Liiga- ja Mestis-pelaajien ammattiyhdistys Pelaajayhdistys uhkaa Jatkoajan tietojen mukaan Suomen jääkiekkoliittoa oikeustoimilla. Uhkaus liittyy Jääkiekkoliiton hallinnoimaan Mestikseen ja sinne koronakriisin vuoksi suunniteltuun selviytymispakettiin. Paketin yksi osa on Jatkoajan tietojen mukaan jokaista seuraa koskeva kulukatto. Liiton hallitus on jo päättänyt katon tulevan sarjassa voimaan ensi kaudella. Asiasta on myös Mestis-seurojen yhteisymmärrys. Kulukatto tarkoittaa ensi kaudella vähintään 25 prosenttia viime kautta pienempiä kuluja per seura.
Pelaajayhdistys syyttää kulukattoa kilpailulainsäädännön vastaiseksi, se kokee kollektiivisen sopimisen työnantaja-aseman väärin käyttämiseksi. Se uhkaa valittaa käytännöstä Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon, mikäli kulukattopäätöstä ei peruta. Yhdistyksen puheenjohtaja Sean Bergenheim ilmoitti asiasta Mestis-seuroille sähköpostitse eilen.
Hän kommentoi yhdistyksen uhkausta:
– Tämä on meille selvä asia. Jos tuolla tavalla rajoitetaan, meidän on pakko reagoida.
– Olemme viime viikolla lähestyneet samasta aiheesta liittoa ja Mestistä epävirallisemmin, mutta emme saaneet siihen lähestymiseemme vastausta. Tosin on sanottava, että minulla on ymmärrystä sitä kohtaan, koska juuri nyt kaikilla meillä on kaikenlaista mietittävää. Mutta nyt odotamme vastausta. Eilinen ilmoituksemme oli virallinen, Bergenheim sanoo.
Pelaajayhdistyksen liike on sikäli raju, että Mestiksen kulukattoon eivät sisälly jo voimassaolevat pelaajasopimukset. Kyse ei siis ole palkanalennusneuvotteluista. Pelaajien osalta vaikutus koskee tulevia sopimuksia. Kulukattoa on määrä valvoa Jääkiekkoliiton. Ei ole tiedossa, millaisia rangaistustoimia katon rikkomisesta seuraa.
Mestiksen selviytymispaketti, johon nyt kiistelty kulukatto sisältyy, on sarjan johdon, sen seurojen ja Jääkiekkoliiton rakentama kokonaisuus, jonka arvo on yhteensä noin miljoona euroa. Luku koostuu sekä liiton kautta tulevasta rahasta että säästötoimenpiteistä.
Bergenheim on harkitseva kommentoidessaan mahdollisten oikeustoimien alkamisen aikataulua.
– Toivomme, että Mestis tekee tässä oikean päätöksen ja tekee sen nopeasti. Uskomme heidän tekevän oikein. Sen enempää aikataulun askelmerkkejä emme ole luoneet.
Koronakriisin vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan ovat monipuolisen fataalit. Jääkiekon osalta Mestis on alttein riskiryhmä, sillä sen elintila oli valtaosan lajin tulovirrasta imevän Liigan jaloissa jo valmiiksi ahdas. Sarjan seurat jäivät koronapandemian vuoksi tänä keväänä vaille pudotuspelituloja, kriisi hidastaa ensi kauden sponsori- ja kausikorttimyyntiä eikä ole takeita, että ensi kausi alkaa ajallaan syyskuun loppupuolella.
Pelaajayhdistys on Jatkoajan tietojen mukaan neuvotellut ja kinannut kulukattoa vastaan Mestiksen taustayhdistyksen Sarjaseurat ry:n ja Jääkiekkoliiton kanssa maaliskuun puolivälistä asti. Mikäli asiassa päädytään Kilpailu- ja Kuluttajaviraston pakeille, prosessissa olisi samoja piirteitä kuin Pelaajayhdistyksen valituksessa Liigan toiminnasta KHL-seura Jokereita vastaan. Liiga-seurat olivat sopineet sisäisesti, että yhteistyö Jokerien kanssa ja pelaajien värvääminen Jokereista kesken kauden olivat sakon uhalla kiellettyä. Pelaajayhdistyksen valituksesta seurasi kahden ja puolen vuoden mittainen prosessi, joka päättyi viime lokakuun lopussa Liigan tappioon. Kilpailu- ja Kuluttajavirasto katsoi Liigan sisäisen päätöksen rajoittaneen työllistymismahdollisuuksia lainvastaisesti.
Pelaajayhdistys on muutoinkin tällä hetkellä erittäin näkyvä toimija suomalaisessa jääkiekossa, sillä se neuvottelee Liigan kanssa uudesta yleissopimuksesta ja vaikuttaa taustalla pääsarjaseurojen pelaajiensa kanssa käymiin yt-neuvotteluihin. Viisi Liiga-seuraa käy parhaillaan pelaajiensa kanssa yt-neuvotteluja. Lisäksi Pelaajayhdistys puuttui Jääkiekkoliiton lisenssikomitean toimintaan, kun komitean puheenjohtaja väläytti Jatkoajan haastattelussa mahdollisuutta nousta Suomi-sarjasta Mestikseen ilman sääntöjen edellyttämää joustokaukaloa.