Rikard Grönborg on mielissään Liigan pelitavallisesta suunnasta – "Sen sijaan, että vaan odotetaan, odotetaan ja odotetaan"

LIIGA / Haastattelu
Rikard Grönborg näkee Liigan pelin nopeutumisen palvelevan suomalaista jääkiekkoa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tapparaan muutosta tekemään tullut Rikard Grönborg on havainnut Liigan ottaneen merkittäviä askeleita kohti muiden isojen sarjojen pelityyliä.

Rikard Grönborg sai viime keväänä käsiinsä joukkueen, jonka pelillinen identiteetti oli taottu raudanlujaksi yli kymmenen vuotta kestäneen Jussi Tapolan ja Jukka Rautakorven aikakauden aikana.

Muutosta haluttiin ja se saatiin. Grönborgin Tappara ei juurikaan pelaa hitaita rytmejä, ja vastustajan kiekollisiin pelaajiin käydään kiinni herhiläisen tavoin.

Grönborgin mukaan tämä muutos on ollut myös isompi trendi koko sarjan tasolla.

– Mitä olen kuullut ja nähnyt, niin aiempiin kausiin verrattuna peli on nopeutunut selvästi tällä kaudella Liigassa. Se on hyvä asia suomalaiselle jääkiekolle.

– Nyt puolustajien pitää pystyä pelaamaan paineistettuna, luistelemaan kiekon kanssa ja tekemään oikeita ratkaisuja karvaajan tullessa päälle. Sen sijaan, että vaan odotetaan, odotetaan ja odotetaan ja kootaan viisikko kasaan, Grönborg vertaa.

Muutosten myötä Grönborg näkee Liigan hivuttautuneen lähemmäksi jääkiekon kansainvälisiä valtavirtoja.

– Liiga on menossa siihen samaan suuntaan, johon jääkiekko on mennyt NHL:ssä, Ruotsissa, Sveitsissä ja muissa huippusarjoissa.

Kritiikki ei hetkauta

Grönborg saapui sarjaan, jossa ulkomaalaisia päävalmentajia ei ollut esiintynyt ennen häntä 14 vuoteen. Osittain tästä johtuen muissa maissa suosiossa olevat pelitavat ovat olleet Liigassa harvinaisempia.

– Ajattelen, että sarjan sisällä pitäisi olla eroja valmentamisessa, taktiikoissa ja strategioissa. Jääkiekkoa voi pelata monilla eri tavoilla.

– Kaikkien ei tulisi pelata samalla tavalla. Nautin esimerkiksi Sveitsissä suuresti siitä, että sarjassa oli valmennusosaamista Kanadasta, Yhdysvalloista, Ruotsista, Suomesta ja Sveitsistä, ruotsalainen mainitsee.

minut on palkattu tekemään muutos, enkä aio siitä lipsua

Grönborgin pelitapavalinnat ovat saaneet osakseen myös jonkin verran kritiikkiä. Esimerkiksi aktiivinen karvaus on usein johtanut viisikkopelin repaleisuuteen ja hitaiden rytmien vähyys hyökkäyspelin rakenteiden vajaavaisuuteen.

– Nämä ovat hyviä huomioita, mutta minut on palkattu tekemään muutos, enkä aio siitä lipsua. On tietysti hyvä asia, että asioista on mielipiteitä.

– Yritän myös tietysti omaksua taktisia asioita suomalaisesta valmentamisesta, Grönborg muistuttaa.

Lento lopahti

Grönborg sai Tapparan syksyllä erinomaiseen liitoon heti ensimmäistä ottelusta alkaen, minkä ansiosta joukkue on edelleen vahvasti runkosarjan voittokamppailussa.

Heikosti menneet viime viikot ovat kuitenkin antaneet aihetta pohtia, että paketti ei olekaan niin hyvin kasassa kuin vielä syksyllä näytti.

– Alkukaudesta saimme ehkä enemmän pisteitä kuin olisimme ansainneet, Grönborg myöntää.

Joulun jälkeen Tappara on ollut pistekeskiarvolla mitattuna neljänneksi heikoin joukkue, vaikkakin nyt menossa on kahden ottelun voittoputki.

Grönborg perustelee keskitalven vaikeuksia erityisesti monilla loukkaantumisilla. Päävalmentajan mukaan vaikutusta on ollut myös kovalla panostuksella harjoitteluun.

– Pelaamisemme perustuu paljon kemioihin, ja erityisesti siihen kokoonpanon vaihtuvuus on iskenyt kovasti. Se on sitten näkynyt muun muassa ylivoimalla, jossa tarvitsisimme parempaa tulosta.

– Mutta tietysti meidän pitää parantaa tietyissä asioissa, ja tulevaisuudessa pitää pystyä hankkimaan pelaajia, jotka kykenevät pelaamaan tätä pelitapaa, Grönborg tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle