Liigatähti Sami Sandell menetti kaksi kautta urastaan ja teki hämmästyttävän matkan takaisin Ilvekseen, mutta piina ei ole ohi

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Sami Sandellin polvet ovat pettäneet hänet. Se tapahtui juuri, kun nousu Suomen huipulle näytti pysyvältä. Ennen tämän kauden alkua hän pelasi kahden vuoden aikana vain 16 virallista jääkiekko-ottelua. Ne vuodet sisälsivät pettymystä, toivoa, epätoivoa, pohdintoja lopettamisesta ja hurjan suunnitelman yllättävästä paluusta.

Sairas kertomus

Teksti: Lauri Meriläinen, @lauri3000
Studiokuvat: Mikko Pylkkö, @mpylkko

Sami Sandellin polvet ovat pettäneet hänet. Se tapahtui juuri, kun nousu Suomen huipulle näytti pysyvältä. Ennen tämän kauden alkua hän pelasi kahden vuoden aikana vain 16 virallista jääkiekko-ottelua. Ne vuodet sisälsivät pettymystä, toivoa, epätoivoa, pohdintoja lopettamisesta ja hurjan suunnitelman yllättävästä paluusta.

Ilveksen hyökkääjä Sami Sandell poistuu yllättäen vaihtoaitiosta pukuhuoneeseen ottelun kolmannessa erässä. Hetkeä aiemmin hän oli pelannut normaalisti vaihtonsa loppuun, eikä sen aikana ollut tapahtunut mitään, mikä selittäisi äkillisen poistumisen.

Sandell on joukkueensa tunnetuin yksilö ja Liigan tähtipelaaja. Ruotsin Elitserienin hopeamitalisti iski liigakaudella 2013–2014 tehopisteet 12+21. Vuotta myöhemmin hän mätti peräti 15 maalia ja yhteensä 41 tehopistettä.

Mutta syyskuussa 2017 13. päivänä pelattava SaiPa-ottelu on Sandellille vasta 19. virallinen jääkiekko-ottelu 30 kuukauteen. Vakavat polvivammat ovat piinanneet hyökkääjää ja sesongit ovat jääneet torsoiksi. Samaan aikaan, kun hyökkääjä on taistellut omalla tiellään takaisin pelikuntoon, hänelle rakas Tampereen Ilves on kouristellut henkitoreissaan. Seuralla on takanaan velkaantumista, riitoja ja omistajavaihdos. Kurssi kääntyi konkurssikypsästä kohti valoa viime kevään sensaatiomaisella pudotuspelitaipaleella. Syksyllä 2017 kaikki näytti pitkästä aikaa hyvältä — sekä Sandellille että Ilvekselle.

Mutta nyt joukkueen keväinen suoritustaso on vain muisto ja Sandell istuu jälleen pukuhuoneessa ottelun ollessa kesken.

SaiPa-taiston tauottua Aamulehti kysyy artikkelissaan Ilveksen päävalmentajalta Karri Kiveltä Sandellin tilanteesta, oliko kyseessä varotoimenpide vai sattuiko taas jotain.

− En minä tiedä, Kivi vastaa.

Nokialla syntynyt Sandell on jääkiekkoilijana myöhännäisherännäinen. Hän pääsi jo nuorena mukaan Ilveksen liigarinkiin, mutta vaikka tilastoihin kertyi hyvä määrä otteluja, hän oli vasta raakile.

Kolmen liigakauden jälkeen Sandell löysi itsensä Lempäälästä pelaamasta Mestis-kiekkoa. LeKin paidassa alkanut sesonki päättyi lopulta Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Ljungbyssä, maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan IF Troja-Ljungbyn riveissä. Hyvän kauden päätteeksi Sandell solmi Trojaan jatkosopimuksen. Seuraavana talvena Sandell oli jo joukkueensa toiseksi paras pistemies. Se herätti kiinnostusta myös sarjaporrasta ylempänä. Pääsarjaseura Luleå HF nappasi Allsvenskanin tehohyökkääjän toiselle puolelle Ruotsia Luulajaan.

Ensimmäisellä Luleå-kaudellaan Sandell oli hyvässä vireessä. Hän teki jouluun mennessä kymmenen maalia, mikä oikeutti toiseen sijaan joukkueen sisäisessä maalipörssissä. Vuoden 2012 helmikuun puolivälissä pelatun MODO-ottelun jälkeen tuli kuitenkin ikäviä uutisia.

− Vamma on todella paha. Odottelemme vielä viikon ennen lopullista päätöstä, mutta lääkärit eivät usko, että voin pelata enää tällä kaudella, Sandell kertoo paikalliselle lehdistölle.

Vasemmasta polvesta on katkennut eturistiside.

Sandellille yritetään vielä hankkia sopivaa polvitukea, jotta hän pystyisi pelaamaan kauden loppuun, mutta lopulta hän joutuu jättämään hyvin alkaneen kauden kesken. Loppukauden ohjelmana on leikkaus, kuntoutus ja vasta syksyllä takaisin tositoimiin.

Kaava, jota hän joutuisi vielä noudattamaan usein urallaan.

Sandell kuntoutuu pelikuntoon seuraavaksi syksyksi. Se kausi on Luleålle menestys. Joukkue yltää finaaleihin ja pokkaa kauden päätteeksi hopeamitalit, mutta Sandellin oma peli ei kulje. Syynä on osittain pieleen mennyt kuntoutus.

− Se kausi oli pannukakku. En päässyt oikein pelaamaankaan, kun tulin vasta kesken kauden mukaan, Sandell muistelee.

Edessä on paluu Tampereelle ja Ilvekseen. Ruotsiin lähtenyt raakile on kypsynyt. Allsvenskanissa saatu vastuu on kasvattanut itseluottamusta. Luulajassa Sandell on oppinut kilpailemaan huipputasolla, mikä näkyy liigajäillä.

Michael Keräsen ja Kai Kantolan välissä sentterinä pelannut Sandell tehtailee paluukaudellaan 33 tehopistettä. Kaudella 2014–2015 meno yltyy entisestään. Päävalmentaja Tuomas Tuokkola valitsee Sandellin Ilveksen kapteeniksi ja peli tšekkihyökkääjä Vojtech Polakin kanssa kulkee: 41 tehopistettä ja lopullinen läpimurto Liigan eliittiin.

Kauden jälkeen vasenta polvea operoidaan jälleen. Itse asiassa operaatiolle olisi ollut tarvetta jo paljon aiemmin, mutta Sandell päätti takoa raudan ollessa hehkuvan kuumaa.

− En oikeastaan treenannut ollenkaan. Pelasin vain pelit. Polvi oli niin huonossa kunnossa. En halunnut mennä leikkaukseen, koska oli niin hyvä rytmi päällä.

Polvivamma oli peruja jo ensimmäisen paluukauden tammikuulta, mutta silloinkaan Sandellin suunnitelmiin ei sopinut polvileikkaus kauden päätteeksi.

− Ajattelin, että kun oli mennyt niin hyvin, lyön itseni seuraavalla kaudella läpi.

Polakin kanssa pelatun kauden jälkeenkään vasemman polven eturistisidettä ei korjata, vaan polveen tehdään ainoastaan pienempi putsausoperaatio. Sandell lähtee uuteen syksyyn kahden polvileikkauksen läpikäyneenä pelaajana.

Liigakauden kahdeksas ottelu, 3.10.2015, Ilves-Lukko.

Kautensa alavireisesti aloittanut Sandell saalistaa kaksi syöttöpistettä. Ilves voittaa maalein 4-1.

Seuraavassa ottelussa Ilves-kapteenia ei näy merkittynä kokoonpanoon. Eikä sitäkään seuraavassa ottelussa. Lopulta syykin selviää.

"Ilveksen kapteeni Sami Sandell joutuu loukkaantumisen takia leikkausoperaatioon, josta kuntoutuminen kestää kauden yli", Liigan verkkosivusto uutisoi.

− Siinä Lukko-pelissä ei tapahtunut mitään yksittäistä juttua, mistä vamma olisi tullut. Polvi oli jo valmiiksi niin huonossa kunnossa, että siihen tuli vain jokin viimeinen niitti, Sandell muistelee.

Mikäli polvi olisi operoitu keväällä kunnolla, paluu kaukaloon olisi venynyt kauden loppupuolelle. Hän ei halunnut silloin jättää kautta väliin. Riski kostautui.

− Samana iltana juttelin lääkärin kanssa. Hän totesi, että jos haluan uraa jatkaa, pitää polvi leikata nyt. Tein päätöksen, että ollaan sitten kausi sivussa.

Eturistisiteen katkeaminen on pallopeleissä varsin yleinen, mutta vakava vamma. Se vaatii lähes aina leikkaushoitoa, sillä siteen tehtävä on pitää reisi- ja sääriluu etu–takasuuntaan paikoillaan. Vamma syntyy useimmiten polven muljahtaessa sijoiltaan. Tavanomaisesti eturistisiteen katkettua polvi kerää aluksi verta, eikä sitä voi leikata. Leikkauksen suhteen ei ole kiirettäkään, sillä toipuminen vie joka tapauksessa useita kuukausia. Nyrkkisääntönä on, että juoksukielto on kuukaudesta kolmeen, ja pallopelikieltoa tulee vähintään puoli vuotta. Vaikka vamma on vakava ja toipuminen hidasta, jopa 90 prosenttia potilaista palaa leikkauspöydältä entiselle suoritustasolleen. Loukkaantumista edeltäneen suoritustason palauttamiseksi vaaditaan määrätietoista fyysistä harjoittelua.

− Siitä alkoi hirvittävä rumba. Kuntouttaminen.

Kuva: Mikko Pylkkö

Loukkaantumisen jälkeen on tärkeää aloittaa lihasten vahvistaminen mahdollisuuksien mukaan jo ennen leikkausta, sillä operaation jälkeen lihakset surkastuvat. Sandell vietti sairaalasta päästyään pari viikkoa sängyssä ja liikkui reilun kuukauden kyynärsauvojen varassa. Nykyään hän pystyy jo löytämään tilanteesta huumoria.

− Se on muuten aika pitkä aika. Olen yrittänyt kaikenlaisia liiketoimintaideoita kehittää. Miten keppeihin saisi esimerkiksi kännykkätelineitä. On myös aika hankalaa tuoda vaikka keittiöstä ruokaa olohuoneeseen, hän hymähtää.

Kuntoutuksessa edetään maltillisesti. Aluksi tärkeintä on astua jalalla oikein, jotta jalkaterä menee suoraan. Opetella uudelleen kävelemään, kuten Sandell itse asian ilmaisee. Lihasten vahvistamisessa käytetään aluksi pieniä vastuksia, kuten oman kehon painoa ja kuminauhoja. Lisäksi liikarasituksen välttämiseksi harjoituksia tehdään myös vedessä.

− Ei voi sanoa, että se olisi mielenkiintoista tai hauskaa. Mutta minulla ei silti ikinä ollut sellaista oloa, että vittu, mitä paskaa, Sandell painottaa.

− Ajattelin, että nyt kävi näin, eikä sille voi enää mitään. Olin päättänyt jatkaa pelaamista, joten ensin opeteltiin pari viikkoa kävelemään, sitten oltiin vähän altaassa ja yhtäkkiä olikin jo syyskuu, hän jatkaa.

Ennen omaa vammakierrettään Sandell seurasi läheltä, miten pahojenkin vammojen jälkeen voi nousta takaisin huipulle. Ilveksessä pelannut nykyinen Jokerien laitahyökkääjä Masi Marjamäki kävi oman taistelunsa kausina 2012–2014. Syksyllä 2012 Marjamäki pelasi Ilveksessä vain yhdeksän ottelua, kauden päätyttyä loukkaantumiseen jo lokakuussa. Sandellin palattua Ruotsista, Marjamäki oli sivussa koko kauden.

