Liiga-kierros: Täyden kierroksen helminä kimalsivat Niklas Kokon nollapeli ja Konsta Heleniuksen hattutemppu

LIIGA / Uutinen
HIFK vei voiton ja pystyi kasvattamaan piste-eroaan takana oleviin.
Kuva © Ville Tohka
Leijonien EHT-turnauksesta huolimatta Liigassa pelattiin täyden kierroksen voimin seitsemällä paikkakunnalla. Kierroksella jaettiin tärkeitä pisteitä pudotuspelikamppailua ajatellen ja kovavireiset Jukurit ja Pelicans jatkoivat nousukiitoaan.

Liiga-viikko käynnistettiin täydellä kierroksella Leijonien EHT-turnauksesta huolimatta. Useista joukkueista puuttui kärkipelaajia, etenkin Jukurien tilanne oli ennen iltaa hankala, kun sivussa oli viisi kärkihyökkääjää. Tämä ei kuitenkaan menossa näkynyt, kun Jukurit kaatoi Tapparan Konsta Heleniuksen hattutempun johdolla. 

Muissa otteluissa esimerkiksi viimeisistä pudotuspelipaikoista kamppailevat TPS ja KooKoo saivat tärkeitä pisteitä, Pelicans jatkoi kuumaa virettään KalPan kustannuksella ja Kärpät vei tiukan kamppailun nimiinsä Oulussa.

Jukurit–Tappara 4–1

Jukureilta uupui kokoonpanosta kasa hyökkääjiä, sillä Suomen EHT-joukkueessa nähdään kolmikko Pekka Jormakka, Niko Huuhtanen ja Patrik Puistola. Tšekin joukkuetta edustavat Kovařčíkit Michal ja Ondřej. Kokoonpanovaje ei näyttänyt mikkeliläisiä häiritsevän, kun joukkue kaatoi kärkipään kamppailussa Tapparan Heleniuksen johtaessa joukkoja peräti kolmen täysosuman voimin.

Heleniuksesta tuli Liigan toiseksi nuorin hattutempun tehnyt pelaaja, kun häntä nuorempana tempussa on onnistunut vain Tuomo Ruutu. Listalla neljäntenä on mikkeliläisille tuttu nimi, nimittäin joukkueen erittäin kovaan liitoon saanut Olli Jokinen. Peräti kymmenen ottelun mittainen kotivoittojen putki sai edelleen jatkoa. Putken aikana Jukurit on kaatanut muun muassa nyt Tapparan ja aiemmin Pelicansin sekä Ilveksen.

Olli Jokinen on saanut Jukurit tulikuumaan vireeseen, sillä puuttuvista pelaajista huolimatta se laukoi vastustajaa ahkerammin, iski kaksi ylivoimamaalia ja napsi myös aloitusvoittoja kovemmalla prosentilla. Edes kokoonpanoon noussut Tapparan Petri Kontiola ei saanut ihmeitä aikaan. Jukurit on sarjataulukossa enää pisteen Tapparaa perässä ja sarjakärki Ilves on vain kuuden pisteen päässä kaksi ottelua enemmän pelanneena.

MAALINTEKIJÄT
11.23 1–0 Konsta Helenius (Nordsäter, Peltomäki)
28.55 2–0 Konsta Helenius (Batņa, Immonen)
43.38 3–0 Oliver Larsen (Hynninen, Salonen) yv
45.54 3–1 Oiva Keskinen (Puhakka, Leskinen)
59.31 4–1 Konsta Helenius (Piitulainen, Larsen) tm

Maaliodottama: Jukurit 2,22–2,34 Tappara

Pelicans–KalPa 3–0

Lahdessa kotiyleisö on päässyt nauttimaan Pelicansin hyvistä esityksistä, sillä illan KalPa-voitto oli Pelicansille peräti yhdeksäs peräkkäinen kotivoitto. Tänä aikana ovat kaatuneet muun muassa Tappara ja HIFK. Todellinen testi on edessä perjantaina, kun vastaan asettuu sarjakärjessä edelleen majaileva Ilves.

Illan ottelussa Pelicans pystyi nappaamaan kolme pistettä kliinisen esityksen päätteeksi. KalPa laukoi yli 40 kertaa, mutta lahtelaisten maalilla Niklas Kokko sai torjuttavakseen vain 19 kiekkoa. Nollapeli oli 19-vuotiaalle Kokolle kauden neljäs ja toinen Lahdessa. Kotijoukkueen kannalta esimerkiksi Ryan Lasch sai maalihanansa auki juuri oikealla hetkellä ja Nathan Schnarrista kuoriutui kenties odotettua parempi pelaaja. Tärkeää on myös Aatu Jämsen mukanaolo, sillä 21-vuotias hyökkääjä on pelannut kauden aikana vasta 27 ottelua.

KalPa on pudotuspelikamppailua silmällä pitäen edelleen hyvissä asetelmissa, vaikka se jäikin keskiviikkona nollille. Kuopiolaisryhmä on sijalla seitsemän, mutta kaksi peliä enemmän pelannut HIFK on kuudennella sijalla toisaalta jo seitsemän pisteen päässä. Lukko majailee kahdeksantena samoissa pisteissä KalPan kanssa. Joukkue kohtaa perjantaina samoista sijoista kamppailevan Ässät.

MAALINTEKIJÄT
34.49 1–0 Aatu Jämsen (Schnarr, Horký)
39.04 2–0 Ryan Lasch (Puutio)
57.39 3–0 Miika Roine tm

Maaliodottama: Pelicans 1,51–2,43 KalPa

Lukko–KooKoo 1–6

Joukkueiden mittelöstä odotettiin tasaista edellisten kohtaamisten tapaan. Sekä Lukko että KooKoo tarvitsivat pisteitä pudotuspelikamppailua ajatellen, mikä näkyi myös pelissä kamppailuvaateen ollessa kova ja joukkueiden edetessä lähes käsi kädessä halki ottelun. Kouvolalaisilla oli omat paikkansa ensimmäisessä erässä, kun se pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Lopulta Linus Andersson osui jälkimmäisen rangaistuksen aikana.

Lukko roikkui tuloksellisesti mukana kolmanteen erään saakka, kunnes KooKoo alkoi iskemään maaleja liukuhihnalta. Radek Koblížekin maali ajassa 51.14 katkaisi Lukon selkärangan, minkä jälkeen kotijoukkueen eväät oli syöty. Se sai lauottua ahkerammin ja luotua paljon enemmän maaliodottamaa, mutta jo pidemmän aikaa on puhuttu sekä joukkueen tehottomuudesta että ratkaisijoiden puutteesta. Lukko-vahti Christopher Gibson ei torjunut kolmannessa erässä kertaakaan. Arttu Ilomäki iski vanhaa seuraansa vastaan tehot 1+2. Samat pisteet keräsi myös pelikieltonsa jälkeen paluun kaukaloon tehnyt Ben Tardif.

MAALINTEKIJÄT
7.23 0–1 Linus Andersson (Molin, D'Astous) yv
25.24 0–2 Ben Tardif (Kukkonen, Ilomäki)
29.35 1–2 Steven Jandric (Westerholm Po.)
51.14 1–3 Radek Koblížek (Tardif)
56.33 1–4 Arttu Ilomäki av, tm
58.28 1–5 Radek Koblížek (Tardif, Ilomäki) tm
59.27 1–6 Miska Kukkonen (Török)

Maaliodottama: Lukko 2,26–1,20 KooKoo

HIFK–JYP 5–2

HIFK pääsi tappioidensa jälkeen takaisin kiinni voittoihin kotiyleisönsä edessä Nordiksella. Joukkue keräsi itselleen kolme pistettä lisää edellisestä ottelustaan ja tällä hetkellä pisteitä on kasassa 78. IFK hallitsi ottelua kolmella maalillaan kaksi ensimmäistä erää. Kaksi ensimmäistä maalia olivat Julius Nättisen ja Aleksanteri Kaskimäen läpiajomaaleja. Päätöserän alussa JYPin maalihanat aukesivat, kun Jerry Turkulainen kavensi tilanteeksi 3–1. Maali toi Turkulaiselle 50 tehopistettä täyteen (17+33).

IFK:n uusi tulokas Trent Bourque onnistui tekemään ensimmäisessä Liiga-ottelussaan ensimmäisen maalinsa, kun hän vei IFK:n 4–1-johtoon. JYPin taistelusta ja lopun 5–2-kavennuksesta huolimatta se joutui tyytymään tappioon. Tällä hetkellä JYP on sijalla 13 pistein 61, kun pudotuspeliviiva on viiden pisteen päässä.

MAALINTEKIJÄT
12.02 1–0 Julius Nättinen
25.27 2–0 Aleksanteri Kaskimäki (Pakarinen)
32.50 3–0 Leo Komarov (Motin, Pihlström)
40.34 3–1 Jerry Turkulainen (Honka, Puustinen)
47.12 4–1 Trent Bourque (Martin, Pakarinen)
52.07 5–1 Niko Seppälä (Koivistoinen)
57.28 5–2
Jere Lassila (Puustinen, Honka)

Maaliodottama: HIFK 2,18–1,24 JYP

Kärpät–Ässät 2–1

Kärppien ja Ässien välisestä kamppailusta odotettiin tasaisen vähämaalista, ja sellainen siitä myös saatiin. Tällä kaudella Kärpät oli voittanut kaikki aiemmat kohtaamiset, tosin kerran voittomaalikilpailussa ja kertaalleen maalein 0–1, vaikka porilaiset hallitsivat peliä.

Oulun keskiviikkoillassa edettiin kaksi erää maaleitta, kunnes Kärppien kultakypärää kantava ja Liigan maalipörssiä johtava Teemu Turunen iski kamppailun avausmaalin. Kauaa ei lopulta Kärpät johtanut ennen tasoitusmaalia, mutta lopulta Rami Määtän ottama rangaistus kostautui, kun Joonas Kemppainen iski voittomaalin 55 sekuntia ennen loppua.

