Mielipide

Toimitusjohtajana SaiPassa, Ilkka Kaarna

LIIGA / Kolumni
Pienen SM-liigassa pelaavan joukkueen toimitusjohtajan työ ei ole kovinkaan kadehdittavaa. Pienillä resursseilla olisi kyettävä rakentamaan iskukykyinen ja yleisöä kiinnostava joukkue. Lappeenrannassa työtä rajoittaa vielä auttamattomasti vanhanaikainen jäähalli. Jo pitkään SaiPan toimitusjohtajana toiminut Ilkka Kaarna ehti kaudenaluskiireiltään vastailemaan Jatkoajan toimituksen kysymyksiin.

Toissa kausi meni SaiPan osalta aivan pipariksi ja viime kausikin oli loistavasta alusta huolimatta varmasti pettymys. Kuinka mainosmyynti ja kausikorttimyynti on edennyt? Ollaanko edellä, tavoitteessa vai jäljessä?

- Kausikorttimyynti on viime vuoden tasolla ja siltä osin tavoitteessa, mainosmyynnissä olemme toistaiseksi hieman tavoitteista jäljessä.

Mikä oli SaiPan taloudellinen tulos viime kaudelta ja miten se näkyy tämän kauden pelaajabudjetissa?

- SaiPa teki viime kaudella tappiota. Pelaajabudjetti on pysynyt samana jo useita vuosia ja on edelleen noin miljoona euroa.

Viime kaudella tavoitteena oli palauttaa kovan kotijoukkueen maine, alku olikin hyvä mutta palautuiko tuo maine joukkueenjohdon mielestä?

- Palautui se ainakin vähäksi aikaa, vaikkei kestänytkään koko kautta toivotulla tasolla, joten parannettavaa on.

Viime kausi aiheutti varmasti myös joukkueenjohdolle pettymyksiä, mutta millä saralla koettiin pahimmat pettymykset? Pettivätkö jotkin pelaajat erityisesti, yleisö vaiko kokonaisuus?

- Pettymykseksi voidaan sanoa alhainen yleisömäärä varsinkin keskellä kautta, jolloin olimme koko ajan playoff-viivan yläpuolella. Pelillisesti suurin pettymys oli kauden loppu, eli 8 viimeistä peliä, jotka hävisimme kaikki ja menetimme paikan pudotuspeleissä.

Paljonko SaiPalla on velkaa, jos on? Lyhytaikaista ja pitkäaikaista? Paljon puhutaan liigaseurojen taloudesta ja että suljetun liigan aikana taloutta pystyttäisiin tervehdyttämään. Onko suljetulla liigalla ollut SaiPan kohdalla mitään vaikutusta tähän asiaan?

- SaiPalla ei ole pitkäaikaista velkaa. Taloudellisesti halli on meidän ongelmamme, ei liiga, oli se sitten missä muodossa tahansa.

Jos kerran viime kauden yleisömäärät olivat pettymys, niin paljonko on budjetoitu ensi kaudelle katsojia ottelua kohden?

- Olemme budjetoineet 3400 katsojaa/peli.

Onko joitakin pelaajia joilta odotetaan erityisen paljon?

- Odotan aina kokeneemmilta pelaajilta hyvää hinta/laatu suhdetta, joten suurimmat odotukset kohdistuu kalleimpiin pelaajiin. SaiPan kannalta myöskin tärkeää on jonkun nuoren pelaajan todellinen läpilyönti.

Myllys, SaiPan kallein hankinta?

Onko Jarmo Myllys SaiPan kautta aikain kallein vahvistus?

- Jarmo Myllys ei ole lähellekään kallein vahvistus. Hänen hankkiminen tuli eteen kun tarvitsimme maalivahtia. Emme olleet tyytyväisiä kahden nuoren maalivahdin systeemiin ja halusimme kokeneen maalivahdin toiseksi. Myllys tuo myös "voittamisen taitoa" sekä kokemusta pukukoppiin, jota nuori joukkue tarvitsee.

Joukkueessa on monta lupaavaa alle 25 vuotiasta pelaajaa, joista vain parilla on useamman vuoden sopimus. Onko tarkoitus sorvata useamman vuoden sopimuksia lähitulevaisuudessa (Kerman, Kuokkanen, Hostikka, Yli-Torkko, Bruun...) vai jatketaanko samalla linjalla?

- Vakituiseen joukkueessa olevista nuorista useimmilla on pitempi sopimus, joko toinen vuosi meneillään tai tehty uusi. Nuorten kohdalla vaikeus on heidän tasonsa ailahtelevaisuus, eikä kaikista koskaan tule liigapelaajia. SaiPan selkeä tavoite on rakentaa omavarainen runko joukkueeseen, jossa osa parhaista pelaajista olisi omia kasvatteja, eikä niitä tarvisi hankkia muualta.

Mikä sai SaiPan hankkimaan Nielikäisen tänne, ja vielä ilman yhtään pelattua peliä? Ensinhän oli tarkoitus katsoa pari harjoituspeliä ja päättää sitten.

- Nielikäisen kohdalla pelitaidot kyllä tiedettiin, tärkeämpää oli nähdä hänen sopeutumisensa joukkueeseen. Pelithän jäivät pelaamatta loukkaantumisen takia. Hän tuo runsaasti taklausvoimaa joukkueeseen, sitä odotamme häneltä.

Mikä on ns. ”totuus” Schantzin lähdössä? Pelilliset vai pelin ulkopuoliset syyt.

- Emme olleet tyytyväisiä Matias Schantzin asenteeseen liigapelaajana. Asiaan ei liity mitään dramaattista etsimälläkään.

Schantzin lähdön jälkeen varsin pian löytyi mies tilalle, R-P Lehtonen, oliko mies ollut kiikarissa jo aiemminkin vai "sattuiko" vaan kohdalle kun tarve tuli?

- Lehtonen oli jo aiemmin SaiPan kiikarissa, silloin asia jäi, joten oli helppo palata asiaan kun tiesin Riku-Petterin olevan ilman sopimusta. Sopimus syntyi helposti kun Lehtosen ulkomaille meno oli kariutunut.

Onko odotettavaa, että SaiPa hankkisi syksymmällä ”kuuden kuukauden” miehen/pari miestä?

- Lähdemme tällä joukkueella alkavaan liigaan.

Machuldaa on huhuissa viety pitkin loppukesää ties minne, onko mies kaupan/ollut kaupan vai ovatko jutut pelkkiä huhuja?

- Huhut on huhuja ja niitä riittää. Machulda on SaiPan mies.

Kisapuiston tulevaisuus

Nyt kun tämä uusi vapaa-aikalautakunnan käsittelyyn menevä liikuntatoimen investointiesitys vuosille 2004-2006 tuli julki, niin mitä mietteitä herättää, että liikuntatoimi ei tue jäähallin korjausta eurollakaan? Onko tilanne oikeasti niin paha, että koko liigakiekkoilu Lappeenrannassa on vaarassa? Onko SaiPalla mitään mahdollisuuksia itse osallistua ja/tai etsiä rahoittajia remonttiin ja onko se edes mahdollista, koska halli on kaupungin?

- Kaupungin hallitus asetti keväällä työryhmän, jonka tutkii mahdollisuuksia hallin saneeraamiseksi. Meitä on kuultu asiassa ja olemme valmiit olemaan mukana kustannuksissa jossain määrin, mahdollisuuksiemme mukaan. Hallin saneeraus on elinehto liigakiekkoilun jatkumiseksi Lappeenrannassa, nykyisissä oloissa olemme tiemme päässä. Olen tällä kertaa optimistinen asian suhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös