Mielipide

Suunnanvaihdos tärkeä Sveitsille

MAAJOUKKUE / Kolumni
Alppimaan kiekkojoukkue voitti nuorten MM-pronssin 1998 ja viimeisten vuosien aikana niin arvostus kuin Sveitsin menestys MM-tasolla on noussut askel askeleelta.

Sveitsi ei ole enää pelkkä haastaja ja heittopussi. Nuorten maajoukkuemenestyksen lisäksi A-maajoukkue on pärjännyt 90-luvun lopulla loistavasti suurempien kiekkomaiden vetämässä kelkassa. Viimeisten parin vuoden aikana tahti on kuitenkin muuttunut ja Sveitsin kiekkokansan on vallannut yleinen pessimismi. Nuorten maajoukkueet loistavat ennemminkin menestymättömyydellään ja A-maajoukkueelle on jäänyt MM-kisoissa lähinnä vain jämäsijat samalla kun osa kritisoi Sveitsin päävalmentajan, Ralph Kruegerin muuttaneen pelitavan passiiviseksi ja tappionmakuiseksi puurtamiseksi. Menestys tämän kevään MM-kisoissa olisi sveitsiläisille lähes elintärkeää.

Kruegerilla on edessään kuitenkin melko hikinen alkusarja. Suurimmista luottomiehistä Marcel Jenniä lukuun ottamatta lähes kaikki ovat jättäytyneet kotiin syystä tai toisesta. Reto von Arx, Cian-Marco Crameri, Ivo Rüthemann, Michael Riesen, Beat Gerber, Claudio Micheli ja Steve Hirschi… poissaolijoiden lista on pitkä.

Hyökkäyksessä on siltikin Sveitsin suurin potentiaali, johon Kruegerin on pakko luottaa. Puolustuksen tasolla ei ole paljon ylpeilemistä, mutta Sveitsin mahdollisuus loistokkaisiin MM-kisoissa on mahdollisissa NHL-vahvistuksissa. Jos se saa David Aebischerin tai Martin Gerberin riveihinsä, puolustus vankistuu huomattavasti. Ilman heitä Sveitsillä voi olla todellisia ongelmia puolustuksen viimeisen lukon kanssa; Weibel on kansallisella tasolla hyvä, mutta häneltä puuttuu kansainvälinen menestys. Vasta 19-vuotias Tobias Stephan on lahjakas, mutta uskaltaako Krueger luottaa nuoreen vahtiinsa? Sveitsin joukkue ei ole mikään MM-kisaveteraanien hoitola, sillä Suomeen matkaavaan joukkueeseen on nimetty peräti 7 ensikertalaista, näiden joukossa mm. juuri Stephan sekä AHL:ssa kuluneen kauden pelannut Luca Cereda. Aika näyttää, pystyvätkö uudet tulokkaat korvaamaan kokeneet tuittupäät.

» Lähetä palautetta toimitukselle