Ässien kärsittyä häviön ja KooKoon voittaessa oman ottelunsa porilaisnippu pullahti tässä vaiheessa pudotuspelien ulkopuolelle sijalle 11. KooKoo on kuitenkin vain pisteen päässä kaksi ottelua enemmän pelanneena, joten nousu takaisin ei ole mahdottomuus. 

MAALINTEKIJÄT
46.50 1–0 Teemu Turunen (Kemppainen, Junttila)
51.54 1–1 Marcus Davidsson (Järvinen, Riekkinen)
59.05 2–1 Joonas Kemppainen (Turunen, Koivisto) yv

Maaliodottama: Kärpät 3,80–2,52 Ässät

SaiPa–Sport 3–2 vl.

SaiPa jatkaa edelleen pudotuspelikamppailussa olevien joukkueiden kiusaamista. Sport iski tasoitusmaalin vain 18 sekuntia ennen loppua, kun viimeksi kotona KalPa iski puolestaan voittomaalin puoli minuuttia ennen summerin soimista. Myöhäinen tasoitusmaali ei kuitenkaan kotijoukkuetta hetkauttanut, kun Roni Karvinen iski voittomaalikilpailussa komean voittomaalin ja lisäpisteen SaiPalle.

SaiPa laukoi ahkerammin ja Sport-maalilla Miroslav Svoboda nappasi pelivälineen 25 kertaa hanskaansa. Aloituspisteellä vierasjoukkue oli sen sijaan vahvempi. Antti Kalapudas ja Otto Kivenmäki viettivät kahden tehopisteen iltaa Sebastian Wännströmin ohella. Peliaikakuningas Atro Leppänen pelasi Sportin takalinjoilla peräti 28 minuuttia.

Sportille menetetty piste saattoi olla kohtalokas. Sijalla 12 liitelevä kotkalauma on nyt kolmen pisteen päässä KooKoosta, joka miehittää viimeistä pudotuspelipaikkaa. Ässätkin on edellä kahden pisteen verran ja yhden ottelun vähemmän pelanneena. Mitään ei ole kuitenkaan vielä menetetty, toisin kuin SaiPan osalta.

MAALINTEKIJÄT
4.44 0–1 Sebastian Wännström (Holmström, Mattson)
8.35 1–1 Antti Kalapudas (Kivenmäki, Rajaniemi)
54.57 2–1 Valtteri Ojantakanen (Kalapudas, Kivenmäki)
59.42 2–2 Sebatian Stålberg (Wännström, Leppänen) im
65.00 3–2 Roni Karvinen vl

Maaliodottama: SaiPa 3,00–2,15 Sport

HPK–TPS 2–5

TPS laittoi pyörremyrskyn käyntiin heti avauserässä. Avausmaali oli Ruben Rafkinin käsialaa jo ensiminuuteilla, mutta erän puolivälissä TPS:n toisen maalin jälkeen Rafkin lensi suihkuun päähän kohdistuneen taklauksen vuoksi. HPK:n Eetu Tuulola otti samasta tilanteesta väkivaltaisuusjäähyn, joten kotijoukkue ei päässyt täyttä viiden minuutin ylivoimaa pelaamaan. Oliver Lauridsen iski ratkaisevan oloisesti kauden toisen osumansa myötä turkulaiset jo kolmen maalin karkumatkalle.

Vaikka laukausten ja torjuntojen määrissä edettiin lähes tasatahtiin, pääsi TPS kuitenkin kiekonhallinnan kautta paremmille maalipaikoille. Suuria maalijuhlia ei enää myöhemmin ottelussa nähty, vaan TPS pelasi viisaasti johtoasemassa, eikä HPK saanut kiekon kuin kahdesti kaukaloon palanneen Filip Lindbergin selän taakse. TPS voitti kuudennen kerran putkeen HPK:n vieraskaukalossa ja kaikki joukkueiden tämän kauden kohtaamiset päättyivät vierasvoittoihin.

Palloseuraan Ruotsista siirtynyt Max Lindroth on aloittanut Liiga-taipaleensa vahvasti. Tänään syntyi tehot 0+3 ja kolmessa pelaamassaan ottelussa puolustaja on summannut tehot 0+5. Puolustajat nousivat muutenkin suureen rooliin, kun HPK:n kokenut puolustaja Juuso Hietanen iski kaksi maalia.

MAALINTEKIJÄT
1.59 0–1 Ruben Rafkin (Väisänen, Lindroth)
9.10 0–2 Viljami Marjala
17.19 0–3 Oliver Lauridsen (Lindroth, Hemming)
26.10 1–3 Juuso Hietanen (Tuulola, Huttunen) yv
34.33 1–4 Terry Broadhurst (Lindroth, Marjala) yv
55.56 2–4 Juuso Hietanen (Järvelä)
59.39 2–5 Aidan Dudas (Jasu) tv, tm

Maaliodottama: HPK 1,56–3,45 TPS

» Lähetä palautetta toimitukselle