Lonkkavammojensa kanssa taistellut Marjamäki teki suuren vaikutuksen Sandelliin.

− Hänellä ei ollut helppoa. Ihailin hänen työntekoaan silloin. Sitä, miten paljon hän kuntoutti itseään. Ja miten hyvin hän on sen jälkeen pelannut. Pääsi vielä KHL:ään.

Vaikka Sandellin pelit olivat kauden 2015–2016 osalta pelatut, vietti hän paljon aikaa Hakametsän jäähallilla. Hän koki joukkueen arjessa mukana olemisen tärkeäksi.

− Työttömänäkin varmasti on ihan mukava nukkua muutamana aamuna vähän pidempään, mutta kyllä silti äkkiä alkaa kaivata jotain tekemistä.

Myös kuntoutus onnistui nappiin.

− Olin todella virkeällä mielellä ja hyvässä kunnossa kauden alkuun.

Sandell pelasikin syksyllä 2016 uransa parasta jääkiekkoa. Hän pääsi kauden seitsemässä ensimmäisessä ottelussa pisteille ja yhteissaldona komeilivat tehopisteet 4+4.

Kauden kahdeksannen ottelun toisessa erässä syntyi kultakypärän kauden viides ja viimeinen osuma.

Kuva: Jarno Hietanen

"Sandell tulee kulmapeliin mukaan. Hyvä harhautus Sandellilta ja suoraviivaisesti vain maalia kohden. Ja nyt lähtee Larmilta kypärä päästä. Tilanteessahan ei rikettä ole. Ja nyt muuten Sandell taitaa loukkaantua. Voi harmin paikka! Sandell, jonka viime kausi meni loukkaantumisen vuoksi aivan pipariksi. Nyt näyttää huolestuttavalta tilanne. Kultakypärä loukkaantuu. Ajoi suoraviivaisesti maalille."Nelonen Pron televisioselostaja Anssi Ritari kuvailee Ilves-HPK -ottelun kolmannessa erässä.

− Nyt nousee jo polvilleen. Ei pääse ylös, Ritari voivottelee.

Sandell tajuaa heti, että kyseessä on jälleen paha polvivamma. Jalalle ei voi laittaa lainkaan painoa ja hänet talutetaan pää painuksissa ulos kaukalosta. Hän ajoi kulmasta röyhkeästi HPK:n maalille, ja oikea luistin juuttui jäässä olleeseen railoon. Polvi vääntyi maalitolppaa vasten. Sandell näkee mielessään välähdyksiä edellissyksystä. Koko rumba jälleen alusta. Kävelemään opettelu, vesiallas, kuminauhat. Kuntoutus.

Hyökkääjä kampeaa itsensä pukuhuoneesta Hakametsän parkkipaikalle automaattivaihteiseen autoonsa ja ajaa kyynärsauvojen avulla suoraan kotiinsa.

− Jätkät olivat vielä pelaamassa. Ajattelin, että nyt en jää hallille surkuttelemaan.

Polven eturistiside on revennyt poikki. Edessä on uran neljäs polvileikkaus, tällä kertaa aiemmin moitteettomasti toimineeseen oikeaan jalkaan. Ja juuri kun peli kulki kuin unelma.

Sandellin polvet eivät ole geneettisesti heikot. Korkeintaan hänen röyhkeä pelityylinsä voi altistaa vammoille, mutta kyse on silti poikkeuksellisen huonosta tuurista. Isku on aiempiin verrattuna pahempi paitsi fyysisesti myös henkisesti. Ensimmäistä kertaa Sandell miettii uran lopettamisesta.

− Valehtelisin, jos väittäisin, ettei se olisi käynyt mielessä, kun makasin ensimmäiset pari viikkoa sohvalla jalka ylhäällä.

− Kiekon tippuminen jäähän taas uudelleen ei ollut ensin mielessä, mutta todella nopeasti mieli muuttui ja tilalle tuli intohimo.

Noin kuukausi tapahtuneen jälkeen polvi leikataan. Sandell laittaa tutun fysioterapeutin, Lauri Asikaisen, kanssa työhaalarit päälle, ja kaksikko aloittaa taas kuntoutuksen. Edellisestä kaudesta poiketen Sandellia ei kuitenkaan nähdä Hakametsässä Ilves-arjessa mukana.

− En ollut henkisesti valmis pyörimään siellä iloisella naamalla. Minusta olisi varmaan ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ilveksen ottelut hän seurasi televisiosta, mutta jääkiekkoarjen tilalle Sandell keksi uutta tekemistä. Hän opetteli soittamaan kitaraa, vaikka omien sanojensa mukaan onkin epämusikaalinen ihminen. Lisäksi hän matkusteli paljon ulkomailla ystäviensä luona ja erinäisissä urheilutapahtumissa.

Kun on kaksi kautta käytännössä kokonaan kuntoutuspotilaana, osaa laittaa asioita perspektiiviin. Sandellin arvostus lajia kohtaan on vahvistunut. Hän antaa esimerkin klassisesta myöhäissyksyn jääkiekkomasennuksesta.

− Jossain vaiheessa kautta tulee aina se fiilis. Marraskuu. On pimeää ja mietit, että olisi mukavaa nukkua pitkään aamulla. Loukkaantuneena sitä miettii, että perhana, kun se kello soittaisi seitsemältä ja pääsisi lähtemään hallille. En usko, että minulle tulee enää sellaista hetkeä, että tekisi mieli jäädä kotiin.

Vaikka takana on hankalia vuosia, yksi asia on varma: Sandell ei halua surkutella kohtaloaan. Ainoa ehto tälle jutullekin oli, ettei tehtäisi nyyhkytarinaa. Elämässä kun on Sandellin sanoin paljon vakavampiakin asioita.

− Eikä se paranna polvien tilannetta yhtään, vaikka valittaisin jokaiseen lehteen, että on ollut vähän hankalaa nyt pari vuotta. Pitää vain ajatella, että näin kävi ja miettiä, miten tästä eteenpäin.

Kaiken jälkeen hän saa asian kuulostamaan helpolta. Moni olisi saattanut moiset vastoinkäymiset kohdattuaan lyödä hokkarit naulaan.

− Niin, no...olisiko? Se kipu, joka on läsnä arjessa, on kova. Jos siitä kivusta ei välitä ja siihen tottuu, ei minulla ole mitään syytä lopettaa. Olen vasta 30-vuotias, Sandell huomauttaa.

Kovan onnen hyökkääjä muistuttaa, että jokaisessa joukkueessa on pelaajia, joille on sattunut pahoja loukkaantumisia. Joukkuekavereita, joilla on kovia kipuja. Kollegoita, jotka ovat käyneet läpi omat kuntoutusrumbansa — joskaan kaikki eivät aivan samassa mittakaavassa.

− Se on sillä hetkellä meidän työtämme. Laittaa itsemme kuntoon. Leikkaukseni tehneet lääkärit ovat olleet niin hyviä, että minulla on vielä yhtä paljon pelivuosia jäljellä kuin kenellä tahansa kolmekymppisellä.

Kuva: Mikko Pylkkö

Ilveksen kultakypärä Jerry D'Amigo kumartuu hyökkäyspään aloitukseen. Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarjan ratkaiseva kolmas osaottelu on edennyt maalittomana jatkoerään. D'Amigo voittaa aloituksen. Michael Keränen nappaa kiekon ja syöttää siniviivalle puolustaja Arto Laatikaiselle, joka palauttaa laatan Keräselle. Hyökkääjä syöttää laidasta keskelle. Syöttö pomppaa hieman onnekkaasti Aleksi Mustoselle, joka laukoo nopeasti. Kiekko lurahtaa Porin Ässien maalivahdin Andreas Bernardin jalkojen välistä rysään. Ilves etenee keväällä 2017 ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen Suomen kahdeksan parhaan joukkoon.

Puolivälierässä vastaan tulee paikallisvastustaja Tappara. Kiekkokiima on Tampereella huipussaan.

Samaan aikaan myös toisella puolella maapalloa Miamissa tunne ottaa hotellihuoneessa tietokoneen ääressä voiton järjestä. Sandell on ollut seuraamassa ystävänsä tennistähti Henri Kontisen ottelua Kaliforniassa Indian Wellsissä pelattavassa tennisturnauksessa. Matkan oli määrä jatkua vielä Bostoniin NHL-maalivahti Tuukka Raskin luo.

Kymmenen minuuttia Mustosen osuman jälkeen Sandell varaa suoran lennon Suomeen.

− Päällimmäisenä ajatuksena oli, että menen heti jäälle ja jos etenemme Tappara-ottelusarjasta jatkoon, hyppään tositoimiin.

Sandell käy ensimmäistä kertaa kurvailemassa jäällä loukkaantumisensa jälkeen. Hurjan suunnitelmansa hän pitää omana tietonaan.

− Kaikki muut olisivat varmasti ampuneet sen idean heti alas. Itse hölmönä ajattelin, että haluan vain pelata. Eihän minulla ollut mitään saumaa hypätä askiin, mutta ei sitä tajua, kun on kauhea kiima pelata, hän päivittelee.

Tamperelainen paikallispelihuuma on omiaan antamaan taas vauhtia henkisesti raskaan ajanjakson jälkeen. Vaikka polvi edelleen muistuttaa itsestään kovilla kivuilla, on paluu arkeen silti Sandellille juhlaa.

Sandellin olemus muuttuu, kun hän alkaa puhua kiekkoilijan arjesta. Siitä, miten sairaan nättiä se on. Miten mukavaa on lähteä aikaisin aamulla hallille harjoittelemaan ja miten pelipäivä todellakin on pelaajalle juhlapäivä.

− Kun jouduin tänä syksynä olemaan sen SaiPa-kohtaamisen jälkeen seuraavasta ottelusta sivussa, tuntui melkein yhtä pahalta kuin nämä aiemmat pahat loukkaantumiset. Siitä seuraavassa HPK-ottelussa mietin toisella erätauolla, miten nättiä on, kun saa pelata vielä yhden erän. Vielä 20 minuuttia juhlapäivää jäljellä.

Hänen silmiinsä syttyy aivan erilainen loiste ja kasvoilla hehkuu rakkaus jääkiekkoa kohtaan.

− Vaikka olisi vain harjoituspäivä, tykkään mennä hallille todella aikaisin aamulla. Juoda siellä kahvia ja pyöriä huollon jaloissa. Ei ole mikään kiire pois. Olen toki aina nauttinut siitä, mutta nykyään vielä enemmän. Siitä, miten pukukopissa huudellaan puolin ja toisin harjoitusten tapahtumista. Kaikki sellaiset asiat tuntuvat hyvältä.

Tulevaisuuden tavoitteistaan kertoessaan Sandell puhuu rohkeasti omasta pelaamisestaan. Ei siitä, että kunpa vain pysyisi terveenä.

− En mieti sitä yhtään. Vaikka olisin saanut pelata kymmenen vuotta ehjänä, saattaisin loukkaantua silti koska tahansa, hän muistuttaa.

Vaikka Sandell nauttiikin nyt joka hetkestä jääkiekon parissa eri tavalla kuin aiemmin, syksy on ollut hankala paitsi Ilvekselle, myös Sandellille itselleen. Hän ei ole asettanut tehopistetavoitteita, mutta tietää, että hänellä on vielä paljon annettavaa lajille. Suurin tavoite onkin ulosmitata oma potentiaali.

