Hyökkäykselle kolme ottelupalloa

MESTIS / Raportti
Valta on lähellä vaihtua Mestiksessä. Kiekko-Vantaa voitti Jukurit sunnuntaina jo toistamiseen, vaikka jukurivalmentaja Risto Dufva pitikin joukkueensa sunnuntaista esitystä jo avausottelua parempana. Jukurit kävi kahdesti johdossa, mutta Vantaa tasoitti molemmilla kerroilla heti seuraavassa vaihdossa ja leimahti maaliensa myötä sellaisiin liekkeihin, joita mikkeliläiset eivät sammuttamaan pystyneet.

Jukurit joutui kaukaloon ilman edellisessä ottelussa loukkaantunutta puolustaja Ville Hyrkästä, mutta puntit tasoittuivat jo kymmenen sekunnin pelin jälkeen. Kiekko-Vantaan avauskentällisen puolustaja Teemu Kolehmainen loukkasi itsensä kontaktitilanteessa ja joutui jättämään kaukalon. Vantaan riveistä puuttui myös laitahyökkääjä Petri Pitkäjärvi, joka kärsi ensimmäisestä finaalista otteluvalvojan raportin perusteella saamaansa yhden ottelun pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Ensimmäisen erän painopiste oli Kiekko-Vantaan puolustusalueella, ja Jukurit sai useita pyörityksiä aikaiseksi. Kotijoukkueen puolustus kesti kuitenkin hyvin, eivätkä mikkeliläisvieraat saaneet kovinkaan hyviä mahdollisuuksia hallintansa hyödyntämiseen. Kolehmaisen paikan ottanut nuori vantaalaispuolustaja Jussi Erkkilä sähelsi epäonnistuneen poikittaissyötön seurauksena pelivälineen Niko Kanteliselle, mutta Joni Hallikaisella ei Vantaan maalilla ollut vaikeuksia torjua maskitonta laukausta.

Lähinnä maalia avauserässä oltiin, kun Kiekko-Vantaan Hannu Väisänen laukoi alivoimalla tulisesti vahvan nousunsa päätteeksi. Kiekko livahti jukurivahti Tommi Nikkilän längistä, mutta meni hivenen ohi takatolpan.

Toisen erän maalikimara

Jukurit tuli vahvasti erätauolta. Petri Lehtosen ja Tero Koposen ketjut pyörittivät peliä vahvasti hyökkäyspäässä, ja Koposella oli erinomainen tilanne maalin kulmalla. Hallikainen torjui hienosti, mutta Petja Pietiläinen otti rangaistuksen poikittaisesta mailasta.

Ylivoimalla Jukurit sai kuvionsa kuntoon, ja Pasi Järvinen laukoi siniviivalta. Hallikainen torjui eteensä, ja ruuhkan keskeltä Samuli Piiroinen jatkoi irtokiekon maaliin.

Jukureiden johtoa kesti vain 35 sekuntia. Petteri Linnonmaa voitti hyökkäyspään aloituksen ja kiekon saanut Teemu Kuusisto purjehti suoraan maalille ujuttaen pelin tasoihin. Hieno yksilösuoritus, ja risuja Jukureiden pakkiparille Ilkka Kallioinen – Matti Kuusisto, joka katseli Kuusiston sooloa vierestä.

Kiekko-Vantaa sai maalitilinsä avautumisesta sen verran potkua, että Jukureilla oli suuria vaikeuksia käynnistää peliä kotijoukkueen karvatessa aggressiivisesti. Tilanteet olivat vähissä, kunnes Jukurit ottelun puolivälin jälkeen onnistui toistamiseen ylivoimalla, kun vantaalaispakki Jukka Hakkarainen joutui istunnolle estettyään painiottein Niko Kantelista iskemästä irtokiekkoa maaliin.

Ylivoimalla Jukurit pelasi jälleen vetopaikan puolustaja Pasi Järviselle viivaan. Tällä kertaa ei tarvinnut sutia irtokiekkoa sisään, sillä Järvisen laukaus upposi komeasti maalin yläosaan.

Ottelun käännekohdaksi muodostui maalin jälkeinen vaihto, sillä Jukurit menetti toistamiseen johtonsa välittömästi. Johtoaseman riemua kesti vain 17 sekuntia, ennen kuin Tuomas Nikoskelainen jatkoi pudotuspelien huimaa maalivirettään. Laukaus laidan tuntumasta muutti ilmeisesti suuntaa aivan jukurivahti Tommi Nikkilän edessä.

- Ottelu ratkesi siihen, ettemme pystyneet pitämään johtoasemiamme. Jouduimme psykologisesti menettäjän asemaan kotijoukkueen syttyessä liekkeihin, pohti jukurivalmentaja Risto Dufva.

Kuusistolle voittomaali

Liekitetyn kotijoukkueen pelatessa ylivoimalla Ilari Filppula nousi näyttävästi kohti vastustajan maalia, ja jukuripuolustaja Tommi Kovanen joutui pysäyttämään etenemisen koukkaamalla. Vantaalaisille tarjoutui mahdollisuus pelata kahden miehen ylivoimalla, eikä 3-2-johtomaalin syntyyn tarvittu kuin 15 sekuntia. Hienon syöttökuvion päätteeksi Tommi Hannus löysi poikittaissyötöllä Teemu Kuusiston, joka laukoi ottelun toisen maalinsa yläkulmaan.

Kiekko-Vantaa tuli vauhdilla päätöserään ja muutamien puolittaisten paikkojen jälkeen onnistui siirtymään jo ratkaisevan tuntuiseen 4-2-johtoon. Osumassa oli onneakin mukana, sillä Hannu Väisäsen ohjaus Jukka Hakkaraisen vetoon meni juuri sopivassa kulmassa ohi maalin, eikä Tommi Nikkilä maalillaan ehtinyt mukaan, kun kiekko kimposi päädystä toiselle tolpalle. Petja Pietiläinen oli paikalla, ja kiekko maalissa.

Kotijoukkueen viideskään maali ei ollut kaukana. Aiemmissa pudotuspeleissä tarkasti pidetty Ilari Filppula nousi esille ja harhautteli tiensä maalille kolmen jukuripelaajan odotellessa pullakahvejaan. Vain viimeistely ontui, sillä soolo päättyi ohilaukaukseen.

Ketjujaan uuteen uskoon laittaneen Jukureiden etsikkoaika oli erän puolivälin tietämillä, jolloin vierailijat loivat kolme erinomaista paikkaa parin minuutin sisällä. Tero Koponen laukoi laidalta etutolppaan, Mikko Hakkaraisen esityöstä vaarallisesti nousemaan päässyt Miro Laitinen nosti rystyltä yli ja puolustaja Thomas Heinrichsin mailasta suuntaa muuttanut Olli Sipiläisen laukaus meni niukasti ohi takatolpan.

Lopussa Kiekko-Vantaan puolustus kesti erinomaisesti Jukureiden vaisulta näyttäneet yritykset, eivätkä puolustavat mestarit saaneet kunnon takaa-ajoa aikaiseksi. Maalivahdin poisottokin venyi viimeiselle minuutille, vaikka takamatkaa oli kahden maalin verran.

Lähes täysi tupa

Risto Dufva ei ottelun jälkeen pahemmin pettymystään näyttänyt, vaikka 0-2-tappioasemasta nouseminen erittäin vaikeaa onkin.

- Ensimmäinen erä oli hyvä, meidän paras erämme. Tyytyväisempi olen kuin eilen, vaikka emme vieläkään tehneet maalia tasakentällisin. Noista paikoista voisi joku päivä mennäkin, Dufva sanaili.

Jukurit oli ottelun alkupuoliskolla hallitsevampi osapuoli ja olisi ollut vahvoilla, mikäli ei olisi menettänyt 2-1-johtoasemaansa heti seuraavassa vaihdossa. Tuolloin Kiekko-Vantaa heräsi todenteolla henkiin. Ylivoimatehot näyttävät löytyneen, mutta jotain puolustavan mestarin pelistä puuttuu. Alakerran pitävyys ei tunnu riittävän ahnaita vantaalaishyökkääjiä vastaan, ja hyökkäysten viimeistelystä puuttuu “se jokin”.

Runkosarjassa loistanut laitahyökkääjä Antti Laakso on tehnyt pudotuspeleissä vain yhden maalin ja oli Tikkurilassakin täysin näkymättömissä.

- Kuumia pelaajia olivat Kuusisto, joka teki kaksi maalia Linnonmaan avustamana, Nikoskelainen, jolla on erinomainen laukaus, ja Hallikainen, joka jatkaa hyvällä torjuntatyylillä ja torjui tolppienkin avustamana taas pahat paikat, erittäin hyväntuulinen Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi kiitteli omiensa avainpelaajia.

Kaupin mainitsemien pelaajien lisäksi esillenoston ansaitsee viime aikoina pimennossa ollut Ilari Filppula, joka nousi yksilösuorituksillaan hyvin esille ja alusti voittomaalin hankkimalla vastustajalle toisen yhtäaikaisen rangaistuksen. Hannu Väisänen jakoi taklauksia tiiviiseen tahtiin.

Ilahduttavaa oli myös finaaliottelun herättämä kiinnostus Vantaalla. Kiekko-Vantaan uudeksi yleisöennätykseksi kirjattiin 1844. Valtti Areenalla on 1800 katsomopaikkaa, ja ravintolaan mahtuu 200 henkeä, joten tupa oli käytännössä täynnä. Tyhjiä penkkejä näkyi ottelun aikana vain muutamia kymmeniä.

Mestaruus on katkolla Kiekko-Vantaalle keskiviikkona Mikkelissä. Mikäli sarja jatkuu, palataan Tikkurilaan perjantaina.

Kentälliset

Kiekko-Vantaa

94 Teemu Kuusisto – 30 Ari-Pekka Pajuluoma – 14 Petteri Linnonmaa

9 Pete Suonpää – 29 Tommi Hannus – 12 Ilari Filppula

18 Hannu Väisänen – 17 Petja Pietiläinen – 4 Henri Ekholm

19 Tuomas Nikoskelainen –22 Mikko Puranen – 24 Heikki Löfman

25 Mikko Kainulainen

5 Thomas Heinrichs – 3 Jussi Erkkilä

11 Matias Schantz – 7 Jukka Hakkarainen

44 Aki Kauppinen – 33 Jonni Kiiski

Maalissa 23 Joni Hallikainen (1 Mikko Strömberg)

Jukurit

23 Juha-Pekka Hytönen – 9 Mikko Hakkarainen – 25 Niko Kantelinen

12 Antti Laakso – 31 Petri Lehtonen – 18 Tuomo Jormakka

13 Miro Laitinen – 27 Marko Tauriainen – 6 Teemu Siren

29 Olli Sipiläinen – 28 Tero Koponen – 14 Samuli Piiroinen

19 Perttu Ahvenainen, 20 Ville Kiiskinen

10 Tommi Kovanen – 15 Esa Hämäläinen

3 Pasi Järvinen – 7 Teppo Tuomanen

22 Ilkka Kallioinen – 4 Matti Kuusisto

Maalissa 30 Tommi Nikkilä (1 Ville Vähäsalo)

» Lähetä palautetta toimitukselle