Jatkoaika uutisoi tänään, että Liiga- ja Mestis-pelaajien ammattiyhdistys Pelaajayhdistys uhkaa Suomen jääkiekkoliittoa oikeustoimilla. Uhkaus kohdistuu Mestikseen ja liiton hallituksen sinne siunaamaan kulukattoon. Kulukatto tarkoittaa, että jokaisen Mestis-seuran kulujen on oltava ensi kaudella 25 prosenttia pienemmät kuin menneellä kaudella. Kulukaton noudattamista valvoo Jääkiekkoliitto.
Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sean Bergenheim on toimittanut Mestikselle eilen uhkauksen, että ellei kulukattopäätöstä pyörretä, ammattiyhdistys valittaa asiasta Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon. Jatkoajan tietojen mukaan uhkauksella on potentiaalisesti erittäin vakavat seuraukset. Jos kulukatosta luovutaan, raukeaa yhteisymmärrys, jolla kolme osapuolta ovat sopineet Mestikselle elintärkeästä koronaselviytymispaketista. Nuo kolme osapuolta ovat Jääkiekkoliitto, Mestiksen taustayhdistys Sarjaseurat ry ja Liiga.
Liigan rooli on Jatkoajan tietojen mukaan keskeinen. 600 000 euroa – eli valtaosa 1,05 miljoonan euron paketista – on peräisin Liigalta. Kyseessä on Liigan liitolle vuosittain maksama Mestis-tuki, jonka käyttökohteisiin Liigalla on puheoikeus.
Vaikka Liigan rooli on keskeinen, Jääkiekkoliitto ja Mestis eivät ole tiedottaneet siitä. Sarja tiedotti maaliskuussa, että paketin ovat "laatineet Mestis-seurat, Mestis-hallitus ja Jääkiekkoliitto".
Liiga on jo vuosia maksanut liitolle vuosittaista Mestis-tukea, joka on vastine muun muassa siitä, että Mestiksestä ei voi nousta Liigaan. Marraskuussa 2018 Liiga ja liitto solmivat uuden yhteistyösopimuksen, jossa vuosittainen tuki kasvoi 375 000 eurosta 600 000 euroon. Samalla kuitenkin Liigalle tuli Jatkoajan tietojen mukaan puheoikeus siihen, mihin summa käytetään. Ja nyt, kun koko summa on menossa selviytymispakettiin, yksi Liigan edellytys sille on ollut kulukatto. Kulukatolla Liiga – ja myös liitto sekä Mestiksen johto – haluavat varmistaa, että rahat eivät valu Mestis-seuroissa koronakriisin selättämisen ja toiminnan kehittämisen sijaan esimerkiksi pelaajien palkkoihin.
Jatkoajan tietojen mukaan Bergenheim vaati eilisessä uhkauksessaan Mestikseltä vastauksen tänään.
Liiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ehti jo tänään kieltämään MTV:n haastattelussa kulukaton olemassaolon. Tosin Mestiksen selviytymispaketin valmistelleessa työryhmässä istunut SaPKon puheenjohtaja Vesa Kutvonen kertoi kulukatosta Itä-Savo-lehdelle jo maaliskuun lopussa. Artikkelissa todetaan, että "tarkoittaa esimerkiksi pelaajabudjettien supistamista 25 prosentilla kaikilla seuroilla. Sen toteuttamista myös seurataan liitosta".
Jos Nurmisen linja pitää, vaikuttaa todennäköiseltä, että kulukatto kielletään kuoliaaksi, jotta Pelaajayhdistys rauhoittuu.
Jos kulukatto kaatuu, selviytymispaketin kohtalo on auki. Ilman kulukattoa Liiga joutuu pohtimaan, näkeekö se tarkoituksenmukaisena antaa kaikki 600 000 euroa suoraan Mestis-seurojen käyttöön.
Äärimmäisiin talousvaikeuksiin syöksyneet Mestis-seurat taas tarvitsevat jokaisen mahdollisen euron kyetäkseen nousemaan koronakurimuksesta. Seurat ovat Jatkoajan tietojen mukaan laskeneet, että niiden yhteenlasketut sponsoritulot ovat tällä hetkellä noin 900 000 euroa jäljessä viime vuoden vastaavaa aikaa. Eli nyt kasattu 1,05 miljoonan euron paketti riittäisi ehkä paikkaamaan sponsoritulojen pienentymisen.
Jos taas selviytymispaketti pienenee merkittävästi, se on todennäköinen kuolinisku osalle seuroista.
Liigan intresseissä ei ole Mestiksen joukkotuho. Liiga maksaa Jääkiekkoliitolle vuosittain Mestis-rahaa, jotta Mestistä kyettäisiin edes sillä summalla kehittämään, jotta Liiga-seuroilla olisi laadukkaita kumppaniseuroja, joissa peluuttaa nuoria kykyjään. Liigan intresseissä kuitenkin on, että tuo raha ohjautuu nimenomaisesti kehittämiseen. Ei lyhytnäköisiin kohteisiin.
Vaikka kulukatto kaatuisi, on Liigan intresseistä johtuen aivan mahdollista sekin, että Liigan ja liiton johto päättävät silti säilyttää selviytymispaketin aiotunlaisena. Hyväksyen, että osa Mestis-seuroista tuskin sitoutuu säästötoimenpiteisiin ilman kulukaton velvoitetta.
Mestiksen selviytymispaketin arvo voi toki säilyä nykyisellään silloinkin, jos Liiga pienentää tukirahansa osuutta. Se vain hyvin todennäköisesti tarkoittaisi, että liiton olisi panostettava enemmän.
Mestiksen kulukatossa ei ole kyse jo solmittuihin pelaajasopimuksiin kohdistuvista palkanalennusneuvotteluista. Pelaajien osalta vaikutus koskee tulevia sopimuksia. Mestis on kokonaistaloudeltaan varsin vaatimaton sarja. 12 seuran yhteenlaskettu liikevaihto on kuluvalla tilikaudella noin 6,5 miljoonaa euroa. Jatkoajan tietojen mukaan sarjassa ei viime kaudella pelannut yhtään koko kauden mittaisesta Mestis-sopimuksesta yli 1000 euroa kuukaudessa tienannutta suomalaista pelaajaa.
Muokattu 19.4.2020 kello 2.35: Lisätty viimeiseen lauseeseen suomalaista-tarkennus.