− Minulla jää todella paljon piippuun. En ole päässyt mittaamaan omaa tasoani. Haluan olla se pelaaja, joka ratkoo pelin kulkua. Haluan aina olla vaikuttava tekijä jäällä. Oli se sitten missä sarjassa tahansa, jos rahkeet riittävät vielä muualle. Haluan mitata, mihin minusta on.

Pitkän pelaamattomuuden jälkeen on toki epärealistista odottaa itseltään sankaritekoja, mutta ihmismielellä on tapana käyttäytyä intohimon vallassa kummallisesti.

− Olen maannut kaksi kautta sohvalla, ei siinä mitään tasoa mitata! Mutta ei minun mieleni sitä tajua, vaan sanoo, että pitää pystyä parempaan. Vaikka jossain sisimmässäni tiedän, että älä nyt odota itseltäsi liikoja, kun kahteen kauteen et ole pelannut. Minulla on joku vika päässä. Aina kun menen jäälle, haluan enemmän, hän pyörittelee.

Viime syksynä Sandell saavutti sen tason kahdeksan ottelun ajaksi. Silloin hän pystyi olemaan tyytyväinen itseensä jääkiekkoilijana. Ensimmäistä kertaa urallaan. Tavoite on siis siinä.

On kuitenkin tosiasia, että nyt Sandell on ollut jälleen sivussa Ilveksen kahdesta edellisestä ottelusta. Jatkoaika uutisoi viime viikolla syyn olevan jälleen hänen polvissaan. Kipuja on, lepoa tarvitaan. Sandell vakuuttaa, että kyse ei ole mistään vakavasta.

− Palaan kaukaloon ihan kohta.

Kun Sandell alkusyksyllä jätti SaiPa-ottelun kesken, alkoi mediamylläkkä. Hyökkääjä kommentoi Aamulehdelle pelaavansa seuraavassa ottelussa, mutta seuraavana päivänä Ilves tiedottikin Twitterissä, ettei tähtensä olekaan pelikuntoinen ylävartalovamman takia. Sen jälkeen Sandell kommentoi Jatkoajalle, ettei vamma ollut vakava.

Sandellin uran loppumisella on spekuloitu viime syksystä lähtien ja koko kuluvan syksyn ajan hän on ollut suurennuslasin alla. Esimerkkinä siitä kesken jäänyt SaiPa-ottelu.

− Kaikki vähän pelkäävät ja odottavat, että koska minulle tulee loukkaantuminen. Olen sanonut, että se tulee, jos tulee. Jos sitä miettisin, tästä hommasta ei tulisi mitään.

Viime syksynä tehty leikkaus onnistui hyvin ja polvet ovat taas tukevat. Kontrolliseurantaa tehdään edelleen, ja oikea polvi vielä muistuttelee isosta operaatiosta, mutta Sandell on jo tottunut kipuun ja osaa ottaa osan siitäkin vastaan huumorilla. Ja pelatessa muuten jokapäiväinen kipu unohtuu.

− Aamuisin, kun tulen yläkerrasta alas, en tiedä, laskeutuisinko rappuset persmäkeä vai miten, hän hymähtää.

"Tämä voisi olla viimeinen haastattelu ikinä näistä minun polvistani."

Sandell on joutunut parin viime vuoden aikana vastaamaan lukemattomiin kysymyksiin polvistaan. Myös joukkuetoverinsa ovat saaneet osansa.

− Toivon, etteivät joukkuekaverinikaan joutuisi enää vastailemaan kysymyksiin polvistani. Hekin ovat varmaan väsyneitä aiheeseen. Heillä on muutakin mietittävää, kuten minullakin. Pitäisi saada oma peli kuntoon.

Hän itse haluaisi olla taas vain jääkiekkoilija ja jättää polvivammoja käsittelevän kappaleen taakseen.

− Tämä voisi olla viimeinen haastattelu ikinä näistä minun polvistani.

» Lähetä palautetta toimitukselle