Suomalaisvinkkelistä Lukon tippuminen CHL-välierissä sveitsiläiselle Genève-Servettelle oli pettymys jälkimmäisen osaottelun 2–0-johdon menettämisen jälkeen. Olkoonkin, että sveitsiläisseura oli sarjassa ennakkosuosikki valovoimaisten suomalaisten Valtteri Filppulan, Sami Vatasen, Teemu Hartikaisen, Sakari Mannisen, Jussi Olkinuoran ja Julius Hongan johdolla.
Suomalaisvahvistusten voimalla Genève-Servette voi kuitenkin tehdä historiaa. Jos se voittaa kuukauden kuluttua pelattavan CHL-finaalin, siitä tulisi ensimmäinen CHL-mestari Pohjoismaiden ulkopuolelta kilpailun kymmenvuotisen historian aikana.
Sveitsiläisseuran mestaruus toisi nykyisellään kädenlämpöisenä vellovaan sarjaan uutta buumia, kun keskieurooppalaisetkin seurat voisivat tosissaan unelmoida CHL:n mestaruudesta.
Tai kuten Filppula tiistaina totesi: "Finaalipaikan saavuttaminen tai mahdollinen mestaruus toivottavasti todistaisi sveitsiläisille sen, että CHL on oikeasti varteenotettava sarja". Toisaalta mestaruus ei tulisi enää pohjoismaalaisille oletusarvona, mikä aktivoisi myös Suomen ja Ruotsin seuroja puolustamaan sarjojensa mainetta.
Käytännössä vauraan ja kiekosta kiinnostuneen alueen seuran menestyminen tarkoittaisi sarjalle lisää katsojia ja sponsoreita – ja sitä myöten ennen kaikkea rahaa. Raha on loppuviimein se isoin polttoaine, jota CHL yhä kaipaa.
CHL:n matkakulut ovat seuroille merkittävin kuluerä, joka tekee sarjasta osallistujaseuroille jopa arvelluttavan kalliin. Esimerkiksi Jukurit kertoi tehneensä kauden 2022–23 CHL-seikkailustaan 100 000 euron tappion. Katsojamäärät eivät ole talousvajetta paikanneet, sillä CHL jää kansallisten sarjojen katsojamäärien varjoon.
CHL onkin ollut kovan muutospaineen alla, mistä kertoo muun muassa turnausmuodon ja -sääntöjen jatkuva päivittyminen. Esimerkiksi tälle kaudelle tuli voimaan uusi jäähysääntö ja osallistujaseurojen määrä tippui 32:sta 24:ään. Muutokset kielivät sarjan haasteista ja akuutista tarpeesta löytää katsojia ja seuroja palveleva malli.
Koville kansainvälisille otteluille on kuitenkin tarvetta. Ne kehittävät joukkueiden osaamista, seurojen brändiarvoa ja reissut parantavat joukkueiden yhteenkuuluvuuden tunnetta. Siksi CHL:n kukoistaminen elinvoimaisena olisi Euroopan seuroille toivottavaa.
Genève-Servetten CHL-mestaruuden kantona kaskessa on yhä kivikova ruotsalaisseura Skellefteå AIK. Jos sveitsiläisjoukkue onnistuu pelitavassaan kotikenttäedun myötä, on sillä aito mahdollisuus voittaa CHL-mestaruus 20. helmikuuta.
Suomalaiset tähdet romuttivat Lukon mestaruushaaveet, mutta mestaruuden voittamalla he voivat luoda entistä vakaamman ja laadukkaamman mestarien liigan. Se olisi lopulta myös Liiga-seurojen etu.