisia myös vastustajan puolustusalueella.

Nuorten Leijonien maalivahtiosasto koostuu kokonaisuudessaan kolmesta Liigassa pelaavasta maalivahdista. HPK:n Kim Saarinen ja TPS:n Noa Vali vaikuttavat lupaavilta maalinvartijoilta, mutta jäävät hieman Kiekko-Espoon Petteri Rimpisen varjoon. Rimpinen on onnistunut kiekonkoppauksessa loistavasti Kiekko-Espoon maalilla, sekä viime kaudella Mestiksessä että tällä kaudella Liigassa. Mikäli sama torjuntatahti jatkuu, Rimpinen lunastaa kevyesti ykkösmaalivahdin paikan myös Nuorissa Leijonissa.

Vaikka Suomen maalia näissä kisoissa vahtii syksyn kovimpiin Liiga-sensaatioihin lukeutuva Rimpinen apunaan joukko lahjakkaita puolustajia, on tämän vuoden Nuorten Leijonien poikkeuksellinen vahvuus hyökkäystaidoissa. Aivan kuten oli kultaisena talvena 2016.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös