Kiekko-Vantaa vahvempi finaalien avauksessa

Kiekko-Vantaa saalisti Mestiksen historian ensimmäisen voittonsa Mikkelistä tärkeällä hetkellä ja riisti samalla kotiedun Jukureilta finaalisarjan ensimmäisessä kohtaamisessa lukemin 2-3 (0-1, 1-0, 1-2).

Mestiksen kevään finaalien avausmittelö ei hieman yllättäen tarjonnutkaan arvolleen sopivaa huippuviihdettä, vaan pikemminkin tavanomaisen vännön ilman suurempia hienouksia. Kumpikaan joukkue ei oikeastaan missään vaiheessa dominoinut tapahtumia kentällä ja maalitkin rakentuivat pääasiassa nopeista vastahyökkäyksistä.

Kiekko-Vantaa torpedoi taidokkaasti Jukurien hyökkäykset kulmiin ja kotijoukkueen pelistä puuttui tuttu hyörinä lähes tyystin. Jukurien tutuksi tullut tarkka puolustaminen taas piti Vantaankin maalipaikat vähissä. Kaksinkamppailuissa vieraat olivat kuitenkin selvästi niskan päällä ja tämä puudutti osaltaan kotijoukkueen peliä. Varsinaisen peliajan täytyttyä vieraiden maalisarake näytti yhtä maalia kotijoukkuetta enemmän, ja Kiekko-Vantaa on ansaitusti askeleen Jukureita lähempänä Mestiksen mestaruutta.

Pleksit paukkuivat

Ottelu alkoi molempien osalta todella tarkalla pelillä. Maalipaikoille ei ollut asiaa ennen kuin vieraiden Tommi Hannus sohaisi Juha-Pekka Hytöstä mailalla kasvoihin ja joutui istumaan tuplakakkosta. Jukurien takkuinen ylivoimapeli oli juuri sitä mihin jo Sportia vastaan oli totuttu. Helpot laukaukset Vantaan maalissa pelannut Joni Hallikainen poimi varmasti ja ainoan kunnon tilanteen järjesti Niko Kantelinen Tommi Kovaselle maalin kulmalle. Kovasen kuti kuitenkin suuntautui päin Hallikaista ja maali säilyi koskemattomana. Vieraat olivat lähellä jopa alivoimamaalia Petja Pietiläisen järjestettyä Petri Pitkäjärvelle ohjauksen paikan Jukurivahti Tommi Nikkilän silmikon alle. Kiekko kuitenkin livahti tilanteessa ohi maalin.

Ottelun avausmaalista vastasi Jukurien puolustus. Huolimaton avaus päätyi reunasta viilettäneelle Pitkäjärvelle, joka löysi maalin kulmalta Tuomas Nikoskelaisen, jonka oli avopaikasta helppo työ ohittaa heittäytynyt Nikkilä. Erän lopulla kotijoukkueelle tarjottiin jälleen paikkaa ylivoimalla. Pitkäjärven jäähyn aikana Pasi Järvinen järjestikin Ville Kiiskiselle makoisan vetopaikan b-pisteiden väliin, mutta maalivahti Hallikaisen uskomaton jalkatorjunta piti vieraat johtoasemissa.

Ensimmäinen tauko vietettiin jo viitisen minuuttia ennen ensimmäistä summeria päätypleksin irrottua taklaustilanteessa. Erän loppu pelailtiin sitten kirkkaalla jäällä tasaisissa merkeissä ilman mainittavimpia tapahtumia.

Jukurit tuli vielä tasoihin

Toinen erä oli kokonaisuutena varsin sekavaa kiekkoa lukuisine harhasyöttöineen, mutta kotijoukkue sai jo juonesta paremmin kiinni. Matias Schantzin törkeän selästä taklauksesta saaman jäähyn aikana Jukurien ylivoima tuotti vihdoin tulosta. Tero Koponen pääsi murtautumaan vantaalaisten puolustuksen keskelle hyvälle laukaisusektorille ja sivalsikin kiekon ajassa 30:11 alakulmaan ohi Hallikaisen kilven.

