Ennen turnausta oli vaikea ennustaa, että nämä joukkueet kohtaisivat puolivälierävaiheessa. Tšekin B-lohkon toinen sija ja Slovakian A-lohkon kolmas sija ovat kiistatta yllätyksiä.
A-lohkossa Slovakian piti taistella viimeisestä puolivälieräpaikasta Saksan kanssa, mutta se kaatoikin Saksan lisäksi Suomen. Tšekin tilanne näytti puolestaan vieläkin synkemmältä, sillä häviö Venäjälle lohkon päätösottelussa olisi tarkoittanut tšekeille karsintasarjaa. Tšekki kuitenkin voitti ottelun ja keskinäisen ottelun perusteella nappasi lohkon toisen sijan.
Näin ollen puolivälieräpariksi valikoituivat Tšekki ja Slovakia. Itäisen Euroopan kiistakumppaneista Tšekki on aina ollut askeleen edellä, mutta Slovakiakin on joskus onnistunut oikealla hetkellä kaatamaan rakkaan naapurinsa. Asetelma on tismalleen sama kuin Suomi-Ruotsi-ottelussa. Tässä tilanteessa Slovakia on Suomi ja Tšekki on Ruotsi.
Slovakian joukkueesta puhuttaessa kovin yksittäinen nimi on ollut maalivahti Denis Godla, joka on pelattu häikäisevän turnauksen tähän mennessä. Vaikka avausottelussa Kanadaa vastaan miehen taakse taottiin kahdeksan kiekkoa, ei se ollut yksin hänen syytään.
Heikomman puolustusmateriaalin takana Godla piti yksin joukkuettaan pystyssä esimerkiksi Suomea vastaan, kun Slovakia nappasi 2-1-yllätysvoiton Nuorista Leijonista. Ajoittain tolppienkin avustamana hyvään vireeseen äitynyt Godla on Slovakian avainpelaaja myös Tšekkiä vastaan. Slovakian voitto vaatii jälleen hänen täydellistä onnistumistaan.
Slovakian ykkösessä on taitoa
Vaikka Godla on ollut ajoittain ohittamaton Slovakian maalilla, niin ei hän sentään joukkueensa maaleja ole tehnyt. Slovakian ykköskentällinen Martin Réwayn johdolla on ollut hyvä ja ainoana joukkueessa pystynyt luomaan painetta myös kärkimaiden kenttäpuoliskolle.
Réwayn kanssa ykkösessä on pelannut jokaisessa ottelussa Peter Cehlárik ja joko Matej Paulovic tai Robert Lantosi. Yleensä Réway-Cehlárik-Paulovic -muodossa pelaava ykkönen on varsin terävä kentällinen ja pystyy ratkaisuihin. Réway toimii hyvänä pelinrakentaja ja on joukkueensa ylivoiman pyörittäjä.
Muut Slovakian kentälliset ovat olleet enemmän tai vähemmän varjojen mailla ja aina muutaman potkun kärkimaiden pelaajia jäljessä, mutta he ovat pelanneet uhrautuvasti, jota voidaan odottaa nähtävän myös Tšekkiä vastaan. Puolustuksesta ainoana puhtaat paperit voidaan antaa Erik Cernakille ja Mislav Rosandicille, joiden yhteispeli on toiminut hyvin Slovakian takalinjoilla.
Tšekillä enemmän leveyttä
Oikeastaan ainoa asia, missä Slovakia on tšekkejä edellä, on maalivahtipeli. Tšekin maalia pääasiassa vartioinut Vitek Vanecek ei ole ollut häikäisevä joukkueen kolmessa ensimmäisessä ottelussa. Sen sijaan Venäjä-ottelussa maalia vartioinut Miroslav Svoboda oli hyvä ja onkin mielenkiintoista nähdä, minkä valinnan Tšekin päävalmentaja Miroslav Prerost tekee maalivahdin suhteen Slovakiaa vastaan.
Ratkaisuvoimaa Tšekiltä löytyy sen sijaan kahden kentällisen verran. Joukkueen ykkös- ja kakkoskentälliset ovat takoneet hyvän määrän pisteitä turnauksen aikana. Joukkueen tehokkain pelaaja on ollut viime kesän Boston Bruinsin ensimmäisen kierroksen varaus David Pastrnak. Tšekin kakkoskentällisessä pelaava Pastrnak viimeisteli voitto-osuman Tanskaa vastaan ja on antanut kuusi maalisyöttöä turnauksen aikana.
Myös Jakub Vránan johtama ykköskentälinen on kyennyt ratkaisuihin turnauksen aikana. Ruotsia vastaan ainoastaan Vránan kentällinen onnistui maalinteossa.