Kuten pelaajat, tuomarit muodostavat joukkueen, jolla on yhteinen päämäärä. Päämäärää, oikeudenmukaista jääkiekkokautta, varten työskennellään yhdessä, mutta samalla tuomarit kilpailevat keskenään finaalipaikoista. Aivan kuten pelaajat kilpailevat pelipaikoista.
Liiga on ammattilaissarja, jonka 15. joukkueen jokainen jäsen käy myös muissa töissä. Kun pelaajat nukkuvat pelipaikkakunnalla päiväunia, tuomarit ovat töissä. Kun pelaajat matkustavat rankan ottelun jälkeen bussissa kuulokkeet korvilla selaamassa Instagramia, tuomarit ajavat autolla kotiin, joka on lähes poikkeuksetta toisella paikkakunnalla. He menevät aamulla töihin.
Ammattilaisuuteen siirtymisen suurin etu olisi henkinen
Jokainen, joka on joskus ollut tuomarina tietää, että henkinen valmistautuminen on äärimmäisen tärkeää onnistuneen pelin kannalta. Jos keskelle peliä joutuu valmistautumattomana, olo on kuin heitettäisiin pyörremyrskyn keskelle. Pyörremyrskyä pitäisi vielä pystyä hallitsemaan.
Ammattilaisuuteen siirtymisen suurin etu olisikin henkinen. Ottelu on fyysisesti rankka, mutta monet tuomarit ovat jo nyt huippukunnossa. Kunnon kohottamisesta saavutettavan hyödyn katto tulisi nopeasti vastaan. Sääntökirjan jokainen tuomari osaa, ja omaa pelaajataustaa tuomareilla on tarpeeksi.
Myös kovan ottelun jälkeinen aivotyö voi tuomarilla viedä aikaa. Lontoon olympialaisissa ja naisten jalkapallon MM-kisoissa tuomarina toiminut Kirsi Heikkinen on sanonut, että myös onnistuneen pelin jälkeen henkinen palautuminen kestää pitkään. Jos siviilityö aiheuttaa stressiä, tuomari ei yksinkertaisesti pysty tuomitsemaan parhaalla mahdollisella tasolla. Valmistautuminen ja palautuminen kärsivät.
Haastattelemani entinen liigatuomari Hannu Henriksson kertoi erään nykyisen tuomarin sanoneen, kuinka tuomari venyy parhaimpaansa.
”Kun kaikkeen on valmis, mikään ei yllätä”.