Erän lopulla Jukurien Mikko Hakkaraisen huolimattomasta avauksesta Petri Pitkäjärvelle avautui tilaisuus johto-osumaan, mutta kotiyleisön mieliksi Pitkäjärven terävä laukaus viuhahti kotijoukkueen maalin ohi.
Vantaan parhaimmistoon kuulunut Pitkäjärvi kunnostautui myös taklaajana, kun hän niittasi hurjan näköisesti Jukurien Ville Hyrkäksen laitaan. Hyrkäs talutettiin kentältä, mutta ei tiettävästi loukkaantunut tilanteessa. Teemu Kuusiston esityöstä Heikki Löfman oli viedä vieraat johtoon erän viimeisellä minuutilla, mutta Nikkilä pelasti näyttävällä torjunnallaan tilanteen.

Vieraat rankaisevat

Jälleen vähillä jäähyminuuteilla selvinnyt kotijoukkue sai kylmän suihkun heti päätöserän ensimmäisessä alivoimassaan. Hakkaraisen jäähyn aikana Petteri Linnonmaa pääsi iskemään Nikkilästä kimmahtaneen Tuomas Heinrichsin laukoman kiekon maaliin. Pian maalin jälkeen Jukurit sai paikan, josta olisi täytynyt näissä peleissä onnistua. Koposen ja Hytösen kiekottelu avopaikassa päätyi kuitenkin Hallikaisen patjaan ja vieraiden johto säilyi. Erän puolivälin jälkeen myös Samuli Piiroisella oli puolittainen läpiajo, mutta Hallikainen jatkoi loistavia otteitaan. Ajassa 54:06 Kiekko-Vantaa karkasi jo ratkaisevan tuntuisesti kahden maalin karkumatkalle, kun Heikki Löfmanin veto painui hieman helpon näköisesti ohi Nikkilän.

Viimeisten minuuttien aikana kotijoukkue yritti vielä kuudella kenttäpelaajalla ja onnistuikin kaventamaan numeroita. Matti Kuusiston siniviivalaukaus painui massiivisen maskin takaa yläkulmaan, mutta edes kahden miehen ylivoima ei tuo lopussa lisäosumia.

"Taikaa lähdettiin murtamaan"

Kiekko-Vantaa pelasi alusta alkaen juuri niillä kyvyillä, jotka se parhaiten osaa. Fyysisellä pelillä vieraat onnistuivat hyydyttämään kotijoukkueen hyökkäykset ja laukaukset satelivatkin usein Hallikaiselle helpoista paikoista. Ihmeellistä peliä ei tarvinnut Kiekko-Vantaankaan esittää, mutta tarvittavat maalit se onnistui tekemään ja niillä näitä pelejä voitetaan. Juuri maalinteko onkin ollut Jukurien päänvaiva oikeastaan koko pudotuspelien ajan. Ylivoimatilanteiden hyödyntäminen on ollut heikkoa, vaikka tilanteita on ollut tuntuva määrä joka ottelussa.

Mikäli Jukurien vauhti säilyy yhtä verkkaisena myös jatkossa voi Kiekko-Vantaa hyvinkin tehdä ottelusarjasta odotettua lyhyemmän. Vantaan joukkueessa on paljon taitoa ja voimaa, mutta luistelukilpailussa he kylläkin jäävät kakkoseksi. Jukurit taas häviävät armotta painiottelun vantaalaisille, mutta pystyisivät kovalla liikkeellä saamaan Vantaan kerrostalon korkuiset pakit näyttämään lähinnä patsailta. Asetelmat ovat varmasti osapuolien tiedossa ja jännittävä taisto jatkuukin jo huomenissa, kun joukkueet kohtaavat Tikkurilan Valtti Areenalla.

Jarmo Kauppi piti avausmaalia tärkeänä.

- Tämä oli Kiekko-Vantaan ensimmäinen voitto Mestiksessä täällä Mikkelissä ja sen taian murtamista tässä lähdettiinkin hakemaan.